TARIFA

ZA UPOTREBU INTERPRETACIJA IZ REPERTOARA PI SNIMLJENIH NA KOMERCIJALNE NOSAČE ZVUKA (FONOGRAME), ODNOSNO ZVUKA I SLIKE (VIDEOGRAME)

("Sl. glasnik RS", br. 6/2008)

Član 1

Ova tarifa određuje visinu naknada za različite načine korišćenja interpretacija iz repertoara PI. Repertoar PI čine sve interpretacije koje su snimljene na komercijalne fonograme i/ili videograme i koje su zaštićene u skladu sa odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima (u daljem tekstu ZASP), međunarodnim konvencijama i ugovorima PI sa nosiocima prava.

Naknada se plaća za sledeće vidove korišćenja repertoara PI:

1. emitovanje interpretacija iz repertoara PI definisanog u stavu 1. ovog člana, bez obzira na način emitovanja (putem analognih i digitalnih radio i TV stanica, satelita, kablovskih i drugih telekomunikacionih sistema, interneta i sl.);

2. javno saopštavanje interpretacija iz repertoara PI definisanog u stavu 1. ovog člana, u različitim javnim prostorima (diskoteke, noćni klubovi, restorani, trgovački objekti, sportski objekti, plesne škole, prevozna sredstva i drugi javni prostori u kojem se repertoar PI koristi neposredno sa komercijalnih nosača zvuka, odnosno zvuka i slike, ili posredno preko odgovarajućih uređaja za sekundarnu reprodukciju repertoara PI snimljenog na nosače zvuka i/ili zvuka i slike) i saopštavanje javnosti putem interaktivnog davanja repertoara PI na raspolaganje javnosti;

3. davanje u zakup primeraka svoje interpretacije snimljene na nosače zvuka i/ili zvuka i slike;

4. posebna naknada za upotrebu praznih nosača zvuka odnosno zvuka i slike i aparata za umnožavanje za privatne nekomercijalne namene.

Član 2

PI će sa svakim zainteresovanim korisnikom, pod ravnopravnim i primerenim uslovima zaključiti ugovor o neisključivom ustupanju prava iskorišćavanja predmeta zaštite iz njenog repertoara.

Korisnici su u skladu sa odredbama ZASP obavezni da plaćaju naknadu za korišćenje predmeta zaštite iz repertoara PI i dostavljaju podatke o predmetu zaštite i obimu iskorišćavanja.

Korisnici koji nisu zaključili odgovarajući ugovor o neisključivom ustupanju prava iskorišćavanja predmeta zaštite iz repertoara PI, dužni su da plate naknadu prema odredbama ove tarife u skladu sa odredbama člana 172. ZASP.

Član 3

Svaki korisnik je dužan da dostavi podatke od značaja za utvrđivanje iznosa naknada. Podaci moraju biti dostavljeni u formi i na način koji omogućava nesporno utvrđivanje osnove za obračun naknade, prema tarifi koja je utvrđena za odgovarajuću vrstu korišćenja repertoara PI.

Ukoliko korisnik namerno ili krajnjom nepažnjom izvrši povredu imovinskog prava, PI će u skladu sa odredbama člana 178. ZASP podneti tužbu i zahtevati naknadu do trostrukog iznosa uobičajene naknade koju bi primenio za konkretni oblik korišćenja predmeta zaštite, da je to korišćenje bilo zakonito.

Član 4

Naknade za korišćenje repertoara PI određuju se u zavisnosti od načina korišćenja predmeta zaštite, i to:

1. ukoliko korisnik ostvaruje prihod, primenom odgovarajućeg procenta od ukupnog prihoda koji korisnik ostvaruje obavljajući delatnost u okviru koje i/ili u vezi sa kojom koristi predmete zaštite iz repertoara PI. Pod ukupnim prihodom se podrazumeva prihod koji korisnik ostvaruje po svim osnovama (pretplata, subvencije ili druga sredstva od republičkih, pokrajinskih, i/ili lokalnih državnih organa, marketing, sponzorstva, prodaja ulaznica, konzumacije, itd.) bez ikakvih umanjenja, ili

2. ukoliko korisnik ne ostvaruje prihod, primenom odgovarajućeg procenta od troškova obavljanja delatnosti u okviru koje i/ili u vezi sa kojom koristi predmete zaštite iz repertoara PI, ili

3. ukoliko se prihodi odnosno troškovi korisnika ne mogu pouzdano utvrditi, ili je utvrđivanje prihoda, odnosno troškova ili srazmernosti tarifnog iznosa prihodima nerazumno teško, naknada će se odrediti u paušalnom iznosu.

Način obračuna i visina naknade za svako korišćenje predmeta zaštite iz repertoara PI utvrđen je i određen u odgovarajućoj tarifnoj klasi i tarifnom broju.

Član 5

Naknada se plaća mesečno na osnovu računa PI. Ukoliko se naknada plaća u tačno određenom paušalnom iznosu, korisnik može prihvatiti plaćanje unapred za određeni vremenski period (kvartalno, polugodišnje ili godišnje).

Sve naknade u Tarifi su date u neto iznosima na koje se dodaje PDV.

Član 6

Visina naknade se menja godišnje u skladu sa zvaničnim podacima o promeni indeksa cena na malo. Visina naknade se može promeniti i u kraćem vremenskom periodu, ako se indeks cena na malo poveća za više od 5% od početka kalendarske godine.

Član 7

Svaki korisnik je dužan da dostavi overene izveštaje o korišćenim interpretacijama iz repertoara PI, koji sadrže sledeće podatke:

- naziv interpretacije (muzičkog dela);

- prezime i ime interpretatora, odnosno naziv izvođačke grupe ili orkestra;

- prezime i ime dirigenta;

- naziv izdavača odnosno proizvođača fonograma/videograma;

- katalošku oznaku fonograma/videograma;

- trajanje izvođenja za svaku pojedinačnu interpretaciju u minutima i sekundama.

Ukoliko repertoar PI koriste radiodifuzne organizacije prilikom emitovanja svojih programa, onda moraju navesti i naziv emisije u kojoj je korišćen repertoar PI. Ukoliko radiodifuzna organizacija emituje više različitih programa onda mora podatke iz 1. stava ovog člana, slati za svaki program posebno.

Podaci o korišćenim interpretacijama su osnova za obračun interpretatorskih naknada i predstavljaju finansijski dokument. Korisnik je moralno i materijalno odgovoran za potpunost, pravilnost i tačnost dostavljenih podatka.

Korisnicima koji prijavljuju podatke o korišćenim interpretacijama u skladu sa odredbama 1. stava ovog člana i u elektronskoj formi, biće priznat popust u visini od 5%.

Član 8

Svako korišćenje repertoara PI obavezuje korisnika da plati interpretatorsku naknadu i ispuni sve druge obaveze propisane zakonom i ovom tarifom, nezavisno od toga da li je zaključio ugovor sa PI i dobio prethodnu dozvolu za korišćenje repertoara PI.

Član 9

Za izvršenje finansijskih obaveza koje su posledica odgovarajućeg korišćenja repertoara PI, su, zavisno od vrste korišćenja solidarno odgovorni:

- organizator, vlasnik, držalac i zakupac prostora u kome se iskorišćava repertoar PI;

- provajder sadržaja, servis provajder (vlasnik interaktivne mreže, mobilne mreže, internet provajder i sl.), odnosno lica koja svojim neposrednim ili posrednim delovanjem čine repertoar PI dostupnim javnosti.

Član 10

PI ima pravo potraživanja interpretatorske naknade za tri godine unazad, za sve slučajeve neispunjenja obaveze plaćanja naknade, koje su nastale posle stupanja na snagu ove tarife.

Član 11

Korisnik je dužan da prijavi PI svako korišćenje repertoara PI, u pismenoj formi, putem redovne ili elektronske pošte ili putem obrasca na sajtu PI, u roku od 15 dana od početka korišćenja.

Ukoliko korisnik ne prijavi korišćenje repertoara PI u predviđenom roku, ovlašćeni zastupnik PI utvrdiće korišćenje i elemente relevantne za obračun interpretatorske naknade.

Ovlašćeni zastupnik PI dužan je da o tome sačini odgovarajući zapisnik.

Član 12

Iznosi paušala i minimalne naknade izraženi su u bodovima.

Vrednost boda iznosi 3,00 dinara.

Član 13

Korisnik je dužan da naknadu plati u roku od 8 dana od dana prijema računa.

Član 14

Korisnicima koji sami prijave, odnosno potpišu ugovor za korišćenje repertoara PI i pravovremeno plate svoje obaveze biće priznat popust u visini od 10%.

Član 15

Tumačenje odredbi ove tarife daje Upravni odbor PI.

Član 16

Za različite načine korišćenja repertoara PI određene su sledeće tarifne klase:

Tarifna klasa I - Javno emitovanje,

Tarifna klasa II - Javno saopštavanje,

Tarifna klasa III - Davanje u zakup,

Tarifna klasa IV - Posebne naknade.

Tarifna klasa 1

EMITOVANJE REPERTOARA PI

Tarifni broj 1

Radiodifuzija

Osnovu za obračun naknade čini ukupan prihod koji radiodifuzna organizacija ostvaruje obavljajući delatnost u okviru koje koristi repertoar PI, a u skladu sa odredbama člana 4. ove tarife. Ako radiodifuzna organizacija ne ostvaruje prihod, osnovu za obračun naknade čini trošak koji radiodifuzna organizacija ima obavljajući delatnost u okviru koje koristi repertoar PI.

Dozvola za emitovanje repertoara PI uključuje i dozvolu za žično reemitovanje programa radiodifuzne organizacije, pod uslovom da se reemitovanje programa obavlja istovremeno sa prenosom programa preko zemaljskih antena ili satelita, da se program prenosi u celini i bez ikakvih promena i da odgovarajuća organizacija za žično reemitovanje (kablovski operater) ima odgovarajuću dozvolu PI za korišćenje njenog repertoara.

Dozvola za emitovanje repertoara PI ne uključuje i dozvolu za emitovanje putem interneta. Naknada za navedeni način upotrebe repertoara PI se plaća prema odredbama tarifne klase II ove tarife.

Visina naknade se utvrđuje u procentu od prihoda, odnosno troškova iz stava 1, uzimajući u obzir trajanje korišćenja repertoara PI u odnosu na ukupno trajanje emitovanja programa.

Ako radiodifuzna organizacija pored svog programa prenosi i program druge ili drugih radiodifuznih organizacija, onda se vreme emitovanja druge radiodifuzne organizacije računa kao vreme emitovanja vlastitog programa. Ukoliko radiodifuzna organizacija deli frekvenciju sa drugom radiodifuznom organizacijom, onda se pri obračunu naknade računa samo vreme emitovanja vlastitog programa za svaku radiodifuznu organizaciju.

Radiodifuzna organizacija je dužna da dostavlja podatke o prihodima odnosno troškovima, sa razdvojenim osnovama sticanja i to do 15. u mesecu za prethodni mesec, kao i da dostavi kopiju overenog Bilansa uspeha po završnom računu, najkasnije do 15. marta tekuće godine za prethodnu godinu. PI će obračunati konačan iznos naknade za jednu poslovnu godinu na osnovu podataka iz završnog računa korisnika i finansijske i druge dokumentacije.

Radiodifuzna organizacija je dužna da do 15. u mesecu dostavi popis emitovanih interpretacija iz repertoara PI za prethodni mesec, u formi koju propisuje PI.

Ukoliko ista radiodifuzna organizacija emituje program putem radija i televizije i po tom osnovu ostvaruje jedinstven prihod, visina naknade će se utvrditi po prosečnoj stopi, uzimajući u obzir utvrđene procente za radio i televiziju prema procentu korišćenja repertoara PI.

Ukoliko radiodifuzna organizacija ne šalje potpune košuljice sa svim podacima koji omogućavaju nesporno utvrđivanje repertoara PI u programu radiodifuzne organizacije, naknada će se obračunati prema vrsti programa i to:

Red.
br.

Vrsta programa

% repertoara
PI na

Primer

Radio

TV

1.

specijalizovan, minimalno korišćenje

20%

10%

inform. mreže

2.

opšti program

50%

40%

opšti kanali

3.

specijalizovan, pretežna upotreba repertoara PI

80%

65%

muzički kanali

Ukoliko su dugovanja radiodifuzne organizacije prema PI veća od tromesečne naknade, odnosno ukoliko radiodifuzna organizacija ne dostavlja popise emitovanih interpretacija u periodu dužem od tri meseca, smatraće se da je neovlašćeni korisnik repertoara PI. Takva radiodifuzna organizacija biće prijavljena RRA na dalji postupak, shodno odredbi člana 20. Zakona o radiodifuziji. Pri tom, PI zadržava pravo naplate sudskim putem, kao i pravo da preduzme sve druge pravne mere radi sprečavanja neovlašćenog korišćenja svog repertoara, uključujući i primenu odredbi 2. stava, člana 3, ove tarife.

1. Ustanove javnog radiodifuznog servisa

1.1. Radio stanice

Red.
br.

Zastupljenost repertoara PI u programu

% od pretplate ili drugih prihoda,
kao u članu 4. Tarife

1.

do 20%

1,00

2.

od 21% do 50%

1,20

3.

od 51%

1,40

Naknada za posebno naručene interpretacije iz repertoara PI (želje slušalaca, muzičke čestitke itd.) se obračunava posebno i iznosi 5% od prihoda po tom osnovu.

Ukoliko nije moguće utvrditi prihode radio stanice koji su osnova za obračun naknade, PI će obračunati naknadu u visini najviše naknade, koju plaća radio stanica iz iste ili prve više kategorije uzimajući u obzir broj potencijalnih slušalaca.

Ukoliko radio stanica emituje program i putem satelita, naknada se uvećava za 10%.

Naknada utvrđena primenom procenta na prihod, ne može biti manja od minimalne naknade koja iznosi 0,2 boda po pretplatniku mesečno, odnosno slušaocu, prema podacima o tehničkoj zoni pokrivenosti.

Naknada se plaća mesečno.

1.2. TV stanice

Red.
br.

Zastupljenost repertoara PI u programu

% od pretplate ili drugih prihoda,
kao u članu 4. Tarife

1.

do 10%

0,80

2.

od 11% do 40%

1,00

3.

od 41%

1,20

Naknada za posebno naručene interpretacije iz repertoara PI (želje slušalaca, muzičke čestitke itd.) se obračunava posebno i iznosi 5% od prihoda po tom osnovu.

Ukoliko nije moguće utvrditi prihode TV stanice koji su osnova za obračun naknade, PI će obračunati naknadu u visini najviše naknade, koju plaća TV stanica iz iste ili prve više kategorije uzimajući u obzir broj potencijalnih slušalaca.

Ukoliko TV stanica emituje program i putem satelita, naknada se uvećava za 10%.

Naknada utvrđena primenom procenta na prihod, ne može biti manja od minimalne naknade koja iznosi 0,1 bod po pretplatniku mesečno, odnosno gledaocu, prema podacima o tehničkoj zoni pokrivenosti

Naknada se plaća mesečno.

2. Komercijalne radio i televizijske stanice

2.1. Radio stanice

Red.
br.

Zastupljenost repertoara PI u programu

% od ukupnih prihoda

1.

do 20%

1,20

2.

od 21% do 50%

1,40

3.

od 51%

1,60

Naknada za posebno naručene interpretacije iz repertoara PI (želje slušalaca, muzičke čestitke itd.) se obračunava posebno i iznosi 5% od prihoda po tom osnovu.

Ukoliko nije moguće utvrditi prihode radio stanice koji su osnova za obračun naknade, PI će obračunati naknadu u visini najviše naknade koju plaća radio stanica iz iste ili prve više kategorije, uzimajući u obzir broj potencijalnih slušalaca.

Ukoliko radio stanica emituje program i putem satelita, naknada se uvećava za 10%.

Naknada utvrđena primenom procenta na prihod, ne može biti manja od minimalne naknade koja iznosi 0,4 boda po slušaocu mesečno prema podacima o tehničkoj zoni pokrivenosti

Naknada se plaća mesečno.

2.2. TV stanice

Red.
br.

Zastupljenost repertoara PI u programu

% od ukupnih prihoda

1.

do 10%

1,00

2.

od 11% do 40%

1,20

3.

od 41%

1,40

Naknada za posebno naručene interpretacije iz repertoara PI (želje slušalaca, muzičke čestitke itd.) se obračunava posebno i iznosi 5% od prihoda po tom osnovu.

Ukoliko nije moguće utvrditi prihode TV stanice koji su osnova za obračun naknade, PI će obračunati naknadu u visini najviše naknade koju plaća TV stanica iz iste ili prve više kategorije, uzimajući u obzir broj potencijalnih slušalaca.

Ukoliko TV stanica emituje program i putem satelita, naknada se uvećava za 10%.

Naknada utvrđena primenom procenta na prihod, ne može biti manja od minimalne naknade koja iznosi 0,2 boda po gledaocu mesečno prema podacima o tehničkoj zoni pokrivenosti.

Tarifni broj 2

Emitovanje preko satelita putem sredstava za dekodiranje signala i žičano reemitovanje emisija drugog emisionog preduzeća

Ako su signali koji se emituju preko satelita kodirani, emitovanje preko satelita postoji pod uslovom da su sredstva za dekodiranje dostupna javnosti preko emisionog preduzeća, ili preko trećeg lica koje ima ovlašćenje emisionog preduzeća.

Naknada za reemitovanje programa preko satelita putem sredstava za dekodiranje signala, ili za žičano reemitovanje emisija drugog emisionog preduzeća, plaća se u visini od 0,05 bodova, po priključku i po kanalu, mesečno.

Operater je dužan da dostavi izveštaj o broju priključaka/dekodera, kao i popis TV kanala koje reemituje do 15. u mesecu za prethodni mesec.

Popis kanala mora sadržati sve kanale koji čine ponudu operatera, sa zvaničnim nazivom kanala i zemljom porekla.

Tarifni broj 3

Emitovanje preko telekomunikacionih mreža

1. Za korišćenje repertoara PI u stacionarnoj i mobilnoj telefoniji (emitovanje repertoara PI, muzičke čestitke, i sl.), naknada iznosi 4% od prihoda ostvarenog od tih usluga. Naknada se plaća mesečno.

2. Za korišćenje repertoara PI kao muzičke podloge za razna saopštenja na posebnim brojevima, naknada iznosi 2% od prihoda ostvarenog od tih usluga. Naknada se plaća mesečno.

3. Za korišćenje repertoara PI putem telefona prilikom čekanja na vezu, plaća se naknada u visini 15 bodova mesečno po dolaznoj telefonskoj liniji (broju) i 10 bodova mesečno po broju u lokalu.

4. Naknada za korišćenje repertoara PI u mobilnoj telefoniji kao upozorenja na poziv (rington), iznosi 4% od prodajne cene jedne interpretacije (ringtona) iz repertoara PI. Minimalna naknada iznosi 1 bod za jednu interpretaciju (ringtona) iz repertoara PI. Naknada se plaća mesečno.

Tarifna klasa 2

SAOPŠTAVANJE JAVNOSTI REPERTOARA PI, UKLJUČUJUĆI INTERAKTIVNO ČINJENJE REPERTOARA PI DOSTUPNIM JAVNOSTI

Tarifni broj 1

Interaktivno činjenje repertoara PI dostupnim javnosti

Interaktivno činjenje interpretacije dostupnim javnosti obuhvata omogućavanje krajnjem korisniku pristup repertoaru PI na izabrani način, u obimu koji on odredi i u izabrano vreme.

Pristup interpretaciji podrazumeva:

- preslušavanje (streaming) - prenos u toku emitovanja ili na zahtev pojedinca, bez mogućnosti beleženja interpretacije (snimanja na tvrdi disk, mobilni telefon i sl.) i/ili snimanje odabrane interpretacije na odgovarajući nosač zvuka ili nosač zvuka i slike.

Za plaćanje interpretatorske naknade i ispunjavanje drugih obaveza utvrđenih zakonom i ovom tarifom su solidarno odgovorni:

- ponuđač usluga (servis provajder), vlasnici interaktivnih mreža (mobilnih ili internetnih mreža), ponuđači sadržaja, odnosno lica koja sadržaje sa repertoarom PI čine dostupnim javnosti i na njih mogu uticati.

Za svaki novi vid interaktivnog činjenja repertoara PI dostupnim javnosti ili novi način upotrebe koji nije obuhvaćen ovom tarifom, PI će izdavati posebne dozvole, u skladu sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima.

1.1. Preslušavanje (internetno emitovanje - internetni radio, TV i sl.) - bez mogućnosti beleženja interpretacije

Naknada se plaća mesečno, u iznosu od 3% od ukupno ostvarenog prihoda, koji uključuje i prihod od reklama, sponzorstva, donacija, kompenzacija i sl.

Korisnik je dužan da jednom mesečno, do 15. u mesecu, dostavi PI izveštaj o ostvarenom prihodu u prethodnom mesecu.

Korisnik je dužan da jednom mesečno, do 15. u mesecu, dostavi PI listu korišćenih interpretacija u formi koju odredi PI.

Ukoliko korisnik ne ostvaruje komercijalni prihod, naknada se obračunava prema prosečnom broju posetilaca internetne strane u toku jednog meseca i to u iznosu od 2 boda po posetiocu.

Minimalna naknada za ovu vrstu korišćenja repertoara PI iznosi 1.000 bodova mesečno.

1.2. Preslušavanje na zahtev

Naknada se plaća mesečno, u iznosu od 4% od ukupno ostvarenog prihoda, koji podrazumeva broj realizovanih zahteva u toku meseca i cenu bez PDV koju plaća krajnji korisnik po jednom zahtevu i/ili prihode od reklama, sponzorstva, donacija, kompenzacija i slično.

Korisnik je dužan da jednom mesečno, do 15. u mesecu, dostavi PI izveštaj o ostvarenom prihodu u prethodnom mesecu.

Korisnik je dužan da jednom mesečno, do 15. u mesecu, dostavi PI listu korišćenih interpretacija, u formi koju odredi PI.

Ukoliko korisnik ne ostvaruje komercijalni prihod, naknada se obračunava prema prosečnom broju posetilaca internetne strane u toku jednog meseca i to u iznosu od 3 boda po posetiocu.

Minimalna naknada za ovu vrstu korišćenja repertoara PI iznosi 1.200 bodova.

1.3. Prateća muzika

Naknada se plaća mesečno i obračunava u visini od:

- za fizička lica 300 bodova,

- za pravna lica 1.000 bodova.

Korisnik je dužan da jednom mesečno, do 15. u mesecu, dostavi PI listu korišćenih interpretacija, u formi koju odredi PI.

1.4. Interaktivno pristupanje muzičkom delu, uz mogućnost beleženja interpretacije na nosaču zvuka (mobilnom telefonu, tvrdom disku i sl.)

Naknada se plaća mesečno, u iznosu od 5% od ukupno ostvarenog prihoda.

Ukupno ostvaren prihod podrazumeva broj realizovanih zahteva u toku meseca i cenu bez PDV koju po zahtevu plaća krajnji korisnik.

Korisnik je dužan da jednom mesečno, do 15. u mesecu, dostavi PI izveštaj o ostvarenom prihodu u prethodnom mesecu.

Korisnik je dužan da jednom mesečno, do 15. u mesecu, dostavi PI listu korišćenih interpretacija, u formi koju odredi PI.

Tarifni broj 2

Javno saopštavanje javnosti - kombinacija živog izvođenja i javnog saopštavanja repertoara PI sa komercijalnih fonograma

2.1. Koncerti, zabavne priredbe i muzički festivali

Naknada se plaća za korišćenje repertoara PI sa komercijalnih fonograma pre, u pauzama i nakon priredbe. Ukoliko se repertoar PI koji je snimljen na komercijalne fonograme, koristi kao plejbek tokom priredbe, naknada se uvećava za 10%.

Naknada po priredbi

Raspon

Jedinica mere

% od prihoda

od

do

0

1,000

posetilaca

3,2%

1,001

3,000

posetilaca

2,8%

3,001

5,000

posetilaca

2,4%

5,001

15,000

posetilaca

2,0%

15,001

30,000

posetilaca

1,6%

30,001

i dalje

posetilaca

1,2%

odnosno minimalno po posetiocu

1,60 bodova

2.2. Karaoke

Naknada po priredbi

Raspon

Jedinica mere

Cena u bodovima

od

do

0

50

kvm

350,00

51

100

kvm

500,00

101

200

kvm

650,00

201

300

kvm

775,00

301

400

kvm

875,00

401

500

kvm

1.000,00

i dalje na svakih 100 kvadratnih metara

75,00

Tarifni broj 3

Javno saopštavanje repertoara PI sa nosača zvuka i/ili nosača zvuka i slike bez obzira na način saopštavanja (korišćenje sredstava za mehaničku reprodukciju, reemitovanje, itd.)

3.1. Ugostiteljski objekti

Ukoliko ugostiteljski objekat organizuje priredbe iz Tarifnog broja 2, Tarifne klase 2 ove tarife, pored naknada iz ovog tarifnog broja, dodatno će se primeniti i naknade propisane Tarifnim brojem 2, Tarifne klase 2 ove tarife, za datu priredbu.

3.1.1. Diskoteke i slični objekti koji rade do 10 dana mesečno

Mesečna naknada

Raspon

Jedinica mere

Cena u bodovima

od

do

0

100

kvm

1.025,00

101

200

kvm

1.450,00

201

300

kvm

1.875,00

301

400

kvm

2.275,00

401

500

kvm

3.125,00

i dalje na svakih 100 kvadratnih metara

500,00

3.1.2. Diskoteke i slični objekti koji rade više od 10 dana mesečno

Naknada po priredbi

Raspon

Jedinica mere

Cena u bodovima

od

do

0

100

kvm

1.300,00

101

200

kvm

1.800,00

201

300

kvm

2.325,00

301

400

kvm

2.850,00

401

500

kvm

3.900,00

i dalje na svakih 100 kvadratnih metara

650,00

3.1.3. Kafići, barovi, restorani brze hrane (fast food), internet kafei i slično

Mesečna naknada

Raspon

Jedinica mere

Cena u bodovima

od

do

0

50

kvm

350,00

51

100

kvm

500,00

101

200

kvm

650,00

201

300

kvm

775,00

301

400

kvm

875,00

401

500

kvm

1.000,00

i dalje na svakih 100 kvadratnih metara

75,00

3.2. Javno saopštavanje u hotelima i drugim smeštajnim objektima

Cene koje slede odnose se na neugostiteljski deo objekta. Ugostiteljski deo objekta podleže cenama iz Tarifnog broja 3.1 ove tarife.

Minimalna naknada za javno saopštavanje u hotelima i drugim smeštajnim objektima sa jednom ili dve zvezdice je 120,00 bodova, odnosno 150,00 bodova za hotele i druge smeštajne objekte sa tri ili više zvezdica.

Mesečna naknada

Tar. br.

Opis

Cena u bodovima

3.2.1   

Hotel sa jednom ili dve zvezdice

 

 

Ozvučenje zajedničkih prostorija

100,00

3.2.2

Hotel sa jednom ili dve zvezdice

 

 

Po zvučnoj kutiji

10,00

3.2.3

Hotel sa jednom ili dve zvezdice

 

 

Po sobi

8,00

3.2.4

Hotel sa tri ili više zvezdica

 

 

Ozvučenje zajedničkih prostorija

200,00

3.2.5

Hotel sa tri ili više zvezdica

 

 

Po zvučnoj kutiji

20,00

3.2.6

Hotel sa tri ili više zvezdica

 

 

Po sobi

10,00

3.3. Javno saopštavanje u različitim poslovnim i sportsko-rekreativnim prostorima

3.3.1. Tržni centri, robne kuće i drugi prodajni objekti

Mesečna naknada

Raspon

Jedinica mere

Cena u bodovima

od

do

0

50

kvm

125,00

51

100

kvm

200,00

101

200

kvm

300,00

201

400

kvm

425,00

401

800

kvm

575,00

801

1600

kvm

750,00

i dalje na svakih 400 kvadratnih metara

100,00

3.3.2. Privatne baletske škole

Mesečna naknada

Raspon

Jedinica mere

Cena u bodovima

od

do

0

50

kvm

75,00

51

100

kvm

125,00

i dalje na svakih 100 kvadratnih metara

75,00

3.3.3. Plesne škole

Mesečna naknada

Raspon

Jedinica mere

Cena u bodovima

od

do

0

100

kvm

500,00

101

200

kvm

700,00

201

400

kvm

875,00

401

800

kvm

1.200,00

i dalje na svakih 100 kvadratnih metara

100,00

3.3.4. Sajmovi

Mesečna naknada

Raspon

Jedinica mere

Cena u bodovima

od

do

0

100

kvm

125,00

101

200

kvm

200,00

201

400

kvm

300,00

401

800

kvm

400,00

801

1600

kvm

500,00

i dalje na svakih 400 kvadratnih metara

100,00

3.3.5. Poslovni prostori

Mesečna naknada

Raspon

Jedinica mere

Cena u bodovima

od

do

1

10

zaposlenih

25,00

11

20

zaposlenih

75,00

21

30

zaposlenih

125,00

31

40

zaposlenih

200,00

41

50

zaposlenih

250,00

51

75

zaposlenih

300,00

76

100

zaposlenih

375,00

i dalje na svakih 10 zaposlenih radnika

12,50

3.3.6. Kantine i prostorije za rekreaciju u okviru firme

Mesečna naknada

Raspon

Jedinica mere

Cena u bodovima

od

do

0

50

kvm

100,00

51

100

kvm

150,00

101

200

kvm

250,00

201

300

kvm

325,00

301

400

kvm

400,00

401

500

kvm

500,00

i dalje na svakih 100 kvadratnih metara

50,00

3.3.7. Frizerski saloni i saloni lepote

Mesečna naknada

Raspon

Jedinica mere

Cena u bodovima

od

do

0

30

kvm

175,00

31

60

kvm

250,00

61

100

kvm

300,00

i dalje na svakih 100 kvadratnih metara

75,00

3.3.8. Fitnes i rekreativni centri

Mesečna naknada

Raspon

Jedinica mere

Cena u bodovima

od

do

0

100

kvm

400,00

101

200

kvm

575,00

201

400

kvm

750,00

i dalje na svakih 100 kvadratnih metara

150,00

3.3.9. Stadioni i sportske hale

Naknada po sport. događaju

Opis

Cena u bodovima

po prodatoj karti

0,20

3.3.10. Bazeni, kupališta, klizališta i slično

Mesečna naknada

Opis

Cena u bodovima

Bazen, kupalište, klizalište i sl.

72,00

3.4. Javno saopštavanje na priredbama

3.4.1. Banketi i razne priredbe (zabave, brucošijade i slično)

Naknada po priredbi

Opis

Cena u bodovima

po stolici

10,00

3.4.2. Modne revije i izbori za mis

Cene koje slede ne obuhvataju naknadu koja se posebno naplaćuje po odgovarajućoj tarifnoj klasi, odnosno broju ove tarife (npr. ugostiteljski deo, ili karaoke i sl.).

Naknada po događaju

Raspon

Jedinica mere

Cena u bodovima

od

do

0

150

posetilaca

160,00

151

250

posetilaca

400,00

251

500

posetilaca

800,00

i dalje na svakih 50 posetilaca

40,00

3.4.3. Plesna takmičenja, revije na ledu, balovi na vodi i slično

Naknada po događaju

Opis

Cena u bodovima

po prodatoj ulaznici

5,00

3.4.4. Pozorišta (za korišćenje tokom predstave)

Naknada se plaća za korišćenje repertoara PI sa komercijalnih fonograma i/ili videograma tokom predstave.

Naknada po predstavi

Raspon

Jedinica mere

Cena u bodovima

od

do

0

10

min

25,00

11

20

min

50,00

21

30

min

60,00

više od 30 minuta

75,00

3.4.5. Pozorišta i bioskopi (za korišćenje van predstave)

Naknada se plaća za korišćenje repertoara PI sa komercijalnih fonograma i/ili videograma pre, u pauzama i nakon predstave.

Naknada po predstavi

Opis

Cena u bodovima

po prodatoj ulaznici

1,00

3.4.6. Cirkusi i druge artističke predstave

Naknada po priredbi

Opis

Cena u bodovima

naknada po priredbi

750,00

3.4.7. Zabavni parkovi

Naknada dnevno

Opis

Cena u bodovima

naknada dnevno

750,00

3.4.8. Saloni zabave

Mesečna naknada

Raspon

Jedinica mere

Cena u bodovima

od

do

0

100

kvm

375,00

101

200

kvm

575,00

više od 200 kvadratnih metara

725,00

3.5. Javno saopštavanje na drugim javnim prostorima

3.5.1. Javne manifestacije (na otvorenom prostoru)

Naknada po manifestaciji

Raspon

Jedinica mere

Cena u bodovima

od

do

0

10,000.00

posetilaca

1.000,00

preko

10,000.00

posetilaca

2.000,00

3.5.2. Parkirališta i garaže

Mesečna naknada

Raspon

Jedinica mere

Cena u bodovima

od

do

0

100

kvm

50,00

101

200

kvm

100,00

201

400

kvm

125,00

401

800

kvm

200,00

801

1600

kvm

250,00

i dalje na svakih 1600 kvadratnih metara

375,00

3.5.3. Čekaonice i recepcije

Mesečna naknada

Raspon

Jedinica mere

Cena u bodovima

od

do

0

50

kvm

100,00

51

100

kvm

125,00

101

200

kvm

200,00

i dalje na svakih 50 kvadratnih metara

50,00

3.5.4. Prevozna sredstva

Mesečna naknada

Vozilo

Cena u bodovima

autobus

150,00

avion

400,00

voz (po vagonu)

50,00

brod

250,00

3.6. Za upotrebu interpretacija iz repertoara PI u verskim zajednicama i pri Vojsci Srbije

3.6.1. Za upotrebu interpretacija iz repertoara PI u verskim zajednicama, primenjuje se tarifa po posebnom sporazumu.

3.6.2. Za upotrebu interpretacija iz repertoara PI u Vojsci Srbije, primenjuje se tarifa po posebnom sporazumu.

Tarifna klasa 3

Tarifni broj 1

Davanje u zakup primeraka nosača zvuka odnosno nosača zvuka i slike

Naknada se plaća za korišćenje repertoara PI snimljenog na odgovarajućem nosaču zvuka, odnosno zvuka i slike u iznosu od 2% od prihoda ostvarenog po primerku i po zakupu.

Korisnik je dužan da dostavi podatke o prihodu, 15. u mesecu za prethodni mesec.

Tarifna klasa 4

Tarifni broj 1

Posebna naknada

Posebnu naknadu od prodaje tehničkih uređaja koji su podobni za umnožavanje muzičkih dela, kao i nesnimljenih nosača zvuka odnosno slike (audio kasete, video kasete, CD, DVD i sl.) plaćaju proizvođači, uvoznici i prodavci, kao solidarni dužnici.

Naknada se plaća mesečno, odnosno po realizovanom uvozu, odnosno prodaji, u iznosu od 1,00% od maloprodajne cene svakog tehničkog uređaja koji je podoban za umnožavanje muzičkih dela, odnosno svakog nesnimljenog nosača zvuka odnosno slike.

Korisnik je dužan da dostavlja izveštaje o prodaji, odnosno uvozu, do 15. u mesecu za prethodni mesec, odnosno u roku od 15 dana po realizaciji uvoza.

Član 17

Ova tarifa stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".