ODLUKA

O RADNOM VREMENU UGOSTITELJSKIH OBJEKATA I OBJEKATA ZA PRIREĐIVANJE IGARA ZA ZABAVU I IGARA NA SREĆU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 7/2008)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se radno vreme i drugi uslovi za rad ugostiteljskih objekata i objekata za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću.

Član 2

Ugostiteljski objekat je posebno uređen i opremljen prostor koji ispunjava minimalne uslove propisane zakonom.

Pojedine ugostiteljske usluge se mogu pružati van ugostiteljskog objekta pod uslovima utvrđenim zakonom, propisima donetim na osnovu zakona, kao i propisima kojima se uređuje zaštita životne sredine i zaštita zdravlja stanovnika.

Pojedine ugostiteljske usluge mogu se pružati i u pokretnom objektu koji se može premeštati iz jednog mesta u drugo sopstvenim pogonom ili vučom - namenska vozila, plovni i plutajući objekti pod uslovima utvrđenim zakonom i propisima donetim na osnovu zakona.

Član 3

Ugostiteljskim objektom, u smislu ove odluke, smatraju se objekti za smeštaj i objekti za pružanje usluga ishrane i pića.

Objektom za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću, u smislu ove odluke, smatraju se objekti, prostorije ili prostor u kome se priređuju igre za zabavu i igre na sreću.

Član 4

Ugostiteljski objekti za smeštaj iz člana 3. stav 1. ove odluke, su objekti u kojima se pružaju usluge smeštaja, ishrane i pića i druge usluge uobičajene u ugostiteljstvu ili samo usluge smeštaja (hotel, motel, pansion, turistički apartman, kamp, odmaralište i drugi slični objekti u skladu sa zakonom i propisima donetim na osnovu zakona).

Ugostiteljski objekti za pružanje usluge ishrane i pića iz člana 3. stav 1. ove odluke, su objekti u kojima se pripremaju i uslužuju topla i hladna jela, pića i napici, ili se uslužuju samo pića i napici (restoran, restoran na vodi, kafana, bife, disko bar, bar, picerija, pivnica, kafe-poslastičarnica, pečenjara, mlečni restoran, krčma i drugi slični objekti u skladu sa zakonom i propisima donetim na osnovu zakona).

II RADNO VREME

Član 5

Pod radnim vremenom, u smislu ove odluke, smatra se vreme u kom se u objektima iz člana 3. ove odluke, može obavljati delatnost.

Član 6

Ugostiteljski objekti za smeštaj iz člana 4. stav 1. ove odluke, moraju da budu otvoreni svakog dana neprekidno.

Član 7

Ugostiteljski objekti za pružanje usluga ishrane i pića i objekti za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću, mogu da počnu sa radom najranije u 7,00 sati, i da rade najkasnije do 23,00 sata.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, petkom i subotom, objekti iz stava 1. ovog člana mogu da rade najkasnije do 1,00 sat narednog dana.

Član 8

Radno vreme utvrđeno u članu 7. ove odluke, ne odnosi se na ugostiteljske objekte za pružanje usluga ishrane i pića i objekte za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću, koji se nalaze van zone stanovanja.

Noćni barovi mogu da počnu sa radom najranije u 22,00 sata, a da rade najkasnije do 3,00 sati narednog dana, bez obzira da li se nalaze u zoni stanovanja ili van zone stanovanja.

Van zone stanovanja, u smislu stava 1. ovog člana, smatraju se područja koja odgovarajućim planskim aktom nisu predviđena za stambenu izgradnju i u svom okruženju nemaju izgrađene stambene objekte.

Član 9

U dane državnih i verskih praznika, kao i za vreme održavanja značajnih međunarodnih i drugih manifestacija, Gradonačelnik Grada Novog Sada može da odobri da ugostiteljski objekti za pružanje usluga ishrane i pića i objekti za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću, rade duže od radnog vremena koje je utvrđeno ovom odlukom.

Član 10

Privredno društvo, drugo pravno lice, odnosno preduzetnik koji pruža pojedine ugostiteljske usluge ili priređuje zabavne igre na sajmovima, vašarima, prigodnim proslavama i slično, dužni su da se pridržavaju radnog vremena koje odredi organizator manifestacije, a koje ne može biti suprotno odredbama ove odluke.

Član 11

Raspored, početak i završetak radnog vremena utvrđen u skladu sa ovom odlukom, mora da bude istaknut na ulazu ili na drugom vidnom mestu objekata iz člana 3. ove odluke, i mora se poštovati.

Član 12

Rad u objektima iz člana 3. ove odluke, mora da bude organizovan tako da se ne remeti kućni red, javni red i mir i komunalni red.

Član 13

Odgovorno lice za objekat iz člana 3. ove odluke, koji posluje u okviru privrednog društva ili drugog pravnog lica, odnosno preduzetnik ili lice koje oni, pisanim putem, ovlaste, moraju da budu prisutni u objektu na početku i na kraju radnog vremena.

Lica iz stava 1. ovog člana, dužna su da u roku od 30 minuta od vremena koje je odredbama ove odluke utvrđeno kao vreme završetka radnog vremena, oslobode objekat iz stava 1. ovog člana, od lica koja nisu zaposlena u njemu.

Ukoliko se nakon isteka roka iz stava 2. ovog člana, u objektu zateknu lica koja nisu zaposlena u njemu smatra se da objekat radi duže od utvrđenog radnog vremena.

Član 14

Objekti iz člana 3. ove odluke, moraju da ispunjavaju tehničke, sanitarno-higijenske i zdravstvene uslove za pružanje pojedinih vrsta ugostiteljskih usluga, koji su utvrđeni zakonom i propisima donetim na osnovu zakona.

Objekti iz člana 3. ove odluke, grade se, odnosno rekonstruišu, uređuju i opremaju tako da se omogućava racionalno korišćenje prostora, nesmetano kretanje gostiju i zaposlenih, higijensko rukovanje namirnicama, čuvanje robe od kvarenja, zaštita zdravlja gostiju i zaposlenih, stručno i efikasno usluživanje gostiju, kao i zaštita od štetnih uticaja koje obavljanje delatnosti u ovim objektima može imati na životnu sredinu (buka, vibracije, zagađenje vazduha, vode i zemljišta i sl.).

III NADZOR

Član 15

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši gradska uprava nadležna za poslove privrede.

Inspekcijski nadzor vrši Gradska uprava za inspekcijske poslove, putem komunalnih inspektora i inspektora za zaštitu životne sredine, a u skladu sa svojom nadležnošću.

Član 16

Ukoliko komunalni inspektor i inspektor za zaštitu životne sredine, u postupku vršenja inspekcijskog nadzora uoče povredu propisa iz nadležnosti drugog inspekcijskog organa, obavestiće odmah o tome, pisanim putem, nadležni inspekcijski organ.

IV KAZNENA ODREDBA

Član 17

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo ili drugo pravno lice ako:

1. odredi radno vreme suprotno ovoj odluci,

2. počne sa radom pre ili radi duže od utvrđenog radnog vremena,

3. ne istakne raspored, početak i završetak radnog vremena u skladu sa članom 11. ove odluke,

4. lica iz člana 13. stav 1. ove odluke ne budu prisutna u objektu na početku i na kraju radnog vremena.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu ili drugom pravnom licu, novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se preduzetnik, novčanom kaznom od 2.500,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se ovlašćeno lice iz člana 13. stav 1. ove odluke, novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Privredno društvo, drugo pravno lice, odnosno preduzetnik, dužni su da usklade svoj rad sa odredbama ove odluke u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 19

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata i objekata za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 13/2000, 10/2001, 23/2001, 11/2003, 27/2005 i 47/2006), i član 17. Odluke o izmenama odredaba odluka kojima su propisane novčane kazne za prekršaje ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 47/2006).

Član 20

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".