REŠENJE
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPOREDA I KORIŠĆENJA DELA SREDSTAVA ZA REALIZACIJU PROJEKTA "EDUKACIJA U OBLASTI UPRAVLJANJA OTPADOM U CILJU STVARANJA USLOVA ZA RESTRUKTUIRANJE I RAZVOJ SEKTORA UPRAVLJANJA OTPADOM U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI" I STUDIJE "ANALIZA POTENCIJALA ZA TRGOVINU EMISIJA SA GASOVIMA STAKLENE BAŠTE SA REGIONALNIH DEPONIJA"

("Sl. list AP Vojvodine", br. 4/2008)

I

Ovim Rešenjem utvrđuje se Program rasporeda i korišćenja dela sredstava za realizaciju projekta "Edukacija u oblasti upravljanja otpadom u cilju stvaranja uslova za restruktuiranje i razvoj sektora upravljanja otpadom u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini" i studije "Analiza potencijala za trgovinu emisija sa gasovima staklene bašte sa regionalnih deponija", kao i obim sredstava za sprovođenje ovog Programa i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

II

Program iz tačke I čini sastavni deo ovog Rešenja.

III

Ovo Rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
RASPOREDA I KORIŠĆENJA DELA SREDSTAVA ZA REALIZACIJU PROJEKTA "EDUKACIJA U OBLASTI UPRAVLJANJA OTPADOM U CILJU STVARANJA USLOVA ZA RESTRUKTUIRANJE I RAZVOJ SEKTORA UPRAVLJANJA OTPADOM U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI" I STUDIJE "ANALIZA POTENCIJALA ZA TRGOVINU EMISIJA SA GASOVIMA STAKLENE BAŠTE SA REGIONALNIH DEPONIJA"

I

Cilj Programa je podrška opštinama Autonomne Pokrajine Vojvodine u formiranju savremenog sistema upravljanja otpadom i izgradnja regionalnih sanitarnih deponija u skladu sa strategijom Vlade Republike Srbije.

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, koji je stupio na snagu 25.4.2006. godine, članom 29. tačka 9a predviđeno je da odobrenje za izgradnju regionalnih deponija izdaje Autonomna Pokrajina, odnosno Pokrajinski sekretarijat za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo, čime je prevaziđen problem nadležnosti, te u skladu sa Nacionalnom strategijom upravljanja otpadom sa programom približavanja EU, sekretarijat daje finansijsku podršku opštinama za izradu projektne dokumentacije za regionalne deponije i transfer stanice.

Projekat "Edukacija u oblasti upravljanja otpadom u cilju stvaranja uslova za restruktuiranje i razvoj sektora upravljanja otpadom u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini" ima za cilj stvaranje uslova za restruktuiranje i razvoj sektora upravljanja otpadom sa fokusom na Ekonomski-energetsko efikasno upravljanje deponijama (deponijski gasovi, otpadne vode) i efikasno skupljanje, separacija i transport otpada (minimizacija troškova sakupljanja, efikasno razdvajanje sekundarnih sirovina).

Potpisivanjem Kyoto protokola naša zemlja je stekla uslove za trgovinu emisijama staklene bašte. Pridruživanjem EU integrativnim procesima olakšaće se trgovina i mogućnost dobijanja povoljnih kredita za napredne tehnologije koje smanjuju efekte staklene bašte, te će se izradom studije "Analiza potencijala za trgovinu emisija sa gasovima staklene bašte sa regionalnih deponija" otvoriti jedna od mogućnosti razvijanja sektora upravljanja otpadom.

II

Odlukom o privremenom finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine za period januar-mart 2008. godine ("Službeni list APV", br. 22/07) i Finansijskim planom primanja i izdataka Pokrajinskog sekretarijata za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo za period januar-mart 2008. godine, u okviru razdela 06 - Pokrajinski sekretarijat za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo, funkcionalna klasifikacija 620 - Razvoj zajednice, ekonomska klasifikacija 424 - Specijalizovane usluge, 4249 - Ostale specijalizovane usluge, predviđena su sredstva u iznosu od 15.000.000,00 dinara, izvor finansiranja 12 04 Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine - prihodi od privatizacije.

Ovaj Program sadrži raspored i korišćenje sredstava u iznosu od 5.782.000,00 dinara za:

1. Realizaciju projekta "Edukacija u oblasti upravljanja otpadom u cilju stvaranja uslova za restruktuiranje i razvoj sektora upravljanja otpadom u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini" i

2. Izradu studije "Analiza potencijala za trgovinu emisija sa gasovima staklene bašte sa regionalnih deponija".

III

U okviru realizacije Programa, deo sredstava od prihoda iz privatizacije u iznosu od 5.782.000,00 dinara koristiće se za izradu sledećih projekata:

Red.
br.

IZNOS SREDSTAVA
(prihod od privatizacije)

NAMENA SREDSTAVA

1.

2.242.000,00

Sufinansiranje projekta "Edukacija u oblasti upravljanja otpadom u cilju stvaranja uslova za restruktuiranje i razvoj sektora upravljanja otpadom u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini"

2.

3.540.000,00

Finansiranje izrade studije "Analiza potencijala za trgovinu emisija sa gasovima staklene bašte sa regionalnih deponija"

 

5.782.000,00

 

IV

Isplatu sredstava za realizaciju Programa vršiće Pokrajinski sekretarijat za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo.