NAREDBA
O OBAVEZNOM ATESTIRANJU PREFABRIKOVANIH ELEMENATA OD ĆELIJASTOG BETONA

("Sl. list SFRJ, br. 34/85)

1. Obaveznom atestiranju podleže sledeći prefabrikovani elementi od ćelijastog betona:

1) armirane zidne vertikalne ploče (oznaka ZVP);

2) armirane zidne horizontalne ploče (oznaka ZHP);

3) nosive armirane zidne vertikalne ploče (oznaka NZVP);

4) nosive armirane zidne horizontalne ploče (oznaka NZHP);

5) armirane krovne i međuspratne ploče (oznaka KSP).

2. Ispitivanju za obavezno atestiranje podleže sledeće karakteristike kvaliteta prefabrikovanih elemenata od ćelijastog betona:

1) dimenzije;

2) zapreminska masa;

3) pritisna čvrstoća;

4) linearna deformacija;

5) faktor sigurnosti;

6) trajni ugib;

7) nosivost zavarenog spoja;

8) efikasnost zaštite armature protiv korozije.

3. Karakteristike kvaliteta prefabrikovanih elemenata od ćelijastog betona utvrđene su sledećim jugoslovenskim standardima:

1) jugoslovenskim standardom JUS U.N1.300 - Ćelijasti beton. Proizvodnja, primena i ispitivanje prefabrikovanih elemenata od gas-betona i peno-betona. Osnovne odredbe;

2) jugoslovenskim standardom JUS U.N1.302 - Ćelijasti beton. Armirane krovne i međuspratne ploče od gas-betona i peno-betona;

3) jugoslovenskim standardom JUS U.N1.304 - Ćelijasti beton. Armirane zidne ploče od gas-betona i peno-betona.

4. Karakteristike kvaliteta prefabrikovanih elemenata od ćelijastog betona iz tačke 2. ove naredbe ispituju se primenom metoda utvrđenih sledećim jugoslovenskim standardima:

1) jugoslovenskim standardom JUS U.N1.300 - Ćelijasti beton. Proizvodnja, primena i ispitivanje prefabrikovanih elemenata od gas-betona i peno-betona. Osnovne odredbe;

2) jugoslovenskim standardom JUS U.N1.302 - Ćelijasti beton. Armirane krovne i međuspratne ploče od gas-betona i peno-betona;

3) jugoslavenskim standardom JUS U.N1.304 - Ćelijasti beton. Armirane zidne ploče od gas-betona i peno-betona;

4) jugoslovenskim standardom JUS U.N1.310 - Ćelijasti beton. Zaštita armature protiv korozije.

5. Postupak atestiranja prefabrikovanih elemenata od ćelijastog betona sprovodi se za svaki tip proizvoda.

6. Tip proizvoda je definisan oznakom elementa. Označavanje prefabrikovanih elemenata od ćelijastog betona je definisano u jugoslovenskim standardima JUS U.N1.302 i JUS U.N1.304.

7. Postupak ispitivanja tipa prefabrikovanih elemenata od ćelijastog betona iz tačke 1. ove naredbe sprovodi se na sledeći način:

1) Uzorke za ispitivanje tipa prefabrikovanih elemenata od ćelijastog betona uzima organizacija ovlašćena za obavezno atestiranje, prema svom izboru, i to:

a) za armirane zidne ploče - tri uzorka od svake vrste armiranih zidnih ploča, odnosno četiri uzorka, ako je reč o slučaju iz tačke 7. pod 3) ili ako je četvrti uzorak potreban za ispitivanje efikasnosti zaštite armature protiv korozije;

b) za armirane krovne i međuspratne ploče - po tri uzorka od svakog deklarisanog opterećenja armiranih krovnih i međuspratnih ploča, odnosno četiri uzorka ako je reč o slučaju iz tačke 7. pod 4) ili ako je četvrti uzorak potreban za ispitivanje efikasnosti zaštite armature protiv korozije.

2) O uzimanju uzoraka sačinjava se zapisnik, koji sadrži sledeće podatke:

a) firmu, odnosno naziv i sedište proizvođača;

b) oznaku na uzorcima;

v) datum izrade uzoraka;

g) datum i mesto uzimanja uzoraka.

Zapisnik o uzimanju uzoraka potpisuju predstavnici proizvođača i organizacije ovlašćene za obavezno atestiranje.

3) Organizacija ovlašćena za obavezno atestiranje ispituje sledeće karakteristike kvaliteta armiranih zidnih ploča:

a) dimenzije ploča;

b) faktor sigurnosti;

v) zapreminsku masu;

g) pritisnu čvrstoću.

Obavezno atestiranje dimenzija ploča i faktora sigurnosti vrši se na sva tri uzorka.

Zapreminska masa i pritisna čvrstoća, za atestirani tip armiranih ploča, ispituju se na šest epruveta isečenih iz blokova šarže iz koje je tip ploče koji se atestira. Ako organizacija ovlašćena za obavezno atestiranje nema na raspolaganju blokove iz kojih bi isekla epruvete za ispitivanje, mora ih uzeti iz četvrtog uzorka.

4) Za armirane krovne i međuspratne ploče ovlašćena organizacija ispituje sledeće karakteristike kvaliteta:

a) dimenzije ploča;

b) faktor sigurnosti;

v) trajni ugib;

g) zapreminsku masu;

d) pritisnu čvrstoću.

Organizacija ovlašćena za obavezno atestiranje proverava na sva tri uzorka dimenzije ploča.

Zapreminsku masu i pritisnu čvrstoću, za atestirani tip armiranih ploča, organizacija ovlašćena za obavezno atestiranje ispituje na šest epruveta isečenih iz blokova šarže iz koje je i tip ploče koji se atestira. Ako organizacija ovlašćena za obavezno atestiranje nema na raspolaganju blokove iz kojih bi isekla epruvete za ispitivanje, ona ih mora uzeti iz četvrtog uzorka.

Na dva uzorka proverava se faktor sigurnosti, a na trećem uzorku ispituje se ugib pri trajnom opterećenju.

5) Organizacija ovlašćena za obavezno atestiranje obavezna je da ispita i sledeće karakteristike kvaliteta prefabrikovanih elemenata od ćelijastog betona:

a) linearne deformacije;

b) nosivost zavarenog spoja;

v) efikasnost zaštite armature protiv korozije, bez obzira na to da li ispituje samo jedan tip proizvoda ili sve tipove prefabrikovanih elemenata od ćelijastog betona koji podleže obaveznom atestiranju. Svaka od navedenih karakteristika mora se proveriti na 15 epruveta.

Za ispitivanje linearnih deformacija, organizacija ovlašćena za obavezno atestiranje uzima epruvete iz blokova šarži iz kojih su proizvedeni tipovi ploča koji se atestiraju. Ako organizacija ovlašćena za obavezno atestiranje nema na raspolaganju blokove iz kojih bi isekla epruvete za ispitivanje, ona ih mora uzeti iz četvrtog uzorka.

Epruvete za ispitivanje nosivosti zavarenih spojeva uzimaju se iz dela armature koji služi za usidrenje, i to pre nanošenja antikorozione zaštite.

Epruvete za ispitivanje efikasnosti zaštite armature protiv korozije uzimaju se iz neopterećenih uzoraka, odnosno iz četvrtog uzorka.

Ako organizacija ovlašćena za obavezno atestiranje istovremeno ispituje nekoliko tipova ploča, a za svaki tip ima blokove iz kojih uzima uzorke za ispitivanje zapreminske mase, pritisne čvrstoće i linearne deformacije, za ispitivanje efikasnosti zaštite armature protiv korozije mora od nekoliko tipova ploča da uzme i četvrti uzorak.

Ako organizacija ovlašćena za obavezno atestiranje ispituje samo jedan tip proizvoda, mora da uzme iz četvrtog uzorka epruvete za ispitivanje efikasnosti zaštite armature protiv korozije, zapreminske mase, pritisne čvrstoće i linearne deformacije, ako nema na raspolaganju blokove iz šarže iz koje je proizveden tip koji atestira.

8. Organizacija ovlašćena za obavezno atestiranje izdaje atest o tipu prefabrikovanog elementa od ćelijastog betona iz tačke 1. ove naredbe, čije je važenje šest meseci, ako:

a) rezultati ispitivanja faktora sigurnosti, trajnog ugiba i efikasnosti zaštite armature protiv korozije odgovaraju vrednostima utvrđenim u jugoslovenskim standardima navedenim u tački 3. ove naredbe;

b) najviše jedan rezultat ispitivanja ostalih karakteristika kvaliteta, navedenih u tački 7. ove naredbe, ne odgovara vrednostima utvrđenim u jugoslovenskim standardima navedenim u tački 3. ove naredbe.

9. Proizvođač je obavezan da prefabrikovane elemente od ćelijastog betona, posle dobijanja atesta, saobrazi atestiranom tipu.

10. Ako organizacija ovlašćena za obavezno atestiranje, prilikom ispitivanja karakteristika kvaliteta propisanih ovom naredbom ustanovi da jedna ili više karakteristika kvaliteta ne zadovoljavaju vrednosti propisane ovom naredbom, dužna je da o tome pismeno obavesti proizvođača i Savezni zavod za standardizaciju.

11. Ako proizvođač u toku tekuće proizvodnje odluči da proizvodi neki tip za koji nema atest, on mora taj tip da atestira prema odredbama ove naredbe. Organizacija ovlašćena za obavezno atestiranje može da izda prvi atest sa važnošću do dobijanja rezultata ispitivanja trajnog ugiba samo ako svi ostali rezultati ispitivanja zadovolje uslove kvaliteta propisane ovom naredbom.

Kad organizacija ovlašćena za obavezno atestiranje dobije rezultat ispitivanja trajnog ugiba koji zadovoljava uslove kvaliteta propisane ovom naredbom, izdaje atest sa važnošću od šest meseci.

Ako rezultat ispitivanja trajnog ugiba ne zadovoljava uslove kvaliteta propisane ovom naredbom, organizacija ovlašćena za obavezno atestiranje obaveštava o tome Savezni zavod za standardizaciju i proizvođača.

12. Organizacija ovlašćena za obavezno atestiranje prilaže uz atest izveštaj o ispitivanju. Jedak primerak atesta i izveštaja o ispitivanju prefabrikovanih elemenata od ćelijastog betona organizacija ovlašćena za obavezno atestiranje dostavlja naručiocu, drugi Saveznom zavodu za standardizaciju, a treći zadržava za svoje potrebe.

13. Izveštaj o ispitivanju sadrži:

1) podatke o proizvođaču;

2) podatke o proizvodu;

3) datum proizvodnje;

4) datum uzimanja uzoraka;

5) podatke o mestu ispitivanja;

6) datum početka i datum završetka svih ispitivanja;

7) podatke o jugoslovenskim standardima prema kojima su vršena ispitivanja;

8) rezultate ispitivanja;

9) zaključak sa obrazloženjem;

10) mesto i datum izdavanja izveštaja o ispitivanju;

11) naziv i sedište organizacije ovlašćene za obavezno atestiranje;

12) broj rešenja o ovlašćenju i datum izdavanja rešenja.

Izveštaj o ispitivanju mora biti overen potpisom ovlašćenog radnika organizacije ovlašćene za obavezno atestiranje i njenim pečatom.

14. Organizacija ovlašćena za obavezno atestiranje dužna je da atest i izveštaj o ispitivanju čuva najmanje tri godine od dana njihovog izdavanja.

15. Prefabrikovane elemente od ćelijastog betona za koje je izdat atest, proizvođač mora označiti atestnim znakom.

Atestni znak mora da sadrži dve slovne i dve brojne oznake. Slovne oznake (UN) odnose se na grupu i podgrupu jugoslovenskih standarda kojima pripadaju prefabrikovani elementi od ćelijastog betona, a brojne oznake se odnose na šifru organizacije ovlašćene za obavezno atestiranje.

Označavanje atestnim znakom vrši se žigom, nalepnicom ili ucrtavanjem, pri čemu veličina V iz tačke 4. Naredbe o izgledu i upotrebi atestnog znaka ("Službeni list SFRJ", br. 4/79 i 31/81) iznosi 50 mm.

16. Za atestiranje prefabrikovanih elemenata od ćelijastog betona može se ovlastiti organizacija udruženog rada koja u pogledu opremljenosti i stručnih kvalifikacija radnika ispunjava sledeće uslove:

a) raspolaže niže navedenom opremom:

1) presom za ispitivanje pritisne čvrstoće;

2) aparatima za merenje linearnih deformacija;

3) klima-uređajem za ispitivanje zaštite armature protiv korozije;

4) presom za ispitivani koeficijenta sigurnosti;

5) kidalicom za ispitivanje varova;

6) testerom za rezanje uzoraka u suvom stanju;

7) vagama nosivosti 1000, 20 i 1 kg;

8) sušnicom do 220°C;

9) mikrometrima za merenje ugiba;

10) prostorom za odležavanje uzoraka;

b) za poslove obaveznog atestiranja, organizacija udruženog rada mora da ima radnike sledećih kvalifikacija:

1) ako je u pitanju radnik koji rukovodi ispitivanjima prefabrikovanih elemenata od ćelijastog betona:

- diplomirani inženjer građevinarstva ili diplomirani inženjer tehnologije, sa 10 godina radnog iskustva na poslovima ispitivanja građevinskog materijala;

2) ako su u pitanju stručni radnici:

- diplomiranog inženjera građevinarstva, sa pet godina radnog iskustva na ispitivanjima građevinskih materijala;

- dva tehničara građevinske ili hemijsko-tehnološke struke, odnosno dva radnika sa IV stepenom stručne spreme građevinske ili hemijsko-tehnološke struke;

- dva laboranta građevinske ili hemijsko-tehnološke struke, odnosno dva radnika sa III stepenom stručne spreme građevinske ili hemijsko-tehnološke struke.

18. Danom stupanja na snagu ove naredbe prestaje da važi Naredba o obaveznom atestiranju prefabrikovanih elemenata od ćelijastog betona ("Službeni list SFRJ", br. 67/80).

19. Ova naredba stupa na snagu po isteku dva meseca od dava objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".