PRAVILNIK

O USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA NA DODELU SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 1/2008)

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuju se uslovi, kriterijumi i postupak ostvarivanja prava na dodelu sredstava iz budžeta grada Kragujevca (u daljem tekstu: budžetska sredstva) kao finansijska podrška organizovanju manifestacija iz oblasti privrede od značaja za Grad (u daljem tekstu: manifestacija), udruženjima građana i NVO koje su registrovane za obavljanje delatnosti iz oblasti privrede.

Član 2

Budžetska sredstva dodeljuju se na osnovu konkursa koji u prvom kvartalu kalendarske godine, koji raspisuje Gradska uprava nadležna za poslove privrede.

Član 3

Pravo učešća na konkursu imaju udruženja građana i NVO, koje su registrovane za obavljanje delatnosti iz oblasti privrede, čije je sedište na teritoriji Grada (lovačka i ribolovačka udruženja, kinološka društva, društva pčelara, gljivara i dr.).

Član 4

Konkurs iz člana 3. ovog Pravilnika, objavljuje se u sredstvima javnog informisanja.

Konkurs sadrži:

- naziv oblasti za koju se dodeljuju budžetska sredstva,

- moguće učesnike na konkursu,

- potrebnu dokumentaciju za učešće na konkursu,

- rokove za podnošenje prijave na konkurs i

- mesto za podnošenje prijave.

Član 5

Stručnu procenu i izbor udruženja građana i NVO kojima se dodeljuju budžetska sredstva vrši Komisija koju aktom obrazuje Gradonačelnik.

Komisija ima predsednika i četiri člana.

Komisija radi u punom sastavu i o svom radu vodi zapisnik.

Administrativne i stručne poslove za potrebe Komisije obavlja Gradska uprava nadležna za poslove privrede.

Član 6

Na predlog Komisije, Gradonačelnik, aktom utvrđuje manifestacije za koje se organizatoru dodeljuju budžetska sredstva.

Član 7

Prijava na konkurs podnosi se Gradskoj upravi nadležnoj za poslove privrede u slobodnoj formi.

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs, Komisija neće razmatrati.

Član 8

Učesnici na Konkursu, uz prijavu na konkurs, podnose i sledeća akta:

- program aktivnosti iz prethodnih godina,

- akt kojim se posebno iskazuje manifestacija za koju se traže budžetska sredstva sa tačno iskazanom visinom sredstava koja se očekuju kao donacija i visina sredstava koju ulaže učesnik na konkursu;

- za manifestacije treba dostaviti dokaz, koja je asocijacija ili savez odobrio istu;

- dokaz o registraciji organizacije, društva ili udruženja (rešenja).

Član 9

Komisija je dužna da u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave na konkurs, iste razmotri, izvrši izbor manifestacija, sačini izveštaj o sprovedenom postupku konkursa koji se dostavlja Gradonačelniku sa predlogom manifestacija za koje se dodeljuju budžetska sredstva.

Član 10

Po razmatranju akta iz člana 9. ovog Pravilnika, gradonačelnik donosi akt o utvrđivanju manifestacija za koje se odobravaju dotacije sa iznosom dotacije za svaki pojedinačni slučaj.

Član 11

Dotacije odobrene čl. 10. stav 2. ovog Pravilnika, prenose se na osnovu ugovora koji organizator manifestacije zaključuje sa Gradskom upravom nadležnom za poslove privrede.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana, uređuju se način i rokovi organizovanja manifestacije, prenos budžetskih sredstava, i druga prava i obaveze ugovornih strana.

Član 12

Grad može biti pokrovitelj manifestacije ili druge aktivnosti iz oblasti privrede, bez raspisivanja konkursa, ukoliko je manifestacija ili druga aktivnost od posebnog značaja za Grad, ukoliko doprinosi razvoju međunarodne privredne saradnje ili je od visokog međunarodnog renomea.

Aktom o prihvatanju Gradonačelnik utvrđuje iznos dotacije za realizaciju manifestacije ili druge aktivnosti iz stava 1. ovog člana.

Član 13

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".