REŠENJE
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA PODRŠKE RAZVOJA POLJOPRIVREDE AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE, ZA PERIOD JANUAR-MART 2008. GODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 4/2008)

I

Ovim Rešenjem utvrđuje se Program podrške razvoja poljoprivrede Autonomne Pokrajine Vojvodine, za period januar - mart 2008. godine, obim sredstava za sprovođenje ovog Programa, kao i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

II

Program iz tačke I ovog Rešenja, čini njegov sastavni deo.

III

Ovo Rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
PODRŠKE RAZVOJA POLJOPRIVREDE AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ZA PERIOD JANUAR-MART 2008. GODINE

I

Sredstva namenjena za Program podrške razvoja poljoprivrede Autonomne Pokrajine Vojvodine za period januar-mart 2008. godine, planirana su Odlukom o privremenom finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine za period januar-mart 2008. godine ("Službeni list APV", broj: 22/07), u ukupnom iznosu od 10.000.000,00 dinara, i to: iz izvora finansiranja 01 00 - Prihodi iz budžeta u iznosu od 2.808.468,00 dinara, i izvora finansiranja 12 04 - Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine - prihodi od privatizacije u iznosu od 7.191.532,00 dinara.

II

U cilju podrške razvoja poljoprivrede u 2008. godini, u prvoj fazi rada, sufinansiraće se Program za opremanje centralne laboratorije za analizu mleka u AP Vojvodini u ukupnom iznosu od 10.000.000,00 dinara. U toj vrednosti bi se kupio aparat i prateća oprema za hemijsku i citološku analizu 18.000 uzoraka kravljeg, ovčijeg i kozijeg mleka mesečno, odnosno 200 uzoraka na sat.

III

Delatnost centralne laboratorije je:

1. Hemijska, citološka i mikrobiološka analiza sirovog mleka;

2. Hemijska analiza termički obrađenog mleka i mlečnih proizvoda.

Metode koje se koriste moraju da ispunjavaju zahteve Međunarodnih standarda (IDF - International Dairy Federation).

Analize bi se vršile za potrebe:

a) Selekcijske službe u stočarstvu za teritoriju AP Vojvodine;

b) Mlekara;

v) Proizvođača kravljeg, ovčijeg i kozijeg mleka;

g) Poljoprivredne inspekcijske službe u skladu sa važećim zakonskim propisima i pravilnicima.

Istraživanja većeg broja autora pokazuju da je genetski trend mlečnosti bikova i krava u kontrolisanom delu populacije AP Vojvodine (45.164 od ukupno 114.000 grla u 2006. godini), znatno niži od teorijski mogućeg i ostvarenog trenda u velikom broju zemalja. Pored toga, prosečna proizvodnja mleka po kravi u kontrolisanom delu populacije je iznosila 5.323kg, što je više za oko 1.700kg mleka od grla koja nisu bila pod kontrolom produktivnosti.

Prethodnih godina se malo pažnje posvećivalo kvalitetu mleka. Kod nas se kvalitet mleka meri na dva načina. Prvi je u Osnovnim službama za selekciju stoke (poljoprivredna preduzeća i zemljoradničke zadruge), koje su vrlo često opremljene starim i nebaždarenim aparatima samo za merenje procenta mlečne masti. Drugi način merenja je u mlekarama, gde veliki sistemi imaju savremene aparate, ali cilj ovih merenja nije genetsko poboljšanje, odnosno povećanje proizvodnje mleka po grlu, već isključivo određivanje cene sirovog mleka.

Poboljšanje kontrole produktivnosti se može ostvariti na više načina. Niz pokazatelja, a vodeći računa o regionima u Srbiji, ukazuje da su dve akreditovane centralne laboratorije za ispitivanje mleka, jedna u Vojvodini, a druga u centralnoj Srbiji najbolje rešenje. Na taj način se radi u većini zemalja EU, koje imaju više akreditovanih centralnih laboratorija, najčešće po jodna za svaki geopolitički region i jednu referentnu laboratoriju za celu državu, koja obavlja i poslove superkontrole mleka.

U oblasti govedarske proizvodnje, kao dela stočarske proizvodnje u celini, evropske integracije podrazumevaju članstvo u dve organizacije i to ICAR (International Committee for Animal Recording) i INTERBULL (International Bull Evaluation Service). Da bi postali punopravni članovi ICAR-a i INTERBULL-a potrebno je da ispunimo niz standarda, koji podrazumevaju tačnu kontrolu produktivnosti.

Selekcijska služba u govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu može nesmetano da koristi usluge centralne laboratorije uz poštovanje važećih zakona. U isto vreme, usluge centralne laboratorije se u potpunosti uklapaju u zakone o stočarstvu, kako zemalja EU, tako i onih koje se pripremaju za prijem u članstvo.

Dosadašnja ulaganja države u selekciju kroz mere za unapređenje stočarstva su dvostruko manja od realno potrebnih, tako da su efekti u pogledu unapređenja genetskog potencijala skromni, ali minimalnim povećanjem sredstava i funkcionisanjem centralne laboratorije će se postići znatno veći efekat.

Pored navedenih činjenica koje su usko vezane za rad selekcijske službe i unapređenje proizvodnje mleka, ovakva laboratorija može da doprinese formiranju realne cene sirovog mleka, kontrolisanjem svih parametara na osnovu kojih se vrši obračun, a što je interes i na čemu insistiraju svi proizvođači mleka. Nezavisnost ove laboratorije je garancija objektivnosti i proizvođačima i mlekarama, a podaci o kontroli za svakog proizvođača mleka bi bili dostupni javnosti putem interneta.

Cilj centralne laboratorije u prvoj fazi rada je:

1. Povećanje genetskog potencijala goveda, ovaca i koza u Vojvodini;

2. Usaglašavanje sa međunarodnim standardima u selekciji stoke i proizvodnji mleka i mlečnih proizvoda;

3. Usluga proizvođačima u cilju poboljšanja produktivnosti stada, koja se ne može postići bez tačnih merenja;

4. Krajnji cilj funkcionisanja laboratorije je povećanje profitabilnosti proizvodnje mleka u Vojvodini.

U drugoj fazi rada, ukoliko bude postojao interes Države, laboratorija može prerasti u akreditovanu laboratoriju za određivanje cene mleka, čime bi se sprečio monopolski položaj Mlekara, što je funkcija i svih centralnih laboratorija u EU i okruženju.

Lokacija: Na Departmanu za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, postoje preduslovi za formiranje centralne laboratorije. Departman raspolaže sa neophodnim laboratorijskim i kancelarijskim prostorom i delom opreme za ispitivanje mleka.

Opravdanost investicija:Formiranje laboratorija je od višestrukog značaja za Vojvodinu i stanje stočarstva u njoj, što se ogleda kroz:

- Povećanje tačnosti merenja, uspeha selekcije, a time značajno podizanje produktivnosti cele populacije goveda, ovaca i koza;

- Mogućnost povećanja broja grla goveda, ovaca i koza pod kontrolom produktivnosti;

- Uključivanje u sistem kontrole produktivnosti po ICAR-u koji se primenjuje u zemljama EU;

- Realno je očekivati godišnje povećanje za 2% u proizvodnji mleka visokog kvaliteta, koji bi rezultovao značajnim ekonomskim efektom svih činilaca u lancu proizvodnje mleka, od proizvođača do države;

- Ekonomske kalkulacije pokazuju da bi ovakva organizacija kontrole produktivnosti proizvođačima na nivou države, godišnje kroz povećanu količinu visokokvalitetnog mleka, donela dobit od 670 miliona dinara.

Jedna od najznačajnijih činjenica, koja govori u prilog formiranju laboratorija je ta, da će donošenjem novog zakona o stočarstvu, koji će biti usklađen sa zakonima zemalja članica EU biti obavezno formiranje centralne laboratorije za kontrolu mleka.

IV

Poslove iz tačke III izvršiće Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu - Departman za stočarstvo.

Način korišćenja sredstava regulisaće se ugovorom između Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.