ODLUKA

O USVAJANJU PROGRAMA ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE U 2008. GODINI

("Sl. list grada Kragujevca", br. 1/2008)

I Usvaja se Program za razvoj poljoprivrede u 2008. godini broj 135/27 od 24.12.2007. godine Glavnog agronoma grada Kragujevca.

II Program iz stava I i ovu Odluku objaviti u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

PROGRAM
KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE U 2008. GODINI

Sredstva za realizaciju programa razvoja poljoprivrede u selima na teritoriji Grada Kragujevca obezbeđena su Odlukom o budžetu Grada Kragujevca za 2008. godinu, razdeo 8 - Gradska uprava za privredne resurse, glava 8.2 - Direkcija za robne rezerve, funkcija 421 - Poljoprivreda, pozicija 132, ekonomska klasifikacija 451 - Subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama u iznosu od 110.000.000,00 dinara, od čega su 73.400.000,00 dinara sredstva iz budžeta, a 36.600.000,00 dinara sopstveni prihodi.

Program raspodele sredstava predstavlja nastavak započetih programa u 2005, 2006 i 2007. godini, a realizovaće se u selima na teritoriji Grada Kragujevca. Glavni cilj u narednom periodu biće jačanje individualnih poljoprivrednih domaćinstava, jačanje udruženja poljoprivrednika, usmeravanje i prilagođavanje poljoprivrednih proizvođača tržišnim uslovima, kao i pravilima i standardima Evropske Unije, povećanje konkurentnosti, usvajanje novih znanja i tehnologija. Osnovni zadatak lokalne samouprave je da zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije preduzme sve mere i da podršku razvoju poljoprivrede i ublaži negativne efekte procesa prestrukturiranja poljoprivrede u skladu sa propisima EU.

U toku 2008. godine iz navedenih sredstava planira se finansiranje sledećih programa, aktivnosti i projekata od opšteg značaja za unapređenje poljoprivrede i razvoj sela na području Grada:

1. SUFINANSIRANJE REALIZACIJE RAZVOJNIH MIKROPROJEKATA UDRUŽENJA, ZADRUGA I POLJOPRIVREDNIKA

(mini hladnjače, sušare, stočarske farme, ribnjaci, skladišni kapaciteti…) - 15.000.000,00 dinara

Programom je predviđeno sufinansiranje određenog broja projekata čiji su podnosioci registrovana individualna poljoprivredna domaćinstva (čiji su nosioci mlađi od 50 godina), udruženja poljoprivrednika i zadruge sa teritorije Grada Kragujevca. U prvoj polovini 2008. godine lokalna samouprava (Odeljenje za poljoprivredu Grada Kragujevca) će raspisati javni konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti unapređenja plasmana i prerade poljoprivrednih proizvoda (oprema za hladnjače, sušare, preradu voća, povrća, mesa, mleka...), stočarstva (izgradnja i opremanje stočarskih farmi, ribnjaka...), izgradnja skladišnih kapaciteta. Konkursom će se utvrditi i potrebna dokumentacija kao i uslovi koje treba da ispuni podnosilac projekta. Komisija koju formira Gradonačelnik će oceniti ispunjenost uslova. Projekti će se sufinansirati u iznosu do 50% od vrednosti investicije, umanjene za iznos poreza na dodatu vrednost (PDV), a ostatak sredstava je dužan da obezbedi podnosilac projekta. Iznos odobrenih bespovratnih sredstava ne može biti veći od 500.000,00 dinara po jednom projektu, ali u slučaju da je podnosilac projekta veća grupa lica, da je projekat u interesu sela, da može da zaposli određen broj lica ili da se odnosi na otkup i plasman veće količine poljoprivrednih proizvoda (hladnjača većeg kapaciteta, preradni kapacitet....) Komisija može da odobri veći iznos bespovratnih sredstava. Podsticajna sredstva se mogu ostvariti samo jednom u toku godine.

2. MERE ZA PODSTICANJE RAZVOJA POLJOPRIVREDE

- DUGOROČNI KREDITI - 20.000.000,00 dinara

U prethodne tri godine za kreditiranje poljoprivrednih proizvođača izdvojeno je 157.199.444,57 dinara i realizovano 1278 kreditnih zahteva. Kao i prethodnih godina, krediti koji će se odobravati tokom 2008. godine biće beskamatni, sa grejs periodom od 18 meseci i otplatom na više godina. Iznosi preko 100.000,00 dinara biće obezbeđeni hipotekom ali troškove katastra i hipoteke snosi korisnik kredita. Konkursom koji će biti raspisan u prvoj polovini 2008. godine predvideće se uslovi kreditiranja, kao i oblasti u kojima će se vršiti kreditiranje. Prednost će imati priključna mehanizacija, plastenici i staklenici, kao i podizanje višegodišnjih zasada u voćarstvu. Deo sredstava planiran za kredite biće usmeren na izmirenje prenetih obaveza iz 2007. godine tj. na kredite za adaptaciju objekata za smeštaj i uzgoj stoke licima čiji su zahtevi odobreni u 2007. godini, ali zbog nedostataka sredstava nisu realizovani.

3. REŠAVANJE PROBLEMA VODOSNABDEVANJA NA SEOSKOM PODRUČJU

(ispitivanje, bušenja, kopanje rezervoara...) - 30.000.000,00 dinara

Sredstva planirana ovim programom predviđena su za finansiranje radova vezanih za snabdevanje građana sela pijaćom vodom i to je jedan od prioritetnih zadataka u 2008. godini.

Cilj lokalne samouprave je svakako, da pored ulaganja u razvoj poljoprivrede, izdvaja i sredstva namenjena za poboljšanje uslova života i rada u selu, a snabdevanje seoskih domaćinstava vodom predstavlja jedan od bitnih zadataka. Imajući u vidu i sve veće prisustvo suše, kao elementarne nepogode, mali procenat navodnjavanih obradivih površina i velike gubitke u rodu poljoprivrednih kultura jasno je da je ulaganje u ovaj program neophodno.

Ovaj program će se realizovati kroz nekoliko faza. Potrebno je prvo utvrditi gde je najprisutniji nedostatak vode, u kojim selima. Nakon toga putem tendera planira se izbor specijalizovane, ovlašćene ustanove čiji je zadatak da izvrši sva potrebna ispitivanja u tim selima (potrebe za vodom, kapacitete, bušenja, ispitivanje kvaliteta vode...). Planirano je da se ispitivanja izvrše u 15-20 sela i te troškove će finansirati Grad Kragujevac.

Nakon toga, gde se utvrdi postojanje dovoljnih količina vode, bakteriološki ispravne za piće pristupiće se bušenju i izgradnji rezervoara. Sredstva će obezbediti lokalna samouprava, a korisnici vode će finansirati razvod vode do svojih domaćinstava. Pre toga, u dogovoru sa korisnicima definisaće se imovinski odnosi, održavanje bunara i sva druga tehnička pitanja vezana za rešavanje ovog problema.

4. PODSTICAJ UNAPREĐENJU RASNOG SASTAVA U STOČARSTVU

(veštačko osemenjavanje, matična služba, izložbe u stočarstvu...) -14.000.000,00 dinara

Sredstva na ovom programu planirana su za nastavak, još u 2005. godini započetog programa besplatnog veštačkog osemenjavanja krava i junica. Grad Kragujevac će, kao i do sada finansirati osemenjavanje grla (dolazak veterinara, usluga i seme) pri prvom osemenjavanju. Planirano je oko 11.000 doza pri čemu će se za umatičena grla finansirati elitno seme, a za ostala grla seme za široke populacije. Veterinarske službe angažovane na ovom programu biće u obavezi da učestvuju u predavanjima i stručnim savetovanjima za poljoprivredne proizvođače. Njihovo učešće će se ogledati u stručnom usavršavanju poljoprivrednika u oblasti nege i zdravstvene zaštite domaćih životinja.

Nastaviće će se i sa sufinansiranjem rada matične službe, a planirano je i održavanje izložbe krava simentalske rase. Svakako da će sve ove mere doprineti poboljšanju rasnog sastava u stočarstvu što je i cilj izdvojenih i planiranih sredstava.

5. PODSTICAJNE MERE U POLJOPRIVREDI

(podrška osiguranju, kupovini priplodnog materijala, opremi za navodnjavanje...) - 7.000.000,00 dinara

Podsticajna sredstva predviđena ovim programom koristiće se kao direktna, podsticajna bespovratna sredstva namenjena kupovini priplodnog materijala u svinjarstvu, podsticaj kupovini opreme i sistema za navodnjavanje i podršku osiguranju poljoprivrednika. Ovim merama tj. direktnim bespovratnim davanjima planirano je poboljšanje rasnog sastava u svinjarstvu.

S druge strane evidentno je da suša sve veće štete čini poljoprivrednim kulturama, a da su površine koje se navodnjavaju zanemarljivo male. Takođe i veliki broj poljoprivrednika nemaju osigurane proizvodne parcele. Zbog toga se smatra da će se podrškom ovim programima kroz direktne podsticaje ublažiti posledice suše na rod poljoprivrednih kultura.

Program će se sprovoditi tokom cele godine, a pravo na korišćenje sredstava imaju registrovana poljoprivredna domaćinstva koja u roku od 30 dana od dana izdavanja dostave fiskalni račun za kupljenu robu. Podsticajna sredstva se dodeljuju u procentu od ukupne vrednosti investicije umanjene za iznos na ime poreza na dodatu vrednost, kao bespovratna, a iznos ne može biti veći od 300.000,00 dinara po jednom zahtevu. Povraćaj sredstava će se vršiti na tekuće račune poljoprivrednika i to:

- za kupovinu priplodnog materijala u svinjarstvu - 30% (bez PDV)

- za opremu i sisteme za navodnjavanje - 40% (bez PDV)

- za osiguranje u poljoprivredi -30% (bez PDV)

Podsticajna sredstva se mogu koristiti samo po jednom osnovu u toku godine.

6. PODSTICAJNE MERE U PČELARSTVU

(brendiranje meda, selekcionisane matice) - 1.000.000,00 dinara

U toku 2008. godine kao podsticaj razvoju pčelarstva planirano je finansiranje dva programa i to:

- formiranje robne marke - Šumadijski bagremov med. S obzirom da Društvo pčelara Kragujevac ima saradnju i finansijsku pomoć od Belgijske humanitarne organizacije "Karitas" i da je zajedničkim planom predviđen rad na ovom programu, Grad će, u skladu sa mogućnostima finansijski podržati ovaj projekat.

- kupovina selekcionisanih matica

U 2007. godini Društvu pčelara je poklonjeno 500 selekcionisanih matica za 500 novih društava, a planirano je da se sa ovim projektom nastavi i u 2008. godini kada će se finansirati nabavka još 500 selekcionisanih matica za 500 novih pčelinjih društava.

7. UREĐENJE PRILAZA NJIVAMA

- 5.000.000,00 dinara

Određeni broj Saveta mesnih zajednica su kao jedan od prioritetnih programa za 2008. godinu predložili izdvajanje sredstava za uređenje atarskih puteva ka njivama i proizvodnim parcelama (Čumić, Stragari, Poskurice, Novi Milanovac, Rogojevac, Gornja Sabanta...). Sredstva su namenjena za uređenje prilaza njivama, prosecanje parcela, tamponiranje tih površina i druge mere koje predlože saveti MZ, a odnose se na rešavanje ovog problema.

8. REFINANSIRANJE KAMATE

(članovima Udruženja stočara za kupovinu junica, na kredite Ministarstva poljoprivrede iz 2006. godine) - 2.500.000,00 dinara

Sredstva su namenjena za refinansiranje kamata na dugoročne kredite Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije dobijene 2006. godine. Ukupno 19 lica sa kojima su tokom 2006. i 2007. godine potpisani ugovori ostvaruje ovo pravo za šta je u 2008. godini potrebno izdvojiti 600.000,00 dinara.

Sredstva sa ovog programa koristiće se i za refinansiranje kamate članovima Udruženja goveda simentalske rase na kredite uzete kod poslovnih banaka za kupovinu junica. U 2007. godini 12 lica je potpisalo ugovore o refinansiranju kamate, za šta je potrebno tokom 2008. godine izdvojiti 1.100.000,00 dinara. Imajući u vidu da za kupovinu junica vlada veliko interesovanje od strane poljoprivrednih proizvođača, a da u Agrarnom budžetu nema dovoljno sredstava za kreditiranje ovog programa lokalna samouprava će i u 2008. godini nastaviti ovakav vid saradnje sa Udruženjem odgajivača goveda simantalske rase, gde će se svim članovima koji obezbede sredstva za kupovinu junica preko poslovnih banaka refinansirati troškovi kamate na uzete kredite.

9. PODSTICAJ UDRUŽIVANJU POLJOPRIVREDNIKA

(sufinansiranje rada Udruženja, osnivanje Saveza Udruženja...) - 2.500.000,00 dinara

Sredstva su planirana za podršku udruživanju poljoprivrednika i to:

- sufinansiranje rada udruženja u 2008. godini

Udruženja poljoprivrednika sa teritorije Grada Kragujevca (voćara, stočara, povrtara, kunićara, svinjara, cvećara...) će sa programima za 2008. godinu konkurisati za bespovratna sredstva (poseta sajmovima, održavanje izložbi, kupovina literature, organizovanje predavanja, tekući izdaci....). Poziv će biti upućen putem javnog konkursa, a Komisija će nakon pregledavanja dokumentacije odrediti iznos bespovratnih sredstava

- osnivanje Unije udruženja poljoprivrednika

U saradnji sa Regionalnom privrednom komorom planirano je osnivanje Unije poljoprivrednih udruženja. Regionalna komora će obezbediti prostor, kao i tehničku i stručnu podršku radu udruženja (izrada berze poljoprivrednih proizvoda, pomoć u nabavci repromaterijala, pomoć u plasmanu proizvoda...), a projekat će finansijski biti podržan od strane lokalne samouprave.

10. UNAPREĐENJE STRUČNOG ZNANJA I ORGANIZOVANOSTI POLJOPRIVREDNIKA

(emisije o poljoprivredi, časopis Domaćin, organizovanje i poseta sajmovima, podrška naučnim i stručnim manifestacijama, kupovina literature, savetovanja, stručne tribine... - 7.000.000,00 dinara

Sredstva predviđena ovim programom planiraju se za:

- izradu edukativnih materijala, emisija o poljoprivredi, stručnih časopisa, literature

- finansiranje časopisa za selo "Domaćin"

- finansiranje dela troškova za manifestacije koje organizuju MZ, udruženja, institucije u oblasti agrara

- organizovanje i posetu sajmovima u zemlji i inostranstvu

Cilj svih ovih mera je povećanje informisanosti i edukacija poljoprivrednika o najsavremenijim dostignućima nauke i tehnologije, a u cilju postizanja većih prinosa na proizvodnim parcelama.

11. PROJEKAT "PODRŽIMO SELO DA PROMENI SEBE"

- 2.000.000,00 dinara

Na konkursu za javne radove od značaja za Republiku Srbiju Gradu Kragujevcu je odobren projekat "Podržimo selo da promeni sebe", koji će trajati od 01.12.2007. do 31.05.2008. godine i u okviru koga je angažovano 21 nezaposleno lice. Izvođač ovog javnog rada je Agrobiznis centar Kutlovo. Obaveza grada je da stvori uslove za izvođenje projekta (opremanje prostorija u Agrobiznis centru, obezbeđivanje grejanja....). Na projektu je angažovano 21 lice od čega 3 sa NPK školskom spremom, 6 sa četvrtim stepenom školske spreme i 12 lica sa visokom školskom spremom. Jednim delom projekat predstavlja nastavak projekta Agronom na selu i baviće se temama iz poljoprivrede (rad na terenu, sagledavanje stanja mehanizacije, stanja voćnjaka, seoskih vodovoda, informisanost poljoprivrednika o programima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i programima iz Agrarnog budžeta....), a drugi deo projekta za koji su angažovani profesori matematike, srpskog i engleskog jezika i informatike odnosi se na dodatnu i dopunsku nastavu u školama na selu, obuka dece za rad na kompjuteru, priprema za polaganje prijemnih ispita.....

S obzirom da je na projektu angažovano 7 diplomiranih agronoma, oni će pored projektnih zadataka obavljati i dodatne poslove u selima za koja su zadužena, a u saradnji sa Odeljenjem za poljoprivredu (anketiranje domaćinstava, dopunjavanje baze podataka, pomoć poljoprivrednicima pri popunjavanju obrazaca i druge dokumentacije...) za šta će se utrošiti deo sredstava.

12. ISPITIVANJE KVALITETA NAMIRNICA NA KG PIJACAMA

- 500.000,00 dinara

Sredstva su namenjena za ispitivanje kvaliteta namirnica biljnog i životinjskog porekla na KG zelenim pijacama. Zbog nedostatka sredstava ova vrsta analiza do sada je rađena sporadično, a u toku 2008. godine planiran je veći broj uzoraka i analiza kako bi se utvrdila ispravnost proizvoda koji se prodaju na pijacama.

13. REFINANSIRANJE ZAKUPA TEZGI NA KG PIJACAMA

-2.000.000,00 dinara

Sredstva su namenjena za nastavak programa koji je realizovan u 2007. godini. Grad Kragujevac će sa 50% refinansirati zakup tezgi poljoprivrednim proizvođačima na KG zelenim pijacama. Pravo na korišćenje sredstava imaju registrovana poljoprivredna domaćinstva čije je mesto stanovanja i proizvodne parcele na teritoriji Grada Kragujevca i gde bar jedan član domaćinstva ima svojstvo osiguranika - poljoprivrednika tj. plaća penzijsko i socijalno osiguranje na ime poljoprivrede (ili je korisnik poljoprivredne penzije).

Za članove Udruženja povrtara "Osaonica" tezge će se refinansirati u iznosu od 100% tj. besplatne su kao podsticaj poljoprivrednicima na udruživanje.

14. IZRADA STRATEGIJE RAZVOJA POLJOPRIVREDE

- 1.000.000,00 dinara

Sredstva su planirana za finansiranje izrade pisanog dokumenta "Strategija razvoja poljoprivrede na teritoriji Grada Kragujevca". U prethodne tri godine intenzivno se radilo na prikupljanju relevantnih podataka i pravljenju baze podataka za poljoprivredna domaćinstva sa teritorije sela koja pripadaju Gradu. S obzirom da je utvrđeno činjenično stanje seoskih domaćinstava (anketama od kuće do kuće) u toku 2008. godine pristupiće se izradi pisanog dokumenta koji treba da da jasne smernice daljeg razvoja poljoprivrede u selima koja pripadaju teritorijalno Gradu. Za izradu ovog dokumenta angažovaće se eminentne naučne i stručne ustanove.

15. NADOKNADE I OSTALA DAVANJA

- 500.000,00 dinara

Sredstva sa ovog programa planirana su za jednokratne novčane pomoći usled pretrpljenih šteta (uginuće stoke, požar...), za troškove koje poljoprivrednici plaćaju Upravi za veterinu na ime registracije objekata za proizvodnju i preradu mleka, za kupovinu stočnih vaga i druge namene koje nisu predviđene u programima za 2008. godinu, a iskrsnu kao neophodna davanja.