PROGRAM

AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA GRADA NOVOG SADA ZA 2008. GODINU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 5/2008)

I

Programom aktivne politike zapošljavanja Grada Novog Sada za 2008. godinu (u daljem tekstu: Program), uređuju se prioriteti politike zapošljavanja, mere, sredstva i nadležnost za ostvarivanje postavljenih prioriteta i mera.

Realizacijom Programa omogućiće se stvaranje povoljnijeg ambijenta za zapošljavanje i efikasnije funkcionisanje tržišta rada, kao i podsticanje otvaranja novih radnih mesta na teritoriji Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Grad).

II

Prioriteti politike zapošljavanja na teritoriji Grada Novog Sada za 2008. godinu su:

- unapređenje mera za podsticanje zaposlenosti, posebno mladih,

- donošenje programa za nove oblike zapošljavanja i unapređenja socijalnog dijaloga,

- sprovođenje mera za smanjenje nezaposlenosti rizičnih grupa, i

- usaglašavanje ponude i potražnje na tržištu rada kroz povećanje stručnosti i kompetentnosti radne snage u skladu sa tehnološkim i organizacionim potrebama privrede.

III

Mere za sprovođenje aktivne politike zapošljavanja za 2008. godinu su:

- podsticanje zapošljavanja mladih,

- učešće u organizovanju sajmova zapošljavanja,

- dodatno obrazovanje i obuka,

- organizovanje javnih radova od interesa za Grad,

- podsticanje zapošljavanja i poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom, i

- mere za prevazilaženje nezaposlenosti žena.

1. Podsticanje zapošljavanja mladih

Programom aktivne politike zapošljavanja Grada Novog Sada za 2007. godinu, u okviru mere podsticanja zapošljavanja mladih realizovano je zapošljavanje 50 nezaposlenih lica sa visokom stručnom spremom u svojstvu pripravnika, a u cilju nastavka aktivnog uključivanja Grada u politiku zapošljavanja mladih, Programom za 2008. godinu planira se zapošljavanje 30 novih pripravnika - volontera.

Sredstva za realizaciju mere u iznosu od 3.000.000,00 dinara, obezbeđena su u budžetu Grada.

Ovu meru sprovešće Gradska uprava za privredu u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje - Filijala Novi Sad (u daljem tekstu: Nacionalna služba za zapošljavanje).

Međusobna prava i obaveze u realizaciji zapošljavanja 30 pripravnika - volontera, biće regulisana ugovorom između Nacionalne službe za zapošljavanje i Grada Novog Sada.

2. Učešće u organizovanju sajmova zapošljavanja

S obzirom da se putem sajmova zapošljavanja sagledavaju potrebe tržišta za određenim zanimanjima radnika i potrebnim znanjima i veštinama, i utvrđuju prioritetne delatnosti od značaja za ekonomski razvoj regiona, Grad je izdvojio sredstva u iznosu od 500.000,00 dinara za pripremu i organizovanje sajmova zapošljavanja u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, u toku 2008. godine.

Na taj način omogućava se kontakt lica koja traže zaposlenje i poslodavaca kojima su radnici potrebni, a nezaposleni će imati priliku da se upoznaju sa merama koje se preduzimaju u suzbijanju nezaposlenosti i finansijskim instrumentima kojima se podstiču novi poslovi i stvaraju uslovi za jednake mogućnosti i ravnopravnost prilikom zapošljavanja.

3. Dodatno obrazovanje i obuka

Jedan od osnovnih zadataka u sprovođenju politike zapošljavanja odnosi se na nastojanje da se boravak nezaposlenih lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje iskoristi za usvajanje novih i dopune postojećih znanja i veština, neophodnih za obavljanje poslova i zadataka u okviru svog zanimanja.

U okviru realizacije ove mere pripremio bi se program obuke deficitarnih zanimanja, starih i umetničkih zanata, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Udruženjem samostalnih privrednika Novog Sada i sprovela bi se anketa među poslodavcima, radi prikupljanja potreba za takvim vidom obuke.

U budžetu Grada za 2008. godinu, izdvojena su sredstva u iznosu od 1.000.000,00 dinara za finansiranje obuke 20 nezaposlenih lica za konkretna radna mesta kod poznatog poslodavca.

Obuka 20 nezaposlenih lica vršiće se kod poslodavaca kod kojih će posle uspešno završene obuke zasnovati radni odnos na neodređeno vreme.

U zavisnosti od obezbeđenih sredstava organizovala bi se i besplatna obuka za rad na računarima, mladih bez radnog iskustva i lica koja su proglašena tehnološkim viškom. Obuka će trajati dve nedelje i obuhvatiće učenje programa: Windows, Word, Excel i Internet.

4. Organizovanje javnih radova

Programom se predviđa obaveza javnih preduzeća, ustanova, organa i drugih organizacija sa teritorije Grada, da učestvuju na javnom pozivu za organizovanje javnih radova od interesa za Republiku u 2008. godini, i da na taj način konkurišu za dodatna finansijska sredstva za poslove koji se ne mogu obaviti iz sopstvenih sredstava.

Pored navedenog, kroz donošenje i usvajanje programa javnih radova od interesa za Grad i na osnovu odluke o organizovanju i sprovođenju javnih radova od interesa za Grad, uputiće se javni poziv za podnošenje projekata za izvođenje javnih radova od interesa za Grad koji će biti finansirani iz sredstava budžeta Grada za 2008. godinu. Za ove namene obezbeđena su sredstva u iznosu od 2.000.000,00 dinara. Cilj organizovanja javnih radova je angažovanje većeg broja nezaposlenih lica i to, pre svega, nekvalifikovanih radnika.

Prednost u zapošljavanju na javnim radovima imaće lica koja duže čekaju zaposlenje, stariji od 50 godina, žene i lica koja primaju novčane naknade Nacionalne službe za zapošljavanje.

5. Podsticanje zapošljavanja i poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom

Kao deo programa aktivne politike zapošljavanja, a u skladu sa svojim mogućnostima i raspoloživim finansijskim sredstvima, Grad će učestvovati u ustanovljavanju posebnih mera za podsticanje zapošljavanja i poboljšanja položaja osoba sa invaliditetom, koje se odnose na pomoć preduzećima koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom u cilju njihovog dugoročnog zbrinjavanja.

Podsticanje novog zapošljavanja lica sa invaliditetom ostvariće se putem zajedničkog učestvovanja Grada i Nacionalne službe za zapošljavanje u finansiranju opremanja radnih mesta ili zarada u trajanju od 12 meseci, u visini od 30% od prosečne mesečne zarade po zaposlenom, ostvarene u Republici Srbiji odnosno Gradu, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, za mesec koji prethodi mesecu za koji se vrši isplata. Predviđenim merama bi se eliminisala njihova neravnopravnost sa ostalim kategorijama stanovništva. U sprovođenju mere uključiće se i organi, ustanove i druge organizacije čiji je osnovni cilj delovanja poboljšanje položaja i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Potrebna sredstva za realizaciju ove mere obezbeđena su u budžetu Grada za 2008. godinu, u iznosu od 2.000.000,00 dinara.

6. Mere za prevazilaženje nezaposlenosti žena

U cilju prevazilaženja problema nezaposlenosti i diskriminacije žena, Grad će sarađivati sa institucijama koje svojim posebnim programima uređuju mere za ravnopravno zapošljavanje žena. Jedna od tih mera je veće izdvajanje sredstava ženama koje bi svoju nezaposlenost rešile putem samozapošljavanja. Podsticanje ženskog preduzetništva ogledalo bi se u organizovanju seminara i savetovanja u cilju informisanja i pomoći u izboru pravog oblika organizovanja, kao i pružanje druge potrebne stručne pomoći pri registraciji, izradi biznis planova i sličnih poslova.

Za realizaciju navedene mere izdvojena su sredstva u budžetu Grada za 2008. godinu, u iznosu od 500.000,00 dinara.

IV

Sredstva za realizaciju predviđenih mera iz Programa, obezbeđena su u budžetu Grada za 2008. godinu, u ukupnom iznosu od 9.000.000,00 dinara, na razdelu Gradske uprave za privredu.

V

Program će realizovati Gradska uprava za privredu u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje - Filijala Novi Sad, uz prethodno pribavljeno mišljenje Saveta za zapošljavanje Grada Novog Sada.

Gradska uprava za privredu je u obavezi da u sprovođenju Programa dostavi izveštaj Gradonačelniku, po potrebi, a najmanje jedanput godišnje.

VI

Ovaj program objaviti u "Službenom listu Grada Novog Sada".