ODLUKA

O OBEZBEĐIVANJU DELA SREDSTAVA IZ BUDŽETA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ZA IZDAVANJE NOVINA POKRAJINSKOG ZNAČAJA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 4/2008)

Član 1

Radi ostvarivanja prava građana na obaveštavanje na srpskom, mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom, hrvatskom, romskom, ukrajinskom, bunjevačkom i makedonskom jeziku, ovom Odlukom utvrđuju se kriterijumi za obezbeđivanje dela sredstava iz budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: sredstva) za finansiranje izdavanja novina pokrajinskog značaja.

Član 2

Iz budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine obezbeđuju se sredstva za izdavanje novina pokrajinskog značaja, koje se izdaju na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Novine pokrajinskog značaja su:

- novine na srpskom jeziku i jezicima nacionalnih manjina, čiji je izdavač pravno lice nad kojim su preneta osnivačka prava sa Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine,

- novine značajne za nacionalne manjine, koje imaju sedište nacionalnog saveta na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 3

Autonomna Pokrajina Vojvodina obezbeđuje sredstva za izdavanje novina pokrajinskog značaja, radi informisanja na srpskom jeziku i jezicima nacionalnih manjina i etničkih zajednica.

Novine pokrajinskog značaja za koje se obezbeđuju sredstva iz budžeta su:

1. dnevne:

- "Mađar so", na mađarskom jeziku.

2. nedeljne:

- "Het nap", na mađarskom jeziku;

- "Hlas ljudu", na slovačkom jeziku;

- "Libertatea", na rumunskom jeziku;

- "Ruske slovo", na rusinskom jeziku;

- "Hrvatska riječ", na hrvatskom jeziku.

3. dvonedeljne:

- "Poljoprivrednik", na srpskom jeziku;

- "Them", na romskom jeziku.

4. mesečne:

- "Bunjevačke novine", list bunjevačke nacionalne manjine;

- "Ridne slovo", na ukrajinskom jeziku;

- "Makedonska videlina", na makedonskom jeziku.

5. Omladinske i dečje novine:

- "Kepeš ifjušag", "Jo pajtaš" i "Mezeškalač", na mađarskom jeziku;

- "Vzlet" i "Zornička", na slovačkom jeziku;

- "Tinereta" i "Bukurija kopilor", na rumunskom jeziku;

- "Mak" i "Zahratka", na rusinskom jeziku;

- "Hrcko" i "Kužiš?!", na hrvatskom jeziku;

- "Čhavorrengo them", na romskom jeziku;

- "Solovejko", na ukrajinskom jeziku;

- "Tandrčak", list bunjevačke nacionalne manjine;

- "Neven" i " Mali neven", na srpskom jeziku.

Član 4

Nacionalni savet nacionalne manjine, za čije informisanje se ne obezbeđuju sredstva za izdavanje novina, pokrajinskom organu uprave nadležnom za informisanje predlaže novine za čije izdavanje je neophodno da se obezbede sredstva.

Član 5

Sredstva za izdavanje novina pokrajinskog značaja, obezbeđuju se u budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine izdavačima novina pokrajinskog značaja, na osnovu sledećih kriterijuma:

- za izdavanje novina, čiji je izdavač pravno lice nad kojim su preneta osnivačka prava sa Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, sredstva se utvrđuju najmanje u visini sredstava utvrđenih u vreme preuzimanja osnivačkih prava nacionalnih saveta nacionalnih manjina;

- za izdavanje ostalih novina pokrajinskog značaja, sredstva se utvrđuju u skladu sa visinom sredstava koja se obezbeđuju za novine istog karaktera i iste dinamike izlaženja.

Pokrajinski organ uprave nadležan za informisanje, u skladu sa mogućnostima budžeta AP Vojvodine, finansijskim planom utvrđuje visinu sredstava za novine pokrajinskog značaja.

Član 6

Sredstva iz budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine usmeravaju se izdavačima novina pokrajinskog značaja, na osnovu ugovora o javnom informisanju, koji pokrajinski organ uprave nadležan za informisanje zaključuje sa izdavačima novina pokrajinskog značaja.

Svi izdavači novina pokrajinskog značaja obavezni su da pokrajinskom organu uprave nadležnom za informisanje, dostave izveštaj o poslovanju, a izdavači novina na jezicima nacionalnih manjina uz izveštaj i pribavljeno mišljenje nacionalnog saveta nacionalne manjine, najkasnije do 15. aprila tekuće godine za prethodnu godinu.

Član 7

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o kriterijumima za obezbeđivanje dela sredstava iz budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine za finansiranje izdavanja novina ("Službeni list APV", broj: 8/03 i 10/04).

Član 8

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".