NAREDBA
O OBAVEZNOM ATESTIRANJU SISTEMA ZA PROVETRAVANJE SKLONIŠTA I DVONAMENSKIH OBJEKATA

("Sl. list SFRJ", br. 61/87)

1. Obaveznom atestiranju podleže sistem za provetravanje skloništa i dvonamenskih objekata (u daljem tekstu: sistem za provetravanje), i to:

1) usisni otvori;

2) protivudarni ventil;

3) peščani, odnosno mehanički pretfiltar;

4) usisni cevovod;

5) filtroventilacioni uređaj, koji se sastoji od: filtra za grubu prašinu, filtra za kolektivnu zaštitu, brzozatvarajućeg ventila, ventila za promenu načina provetravanja, elastične veze, ventilatora, potisnog cevovoda, merača protoka i regulatora protoka;

6) cevovod za raspodelu vazduha;

7) regulaciona klapna;

8) anemostat;

9) cevovod za odvođenje vazduha;

10) ventil za regulaciju natpritiska;

11) protivudarni ventil za regulaciju natpritiska;

12) sredstva za zatvaranje otvora.

2. Postupak ispitivanja koje se vrši radi obaveznog atestiranja sistema za provetravanje sprovodi se pojedinačno za svako sklonište, a u dvonamenskim objektima ispitivanje se vrši sa isključenim i hermetički zatvorenim sistemom za mirnodopsko provetravanje.

3. Ispitivanju radi obaveznog atestiranja podležu sledeće karakteristike kvaliteta sistema za provetravanje:

1) funkcionalnost;

2) uslovno trajanje natpritiska u skloništu;

3) natpritisak u skloništu pri zaštitnom provetravanju;

4) ukupna količina vazduha pri zaštitnom provetravanju;

5) pad pritisak na peščanom, odnosno na mehaničkom pretfiltru;

6) ukupna količina vazduha pri normalnom provetravanju;

7) brzina strujanja vazduha na anemostatima;

8) količina vazduha u prostoriji za filtro-ventilacioni uređaj;

9) nivo buke u prostoriji za boravak.

4. Karakteristike kvaliteta sistema za provetravanje iz tačke 3. ove naredbe utvrđene su Pravilnikom o tehničkim normativima za skloništa ("Službeni list SFRJ", br. 55/83).

5. Karakteristike kvaliteta iz tačke 3. ove naredbe ispituju se, i to;

1) funkcionalnost;

a) prilaz ventilima i stanje ventila - vizuelno i uzastopnim otvaranjem, odnosno zatvaranjem ventila, kontrolom položaja i mogućnosti podešavanja i funkcionisanja ventila za regulisanje natpritiska, ventila za regulisanje protoka, protivudarnih ventila i protivudarnih ventila za regulaciju natpritiska;

b) odvod kondenzata iz peščanog pretfiltra - vizuelno, sipanjem 10 litara vode u filtarsku jedinicu pre punjenja peskom, pri čemu mora da bude obezbeđen odvod celokupne količine vode iz filtarske jedinice, bez prodiranje vode u usisni sistem ventilatora;

v) sabirni kanal peščanog pretfiltra - merenjem dimenzija i utvrđivanjem ukupne površine proreza;

g) visina sloja ispune peščanog pretfiltra u odnosu na frakciju agregata ispune - označavanjem utvrđene visine sloja pre punjenja i proverom visine sloja posle punjenja, kao i verifikacijom uverenja o kvalitetu agregata za ispunu peščanog pretfiltra iz tačke 6. odredba pod 5 ove naredbe;

d) elektromotorni pogon ventilatora - uključivanjem ventilatora i proverom zaštite od preopterećenja (bimetalni isključivači) u odnosu na nazivnu struju elektromotora i proverom zaštite od kratkog spoja (osigurači), kao i proverom zaštite od opasnog napona dodira (uzemljenje);

đ) ručni, odnosno nožni pogon ventilatora - istovremenim okretanjem ručice svih ventilatora od strane svih predviđenih opslužilaca, uz istovremeno merenje protoka vazduha. Na filtro-ventilacionom uređaju mora biti označen smer okretanja ručice ventilatora, a prostor predviđen za smeštaj filtro-ventilacionog uređaja mora da omogućava neometano održavanje uređaja i okretanje ručice ventilatora snagom koja omogućava protok utvrđen u odredbi pod 4 ove tačke;

2) uslovno trajanje natpritiska u skloništu - merenjem pritiska u prostoriji za boravak mikromanometrom klase tačnosti 1 Pa, čiji je negativni krak u vezi sa spoljašnjom atmosferom, a pozitivni - pod uticajem natpritiska u skloništu. Natpritisak se ostvaruje uključivanjem ventilatora pri normalnom provetravanju, sa zatvorenim krilima sredstava za zatvaranje otvora za kretanje i sa zatvorenim protivudarnim ventilima za regulisanje natpritiska.

Posle dostizanja natpritiska od najmanje 150 Pa, zatvaraju se brzozatvarajući ventili, isključuju se ventilatori i, u trenutku kad je vrednost natpritiska 150 Pa, uključuje se merač vremena (hronometar). Posle 15 min ponovo se očitava vrednost natpritiska;

3) natpritisak u skloništu pri zaštitnom provetravanju - merenjem u prostoriji za boravak mikromanometrom klase tačnosti 1 Pa, čiji je negativan krak u vezi sa spoljašnjom atmosferom, a pozitivan krak pod uticajem natpritiska u skloništu.

Ispitivanje se vrši sa zatvorenim krilima sredstava za zatvaranje otvora za kretanje, a sa otvorenim protivudarnim ventilima za regulisanje natpritiska, uz korišćenje peščanog, odnosno mehaničkog pretfiltra i filtra za kolektivnu zaštitu. Očitavanje vrednosti natpritiska vrši se po uspostavljanju stacionarnog stanja natpritiska u skloništu.

U toku ispitivanja proverava se i tačnost merača natpritiska u skloništu;

4) ukupna količina vazduha pri zaštitnom provetravanju - merenjem brzine strujanja u potisnom cevovodu, radi određivanja zapreminskog protoka vazduha u jedinici vremena, pod uslovima utvrđenim u stavu 2. odredbi pod 3 ove tačke, pri čemu natpritisak u skloništu mora biti između 50 i 150 Pa.

Ispitivanje se vrši aerodinamičkim sondama za merenje dinamičkih pritisaka - radi utvrđivanja zapreminskog protoka vazduha i za merenje statičkih pritisaka - radi utvrđivanja zapreminske mase vazduha, uz istovremeno merenje temperature vazduha u potisnom cevovodu i utvrđivanje barometarskog pritiska okoline.

Merno mesto mora da bude na pravolinijskoj deonici potisnog cevovoda, pri čemu dužina pravolinijske deonice mora biti najmanje 1,7 • D od ruba sonde u smeru strujanja vazduha i najmanje 1,2 • D od ruba sonde suprotno od smera strujanja vazduha, gde je D prečnik, odnosno ekvivalentni prečnik potisnog cevovoda. Raspored mernih tačaka utvrđen je mernim rešetkama prikazanim na sl. 1. i 2.

Slika 1. - Pravougaona merna rešetka

Merenje pritisaka vrši se mikromanometrima klase tačnosti 1/10 Pa, a kao utvrđena vrednost pritiska uzima se aritmetička sredina izmerenih vrednosti;

5) pad pritiska na peščanom, odnosno mehaničkom pretfiltru - merenjem statičkog pritiska u usisnom cevovodu na izlazu iz pretfiltra, pri nazivnom protoku vazduha. Ispitivanje se vrši sa zatvorenim brzozatvarajućim ventilom cevovoda za normalno provetravanje, a sa otvorenim brzozatvarajućim ventilom usisnog cevovoda na izlazu iz pretfiltra. Radi izjednačavanja pritiska prostorije pretfiltra sa atmosferskim pritiskom, krila sredstva za zatvaranje otvora za kretanje i pomoćnog izlaza skloništa moraju da budu otvorena.

Slika 2. - Kružna merna rešetka

Ispitivanje se vrši pomoću sondi za merenje statičkog pritiska postavljenih u jednom poprečnom pravcu merne rešetke (slika 2) ili uvedenim u cevovod u četiri dijagonalne simetrične tačke, sa otvorima prečnika 2 mm do 3 mm. Negativni krak mikromanometra povezan je sa sondom, a pozitivni krak je slobodan.

Način utvrđivanja brzine i nazivnog protoka vazduha pri ovom ispitivanju dat je u odredbi pod 4 ove tačke.

Ispitivanje pada pritiska kroz mehanički pretfiltar ne vrši se ako takav pretfiltar ima atest ili uverenje o kvalitetu, kojima se dokazuje da pad pritiska pri nazivnom protoku ne prelazi vrednost utvrđenu tačkom 4. odredba pod 5 ove naredbe.

Posle ispitivanja iz stava 4. ove odredbe vrši se zaštita peščanog pretfiltra i filtra za kolektivnu zaštitu od uticaja mehaničkih nečistoća i vlage. Peščani pretfiltar prekriva se plastičnom folijom, a brzozatvarajući ventil na izlazu iz pretfiltra se zatvara.

Filtar za kolektivnu zaštitu pakuje se u ambalažu i čuva se u skladu sa uputstvom za upotrebu, rukovanje i održavanje;

6) ukupna količina vazduha pri normalnom provetravanju - na način utvrđen odredbom pod 4 ove tačke;

7) brzina strujanja vazduha na anemostatima - pri normalnom provetravanju, na svim anemostatima na razvodnoj mreži, sondama za merenje brzine strujanja vazduha prečnika glave do 25 mm postavljenim po obodu anemostata na izlaznom otvoru. Kao merna mesta usvajaju se najmanje četiri simetrično, odnosno dijagonalno raspoređene tačke.

Kao utvrđena vrednost brzine strujanja uzima se aritmetička sredina izmerenih vrednosti na jednom anemostatu.

Najmanja utvrđena vrednost brzine strujanja vazduha na nekom anemostatu ne sme da bude manja od 70% od najveće utvrđene vrednosti, koja ne sme da bude veća od 3 m/s;

8) količina vazduha u prostoriji za filtro-ventilacione uređaje - merenjem brzine strujanja vazduha na anemostatima u prostoriji za filtro-ventilacione uređaje i utvrđivanjem svetlog preseka istrujavanja na obodu tih anemostata.

Pri merenju brzine strujanja vazduha na anemostatima broj mernih tačaka povećava se na tri merne tačke po mernom mestu, koje su ravnomerno raspoređene po visini svetlog preseka istrujavanja;

9) nivo buke u prostoriji za boravak - merenjem zvučnog pritiska pri normalnom provetravanju i pri zatvorenim otvorima za kretanje, pomoću zvukomera (fonometra) i uz primenu baždarenog mikrofona, a očitavanje nivoa zvuka vrši se na filtru sa dB(A) skalom.

Zvukomer (fonometar) postavlja se u sredini prostorije za boravak, na visini 1,5 m od poda, sa mikrofonom usmerenim u pravcu izvora zvuka. Ako ima više prostorija za boravak, merenje se vrši u svakoj prostoriji.

6. Uz zahtev za atestiranje, podnosilac zahteva dostavlja organizaciji udruženog rada ovlašćenoj za obavljanje poslova obaveznog atestiranja (u daljem tekstu: ovlašćena organizacija) sledeće podatke:

1) firmu, odnosno naziv i sedište podnosioca zahteva;

2) tehničku dokumentaciju izvedenih radova;

3) ateste svih elemenata sistema za provetravanje, za koje je propisano obavezno atestiranje;

4) uverenje o kvalitetu elemenata sistema za provetravanje za koje nije propisano obavezno atestiranje, sa konstrukcionim i radnim karakteristikama. Uverenje o kvalitetu elemenata izdaje organizacija udruženog rada koja je upisana u sudski registar za ispitivanje tih elemenata;

5) uverenje o kvalitetu agregata za ispunu peščanog pretfiltra kojim se potvrđuje da agregat ................., odgovara jugoslovenskom standardu JUS B.B3.100 - Kameni agregat. Frakcionisani kameni agregat za beton i asfalt. Osnovni uslovi kvaliteta - za frakcije 1 do 4 mm, odnosno 4 do 8 mm;

6) uverenje o kvalitetu zavarenih spojeva;

7) uverenje o kvalitetu materijala za zaštitu od korozije;

8) uverenje o kvalitetu materijala za podmazivanje pokretnih i rotacionih delova uređaja;

9) dokaz da je zavarivanje izvršeno u skladu sa jugoslovenskim standardom JUS C.T3.061 - Tehnika varenja metala. Ispitivanje stručne sposobnosti varilaca za elektrolučno i plinsko varenje čelika.

7. Ovlašćena organizacija vrši pregled pre postupka ispitivanja i o utvrđenom stanju sastavlja zapisnik koji sadrži:

1) firmu, odnosno naziv i sedište podnosioca zahteva;

2) lokaciju i naziv, odnosno šifru skloništa;

3) kratak opis skloništa, odnosno vrstu i namenu;

4) kratak opis sistema za provetravanje;

5) naziv proizvođača, oznaku tipa i proizvodni broj svakog elementa sistema za provetravanje;

6) obaveštenje o utvrđenim nedostacima, odnosno o odstupanjima od tehničke dokumentacije;

7) uputstvo dato podnosiocu zahteva za otklanjanje utvrđenih nedostataka;

8) mesto i datum vršenja pregleda i broj zapisnika.

Zapisnik o izvršenom pregledu potpisuju predstavnik ovlašćene organizacije i predstavnik podnosioca zahteva.

Podnosilac zahteva dužan je da nedostatke utvrđene zapisnikom otkloni u roku od najviše tri meseca i dužan je da o trme obavesti ovlašćenu organizaciju, radi nastavljanja postupka obaveznog atestiranja. U slučaju prekoračenja tog roka, podnosilac zahteva mora da obnovi zahtev ovlašćenoj organizaciji.

Ako nema nedostataka, odnosno ako nema odstupanja izvedenih radova u odnosu na tehničke dokumentacije, ovlašćena organizacija pristupa ispitivanju.

8. Izveštaj o ispitivanju sistema za provetravanje sadrži:

1) broj i datum zapisnika o izvršenom pregledu;

2) vrednosti karakteristika kvaliteta dobijene ispitivanjima utvrđenim u tački 5. ove naredbe;

3) zaključak, u kome ovlašćena organizacija obrazlaže izdavanje atesta, odnosno odbijanje izdavanja atesta;

4) mesto i datum izvršenog ispitivanja;

5) firmu, odnosno naziv i sedište ovlašćene organizacije, potpis ovlašćenog lica i otisak pečata.

Izveštaj o ispitivanju izdaje se na obrascu Saveznog zavoda za standardizaciju.

9. Za sistem za provetravanje za koji se ispitivanjem utvrdi da ispunjava propisane uslove, ovlašćena organizacija izdaje atest, uz koji prilaže zapisnik o izvršenom pregledu i izveštaj o ispitivanju.

Atest se izdaje u tri primerka, od kojih se po jedan dostavlja podnosiocu zahteva i Saveznom zavodu za standardizaciju, a jedan primerak zadržava ovlašćena organizacija koja je izdala atest.

Ako se ispitivanjem utvrdi da tri ili više karakteristika kvaliteta ne zadovoljavaju zahteve utvrđene u tački 5. ove naredbe, ovlašćena organizacija odbija izdavanje atesta.

Ako jedna karakteristika kvaliteta ili dve karakteristike kvaliteta ne zadovoljavaju zahteve utvrđene u tački 5. ove naredbe, ovlašćena organizacija neće izdati atest dok se ne otklone nedostaci. O otklanjanju nedostatka, podnosilac zahteva obaveštava ovlašćenu organizaciju u roku od najviše 60 dana. Ovlašćena organizacija ponavlja ispitivanja onih karakteristika kvaliteta kod kojih su otklonjeni utvrđeni nedostaci i onih karakteristika kvaliteta koje su mogle da budu promenjene otklanjanjem navedenih nedostataka. Posle tako ponovljenih ispitivanja, atest se izdaje samo ako su rezultati zadovoljavajući.

Atest prestaje da važi ako se utvrdi da sistem za provetravanje skloništa ne zadovoljava uslove iz tačke 5. ove naredbe.

Atest prestaje da važi i ako na atestiranom sistemu za provetravanje, odnosno na skloništu dođe do promena koje utiču na karakteristike kvaliteta utvrđene ovom naredbom.

O promenama, odnosno izvršenim izmenama, podnosilac zahteva mora da obavesti ovlašćenu organizaciju udruženog rada radi ponovnog atestiranja tog sistema za provetravanje.

10. Sistem za provetravanje skloništa za koji je izdat atest, ovlašćena organizacija označava atestnim znakom.

Atestni znak utiskuje se na samolepljivu foliju koji se nanosi na potisni cevovod sistema za provetravanje, na samom izlazu iz filtro-ventilacionog uređaja.

Atestni znak je crvene boje, a izgled mu je utvrđen Naredbom o izgledu i upotrebi atestnog znaka ("Službeni list SFRJ", br. 4/79 i 31/81), pri čemu veličina "V" iz tačke 4. te naredbe iznosi 100 mm.

Atestni znak sadrži slovnu i brojnu oznaku i izrađuje se od samolepljive folije kojom treba da se obezbedi njegova višegodišnja upotreba. Slovna oznaka (MF), u dva polja, odnosi se na grupu i podgrupu standarda kojima pripadaju proizvodi iz tačke 1. ove naredbe, a brojna oznaka u dva polja označava šifru ovlašćene organizacije.

11. Za atestiranje sistema za provetravanje, Savezni zavod za standardizaciju može ovlastiti organizaciju udruženog rada koja u pogledu opremljenosti i stručne kvalifikacije kadrova ispunjava sledeće uslove:

a) raspolaže sledećom opremom, i to:

1) mikromanometrima, odnosno kosocevnim manometrima klase tačnosti 1 Pa, za merenje pada pritiska na peščanom, odnosno mehaničkom pretfiltru, merenje natpritiska pri zaštitnom provetravanju i merenje uslovnog trajanja natpritiska;

2) aerodinamičkim sondama za merenje dinamičkih i statičkih pritisaka u cevovodu, sa mikromanometrima klase tačnosti 1/10 Pa;

3) aerodinamičkim sondama za merenje brzine strujanja vazduha na anemostatima, prečnika glave do 25 mm;

4) termometrom za merenje temperature vazduha u potisnom cevovodu;

5) uređajem za merenje barometarskog pritiska u skloništu;

6) zvukomerom (fonometrom) za merenje zvučnog pritiska, sa korekcionim filtrom sa dB(A) skalom;

7) mernom trakom i mikrometarskim pomičnim merilom;

b) ima stručne kadrove za obavljanje poslova obaveznog atestiranja, koji imaju sledeće stručne kvalifikacije, i to:

1) za rukovođenje poslovima obaveznog atestiranja sistema za provetravanje - jednog diplomiranog inženjera mašinstva, sa najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima ispitivanja sistema za provetravanje;

2) jednog diplomiranog inženjera mašinstva, sa najmanje dve godine, odnosno jednog pogonskog inženjera mašinstva, sa najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima ispitivanja sistema ili uređaja za provetravanje;

3) jednog radnika sa srednjom stručnom spremom tehničkog smera, sa najmanje dve godine radnog iskustva na poslovima ispitivanja sistema ili uređaja za provetravanje.

12. Ovlašćena organizacija dužna je da izvrši atestiranje u roku od dva meseca od dana prijema zahteva za atestiranje.

13. Ova naredba stupa na snagu po isteku jedne godine od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".