PRAVILNIK

O USLOVIMA SMEŠTAJA I OBEZBEĐIVANJU OSNOVNIH ŽIVOTNIH USLOVA U CENTRU ZA AZIL

("Sl. glasnik RS", br. 31/2008)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju uslovi smeštaja i obezbeđivanje osnovnih životnih uslova u Centru za azil (u daljem tekstu: Centar).

Član 2

Lice koje traži azil, dok traje postupak azila ima pravo da boravi u Republici Srbiji, i ukoliko je potrebno, ima pravo na smeštaj u Centar u skladu sa Zakonom o azilu (u daljem tekstu: Zakon).

Lice se može smestiti u Centar ako je prethodno evidentirano, odnosno registrovano i upućeno u Centar od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, ako je izvršen zdravstveni pregled u skladu sa propisom koji donosi ministar nadležan za zdravlje i ako to dozvoljava smeštajni kapacitet Centra.

Podaci o popunjenosti Centra dostavljaju se Kancelariji za azil.

Ako je smeštajni kapacitet popunjen, Centar nema obavezu da primi i smesti upućeno lice.

Član 3

Lice iz člana 2. stav 2. ovog pravilnika prima se radnim danima, u radno vreme Centra od 8,30 do 16,30 časova.

Član 4

Smeštaj podrazumeva: ležaj sa posteljinom, upotrebu sanitarnog čvora, grejanje, korišćenje struje i vode, sredstva za održavanje lične higijene i higijene u objektu, kao i određene namenske prostorije u Centru.

U Centru se pored smeštaja obezbeđuju i osnovni životni uslovi u skladu sa posebnim propisima, načelima postupka azila i u skladu sa ovim pravilnikom.

Član 5

Kada lice koje traži azil poseduje sopstvena finansijska sredstva ili su mu sredstva obezbeđena na drugi način, obavezno je da učestvuje u snošenju troškova smeštaja u Centru.

Član 6

Smeštaj lica iz člana 2. stav 2. ovog pravilnika vrši se uz poštovanje načela nediskriminacije, jedinstva porodice, rodne ravnopravnosti i brige o licima sa posebnim potrebama, u skladu sa Zakonom i mogućnostima Centra.

U Centar ne mogu biti smeštena lica kojima je potrebna pomoć i nega drugog lica, koja su psihički obolela, kojima je neophodna redovna dijaliza i druga lica kojima je potrebna zdravstvena zaštita odgovarajuće ustanove, a koja se ne može pružiti u Centru.

Član 7

Osnovni životni uslovi obuhvataju: hranu (po pravilu tri obroka dnevno), odeću (najnužniju novu ili očišćenu polovnu), novčanu pomoć i druge uslove, u skladu sa posebnim propisima i načelima postupka azila.

Ishrana se, u skladu sa mogućnostima, može organizovati u Centru (pripremanjem ili dopremanjem hrane u Centar) ili van Centra.

Lice sa posebnim zdravstvenim potrebama ima pravo na dodatni obrok koji se daje prema pismenoj preporuci lekara.

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od dana početka primene Zakona o azilu ("Službeni glasnik RS", broj 109/07).