PRAVILNIK

O LEGITIMACIJI VAZDUHOPLOVNOG INSPEKTORA DIREKTORATA CIVILNOG VAZDUHOPLOVSTVA REPUBLIKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 30/2008)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se obrazac, izgled i značka legitimacije vazduhoplovnog inspektora Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (u daljem tekstu: Direktorat), njen sadržaj, kao i način izdavanja i vođenja evidencije o izdatim legitimacijama.

Legitimacija vazduhoplovnog inspektora Direktorata (u daljem tekstu: legitimacija) služi za identifikaciju i dokazivanje svojstva i ovlašćenja vazduhoplovnog inspektora prilikom vršenja inspekcijskih poslova.

Član 2

Legitimaciju čine obrazac legitimacije i značka.

Obrazac legitimacije je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Nacrt značke je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Legitimaciju iz člana 1. ovog pravilnika izdaje Direktorat.

Ovlašćeno lice za potpis na obrascu legitimacije je generalni direktor Direktorata.

Zahtev za izdavanje legitimacije vazduhoplovni inspektor podnosi nadležnoj organizacionoj jedinici Direktorata.

Član 3

Obrazac legitimacije je plastificiran i štampan je dvojezično, na srpskom jeziku ćiriličnim pismom, i na engleskom jeziku.

Obrazac legitimacije je dimenzija 60 mm x 90 mm, štampan je na zaštićenoj 120 gr/m2 hartiji, bez izbeljivača, sa UV vlakancima, sa unikatnim hologramom TSL-ZIN koji sadrži znak Direktorata, dimenzija 15 mm x 15 mm, sa gioš elementima.

Član 4

Prednja strana legitimacije je štampana u punom koloru, plavo-bele boje sa crveno-plavo-belom zastavom iznad koje je ispisan naziv: "REPUBLIKA SRBIJA - DIREKTORAT CIVILNOG VAZDUHOPLOVSTVA", "LEGITIMACIJA VAZDUHOPLOVNOG INSPEKTORA", u čijoj pozadini se nalazi stilizovana slika prednjeg dela vazduhoplova namenjenog za javni avio-transport, gledano iz smera leta. Na prednjoj strani nalazi se i prostor za fotografiju dimenzije 25 mm x 20 mm, identifikacioni broj, ovlašćenje, ime i prezime, matični broj i svojeručni potpis vazduhoplovnog inspektora, kao i datum izdavanja, mesto za pečat i potpis ovlašćenog lica.

Na poleđini legitimacije nalazi se stilizovana slika prednjeg dela vazduhoplova namenjenog za javni avio-transport, gledano iz smera leta, tekst ovlašćenja vazduhoplovnog inspektora i broj legitimacije ispisan crvenom fluorescentnom bojom koja fluorescira pod UV svetlom.

Član 5

Identifikacioni broj (u daljem tekstu: ID broj) se sastoji od četiri cifre i služi za identifikaciju ovlašćenog vazduhoplovnog inspektora.

Ne mogu se izdati dva istovetna ID broja.

Član 6

U gornjem delu značke nalazi se lučna ispupčena zlatna traka sa ćiriličnim tekstom u -sans serifnom- pismu, "REPUBLIKA SRBIJA", širine 5 mm.

U centralnom delu znaka je stilizovani orao raširenih krila čije su površine polirane i urađene u kombinaciji zlatno-hromirane površi, dimenzija 70 x 25 mm. U središnjem delu orla se nalazi zlatno-žuti emajliran "mali grb" Republike Srbije, dimenzija 25 mm x 10 mm. Ispod orla raširenih krila sa državnim grbom, nalazi se, celom dužinom lučna traka širine 6 mm, sa ćiriličnim tekstom "DIREKTORAT CIVILNOG VAZDUHOPLOVSTVA", u sans serifnom pismu. Traka je polirana i zlatne je boje, ispunjena plavom emajl bojom oko slova, a krajevi slobodno viore. Ispod, a na sredini trake, je lučna, polirana pločica dimenzija 20 mm x 6 mm, zlatno-žute boje u koju je ugraviran identifikacioni broj, ispunjen crnim emajl lakom. U osnovi znaka se uočavaju ukršteni simboli, kazaljke radio-magnetnog pokazivača, zlatno-žute boje, koje izlaze u slobodno polje oko znaka a u pravcu svojih prostiranja. Ceo znak je dimenzija 45 mm x 70 mm. Iznad znaka sa nalazi metalna traka dimenzija 60 mm x 10 mm, zlatno-žute boje sa natpisom "REPUBLIC OF SERBIA", ispunjen crnim emajl lakom. Ispod znaka je zlatno-žuta metalna traka dimenzija 72 mm x 10 mm, sa natpisom "CIVIL AVIATION DIRECTORATE" ispunjen crnim emajl lakom.

Član 7

Direktorat vodi evidenciju o izdatim legitimacijama.

Evidencija o izdatim legitimacijama sadrži: redni broj; ime i prezime vazduhoplovnog inspektora; ID broj; datum izdavanja; JMBG; oznaku serije i serijski broj obrasca legitimacije; organizacionu jedinicu u kojoj vazduhoplovni inspektor radi; radno mesto; fotografiju vazduhoplovnog inspektora kome je legitimacija izdata; datum vraćanja legitimacije i rubriku za napomene.

ID broj na obrascu i znački legitimacije je istovetan sa ID brojem u evidenciji.

Član 8

Ako vazduhoplovni inspektor ošteti, odnosno izgubi ili na drugi način ostane bez legitimacije ili njenog dela, dužan je da o tome odmah, pismeno obavesti neposrednog rukovodioca i nadležnu organizacionu jedinicu Direktorata iz člana 2. stav 6. ovog pravilnika, koja će tu legitimaciju oglasiti nevažećom u "Službenom glasniku Republike Srbije".

U slučaju oštećenja obrasca legitimacije izdaje se duplikat, a u slučaju bitne promene lika ili promene imena i prezimena vazduhoplovnog inspektora, izdaje se legitimacija na novom obrascu.

U slučaju gubitka obrasca legitimacije ID broj se briše iz evidencije, dodeljuje se novi, a izdaje se legitimacija na novom obrascu.

Vazduhoplovni inspektor koji izgubi, odnosno ošteti legitimaciju, čini lakšu povredu radne obaveze i dužnosti.

Vazduhoplovni inspektor legitimaciju može da koristi isključivo u svrhu za koju je izdata. Svaka zloupotreba kvalifikuje se kao teža povreda radne obaveze i dužnosti.

Član 9

Vazduhoplovni inspektor je obavezan da vrati legitimaciju:

a) kada mu prestane radni odnos u Direktoratu;

b) kada je raspoređen na drugo radno mesto na kome nema status vazduhoplovnog inspektora;

v) za vreme mirovanja prava i obaveza iz radnog odnosa;

g) u slučaju da je protiv njega pokrenut disciplinski postupak, do okončanja postupka.

Vazduhoplovni inspektor je obavezan da, u roku od tri dana od dana nastupanja okolnosti iz stava 1. ovog člana, legitimaciju vrati izdavaocu.

Član 10

Zamena legitimacija vazduhoplovnih inspektora izvršiće se u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika, a do zamene će važiti legitimacije vazduhoplovnog inspektora izdate po ranijim propisima.

Član 11

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o legitimaciji vazduhoplovnog inspektora Direktorata civilnog vazduhoplovstva države Srbije i države Crne Gore ("Službeni glasnik RS", br. 51/2004 i 126/2004).

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".