POSLOVNIK
REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE

("Sl. glasnik RS", br. 27/2004 i 27/2008)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim poslovnikom uređuju se pitanja organizacije, načina rada i odlučivanja Republičke izborne komisije (u daljem tekstu: Komisija), kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Član 2

Sedište Komisije je u Beogradu, u zgradi Narodne skupštine Republike Srbije, Ulica kralja Milana 14.

Član 3

Komisija u svom radu koristi četiri pečata (dva velika i dva mala) i dva štambilja.

Dva pečata su prečnika 32 mm (nulti i pečat sa oznakom I), a dva pečata prečnika 20 mm (nulti i pečat sa oznakom I).

Pečati su okruglog oblika, u sredini pečata je grb Republike Srbije. Po spoljnom obodu pečata upisan je tekst: "Republika Srbija". U sledećem unutrašnjem krugu upisan je tekst: "Republička izborna komisija". U dnu pečata upisan je tekst: "Beograd".

Štambilji su pravougaonog oblika i sadrže tekst: u prvom redu: "Republika Srbija", u drugom redu: "Republička izborna komisija", u trećem redu prostor za broj predmeta, u četvrtom redu prostor za datum i čas, a u petom redu: "Beograd".

Tekst pečata i štambilja je ispisan ćiriličkim pismom.

Veliki i mali pečat Komisije (sa oznakom nulti) nalazi se u Odseku pisarnice sa ekspedicijom Narodne skupštine, a za njihovo rukovanje i čuvanje zadužen je šef Odseka. Veliki pečat Komisije (sa oznakom I) nalazi se u Sektoru za pripremu i obradu sednica Narodne skupštine, a za njegovo rukovanje i čuvanje zadužen je administrativni referent za pripremu i obradu sednica. Mali pečat (sa oznakom I) nalazi se u Odeljenju za materijalno-finansijske poslove Narodne skupštine, a za njegovo rukovanje i čuvanje zadužen je načelnik Odeljenja.

II SASTAV KOMISIJE

Član 4

Komisiju čine članovi u stalnom i proširenom sastavu.

Član 5

Komisiju u stalnom sastavu čine predsednik i šesnaest članova koje imenuje Narodna skupština Republike Srbije, a u proširenom sastavu i po jedan predstavnik podnosioca izborne liste, odnosno predlagača kandidata za predsednika Republike.

Član 6

Komisija ima sekretara koga imenuje Narodna skupština Republike Srbije iz reda stručnih radnika svoje službe, koji učestvuje u radu Komisije bez prava odlučivanja.

Član 7

Predsednik i članovi Komisije i njen sekretar imaju zamenike.

Predsednik, članovi Komisije, sekretar i njihovi zamenici moraju biti diplomirani pravnici.

Zamenici iz prethodnog stava imaju ista prava i odgovornosti kao i članovi koje zamenjuju.

Član 8

Komisija ima i jednog člana, predstavnika republičke organizacije nadležne za poslove statistike, koji učestvuje u radu Komisije bez prava odlučivanja.

Član 9

Komisija rešenjem utvrđuje da podnosilac izborne liste, odnosno predloga kandidata, ispunjava uslove za određivanje svog predstavnika u prošireni sastav ovog organa, u roku od 48 časova od proglašenja izborne liste, odnosno kandidata.

Rešenje o ispunjenju, odnosno neispunjenju uslova za određivanje predstavnika podnosioca izborne liste, odnosno predloga kandidata, Komisija dostavlja podnosiocu izborne liste, odnosno predloga kandidata, na adresu označenu u izbornoj listi, odnosno predlogu kandidata, u roku od 24 časa od časa donošenja rešenja.

Predsednik podnosioca izborne liste, odnosno predloga kandidata, postaje član Komisije u proširenom sastavu najkasnije 24 časa od donošenja rešenja.

Član 10

Sastav Komisije objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

III NADLEŽNOST KOMISIJE

Član 11

Komisija u okviru nadležnosti utvrđene Zakonom o izboru narodnih poslanika, Zakonom o izboru predsednika Republike, Zakonom o izboru poslanika Skupštine Srbije i Crne Gore i Zakonom o finansiranju političkih stranaka:

1) stara se o zakonitom sprovođenju izbora;

2) organizuje tehničke pripreme za izbore;

3) prati primenu i daje objašnjenja u vezi sa primenom zakona;

4) utvrđuje jedinstvene standarde za izborni materijal;

5) propisuje obrasce i pravila i utvrđuje rokove za sprovođenje izbornih radnji propisanih ovim zakonima;

6) propisuje vrstu spreja za sprovođenje glasanja;

7) određuje i oglašava broj i adresu biračkih mesta;

8) obrazuje biračke odbore i imenuje predsednika i članove biračkih odbora i njihove zamenike;

9) utvrđuje broj glasačkih listića za biračka mesta, overava ih i zajedno sa overenim izvodom iz biračkog spiska, zapisnički, predaje biračkim odborima;

10) određuje izborne akte koji joj se dostavljaju;

11) utvrđuje da li su izborna lista, odnosno predlog kandidata sastavljeni i podneti u skladu sa zakonom i proglašava izbornu listu, odnosno kandidata, ili rešenjem, u skladu sa zakonom, odbija proglašenje izborne liste, odnosno kandidata;

12) utvrđuje da li podnosilac izborne liste ima položaj političke stranke nacionalne manjine, u skladu sa zakonom;

13) donosi rešenje o proglašenju zbirne izborne liste, odnosno rešenje o utvrđivanju liste kandidata;

14) određuje način čuvanja i rukovanja izbornim materijalom;

15) utvrđuje i objavljuje rezultate izbora;

16) utvrđuje broj mandata koji pripadaju svakoj izbornoj listi;

17) izdaje uverenje o izboru predsednika Republike Srbije;

18) podnosi izveštaj Narodnoj skupštini Republike Srbije o sprovedenim izborima i izveštaj o izboru narodnih poslanika radi popune upražnjenih poslaničkih mesta u Narodnoj skupštini;

19) dostavlja podatke organima nadležnim za prikupljanje i obradu statističkih podataka;

20) rešava o prigovorima koji su joj upućeni;

21) daje, po potrebi, mišljenja i obaveštenja u vezi sa primenom zakona i drugih propisa o izboru narodnih poslanika, odnosno predsednika Republike;

22) vrši proveru podataka navedenih u izveštaju podnosioca proglašene izborne liste, odnosno predlagača kandidata, o poreklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava za izbornu kampanju;

23) sastavlja izveštaj na osnovu izvršene provere podataka iz tačke 22) ovog člana i dostavlja ga nadležnom organu radi pokretanja prekršajnog ili krivičnog postupka ukoliko utvrdi da su sredstva prikupljena ili utrošena suprotnom odredbama zakona;

24) obavlja i druge poslove utvrđene zakonom.

IV NAČIN RADA

Član 12

Komisija radi u stalnom i proširenom sastavu.

Komisija radi u proširenom sastavu od dana utvrđivanja tog sastava do završetka izbora.

Član 13

Komisija je samostalna u svom radu i radi na osnovu zakona i propisa donetih na osnovu zakona.

Rad Komisije je javan.

Član 14

Komisija radi u sednicama.

Sednicu Komisije saziva predsednik Komisije, na svoju inicijativu ili, u zahtevanom roku, kad to predloži najmanje trećina članova Komisije.

U radu Komisije učestvuju: predsednik, članovi i sekretar Komisije i njihovi zamenici.

Član 15

Poziv za sednicu Komisije, sa predlogom dnevnog reda, upućuje se članovima Komisije i njihovim zamenicima, po pravilu u pisanom obliku, najdocnije dva dana pre dana određenog za održavanje sednice, a po potrebi, sednice se sazivaju telefonom ili na drugi odgovarajući način.

Izuzetno, poziv za sednicu Komisije sa predlogom dnevnog reda, može se dostaviti i u kraćem roku, pri čemu je predsednik Komisije dužan da na početku sednice obrazloži takav postupak.

Član 16

Komisija radi i punovažno odlučuje ako na sednici prisustvuje većina njenih članova, odnosno njihovih zamenika.

Komisija odlučuje većinom glasova članova u stalnom, odnosno proširenom sastavu.

Ako predlog da se donese odluka kojom se menja postojeće pravno stanje u radu Republičke izborne komisije ili u postupku sprovođenja izbora ne dobije većinu glasova, smatraće se da je predlog odluke odbijen.

Član 17

Radi proučavanja pojedinih pitanja iz svog delokruga, izrade predloga akata, izveštaja i drugih dokumenata, kao i obavljanja pojedinih izbornih radnji, Komisija može formirati radnu grupu iz reda svojih članova, kojoj pomoć mogu pružati stručni radnici.

Komisija može, po potrebi, zadužiti pojedine svoje članove da prouče pitanja koja se javljaju u sprovođenju izbornog postupka, u neposrednoj saradnji sa članovima izbornih organa i drugim učesnicima u postupku, kao i uvidom u odgovarajuće dokumente, te da upoznaju Komisiju sa utvrđenim stanjem i predlože joj odgovarajuća rešenja.

Član 18

Komisija obezbeđuje javnost rada prisustvom akreditovanih predstavnika sredstava javnog informisanja, davanjem saopštenja i održavanjem konferencija za štampu.

Saopštenje za javnost, po odobrenju Komisije, daje Odeljenje za informisanje u Službi Narodne skupštine Republike Srbije.

Konferenciju za štampu, po odobrenju Komisije, može održati predsednik ili član Komisije.

Član 19

U ostvarivanju svojih zadataka Komisija, saglasno zakonu, sarađuje sa domaćim i stranim organima i organizacijama.

V POSTUPANJE PO PRIGOVORIMA

Član 20

Predsedavajući uvek stavlja na glasanje predlog da se prigovor usvoji.

Ako predlog da se prigovor usvoji ne dobije većinu glasova, smatraće se da je prigovor odbijen.

Rešenje po prigovoru Komisija donosi u roku od 48 časova od časa prijema prigovora i dostavlja ga podnosiocu prigovora i svih podnosiocima izbornih lista, odnosno predloga kandidata, na adresu označenu u izbornoj listi, odnosno u predlogu kandidata.

Član 21

Kad je protiv rešenja Komisije po prigovoru podneta žalba, Komisija dostavlja žalbu, zajedno sa osporenim rešenjem i svim potrebnim spisima, Vrhovnom sudu Srbije, u roku od 24 časa od časa prijema žalbe.

Član 22

U postupku po prigovorima, u pitanjima koja nisu izričito uređena Zakonom o izboru narodnih poslanika, Zakonom o izboru predsednika Republike, Zakonom o izboru poslanika Skupštine Srbije i Crne Gore i Zakonom o finansiranju političkih stranaka, Komisija shodno primenjuje odredbe Zakona o opštem upravnom postupku.

VI OBEZBEĐIVANJE USLOVA ZA RAD KOMISIJE

Član 23

Sredstva za rad organa za sprovođenje izbora, izborni materijal i druge troškove sprovođenja izbora, obezbeđuju se u budžetu Republike.

Član 24

Članovi Komisije i njihovi zamenici imaju pravo na naknadu za rad u Komisiji.

Visinu naknade troškova za rad u Republičkoj izbornoj komisiji, Komisija određuje posebnom odlukom.

Nalogodavci za isplatu sredstava iz člana 23. i člana 24. st. 1. i 2. su predsednik i sekretar Komisije.

Član 25

Služba Narodne skupštine obezbeđuje i pruža neophodnu stručnu i tehničku pomoć pri obavljanju zadataka Komisije, u skladu sa zakonom i Odlukom o organizaciji i radu te službe.

VII DOKUMENTACIJA O RADU KOMISIJE

Član 26

Na sednici Komisije vode se stenografske beleške i zapisnik o radu Komisije.

Zapisnik sadrži glavne podatke o radu na sednici, naročito o predlozima o kojima se raspravljalo, sa imenima učesnika u raspravi, o odlukama, zaključcima i drugim aktima koji su na sednici doneti, kao i o rezultatu glasanja o pojedinim pitanjima.

O vođenju i čuvanju zapisnika stara se sekretar Komisije. Zapisnik se čuva trajno.

Zapisnik potpisuju predsednik i sekretar Komisije.

Pre usvajanja zapisnik se može koristiti samo po odobrenju predsednika Komisije.

Član 27

Komisija obezbeđuje čuvanje izbornih akata i izveštaja o rezultatima izbora sa izbornim materijalima i rukovanje tim materijalima, u skladu sa zakonom.

Član 28

U Komisiji se vodi delovodni protokol, sređuje i čuva dokumentacija (arhivska građa Komisije), sa kojom se postupa u skladu sa propisima.

VIII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 29

Pitanja koja se odnose na rad Komisije, a koja nisu uređena ovim poslovnikom, mogu se urediti odlukom ili zaključkom Komisije, u skladu sa odredbama ovog poslovnika.

Član 30

Stupanjem na snagu ovog poslovnika prestaje da važi Poslovnik Republičke izborne komisije ("Službeni glasnik RS", broj 33/2002).

Član 31

Ovaj poslovnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Poslovnika Republičke izborne komisije

("Sl. glasnik RS", br. 27/2008)

Član 3

Obavezuje se Služba Narodne skupštine da sačini prečišćeni tekst Poslovnika Republičke izborne komisije i objavi ga u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Član 4

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".