REŠENJE
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPOREDA I KORIŠĆENJA DELA SREDSTAVA ZA IZRADU STUDIJE "MOGUĆA REŠENJA ZAGAĐENIH DEPONIJSKIH FILTRATA KOD IZGRADNJE DEPONIJA ČVRSTOG OTPADA"

("Sl. list AP Vojvodine", br. 1/2008)

I

Ovim Rešenjem utvrđuje se Program rasporeda i korišćenja dela sredstava za izradu studije "MOGUĆA REŠENJA ZAGAĐENIH DEPONIJSKIH FILTRATA KOD IZGRADNJE DEPONIJA ČVRSTOG OTPADA".

II

Program iz tačke I čini sastavni deo ovog Rešenja.

III

Ovo Rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM RASPOREDA I KORIŠĆENJA DELA SREDSTAVA ZA IZRADU STUDIJE "MOGUĆA REŠENJA ZAGAĐENIH DEPONIJSKIH FILTRATA KOD IZGRADNJE DEPONIJA ČVRSTOG OTPADA"

I

Cilj Programa rasporeda i korišćenja dela sredstava za izradu studije "MOGUĆA REŠENJA ZAGAĐENIH DEPONIJSKIH FILTRATA KOD IZGRADNJE DEPONIJA ČVRSTOG OTPADA" (u daljem tekstu: Program) je podrška opština Autonomne Pokrajine Vojvodine u formiranju savremenog sistema upravljanja otpadom i izgradnja regionalnih sanitarnih deponija u skladu sa strategijom Vlade Republike Srbije.

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, koji je stupio na snagu 25. 04. 2006. godine, članom 29. tačka 9a predviđeno je da odobrenje za izgradnju regionalnih deponija izdaje Autonomna Pokrajina, odnosno ovaj sekretarijat, čime je prevaziđen problem nadležnosti, te u skladu sa Nacionalnom strategijom upravljanja otpadom sa programom približavanja EU, sekretarijat daje finansijsku podršku opštinama za izradu projektne dokumentacije za regionalne deponije i transfer stanice. Pored izgradnje regionalnih deponija, pitanje rešavanja divljih deponija je takođe jedna od aktivnosti u uspostavljanju savremenog sistema upravljanja otpadom i u AP Vojvodini.

Ovim Programom se pored aktivnosti u uspostavljanju savremenog sistema upravljanja otpadom u AP Vojvodini žele uspostaviti moguća rešenja problema prilikom projektovanja i izgradnje deponija čvrstog otpada, a koji se odnose na tretman veoma zagađenih filtratnih, procednih deponijskih voda, koje mogu ozbiljno da ugroze podzemne i površinske vode.

II

Odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2007. godinu ("Službeni list APV", br. 6/07, 9/07 - isp. i 16/07) i Finansijskim planom primanja i izdataka Pokrajinskog sekretarijata za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo za 2007. godinu u okviru razdela 05 - Pokrajinski sekretarijat za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo, funkcionalna klasifikacija 620 - Razvoj zajednice, ekonomska klasifikacija 424 - Specijalizovane usluge, 4249 Ostale specijalizovane usluge, predviđena sredstva u iznosu od 25.110.000,00 dinara, izvor finansiranja 12 04 Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine - prihodi od privatizacije, raspoređuju se za:

1. Izradu studije "MOGUĆA REŠENJA ZAGAĐENIH DEPONIJSKIH FILTRATA KOD IZGRADNJE DEPONIJA ČVRSTOG OTPADA".

Ovaj Program sadrži raspored i korišćenje sredstava u iznosu od 3.245.000,00 dinara iz izvora finansiranja 12 04 Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine - prihodi od privatizacije.

III

Sredstva za realizaciju ovog Programa u iznosu od 3.245.000,00 dinara koristiće se za sledeće radove:

Red.
br.

IZNOS SREDSTAVA

IZVOR FINANSIRANJA
(12 04)

NAMENA SREDSTAVA

1.

3.245.000,00

12 04 - Prihod od privatizacije

Finansiranje izrade studije "Moguća rešenja zagađenih deponijskih filtrata kod izgradnje deponija čvrstog otpada"

IV

U okviru realizacije Programa, sredstva od prihoda iz privatizacije u iznosu od 3.245.000,00 dinara, iz izvora finansiranja 12 04 - Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine - prihodi od privatizacije, usmerena su ka izradi studije "Moguća rešenja zagađenih deponijskih filtrata kod izgradnje deponija čvrstog otpada" u kojoj će se polazeći od stečenih iskustava na izradi glavnih projekata sanacije i rekultivacije postojećih neuređenih deponija, kao i izrade projekata sanitarnih deponija i raspoloživih podataka o filtratnim vodama i mogućim rešenjima njihovog tretmana, obraditi sledeće:

1. Prikaz i analiza količina i fizičko-hemijskih karakteristika filtratnih, deponijskih voda na bazi raspoloživih podataka o padavinama, procesima infiltracije i odgovarajućim fizičko-hemijskim ispitivanjima deponijskih filtrata,

2. Prikaz i analiza savremenih kompaktnih rešenja tretmana filtratnih voda sa analizom potrebnih investicionih ulaganja za nabavku i ugradnju ovakvih rešenja,

3. Prikaz i analiza uloge katalitičkog dejstva vlaženja deponije smeća na proces razgradnje i moguće korišćenje filtratnih voda za ovu namenu,

4. Prikaz i analiza razrade recirkularcionog sistema za kvašenje deponija korišćenjem filtratnih voda,

5. Uporedna analiza razrade proučenih alternativnih rešenja na bazi obrađenih Glavnih projekata i napred datih analiza,

6. Predlozi i preporuke za postupak tretmana filtratnih voda na sanitarnim deponijama čvrstog otpada i dalja proučavanja ovog problema.

V

Isplatu sredstava za realizaciju Programa vršiće Pokrajinski sekretarijat za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo.