DEKLARACIJA

O VOLONTIRANJU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 4/2008)

Polazeći od činjenice da je Autonomna Pokrajina Vojvodina, prijemom u Skupštinu evropskih regija, ostvarila značajan korak na putu ka punopravno članstvu Republike Srbije u Evropskoj uniji, i izražavajući svoje trajno opredeljenje za uvažavanje i promociju evropskih vrednosti, uključujući i izgradnju građanskog (civilnog) društva i podsticanje građanskog aktivizma kroz volonterski rad, Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine ovom Deklaracijom izražava stav o nužnosti stvaranja podsticajnog pravnog okvira za razvoj volonterizma.

U vremenu globalizacije i dinamičnih promena u međunarodnim odnosima, Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine smatra da treba čuvati i jačati osnovne ljudske vrednosti - zajedništvo i solidarnost, i stvarati društvo jednakih mogućnosti. Ovom Deklaracijom podržava se pravo svakog građanina Autonomne Pokrajine Vojvodine da učestvovanjem u različitim vidovima volonterskih akcija dobrovoljno i aktivno učestvuje u razvoju društva i rešavanju problema u svojoj zajednici. Na taj način - posvećujući svoje vreme, znanje i iskustvo u skladu sa svojim interesovanjima - građani daju značajan doprinos stvaranju socijalne kohezije i rešavanju gorućih socijalnih i drugih problema.

Polazeći od prethodnog, Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine zalaže se za donošenje zakona o volontiranju i drugih propisa kojima bi se podstakao razvoj volontiranja.

Ovu Deklaraciju objaviti u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".