UREDBA

O KORIŠĆENJU PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA RAZVOJ SELA KROZ SPECIFIČAN PROGRAM PODRŠKE SOCIJALNO UGROŽENIM, RASELJENIM I IZBEGLIM LICIMA ZA 2008. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 31/2008)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način korišćenja podsticajnih sredstava za razvoj sela kroz specifičan program podrške socijalno ugroženim, interno raseljenim, interno interno raseljenim i izbeglim licima za 2008. godinu (u daljem tekstu: podsticajna sredstva).

Socijalno ugroženim licima u smislu ove uredbe smatraju se lica koja su državljani Republike Srbije i koja su u trenutku podnošenja zahteva za podsticajna sredstva nezaposlena, odnosno čija je mesečna zarada ostvarena u poslednja tri meseca niža od 50% prosečne neto zarade u Republici Srbiji prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Član 2

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava imaju:

1) socijalno ugrožena lica;

2) interno raseljena lica koja su državljani Republike Srbije i koja poseduju raseljeničku legitimaciju;

3) interno interno raseljena lica na teritoriji Kosova i Metohije koja su državljani Republike Srbije i koja poseduju raseljeničku legitimaciju;

4) izbegla lica, koja poseduju izbegličku legitimaciju, odnosno rešenje o priznavanju ili ukidanju izbegličkog statusa koje važi uz ličnu kartu.

Lica iz stava 1. tačka 4) ovog člana imaju pravo na podsticajna sredstva ako nisu uključena u povratnički program i nisu ušla u posed svoje obnovljene ili neoštećene imovine, niti su svoju imovinu otuđila ili zamenila u državi prethodnog prebivališta ili drugoj državi.

Član 3

Lica iz člana 2. stav 1. ove uredbe (u daljem tekstu: korisnici sredstava) ostvaruju pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za projekte koji se odnose na započinjanje ili unapređenje ruralne ekonomije, i to za:

1) nabavku priplodne stoke (steone junice, dvizice, priplodne nazimice);

2) nabavku košnica i rojeva pčela;

3) nabavku plastenika;

4) nabavku opreme i mehanizacije;

5) nabavku kuće sa okućnicom u ruralnim sredinama.

Član 4

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za projekte iz člana 3. tač. 1), 2), 3) i 4) ove uredbe korisnici sredstava ostvaruju ako su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", br. 113/07 i 9/08).

Član 5

Podsticajna sredstva za projekte iz člana 3. tač. 1), 2), 3) i 4) ove uredbe dodeljuju se bespovratno, u visini od 100% od ukupne vrednosti nabavljene priplodne stoke, košnica i rojeva pčela, plastenika ili opreme i mehanizacije, prema predračunu, s tim što iznos podsticajnih sredstava ne može biti veći od 500.000 dinara po korisniku.

Podsticajna sredstva za projekat iz člana 3. tačka 5) ove uredbe dodeljuju se bespovratno, u visini od 100% od ukupne vrednosti kuće sa okućnicom u ruralnim sredinama, prema kupoprodajnom ugovoru, odnosno predugovoru overenom u sudu, s tim što iznos podsticajnih sredstava ne može biti veći od 800.000 dinara po korisniku.

Član 6

Podsticajna sredstva raspodeljuju se konkursom koji raspisuje ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Konkursom iz stava 1. ovog člana utvrdiće se potrebna dokumentacija, kao i kriterijumi za ocenu ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na korišćenje podsticajnih sredstava iz ove uredbe.

Član 7

Ispunjenost uslova za dodelu podsticajnih sredstava utvrđuje komisija koju obrazuje ministar nadležan za poslove poljoprivrede.

Član 8

Međusobna prava i obaveze u vezi sa korišćenjem podsticajnih sredstava uređuju se ugovorom koji zaključuju Ministarstvo i korisnik sredstava.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana uređuje se naročito predmet i obim investicije, novčani iznos koji se dodeljuje korisniku sredstava, način prenosa podsticajnih sredstava, kao i rokovi za završetak projekta.

Član 9

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".