REŠENJE

O STAVLJANJU POD ZAŠTITU PRIRODNOG DOBRA "AKADEMSKI PARK"

("Sl. list grada Beograda", br. 43/2007)

Član 1

Prirodno dobro "Akademski park" stavlja se pod zaštitu kao spomenik prirode.

Prirodno dobro "Akademski park" stavlja se pod zaštitu radi očuvanja bioekoloških, prostorno-ambijentalnih i kulturno-istorijskih karakteristika i identiteta jednog od najstarijih delova Beograda, kao i održavanja i unapređenja stanja botaničkih i estetskih vrednosti dendrofonda.

Član 2

Zaštićeno prirodno dobro "Akademski park" (u daljem tekstu: zaštićeno prirodno dobro) nalazi se na teritoriji administrativnog područja grada Beograda, gradska opština Stari grad, katastarska parcela broj 806 KO Stari grad, u svojini Republike Srbije.

Zaštićeno prirodno dobro nalazi se na Studentskom trgu, između ulica Vasine i Uzun Mirkove, u delu koji predstavlja sedište kulturnih i naučnih institucija.

Ukupna površina zaštićenog prirodnog dobra iznosi 1 ha 45 a 90 m2 koja je u granicama katastarske parcele.

Član 3

Zaštićeno prirodno dobro kategoriše se kao značajno prirodno dobro.

Član 4

Na zaštićenom prirodnom dobru uspostavlja se režim zaštite III stepena i utvrđuju opšte i posebne mere zaštite i korišćenja kojima se zabranjuje:

1) promena namene površine;

2) izvođenje aktivnosti koje ugrožavaju vegetaciju, a naročito:

- seča drveća i šiblja, lomljenje grana, oštećivanje kore, kidanje lišća ili druge radnje koje narušavaju postojeće stanje drveća, odnosno koje mogu ugroziti njihovu vitalnost i biološki opstanak,

- uništavanje korenovog sistema prilikom dozvoljenih radova na uređenju parkovske površine;

3) izgradnja novih objekata u okviru granica parka;

4) izgradnja novih podzemnih i nadzemnih instalacija ili druge vrste objekata infrastrukture koji mogu biološki i pejzažno ugroziti zaštićeno prirodno dobro;

5) odlaganje otpada, odnosno otpadnih materija, materijala i zemljišta, kao i ostavljanje životinjskog izmeta na parkovskoj površini;

6) promena postojećeg objekta (javnog toaleta) u pogledu njegove namene ili fizičkih karakteristika (nadgradnja, dogradnja, pregrađivanje i dr.) bez prethodno pribavljenih uslova organizacije za zaštitu prirode i drugih nadležnih institucija;

7) postavljanje objekata ili predmeta koji mogu ugroziti ili umanjiti estetska svojstva zaštićenog prirodnog dobra;

8) loženje vatre ili organizovanje i preduzimanje aktivnosti koje bi neposredno oštetile postojeće stanje zaštićenog prirodnog dobra i koje nisu u skladu sa namenom prostora (manifestacije i masovna okupljanja koja nisu u funkciji edukacije ili turističke prezentacije);

9) uništavanje travnjaka i sadnja bilo kakvog rastinja bez prethodno pribavljenih uslova organizacije za zaštitu prirode;

10) upotreba hemijskih sredstava, osim onih koja se koriste za zaštitu biljaka.

U zaštićenom prirodnom dobru nije dozvoljeno izvoditi radove bez odgovarajuće tehničke dokumentacije izrađene u skladu sa prethodno pribavljenim uslovima zaštite prirode koje izdaje organizacija za zaštitu prirode.

Član 5

U okviru uspostavljenog režima zaštite u zaštićenom prirodnom dobru, dozvoljava se:

1) izvođenje radova na rekonstrukciji i revitalizaciji radi obnove parka kao kulturno-parkovskog nasleđa na osnovu projekta i odgovarajuće tehničke dokumentacije izrađene u skladu sa uslovima zaštite prirode i uslovima zaštite spomenika kulture;

2) sadnja biljaka na osnovu projekta;

3) izvođenje svih biološko-tehničkih mera zaštite i nege (prehranjivanje, zalivanje, tretman protiv fitopatoloških i entomoloških oboljenja i sl.), koje su neophodne za održavanje vitalnosti drveća, žbunja i održavanje parternih aranžmana;

4) unošenje novih vrsta drveća i šiblja odgovarajućih za ovu vrstu staništa čije estetske karakteristike doprinose vrednosti kulturno-parkovskog nasleđa;

5) podizanje, obnavljanje i održavanje (košenje, uklanjanje korova, prihranjivanje, aeracija i dr.) travnjaka;

6) uklanjanje primeraka koji ne zadovoljavaju estetske i funkcionalne kriterijume (bolesne i suve, sa nepravilno razvijenim habitusom usled gustog sklopa, sa nižim ocenama osnovnih elemenata valorizacije koji ugrožavaju opstanak i razvoj druge ili drugih primeraka i sl.), kao i opravdana zamena jedne vrste drugom vrstom odgovarajućih estetskih i starosnih vrednosti;

7) postavljanje novih elemenata parkovskog mobilijara (klupe, korpe za otpatke, kandelabri) i popravka postojećih;

8) realizacija utvrđenog programa zaštite i razvoja, uključujući prezentaciju zaštićenog prirodnog dobra.

Za radove i mere iz stava 1. tač. 1) do 4) ovog člana koje se preduzimaju u zaštićenom prirodnom dobru, obavezno je pribavljanje uslova organizacije za zaštitu prirode.

Za radove i mere iz stava 1. tač. 1) i 7) ovog člana koje se preduzimaju u zaštićenom prirodnom dobru, obavezno je pribavljanje uslova organizacije za zaštitu spomenika kulture.

Član 6

Zaštićeno prirodno dobro poverava se na upravljanje, odnosno staranje Javnom komunalnom preduzeću "Zelenilo Beograd", Mali Kalemegdan broj 8, Beograd (u daljem tekstu: staralac).

Član 7

Staralac ima pravo aktivne legitimacije u pogledu ostvarivanja ustanovljenog režima zaštite, kao što je pravo pokretanja krivičnih, prekršajnih i upravnih postupaka pred sudskim i državnim organima, pravo na naknadu od pravnih i fizičkih lica za korišćenje zaštićenog prirodnog dobra i druga prava utvrđena zakonom i propisima donetim na osnovu zakona.

Član 8

Staralac je dužan da:

1) zaštićeno prirodno dobro čuva i održava u skladu sa merama zaštite propisanim zakonom i ovim rešenjem;

2) u slučaju nastanka promena koje zaštićeno prirodno dobro mogu uništiti, oštetiti ili narušiti njegova bitna svojstva, bez odlaganja obavesti organizaciju za zaštitu prirode i nadležni inspekcijski organ;

3) zaštićeno prirodno dobro obeleži postavljanjem table odgovarajućeg izgleda i stara se da neprekidno bude obeleženo na propisan način (naziv, osnovni podaci i grafički prikaz zaštićenog prirodnog dobra), uz prethodno pribavljenu saglasnost organizacije za zaštitu spomenika kulture;

4) postavi informativne table sa latinskim i narodnim nazivima autohtonih i alohtonih vrsta izuzetnih primeraka i njihovim bitnim karakteristikama, kao i zanimljivostima o pojedinim vrstama ili o parku u celini, a radi obaveštenja i prezentacije zaštićenog prirodnog dobra i edukacije posetilaca;

5) postavi table sa jasno definisanim pravilima ponašanja posetilaca, obavezama i ograničenjima u pogledu korišćenja zaštićenog prirodnog dobra;

6) donese program zaštite i razvoja zaštićenog prirodnog dobra.

Član 9

Program zaštite i razvoja zaštićenog prirodnog dobra priprema se kao srednjoročni plan upravljanja zaštićenim prirodnim dobrom (u daljem tekstu: plan upravljanja), za period do pet godina, sa dinamikom kratkoročnih ciljeva i zadataka za period do jedne godine, u skladu sa uslovima koje utvrdi organizacija za zaštitu prirode.

Plan upravljanja sadrži: ciljeve zaštite, mere i aktivnosti na sprovođenju ustanovljenog režima zaštite i unapređenju postojećeg stanja, pravila, obaveze i ograničenja u pogledu nege, uređenja, održavanja i korišćenja zaštićenog prirodnog dobra, organizaciju i rad službe nadzora nad sprovođenjem ustanovljenog režima zaštite, kao i sredstva potrebna za realizaciju plana.

Plan upravljanja staralac donosi po prethodno pribavljenoj saglasnosti organizacije za zaštitu prirode.

Plan upravljanja realizuje se godišnjim operativnim programom zaštite i razvoja zaštićenog prirodnog dobra (u daljem tekstu: operativni program) koje staralac donosi do 31. januara za tekuću godinu, a koji sadrži mere i aktivnosti planirane po prioritetima, dinamiku njihovog izvršavanja i visinu potrebnih sredstava.

Operativni program staralac donosi po prethodno pribavljenoj saglasnosti organizacije za zaštitu prirode i organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za zaštitu životne sredine.

Izveštaj o realizaciji plana upravljanja zaštićenim prirodnim dobrom, odnosno operativnog programa staralac podnosi organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove zaštite životne sredine najkasnije do 31. decembra za tekuću godinu.

Član 10

Sredstva potrebna za sprovođenje režima zaštite zaštićenog prirodnog dobra obezbeđuju se u budžetu grada Beograda, iz prihoda koji se ostvaruju obavljanjem delatnosti staraoca, od naknade za korišćenje zaštićenog prirodnog dobra i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Sredstva obezbeđena u budžetu grada Beograda za tekuću godinu isplaćuju se staraocu u skladu sa obimom i dinamikom mera i zadataka utvrđenih operativnim programom iz člana 9. stav 4. ovog rešenja.

Član 11

Stručni nadzor nad sprovođenjem ovog rešenja i akata donetih na osnovu ovog rešenja vrši organizacija za zaštitu prirode u skladu sa zakonom.

Član 12

Planovi i programi koji obuhvataju zaštićeno prirodno dobro, a koji su doneti pre stupanja na snagu ovog rešenja, usaglasiće se sa odredbama ovog rešenja u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog rešenja.

Za sve planove, programe i projekte koji se planiraju, a koji obuhvataju površinu zaštićenog prirodnog dobra, pribavljaju se uslovi organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za zaštitu životne sredine.

Uslovi iz stava 2. ovog člana izdaju se na osnovu stručnog mišljenja organizacije za zaštitu prirode.

Član 13

Plan upravljanja, odnosno operativni program za 2008. godinu, staralac je dužan da donese u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog rešenja.

Do donošenja plana i programa iz stava 1. ovog člana staralac će poslove upravljanja i staranja obavljati prema privremenom programu zaštite i razvoja koji će doneti u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog rešenja.

Do donošenja privremenog programa iz stava 2. ovog člana primenjivaće se opšte i posebne mere zaštite utvrđene ovim rešenjem i druge mere koje odredi nadležni inspekcijski organ.

Član 14

Staralac je dužan da zaštićeno prirodno dobro obeleži u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog rešenja.

Član 15

Danom stupanja na snagu ovog rešenja prestaje da važi Rešenje Opštinskog komiteta za komunalno-stambene i građevinske poslove opštine Stari grad u Beogradu, broj 352-88/82 od 10. januara 1983. godine kojim je stablo sofore (Sophora japonica L) stavljeno pod zaštitu.

Član 16

Ovo rešenje stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".