UREDBA

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA MERA ZA DUGOROČNO KREDITIRANJE POLJOPRIVREDNE I PREHRAMBENE PROIZVODNJE ZA 2008. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 31/2008)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuje se Program mera za učešće u dugoročnom kreditiranju poljoprivredne i prehrambene proizvodnje za 2008. godinu (u daljem tekstu: Program), koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2

Mere iz ove uredbe odnose se na odobrene dugoročne kredite od strane poslovnih banaka za poljoprivredu, odnosno prehrambenu proizvodnju fizičkim i pravnim licima (u daljem tekstu: korisnici kredita), koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar), u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", br. 113/07 i 9/08) i sprovode se prema Programu.

Član 3

Program sprovode Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) i Ministarstvo finansija - Uprava za trezor (u daljem tekstu: Uprava), preko Podračuna Ministarstva - Program mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje 2005, broj 840-1305721-19 i poslovnih banaka.

Sredstva za namene iz člana 1. ove uredbe odobravaju se pod uslovima iz ove uredbe i Programa, a koriste se na način koji se bliže uređuje ugovorom koji zaključuje ministar nadležan za poslove poljoprivrede sa Upravom i poslovnim bankama.

Obrazac zahteva za učešće u dugoročnom kreditiranju poljoprivredne i prehrambene proizvodnje za 2008. godinu odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 4

Sredstva za sprovođenje ove uredbe obezbeđena su sa Podračuna Ministarstva - Program mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje 2005, broj 840-1305721-19 po osnovu vraćanja prethodno odobrenih kredita i iz sredstava budžeta Republike Srbije za 2008. godinu, opredeljenih za ovu namenu.

Član 5

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAM
MERA ZA DUGOROČNO KREDITIRANJE POLJOPRIVREDNE I PREHRAMBENE PROIZVODNJE ZA 2008. GODINU

 

I OSNOVNI CILJEVI MERA

Mere za učešće u dugoročnom kreditiranju poljoprivredne i prehrambene proizvodnje za 2008. godinu sprovode se radi unapređenja uslova na tržištu kredita koje odobravaju poslovne banke korisnicima kredita, namenjenih podsticaju razvoja poljoprivrede, odnosno realizaciji investiranja u razvoj poljoprivredne i prehrambene proizvodnje.

II USLOVI ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Sredstva za učešće u skladu sa ovim programom, odobravaju se korisnicima kredita, po odobrenim dugoročnim kreditima poslovnih banaka, ukoliko su krediti namenjeni poljoprivrednoj, odnosno prehrambenoj proizvodnji, koji ispunjavanju sledeće uslove:

1) da je period otplate kredita najmanje tri godine, a nije duži od pet godina, odnosno 10 godina sa namenom podizanja zasada vinove loze i zasada jezgrastih voćnih vrsta;

2) da je efektivna kamatna stopa najviše 12,5% na godišnjem nivou;

3) ako je primenjena valutna klauzula - utvrđivanje iznosa kredita puštenog u tečaj i anuiteta se valorizuje u dinarskoj protivvrednosti evra, po srednjem kursu Narodne banke Srbije koji važi na dan puštanja u tečaj, odnosno na dan plaćanja anuiteta;

4) da je predviđen grejs period, koji se uključuje u rok otplate kredita, u trajanju od najmanje 12 meseci, odnosno duži za:

- izgradnju i kupovinu sistema za navodnjavanje, kao i opreme za navodnjavanje u trajanju od najmanje dve godine;

- kreditiranje stočarske proizvodnje, u trajanju od najmanje dve godine;

- podizanje višegodišnjih zasada, u trajanju od najmanje tri godine;

- podizanje zasada vinove loze i jezgrastih voćnih vrsta, u trajanju od najmanje četiri godine;

5) ako se otplata kredita vrši najkraće u jednakim tromesečnim anuitetima (u koje je uključena glavnica i pripadajuća kamata), prema planu otplate koji se prilaže uz ugovor o kreditu i čini njegov sastavni deo;

6) ako iznos kredita (glavnice) nije manji od 5.000 evra, a nije veći od 300.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije.

Korisnik kredita može da ostvari podsticaj iz ovog programa samo po jednom kreditu.

III KORIŠĆENJE SREDSTAVA

Sredstva za ostvarivanje dugoročnog kreditiranja poljoprivredne i prehrambene proizvodnje po ovom programu obezbeđena su sa Podračuna Ministarstva - Program mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje 2005, broj 840-1305721-19 po osnovu vraćanja prethodno odobrenih kredita i iz sredstava obezbeđenih u budžetu Republike Srbije za 2008. godinu, opredeljenih za ovu namenu, Razdeo 14 - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Funkcija 420 Poljoprivreda, šumarstvo, lov i ribolov, ekonomska klasifikacija 621 - Nabavka domaće finansijske imovine, u iznosu od 3.000.000.000 dinara, od čega za sredstva namenjena kreditiranju u poljoprivredi 2.850.000.000 dinara, od čega se za subvencionisanje kamate za dugoročno kreditiranje poljoprivredne proizvodnje izdvaja 1.000.000.000 dinara.

Ministarstvo u saradnji sa Upravom odobrava ostvarivanje podsticaja iz ovog programa, administrira i kontroliše plasmane iz stava 1. ovog poglavlja.

Zahtev za odobrenje učešća u dugoročnom kreditiranju poljoprivredne i prehrambene proizvodnje podnosi korisnik kredita, preko poslovne banke koja odobrava kredit. Uz zahtev se podnosi original ugovora o odobrenom dugoročnom kreditu, parafiran od ugovornih strana.

Ministarstvo i Uprava utvrđuju ispunjenost uslova utvrđenih ovim programom i ako su ovi uslovi ispunjeni prebacuju se sredstva po odobrenim zahtevima sa Podračuna Ministarstva - Program mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje 2005, broj 840-1305721-19 po osnovu vraćanja prethodno odobrenih kredita i iz sredstava obezbeđenih u budžetu Republike Srbije za 2008. godinu, opredeljenih za ovu namenu na račune poslovnih banaka u roku od 30 dana od dana odobrenja, za tekuću godinu, odnosno od podnošenja naloga za isplatu, za naredni period.

U dugoročnom kreditiranju odobrenom po ovom programu Ministarstvo učestvuje sa 10% iznosa glavnice na godišnjem nivou koje isplaćuje u periodu prve tri godine trajanja kredita.

Poslovne banke će odmah po odobrenju učešća, pustiti u tečaj odobreni kredit i proslediti Ministarstvu nalog za isplatu učešća za tekuću godinu. Isplata učešća za naredne dve godine se vrši nakon roka od 12 meseci, odnosno 24 meseca od dana puštanja kredita u tečaj.

Do momenta uplate odobrenog učešća banke neće obračunavati Ministarstvu niti korisniku kredita bilo koju kamatu za taj iznos obaveze.

Kontrolu namenskog korišćenje sredstava odobrenog kredita vrši Ministarstvo, u svom delokrugu, odnosno poslovna banka, u okviru svojih delatnosti.

Ukoliko se utvrdi da kredit nije namenski iskorišćen ili je delimično namenski iskorišćen, kredit se proglašava dospelim tako što se celokupna glavnica i pripadajuća redovna i zakonska zatezna kamata za ceo period korišćenja kredita naplaćuje od korisnika kredita, uključujući i ceo iznos učešća od strane Ministarstva sa obračunatom zakonskom zateznom kamatom. Posle naplate ukupnog duga od korisnika, poslovna banka prenosi Ministarstvu na Podračun Ministarstva - Program mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje 2005, broj 840-1305721-19 ukupan iznos učešća zajedno sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom.

Uslovi i način odobravanja dugoročnih kredita, prava i obaveze Ministarstva i poslovnih banaka, uslovi i način saradnje između Ministarstva, poslovnih banaka i Uprave urediće se ugovorom.

Ukoliko korisnik kredita pre vremena otplati ostatak glavnice kredita poslovna banka će Ministarstvu izvršiti povraćaj dela unapred plaćenog godišnjeg učešća srazmerno u odnosu na obračunski period koji nije pokriven korišćenjem kredita.

IV TROŠENJE SREDSTAVA

Trošenje sredstava predviđenih ovim programom vršiće se u skladu sa prilivom po osnovu vraćanja prethodno odobrenih kredita i dinamikom ostvarivanja prihoda u budžetu Republike Srbije za 2008. godinu.

Podsticaji iz ovog programa će se odobravati po redosledu podnošenja zahteva za učešće u dugoročnom kreditiranju poljoprivredne i prehrambene proizvodnje, a najviše do iznosa raspoloživih sredstava iz poglavlja III. ovog programa.

V IZVEŠTAJ O ODOBRAVANJU I KORIŠĆENJU SREDSTAVA

Ministarstvo će Vladi podneti godišnji izveštaj o odobravanju i korišćenju sredstava po ovom programu.

 

 

Republika Srbija
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE,
ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE

 

 

ZAHTEV
ZA UČEŠĆE U DUGOROČNOM KREDITIRANJU POLJOPRIVREDNE I PREHRAMBENE PROIZVODNJE ZA 2008. GODINU

 

I Podaci o korisniku dugoročnog kredita:

1.

Ime i prezime / Naziv

 

2.

Mesto / Sedište

 

3.

Adresa

 

4.

Matični broj

 

5.

Broj registrovanog poljoprivrednog gazdinstva (BPG)

 

6.

Kontakt (broj telefona)

 

II Podaci o kreditu:

7.

Banka - izdavalac kredita

 

8.

Broj kredita   

 

Datum odobrenja   

 

9.

Namena kredita - kratak opis




10.

Odobreni iznos kredita

 

11.

Rok vraćanja kredita

 

12.

Efektivna kamata na godišnjem nivou

 

13.

Valutna klauzula (EUR)

DA

NE

14.

Način otplate anuiteta i kamate

15.

Trajanje grejs perioda

 

16.

Broj računa za uplatu učešća

 

17.

Prilog

 

 

Datum i mesto

 

Podnosilac zahteva