ODLUKA

O KOORDINIRANOM SPROVOĐENJU SVIH IZBORA RASPISANIH ZA 11. MAJ 2008. GODINE

("Sl. glasnik RS", br. 27/2008)

A. Biračka mesta

Član 1

Izbori za narodne poslanike, izbori za odbornike u skupštinama opština i gradova, izbori za odbornike u Skupštini grada Beograda i Skupštini grada Niša i izbori za odbornike u gradskim opštinama na teritoriji grada Beograda i grada Niša raspisani za 11. maj 2008. godine (u daljem tekstu: svi izbori) sprovešće se na istim biračkim mestima, koja određuju opštinske, odnosno gradske izborne komisije i Republička izborna komisija, na način koji će biti utvrđen Uputstvom za sprovođenje Zakona o izboru narodnih poslanika.

Član 2

Opštinske, odnosno gradske izborne komisije i Republička izborna komisija staraće se o tome da broj biračkih mesta i područja biračkih mesta ostanu nepromenjeni u odnosu na izbore za predsednika Republike koji su sprovedeni 20. januara i 3. februara 2008. godine.

Član 3

Poželjno je da se ne menjaju adrese biračkih mesta u odnosu na izbore za predsednika Republike koji su sprovedeni 20. januara i 3. februara 2008. godine.

B. Birački odbori

Član 4

Sve izbore koji su raspisani za 11. maj 2008. godine sprovodiće jedinstveni birački odbori.

a) Stalni sastav biračkog odbora

Član 5

(1) Birački odbor u stalnom sastavu čine: predsednik, šest članova i njihovi zamenici.

(2) Predsednika, dva člana i tri zamenika člana biračkog odbora u stalnom sastavu imenuje Republička izborna komisija na predlog poslaničkih grupa, srazmerno njihovoj zastupljenosti u Narodnoj skupštini.

(3) Zamenika predsednika, četiri člana i tri zamenika člana biračkog odbora u stalnom sastavu imenuje Republička izborna komisija na osnovu rešenja opštinske, odnosno gradske izborne komisije.

(4) Prilikom donošenja rešenja o određivanju zamenika predsednika, članova i zamenika članova biračkog odbora u stalnom sastavu, opštinska, odnosno gradska izborna komisija je dužna da uvaži predloge odborničkih grupa u skupštini opštine, odnosno skupštini grada.

(5) Broj predstavnika odborničkih grupa u stalnom sastavu svih biračkih odbora na teritoriji određene opštine, odnosno grada, mora biti srazmeran zastupljenosti te odborničke grupe u skupštini opštine, odnosno skupštini grada, na dan raspisivanja lokalnih izbora.

Član 6

(1) U gradu Beogradu i gradu Nišu zamenika predsednika, četiri člana i tri zamenika člana biračkog odbora u stalnom sastavu imenuje Republička izborna komisija na osnovu rešenja Izborne komisije grada Beograda i Izborne komisije grada Niša.

(2) Prilikom donošenja rešenja o određivanju zamenika predsednika, članova i zamenika članova biračkog odbora u stalnom sastavu, Izborna komisija grada Beograda i Izborna komisija grada Niša dužne su da uvaže predloge odborničkih grupa u Skupštini grada Beograda, odnosno u Skupštini grada Niša.

(3) Broj predstavnika odborničkih grupa u stalnom sastavu svih biračkih odbora na teritoriji određene gradske opštine mora biti srazmeran zastupljenosti te odborničke grupe u Skupštini grada Beograda, odnosno u Skupštini grada Niša na dan raspisivanja lokalnih izbora.

b) Prošireni sastav biračkog odbora

Član 7

(1) Članove i zamenike članova biračkih odbora u proširenom sastavu imenuje Republička izborna komisija na predlog podnosilaca izbornih lista.

(2) Svaki podnosilac izborne liste može da predloži samo jednog člana i jednog zamenika člana u prošireni sastav biračkog odbora.

Član 8

Pravo da predlože članove i zamenike članova u proširenom sastavu biračkih odbora imaju: podnosioci proglašenih izbornih lista za narodne poslanike i podnosioci proglašenih izbornih lista za odbornike u skupštini opštine, odnosno skupštini grada, koji nisu podneli izborne liste za narodne poslanike.

Član 9

Na teritoriji grada Beograda i grada Niša, pravo da predlože članove i zamenike članova u proširenom sastavu biračkih odbora imaju: podnosioci proglašenih izbornih lista za narodne poslanike, podnosioci proglašenih izbornih lista za odbornike u Skupštini grada koji nisu podneli izborne liste za narodne poslanike, kao i podnosioci proglašenih izbornih lista za odbornike u skupštini gradske opštine koji nisu podneli izborne liste za narodne poslanike niti su podneli izborne liste za odbornike u Skupštini grada.

v) Zakonska ograničenja. Dužnost obaveštavanja

Član 10

(1) Prilikom određivanja i imenovanja članova biračkih odbora, organi za sprovođenje izbora će po službenoj dužnosti paziti na zakonska ograničenja iz člana 29. stav 4. i člana 30. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika.

(2) Gradske izborne komisije i opštinske izborne komisije dužne su da bez odlaganja obaveste Republičku izbornu komisiju o proglašenim izbornim listama.

V. Primopredaja izbornog materijala

Član 11

Poslove predaje izbornog materijala biračkim odborima pre glasanja i poslove preuzimanja izbornog materijala od biračkih odbora posle glasanja, za Republičku izbornu komisiju obavljaće opštinske, odnosno gradske izborne komisije.

G. Pravila o radu biračkih odbora

Član 12

Republička izborna komisija propisaće jedinstvena pravila o radu biračkih odbora koja će se primenjivati prilikom sprovođenja svih izbora raspisanih za 11. maj 2008. godine.

D. Obaveštavanje birača o mestu i vremenu održavanja izbora

Član 13

(1) Svakom biraču se, najdocnije do 5. maja 2008. godine, dostavlja jedinstveno obaveštenje o danu i vremenu održavanja svih izbora raspisanih za 11. maj 2008. godine, sa brojem i adresom biračkog mesta na kome glasa i brojevima pod kojim je upisan u sve izvode iz biračkih spiskova.

(2) Obaveštenje o mestu i vremenu održavanja izbora biračima dostavljaju organi opštinske uprave.

Đ. Troškovi sprovođenja izbora

Član 14

(1) Republička izborna komisija će snositi:

- troškove opremanja biračkog mesta;

- troškove štampanja i distribucije izbornog materijala koji je neophodan za sprovođenje izbora za narodne poslanike;

- troškove zakupa prostorije koja je u privatnoj svojini, a određena je za biračko mesto;

- troškove dostavljanja obaveštenja biračima o mestu i vremenu održavanja izbora;

- naknade za rad predsednika, članova i zamenika članova biračkih odbora u stalnom sastavu koji su imenovani na predlog poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini;

- naknade za rad članova i zamenika članova biračkih odbora u proširenom sastavu koji su imenovani na predlog podnosilaca izbornih lista za narodne poslanike.

(2) Opštinske, odnosno gradske izborne komisije će snositi:

- naknade za rad zamenika predsednika, članova i zamenika članova biračkih odbora u stalnom sastavu koji su određeni rešenjem opštinske, odnosno gradske izborne komisije;

- naknade za rad članova i zamenika članova biračkih odbora u proširenom sastavu koji su imenovani na predlog podnosilaca izbornih lista za odbornike u skupštinama gradova i opština;

- troškove štampanja i distribucije izbornog materijala, nabavke glasačke kutije, pribora za pisanje, pribora za pečaćenje i koverti za odlaganje glasačkih listića koji su neophodni za sprovođenje izbora za odbornike u skupštinama gradova i opština.

E. Završna odredba

Član 15

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".