REŠENJE

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ZA PERIOD JANUAR-MART 2008. GODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2008)

I

Ovim Rešenjem utvrđuje se Program ruralnog razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine, za period januar-mart 2008. godine, obim sredstava za sprovođenje ovog Programa, kao i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

II

Program iz tačke I ovog Rešenja, čini njegov sastavni deo.

III

Ovo Rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
RURALNOG RAZVOJA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ZA PERIOD JANUAR-MART 2008. GODINE

I

Cilj donošenja ovog Programa je unapređenje seoskih zajednica, održivi socio-ekonomski razvoj sela, aktiviranje lokalnih potencijala i smanjenja odliva seoskog stanovništva u gradove.

Sredstva planirana za realizaciju Programa ruralnog razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine za period januar-mart 2008. godine planirana su Odlukom o privremenom finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine za period januar-mart 2008. godine ("Sl. list APV", broj 22/2007) u iznosu od 78.808.468,00 dinara iz izvora finansiranja 12 04 Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine - prihodi od privatizacije.

II

U periodu januar-mart 2008. godine, finansiraće se deo nerealizovanog Programa ruralnog razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2007. godinu ("Sl. list APV", broj 19/2007) na osnovu predloga Komisije za tehničku obradu podataka vezanih za projekte prispele po konkursu objavljenom 20. oktobra 2007. godine u dnevnom listu "Dnevnik" i dva posebna projekta prema sledećem rasporedu:

Oblast delovanja

Mera

Program

Ukupan iznos sredstava po programima
(dinara)

Konkurentnost

Ljudski resursi

1. Edukacija i stručno usavršavanje aktivnog poljoprivrednog stanovništva i podsticanje na udruživanje

6.900.000,00

Fizički kapital

2. Poboljšanje čuvanja i plasmana poljoprivrednih proizvoda - izgradnja hladnjača

45.000.000,00

Ruralni razvoj u širem smislu

Ekonomska diversifikacija

3. Podsticanje za bavljenjem seoskim turizmom i mogućnost povećanja zarada

21.908.468,00

4. Finansiranje projekta: "Izgradnja objekta školske mlekare" Hemijsko - prehrambene i tekstilne škole "Uroš Predić" iz Zrenjanina

4.000.000,00

5. Finansiranje Projekta: "Izgradnja vojvođanskog salaša na ekonomiji škole" Poljoprivredne škole sa domom učenika Futog iz Futoga

1.000.000,00

I UKUPNO ZA PROGRAME 1-5

78.808.468,00

III

Sredstva za Programe 1-3 dodeljuju su po osnovu konkursa i namenjena su za:

1. Edukaciju i stručno usavršavanje aktivnog poljoprivrednog stanovništva i podsticanje na udruživanje

Edukacija, stručno usavršavanje i organizovanje mladih poljoprivrednika, podsticanje udruživanja i uspostavljanje menadžmenta u poljoprivrednoj proizvodnji. Ovim programom se podstiče edukacija i obuka mladih farmera za specifičnu poljoprivrednu proizvodnju ili prekvalifikaciju radi pronalaženja alternativnih prihoda.

2. Poboljšanje čuvanja i plasmana poljoprivrednih proizvoda - izgradnja i opremanje hladnjača

Finansiranjem izgradnje i opremanja hladnjača za čuvanje poljoprivrednih proizvoda omogućava se plasman istih u toku čitave godine kao i unapređenje konkurentnosti poljoprivrednika radi zadovoljenja određenih potreba i standarda.

3. Podsticanje za bavljenje seoskim turizmom i mogućnost povećanja zarada

U cilju podsticanja agro, eko, seoskog odnosno održivog turizma u najširem smislu finansiraće se obnova tradicionalnog seoskog domaćinstva u funkciji turizma, obnova salaša, izgradnja, dogradnja i adaptacija objekata koji služe u svrhe turizma i nabavka opreme za bavljenje ruralnim turizmom. Ovim je omogućena diverzifikacija aktivnosti na poljoprivrednim gazdinstvima ili u njihovom okruženju radi obezbeđivanja alternativnih prihoda. Finansiranjem projekata u ovoj oblasti i upoznavanjem sa društvenim, kulturnim, graditeljskim i drugim elementima sredine, pruža se direktan podsticaj očuvanju i unapređenju ruralnih područja, kao i stvaranju njihove prepoznatljivosti.

Takođe je planirano da Sekretarijat finansira i realizaciju dva posebna projekta:

4. Finansiranje projekta: "Izgradnja objekta školske mlekare" Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole "Uroš Predić" iz Zrenjanina

Hemijsko-prehrambena i tekstilna škola "Uroš Predić" iz Zrenjanina donacijom CARDS programa obezbedila je proizvodnu opremu za mini mlekaru u vrednosti od 170.000 Eura. Realizacijom Projekta: "Izgradnja objekta školske mlekare", stvorio bi se jedan obrazovno - proizvodni centar u kojem bi se vršila edukacija redovnih učenika i odraslih lica. To bi dovelo do jačanja veza kako sa poljoprivrednom školom od koje bi se vršilo preuzimanje mleka tako i sa poljoprivrednim proizvođačima. Izgradnjom školske mlekare, školi bi bilo omogućeno sticanje prihoda od obuka odraslih lica i proizvodnje. Povećan asortiman i kvalitet proizvoda u regionu doveli bi do povećanja prihoda u odnosu na prostu proizvodnju mleka, što predstavlja podsticaj za povećanje broja mlečnih grla stoke, omogućuje samozapošljavanje i pojačava opredeljenje mlađih proizvođača za život na selu.

5. Finansiranje projekta: "Izgradnja vojvođanskog salaša na ekonomiji škole" Poljoprivredne škole sa domom učenika Futog iz Futoga

Realizacijom Projekta: "Izgradnja vojvođanskog salaša na ekonomiji škole" planirana je izgradnja autentičnog vojvođanskog salaša kao oglednog objekta za razvoj ruralnog turizma, gde bi se odvijala obuka učenika u proizvodnji organske hrane, agrarnog turizma i turizma uopšte. Učenici bi se na salašu osposobljavali, kroz rad u učeničkoj zadruzi, za samostalnu proizvodnju na svojim domaćinstvima i pružali razne vrste usluga drugim organizacijama, kao na primer ustanovama koje se bave decom ometenom u razvoju.

Ispunjenost uslova za dodelu sredstava utvrđuje komisija za tehničku obradu podataka koju obrazuje Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, koja daje predlog za izbor projekata pokrajinskom sekretaru za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo koji donosi konačnu odluku. Uslovi i način korišćenja sredstava utvrđuju se Ugovorom koji se zaključuje sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Monitoring korišćenja sredstava vrši Komisija koju obrazuje pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Realizacija ovog Programa vršiće se u zavisnosti od likvidnosti budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine.