UREDBA

O KORIŠĆENJU PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA RAZVOJ SELA KROZ SPECIFIČAN PROGRAM PODRŠKE RAZVOJU PRIPADNIKA ROMSKE NACIONALNE ZAJEDNICE ZA 2008. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 31/2008)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se uslovi i način korišćenja podsticajnih sredstava za razvoj sela kroz specifičan program podrške razvoju pripadnika romske nacionalne zajednice za 2008. godinu (u daljem tekstu: podsticajna sredstva).

Član 2

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava imaju fizička lica, pripadnici romske nacionalne zajednice i državljani su Republike Srbije (u daljem tekstu: korisnici sredstava).

Član 3

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava lica iz člana 2. ove uredbe ostvaruju za projekte koji se odnose na započinjanje ili unapređenje ruralne ekonomije, i to:

1) za nabavku priplodne stoke (steone junice, dvizice, priplodne nazimice);

2) za nabavku košnica i rojeva pčela;

3) za nabavku plastenika;

4) za nabavku opreme i mehanizacije.

Član 4

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za projekte iz člana 3. ove uredbe korisnici sredstava ostvaruju ako su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", br. 113/07 i 9/08).

Član 5

Podsticajna sredstva za projekte iz člana 3. ove uredbe dodeljuju se bespovratno u visini od 70% od ukupne vrednosti projekta, prema priloženom fiskalnom računu, s tim što iznos podsticajnih sredstava ne može biti veći od 500.000 dinara po korisniku sredstava.

Pravo na podsticajna sredstva iz stava 1. ovog člana imaju lica iz člana 2. ove uredbe ako su obezbedila učešće sopstvenih sredstava za realizaciju projekta u visini od 30% od ukupne vrednosti projekta.

Član 6

Podsticajna sredstva raspodeljuju se konkursom koji raspisuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Konkursom iz stava 1. ovog člana odrediće se i potrebna dokumentacija koja se dostavlja uz prijavu na konkurs, kako bi se dokazala ispunjenost uslova utvrđenih ovom uredbom.

Član 7

Ispunjenost uslova za dodelu podsticajnih sredstava utvrđuje komisija koju obrazuje ministar nadležan za poslove poljoprivrede.

Komisiju iz stava 1. ovog člana čine pretežno predstavnici udruženja romske zajednice.

Član 8

Međusobna prava i obaveze u vezi sa korišćenjem podsticajnih sredstava uređuju se ugovorom koji zaključuju Ministarstvo i korisnik sredstava.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana uređuje se naročito predmet i obim investicije, novčani iznos koji se dodeljuje korisniku sredstava, način prenosa podsticajnih sredstava, kao i rokovi za završetak projekta.

Član 9

Sprovođenje ove uredbe nadzire Ministarstvo.

Član 10

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".