ODLUKA

O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE MANASTIRSKOG KOMPLEKSA MANASIJA NA ŽIVOTNU SREDINU

("Sl. glasnik RS", br. 24/2008)

1. Pristupa se izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene manastirskog kompleksa Manasija na životnu sredinu (u daljem tekstu: strateška procena).

2. Razlog za izradu strateške procene je utvrđivanje značaja Prostornog plana područja posebne namene manastirskog kompleksa Manasija (u daljem tekstu: Prostorni plan) za zaštitu životne sredine i održivi razvoj planskog područja i mogućih uticaja planskih rešenja na kulturna i prirodna dobra, vazduh, vodu, zemljište, klimu, biljni i životinjski svet, staništa i biodiverzitet, stanovništvo i zdravlje. Prikaz razloga za izradu strateške procene, sadržaj strateške procene i dalji postupak strateške procene definisani su u Programu za izradu strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene manastirskog kompleksa Manasija na životnu sredinu (u daljem tekstu: Program za izradu strateške procene).

3. Strateška procena će se raditi za područje Prostornog plana koje obuhvata deo teritorije opštine Despotovac, i to celu katastarsku opštinu Bukovac.

4. Izrada strateške procene biće zasnovana na relevantnoj regulativi, studijskoj, prostorno planskoj, urbanističkoj, dokumentaciji iz oblasti zaštite životne sredine i drugoj relevantnoj dokumentaciji, kao i na rezultatima dosadašnjih istraživanja u oblasti zaštite životne sredine, planiranja, zaštite kulturnih dobara i održivog turizma.

5. Nosilac izrade strateške procene je Republička agencija za prostorno planiranje.

6. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove zaštite spomenika kulture, zaštite prirode, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, energetike, saobraćaja i telekomunikacija i drugi zainteresovani organi i organizacije, dostaviće u roku od trideset dana od dana stupanja na snagu ove odluke sve raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju iz delokruga svog rada nosiocu izrade strateške procene.

7. Rok za izradu strateške procene i razmatranje izveštaja o strateškoj proceni je devet meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Sredstva za izradu strateške procene obezbediće Republička agencija za prostorno planiranje.

9. Predlog izveštaja o strateškoj proceni biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u zgradi Skupštine opštine Despotovac.

10. Program za izradu strateške procene je sastavni deo tenderske dokumentacije za izradu Prostornog plana i strateške procene.

11. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".