ODLUKA

O OTVARANJU, VOĐENJU I PRENOSU INDIVIDUALNIH RAČUNA ČLANOVA DOBROVOLJNOG PENZIJSKOG FONDA

("Sl. glasnik RS", br. 24/2008)

1. Ovom odlukom bliže se uređuju postupak otvaranja i vođenja individualnih računa članova dobrovoljnog penzijskog fonda (u daljem tekstu: član fonda), način davanja izvoda s tih računa, vođenje evidencija o investicionim jedinicama članova fonda i davanje podataka iz tih evidencija, kao i prenos ovih računa iz jednog dobrovoljnog penzijskog fonda (u daljem tekstu: fond) u drugi fond.

2. Društvo za upravljanje fondom otvara individualni račun za člana fonda na osnovu zaključenog ugovora o članstvu u fondu, odnosno ugovora o penzijskom planu.

3. Individualni račun člana fonda naročito sadrži sledeće podatke:

1) o članu fonda:

- ime i prezime,

- mesto prebivalištva i adresu,

- jedinstveni matični broj građana (JMBG), a za strano fizičko lice - i broj putne isprave, datum rođenja, pol i državljanstvo,

- datum i osnov (ugovor o članstvu, ugovor o penzijskom planu) sticanja svojstva člana,

- datum i osnov prestanka članstva,

- datum pristupanja člana u penzijski plan,

- datum istupanja člana iz penzijskog plana;

2) o obvezniku uplate koji je fizičko lice:

- ime i prezime,

- mesto prebivalištva i adresu,

- JMBG, a za strano fizičko lice - i broj putne isprave i državljanstvo;

3) o obvezniku uplate koji je pravno lice:

- pun naziv, mesto i adresu sedišta,

- matični broj i poreski identifikacioni broj (PIB), a za strano pravno lice broj iz registra privrednih društava u zemlji iz koje je pravno lice,

- ime i prezime ovlašćenog lica,

- ime i prezime lica za kontakt.

Individualni račun člana fonda sadrži i podatke o programiranoj isplati, u skladu s propisom Narodne banke Srbije kojim se uređuje standardizovni format ugovora o programiranim isplatama, kao i podatke o korisniku sredstava u slučaju smrti ako ga je član fonda naveo.

4. Društvo za upravljanje fondom dužno je da svakodnevno i ažurno evidentira podatke na individualnom računu člana fonda, i to podatke o uplatama doprinosa, naknadama i isplatama s tog računa.

Na individualnom računu člana fonda društvo za upravljanje fondom evidentira i broj i vrednost investicionih jedinica za tog člana.

Društvo za upravljanje fondom dužno je da individualne račune članova fonda vodi i čuva u formi elektronskog zapisa.

5. Ako društvo za upravljanje fondom primi uplatu doprinosa člana fonda o kome nema dovoljno informacija da bi ova uplata bila raspoređena na odgovarajući individualni račun, dužno je da sredstva po toj uplati prenese na poseban račun - račun za neraspoređene uplate, i da u najkraćem mogućem roku preduzme sve mere kako bi se identifikovao član fonda koji je izvršio tu uplatu, odnosno kako bi se sredstva s posebnog računa prenela na individualni račun člana fonda - s datumom uplate.

6. Društvo za upravljanje fondom vodi individualni račun člana fonda tako što broj investicionih jedinica i njihovu vrednost svakodnevno obračunava - na sledeći način:

1) penzijski doprinosi koje je uplatio član fonda ili obveznik uplate, kao i sredstva koja su preneta iz drugog fonda, dodaju se na stanje na individualnom računu člana fonda, a broj investicionih jedinica po toj transakciji izračunava kao decimalni broj (s pet decimala) dobijen deljenjem iznosa transakcije s vrednošću investicione jedinice koja je izračunata na način iz stava 2. ove tačke;

2) sredstva koja se prenose drugom fondu, kao i stvarni troškovi prenosa i isplaćena sredstva, oduzimaju se od stanja na individualnom računu člana fonda, a broj investicionih jedinica po toj transakciji izračunava kao decimalni broj (s pet decimala) dobijen deljenjem iznosa transakcije s vrednošću investicione jedinice koja je izračunata na način iz stava 2. ove tačke.

Uplaćeni doprinosi i sredstva preneta iz drugog fonda, kao i nalozi za isplatu koje je kastodi banci dostavilo društvo za upravljanje fondom do 24.00 časa svakog radnog dana - konvertuju se u investicione jedinice, odnosno dinare, prema vrednosti investicione jedinice koja je obračunata za taj dan.

7. Društvo za upravljanje fondom dužno je da poštuje tajnost individualnog računa člana fonda i da informacije o tom računu daje samo članu fonda ili licu koje je član fonda za to ovlastio, kao i na zahtev suda ili drugog nadležnog organa.

Društvo za upravljanje fondom dostavlja članu fonda izvod s njegovog individualnog računa, sa svim promenama na tom računu, u roku koji je predviđen ugovorom o članstvu u fondu ili na zahtev člana fonda.

Društvo za upravljanje fondom dužno je da izvode sa individualnog računa člana fonda dostavlja na adresu tog člana, ili na drugi ugovoreni način (npr. na šalteru, faksom, elektronski, na adresu firme i dr.).

8. Izvod sa individualnog računa člana fonda obavezno sadrži naziv društva za upravljanje fondom, naziv fonda, kao i ime i prezime, JMBG i broj individualnog računa člana fonda.

Izvod sa individualnog računa člana fonda mora biti lako razumljiv i jasan i mora da sadrži relevantne, nedvosmislene i potpune informacije o:

- periodu za koji se izdaje;

- početnom broju investicionih jedinica u periodu za koji se izdaje;

- početnoj vrednosti akumuliranih sredstava u periodu za koji se izdaje;

- vrstama i datumima transakcija po kojima su nastale promene na individualnom računu;

- iznosima transakcija iz alineje četvrte ovog stava;

- iznosima naknada nastalih po transakcijama iz alineje četvrte ovog stava;

- promenama broja investicionih jedinica po transakcijama iz alineje četvrte ovog stava;

- vrednostima investicionih jedinica po transakcijama iz alineje četvrte ovog stava;

- akumuliranim sredstvima na individualnom računu;

- ukupnom broju i stanju investicionih jedinica na kraju perioda za koji se izdaje;

- realizovanoj stopi prinosa na individualnom računu člana fonda u periodu na koji se izvod odnosi.

9. Akumulirana sredstva na individualnom računu člana fonda izračunavaju se kao proizvod broja investicionih jedinica i vrednosti investicione jedinice u posmatranom periodu, pri čemu se realizovana stopa prinosa tog računa izračunava na sledeći način:

   

Pr =

(

     TV(t) - TV (t - 1) - NT

)

 *100%, pri čemu je

 

D

 

   

 

 

     TV(t - 1) +

S

(NT(d)*k)

   

 

 

 

d=1

 

 

 

Pr - stopa prinosa individualnog računa,

TV(t) - tržišna vrednost individualnog računa na kraju perioda,

TV(t-1) - tržišna vrednost individualnog računa na početku perioda,

NT - novčani tokovi (ukupne uplate - ukupne isplate), a

NT = BD -I, pri čemu je

I - suma svih isplata sa individualnog računa,

BD - bruto dobrinosi fonda, a

k = (D-d)/D, pri čemu je

D - ukupan broj dana u periodu,

d - broj dana od početka perioda do dana isplate, odnosno uplate, a

NT(d) = BD(d) - I(d).

10. Član fonda može akumulirana sredstva na svom individualnom računu preneti iz jednog fonda u drugi fond - zahtevom za prenos, koji se podnosi na obrascu koji je priložen uz ovu odluku i njen je sastavni deo (Prilog 1).

Društvo za upravljanje fondom dužno je da članu fonda obezbedi obrazac iz stava 1. ove tačke, koji taj član fonda može preuzeti u prostorijama tog društva ili preko njegovog sajta.

Ako u fondu u koji se sredstva prenose član fonda već ima otvoren individualni račun i želi da se sredstva prenesu na taj račun - u zahtevu za prenos navodi se broj tog računa.

11. Društvo za upravljanje fondom koje primi zahtev za prenos individualnog računa u fond kojim to društvo upravlja (u daljem tekstu: društvo-primalac) dužno je da u neposrednoj saradnji s društvom za upravljanje fondom iz čijeg se fonda saldo prenosi (u daljem tekstu: društvo-uplatilac) proveri potpunost i tačnost informacija iz tog zahteva. Ako su informacije nepotpune, odnosno netačne, društvo-primalac dužno je da pribavi dodatne informacije.

Ako društvo-primalac prihvati zahtev iz stava 1. ove tačke, obavestiće o tome člana fonda i dostaviće mu na potpis i ugovor o članstvu u fondu, osim u slučaju iz tačke 10. stav 3. ove odluke.

Ako društvo-primalac ne prihvati zahtev iz stava 1. ove tačke, dostaviće podnosiocu tog zahteva obaveštenje o odbijanju zahteva, sa obrazloženjem.

12. U roku od pet radnih dana od dana prijema zahteva za prenos individualnog računa u slučaju iz tačke 10. stav 3. ove odluke, odnosno od dana prijema potpisanog ugovora o članstvu - društvo-primalac je dužno da društvu-uplatiocu pošalje primerak zahteva iz tačke 11. te odluke u kome je deo o prihvatanju potpisalo ovlašćeno lice društva-primaoca, kao i primerak potpisanog ugovora o članstvu ili ugovora o penzijskom planu s dokazom da je podnosilac zahteva član penzijskog plana. Društvo-uplatilac je dužno da, u skladu s članom 44. stav 2. Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima, izvrši prenos računa. Ovaj prenos smatra se završenim danom prenosa sredstava iz drugog fonda.

13. Prenos sredstava sa individualnog računa iz jednog fonda u drugi fond ne smatra se uplatom doprinosa.

14. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o otvaranju, vođenju i prenosu individualnih računa članova dobrovoljnog penzijskog fonda ("Službeni glasnik RS", br. 27/2006 i 60/2007).

15. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Prilog 1

ZAHTEV ZA PRENOS SREDSTAVA

 

Popunjava član fonda

Podaci o članu fonda

Ime i prezime člana fonda

 

Adresa

 

Mesto

 

Kontakt-telefon

 

Jedinstveni matični broj građana (JMBG)

 

Podaci o fondu iz kog se prenose sredstva

Naziv društva za upravljanje fondom

 

Naziv fonda

 

Broj individualnog računa

 

Fond u koji se prenose sredstva

Naziv društva za upravljanje fondom

 

Naziv fonda

 

Broj individualnog računa na koji se prenose sredstva (ako postoji)

 

 

 

 

 

(datum)

 

(potpis člana fonda koji zahteva prenos sredstava)

 

Popunjava društvo za upravljanje fondom koje je primilo zahtev

 

 

 

(datum prijema zahteva)

 

(ime i prezime lica koje je primilo zahtev)

Odlučivanje po zahtevu:
 c Zahtev je prihvaćen.
 c Zahtev je odbijen. Osnov odbijanja zahteva je: ____________________________________

 

 

 

(datum)

 

(potpis ovlašćenog lica)