ODLUKA
O RASPODELI BUDŽETSKIH SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA PROPISE, UPRAVU I NACIONALNE MANJINE CRKVAMA I VERSKIM ZAJEDNICAMA KOJE DELUJU NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 21/2007 i 4/2008)

Osnovne odredbe

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se krug ovlašćenih subjekata, načina, namena, postupak i kriterijumi za dodelu budžetskih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za propise, upravu i nacionalne manjine, za dotacije crkvama i verskim zajednicama i njihovim organizacijama koje deluju na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, a posebno za crkve i verske objekte koji su, od nadležnih organa proglašeni spomenicima kulture.

Budžetska sredstva iz stava 1. ovog člana, obezbeđuju se u budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine i vode se na posebnom budžetskom razdelu Pokrajinskog sekretarijata za propise, upravu i nacionalne manjine (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Krug ovlašćenih subjekata (korisnici)

Član 2

Pravo na dodelu sredstava putem redovnog konkursa imaju:

1. tradicionalne crkve i verske zajednice koje deluju na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine - Srpska pravoslavna crkva, Islamska zajednica, Katolička crkva, Slovačka evangelistička a.v. crkva, Jevrejska zajednica, Reformatorsko-hrišćanska crkva, Rumunska pravoslavna crkva i Evangelistička a.v. crkva;

2. organizacije i ustanove čiji su osnivači tradicionalne crkve i verske zajednice, a koje deluju na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Registrovane crkve i verske zajednice koje nisu navedene u tački 1. stava 1. ovog člana, kao i organizacije i ustanove čiji su oni osnivači, imaju pravo na dodelu sredstava putem zahteva iz člana 3. stav 4. ove Odluke.

Način raspodele sredstava

Član 3

Po pravilu, sredstva se dodeljuju putem redovnog konkursa, koji raspisuje Sekretarijat.

Sekretarijat raspisuje redovan konkurs za dodelu sredstava dva puta godišnje (prvo i drugo polugodište).

Putem redovnog konkursa se dodeljuje 90% raspoloživih sredstava.

Preostalih 10% sredstava se raspodeljuje na osnovu podnetog zahteva o kojima odlučuje pokrajinski sekretar za propise, upravu i nacionalne manjine (u daljem tekstu: pokrajinski sekretar).

U slučaju potrebe, Sekretarijat može raspisati i vanredni konkurs.

Namene sredstava za raspoređivanje

Član 4

Sredstva se raspoređuju za obavljanje graditeljske, dobrotvorne i naučne delatnosti ovlašćenih subjekata iz člana 2. ove Odluke, koje oni obavljaju u skladu sa Zakonom i drugim propisima, kao i radi pružanja finansijske pomoći u postupku vraćanja imovine crkvama i verskim zajednicama, a naročito za:

- investicione radove na crkvenim hramovima i drugim sakralnim objektima,

- izgradnju novih crkvenih hramova,

- obnovu postojećih crkvenih hramova koji su bez obnove duže vremena preko 10 i više godina, a posebno crkvenih hramova koji su spomenici kulture,

- obnovu parohijskih domova,

- uređenje i revitalizaciju prostora verskih grobalja,

- izgradnju i obnovu kapela na grobljima,

- izgradnju novih i obnovu propalih tornjeva i zvonika,

- obnovu ikona,

- stavljanje novih fasada i krečenje crkvenih hramova,

- obnovu propalog krova koji prokišnjava,

- presecanje i saniranje vlage na crkvenim zidovima,

- uređivanje prostora oko crkve - ozelenjavanje, izgradnja pristupnih staza i obezbeđivanje klupa za sedenje,

- obnovu propalih ograda oko crkve,

- dobrotvorne i humanitarne aktivnosti, kao i druge aktivnosti socijalne zaštite,

- troškove stručnih usluga koji su nastali u postupku vraćanja imovine crkvama i verskim zajednicama,

- organizovanje tradicionalnih godišnjica i datuma koji su posvećeni imenu koje crkva nosi,

- organizovanje crkvenih manifestacija,

- negovanje i razvoj rada crkvenih horova i njihovog učešća na horskim festivalima,

- izdavačku i naučnu delatnost,

- naučna istraživanja vezana za crkvu,

- organizovanje stručnih, naučnih skupova, panel diskusija, "okruglih stolova" vezanih za religiju i crkve.

Dodela sredstava za vanredne slučajeve

Član 5

U izuzetnim, vanrednim i nepredvidivim prilikama, bez konkursa na osnovu podnetog zahteva, crkvama i verskim zajednicama iz člana 2. stav 1. tačka 1. ove Odluke, mogu se dodeliti sredstva iz budžetske rezerve.

Rešenje po zahtevu iz stava 1. ovog člana, donosi Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Raspisivanje konkursa

Član 6

Konkurs za dodelu sredstava, kojim se obaveštavaju ovlašćeni subjekti iz člana 2. stav 1. ove Odluke da u određenom roku podnesu pismenu prijavu, objavljuje se u sredstvima javnog informisanja na srpskom jeziku i na jezicima nacionalnih manjina.

Konkurs sadrži podatke o tome ko može da učestvuje i da se prijavi na konkurs, o visini sredstava koja se dodeljuju u celini i po konfesijama, kao i druge važne podatke za sprovođenje konkursnog postupka.

Predlozi "crkvenih centrala"

Član 7

Prijava na konkurs se podnosi na jedinstvenom obrascu, čiju sadržinu utvrđuje Sekretarijat.

Nakon isteka roka za prijem prijava na konkurs, Sekretarijat prispele prijave dostavlja eparhijama, biskupijama, vikarijatima i egzarhatima (u daljem tekstu: "crkvenim centralama"), radi davanja predloga, prioriteta i konkretnih finansijskih iznosa za svaku crkvenu opštinu, organizaciju, odnosno ustanovu pojedinačno.

Crkvene centrale su dužne da u roku od 30 dana, od dana prijema prijava, dostave Sekretarijatu predlog prioriteta i konkretnih finansijskih iznosa za svaku crkvenu opštinu i organizaciju, odnosno ustanovu čiji su oni osnivači.

Odlučivanje o dodeli sredstava

Član 8

O dodeli sredstava krajnjim korisnicima odlučuje pokrajinski sekretar, svojim rešenjem.

Rešenje iz stava 1. ovog člana je konačno i protiv njega se ne može upotrebiti pravno sredstvo.

Kriterijumi raspoređivanja sredstava

Član 9

Sredstva se dodeljuju u skladu sa planom o raspoređivanju sredstava na osnovu kriterijuma utvrđenih ovom Odlukom i predloga "crkvene centrale".

Član 10

Prilikom globalne raspodele, predviđenih sredstava, između pojedinačnih konfesija, prevashodno se vodi računa o broju vernika i verskih objekata.

Član 11

Prilikom određivanja visine učešća u dodeli finansijskih sredstava za graditeljsku delatnost, kod svake pojedinačne prijave, polazi se od sledećih kriterijuma:

1. da li je verski objekat pod zaštitom kao kulturno blago,

2. u kakvom se stanju objekat nalazi - da li su hitni investicioni zahvati i da li je zbog ruiniranosti ugrožena bezbednost vernika,

3. da li projekat obnove i sanacije podržava i smatra prioritetom crkvena centrala sa teritorije na kojoj se dotična crkva nalazi,

4. da li su i od drugih izvora donacija sakupljena sredstva pa je potreban samo jedan deo sredstava da bi se zatvorila finansijska konstrukcija neophodna za obnovu hrama,

5. da crkva nije dobijala sredstva u dužem vremenskom periodu i koliko je do sada u zadnjih 10 godina dobila sredstva od ovog Sekretarijata,

6. da li se radi o izgradnji novog objekta ili je obnova postojećeg,

7. argumentovanost nadležnih organa o neophodnosti investiranja (mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture),

8. karakter hitnosti za investicione zahteve u svakom konkretnom slučaju, što se ostvaruje neposrednim uvidom - izlaskom na teren od strane saradnika Sekretarijata i stručnih lica iz nadležnog organa i institucija za procenu ovakvih slučajeva.

Kada su u pitanju crkvene manifestacije, procenjuje se karakter i značaj te manifestacije.

Kada je u pitanju naučna, izdavačka i dobrotvorno-humanitarna delatnost, procenjuje se značaj projekta vezanog za tu delatnost, odnosno značaj stručnih i naučnih skupova.

Prenos sredstava korisnicima

Član 12

Sekretarijat prenosi dodeljena sredstva na račun korisnika, u skladu sa dinamikom priliva sredstava u budžet Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Obaveza namenskog korišćenja dodeljenih sredstava

Član 13

Korisnik je dužan da sredstva koristi isključivo za namenu za koje su ona dodeljena, a neutrošena sredstva da vrati Sekretarijatu.

Korisnik sredstava je u obavezi da na svojim pozivnicama, brošurama i ostalom štampanom materijalu, ili na drugi odgovarajući način, objavi da je u finansiranju učestvovala i Autonomna Pokrajina Vojvodina, preko Sekretarijata.

Korisnik sredstava je u obavezi da na kraju kalendarske godine podnese Sekretarijatu izveštaj o namenski utrošenim sredstvima, sa odgovarajućom dokumentacijom.

U slučaju sumnje da dodeljena sredstva u pojedinim slučajevima nisu namenski korišćena, Sekretarijat će pokrenuti postupak pred pokrajinskim organom uprave nadležnim za budžetsku inspekciju, radi kontrole zakonitog i namenskog korišćenja sredstava.

Ukoliko se utvrdi da se dodeljena sredstva u pojedinim slučajevima nisu namenski koristila, prijave tih crkvenih opština, organizacija i ustanova, neće se ubuduće uzimati u razmatranje prilikom njihovog učešća na konkursu za dodelu sredstava.

Završne odredbe

Član 14

Danom stupanja na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o raspoređivanju budžetskih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za propise, upravu i nacionalne manjine za dotacije crkvama i verskim zajednicama koje deluju na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj: 24/04 i 8/05).

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".