ODLUKA

O OSNIVANJU REPUBLIČKOG SAVETA ZA ZAPOŠLJAVANJE

("Sl. glasnik RS", br. 23/2008)

1. Osniva se Republički savet za zapošljavanje (u daljem tekstu: Savet).

2. Savet, u skladu sa zakonom, daje mišljenje i preporuke Vladi u vezi sa: sadržinom programa aktivne politike zapošljavanja za Republiku Srbiju; organizovanjem javnih radova; ekonomskom, socijalnom i demografskom politikom i politikom Vlade u oblasti zapošljavanja; nacrtima zakona i drugih propisa koji se odnose na zapošljavanje, rad i socijalno osiguranje; dodatnim obrazovanjem i obukom.

3. Savet se sastoji od: predstavnika Vlade; reprezentativnih sindikata i reprezentativnih udruženja poslodavaca na nivou Republike Srbije; predstavnika Nacionalne službe za zapošljavanje; agencija za zapošljavanje; predstavnika udruženja u oblasti od značaja za zapošljavanje; stručnjaka za oblast zapošljavanja.

4. Predsednika, zamenika predsednika i članove Saveta Vlada imenuje posebnim rešenjem - na predlog ministra nadležnog za poslove zapošljavanja.

5. U radu Saveta, u skladu sa zakonom, bez prava glasa, mogu učestvovati udruženja koja se bave zaštitom interesa određenih kategorija nezaposlenih (osoba sa invaliditetom, etničkih manjina kod kojih je izražena stopa nezaposlenosti, učesnika oružanih sukoba, žena, omladine i sl.).

6. Stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Saveta obavljaće ministarstvo nadležno za poslove zapošljavanja.

7. Prestaje da važi Odluka o obrazovanju Republičkog saveta za zapošljavanje ("Službeni glasnik RS", br. 117/04 i 48/05).

8. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".