ODLUKA
O RASPODELI BUDŽETSKIH SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA PROPISE, UPRAVU I NACIONALNE MANJINE ORGANIMA I ORGANIZACIJAMA U ČIJEM RADU SU U SLUŽBENOJ UPOTREBI JEZICI I PISMA NACIONALNIH MANJINA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 6/2008)

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se način, uslovi i kriterijumi za raspodelu budžetskih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za propise upravu i nacionalne manjine (u daljem tekstu: Sekretarijat), organima i organizacijama na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Sredstva se raspodeljuju u cilju unapređenja ostvarivanja prava na službenu upotrebu jezika i pisama nacionalnih manjina.

Član 2

Sredstva za namenu iz člana 1. ove Odluke, obezbeđuju se u budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine, a vode se na posebnom budžetskom razdelu Sekretarijata.

Član 3

U smislu ove Odluke, organi i organizacije, odnosno korisnici koji imaju pravo da učestvuju u raspodeli sredstava su:

- organi opštine i grada na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, u kojima je statutom utvrđena službena upotreba jezika i pisama nacionalnih manjina na celoj teritoriji opštine ili grada ili naseljenim mestima na njihovoj teritoriji;

- mesne samouprave na teritoriji opština i gradova iz alineje jedan ovog člana;

- drugi organi, organizacije, službe i ustanove na teritoriji opština i gradova iz alineje jedan ovog člana.

Član 4

Sredstva se dodeljuju za finansiranje, odnosno učešća u finansiranju:

- osposobljavanja zaposlenih u organima i organizacijama iz člana 3. ove Odluke, da se koriste jezikom nacionalne manjine koji je utvrđen kao jezik u službenoj upotrebi, a naročito na radnim mestima na kojima se ostvaruje kontakt sa strankama (učešćem na kursevima, seminarima i drugim načinima organizovanim u tu svrhu) i za razvoj sistema elektronske uprave za rad u uslovima višejezičnosti;

- troškova izrade i postavljanja tabli sa nazivom organa i organizacija, nazivom naseljenog mesta na putnim pravcima, nazivom ulica i trgova ispisnih i na jezicima nacionalnih manjina koji su u službenoj upotrebi u opštini, gradu i naseljenom mestu i za štampanje dvojezičnih ili višejezičnih obrazaca, kao i za štampanje službenih glasila i drugih javnih publikacija.

Član 5

Visina sredstava za namene iz člana 4. ove Odluke, utvrđuje se na osnovu sledećih kriterijuma:

- broj jezika i pisama koji su u službenoj upotrebi na celoj teritoriji opštine, grada i naseljenog mesta;

- procentualno učešće pripadnika nacionalnih manjina čiji su jezici i pisma u službenoj upotrebi u ukupnom broju stanovništva;

- ukupni materijalni troškovi potrebni za realizaciju projekata iz člana 4. ove Odluke;

- postojanje drugih izvora finansiranja projekata iz člana 4. ove Odluke;

- kontinuitet u finansiranju projekata od strane Sekretarijata, odnosno da li se sredstva traže prvi put.

Član 6

Sredstva se raspodeljuju korisnicima iz člana 3. ove Odluke putem konkursa, koji raspisuje Sekretarijat najmanje jedanput godišnje, u skladu sa planom raspodele sredstava.

Plan raspodele sredstava donosi pokrajinski sekretar za propise, upravu i nacionalne manjine (u daljem tekstu: pokrajinski sekretar).

Član 7

Putem konkursa raspodeljuje se 90% raspoloživih sredstava.

Preostala sredstva u visini od 10%, dodeljuje pokrajinski sekretar bez konkursa na osnovu podnetog zahteva, a namenjena su za vanredne i nepredvidive prilike.

Član 8

Konkurs sadrži podatke o tome ko može da se prijavi na konkurs, kriterijume na kojima će se zasnivati visina dodeljenih sredstava, visina sredstava koja se raspodeljuju, rok za podnošenje prijava na konkurs, kao i druge podatke koji su od značaja za sprovođenje konkursa.

O načinu objavljivanja konkursa odlučuje pokrajinski sekretar.

Član 9

Prijava na konkurs podnosi se Sekretarijatu, na jedinstvenom obrascu, čiju sadržinu utvrđuje Sekretarijat.

Član 10

Nakon isteka roka za prijem prijava na konkurs, nadležna služba Sekretarijata sačinjava spisak blagovremenih i potpunih prijava.

Član 11

O dodeli sredstava korisnicima po sprovedenom postupku odlučuje pokrajinski sekretar rešenjem.

Rešenje iz stava 1. ovog člana je konačno.

Član 12

Korisnik je dužan da sredstva koristi isključivo za namene za koja su ona dodeljena, a neutrošena sredstva da vrati budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Korisnik je u obavezi da na odgovarajući način istakne da je u finansiranju učestvovao i Sekretarijat.

Korisnik je dužan da najkasnije do isteka kalendarske godine podnese Sekretarijatu izveštaj o utrošku sredstava sa odgovarajućom dokumentacijom.

U slučaju sumnje da dodeljena sredstva u pojedinim slučajevima nisu namenski korišćena, Sekretarijat će pokrenuti postupak pred pokrajinskim organom uprave nadležnim za budžetsku inspekciju, radi kontrole zakonitog i namenskog korišćenja sredstava.

Ukoliko se utvrdi da se dodeljena sredstva u pojedinim slučajevima nisu namenski koristila, prijave tih korisnika sredstava neće se ubuduće uzimati u razmatranje prilikom njihovog učešća na konkursu.

Član 13

Danom stupanja na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o raspodeli budžetskih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za propise, upravu i nacionalne manjine za donacije i transfere opštinama u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, u kojima je jezik i pismo nacionalne manjine u službenoj upotrebi ("Službeni list APV", broj 20/06).

Član 14

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".