ODLUKA
O OPŠTEM INFORMACIONOM SISTEMU GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 11/94)

Član 1

Ovom Odlukom ustanovljava se Opšti informacioni sistem Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Informacioni sistem) i uređuje njegova organizacija, funkcionisanje i razvoj.

Član 2

Subjekti Informacionog sistema su organi Grada Novog Sada, javna i javna komunalna preduzeća i javne službe čiji je osnivač Grad Novi Sad, a mogu biti i druga pravna i fizička lica pod uslovima koje svojim aktom utvrdi Javno preduzeće "Informatika" Novi Sad (u daljem tekstu: Javno preduzeće) uz saglasnost Izvršnog odbora Skupštine Grada Novog Sada.

Član 3

Osnovu Informacionog sistema čine podaci sistematizovani u:

- Registar stanovništva,

- Registar organizacija i zajednica i

- Registar prostornih jedinica.

Sadržina Registara iz stava 1. ovog člana i drugih evidencija čini Bazu podataka Informacionog sistema (u daljem tekstu: Baza podataka) koja je osnova za izgradnju podsistema u okviru Informacionog sistema i koja za subjekte Informacionog sistema predstavlja jedinstven i obavezni izvor podataka, odnosno informacija.

Registri iz stava 1. ovog člana i druge evidencije vode se automatizovano, primenom računarske tehnologije i uz kompatibilnu tehničku podršku, na način kojim se omogućuje ostvarivanje režima interaktivnog rada između Javnog preduzeća i drugih subjekata Informacionog sistema i korisnika podataka.

Član 4

Organizovanje, funkcionisanje i razvoj Informacionog sistema zasniva se na:

- jedinstvenim tehnološkim i programskim osnovama;

- međusobnoj povezanosti i usklađenosti rada Javnog preduzeća sa drugim subjektima Informacionog sistema;

- obavezi subjekata Informacionog sistema da blagovremeno dostavljaju podatke za ažuriranje Baze podataka;

- obavezi zaštite Baze podataka od uništenja i od neovlašćenog uvida i korišćenja i

- obavezi subjekata Informacionog sistema da definišu informacione zahteve.

Subjekti Informacionog sistema dužni su da nabavku i instaliranje računarske opreme i programa za obradu podataka vrše u skladu sa jedinstvenim tehnološkim i programskim osnovama koje svojim aktom utvrdi Javno preduzeće uz saglasnost Izvršnog odbora Skupštine Grada Novog Sada.

Član 5

Podaci i informacije iz Baze podataka predstavljaju službenu tajnu i mogu se koristiti pod uslovima i na način koje svojim aktom utvrdi Javno preduzeće uz saglasnost Izvršnog odbora Skupštine Grada Novog Sada.

Član 6

Poslove u vezi sa organizovanjem, funkcionisanjem i razvojem Informacionog sistema, održavanjem, ažuriranjem, čuvanjem i zaštitom Baze podataka obavlja Javno preduzeće.

Za izvršavanje poslova iz stava 1. ovog člana sredstva obezbeđuju subjekti Informacionog sistema, srazmerno obimu korišćenja Informacionog sistema, u skladu sa Programom rada na održavanju i razvoju Opšteg informacionog sistema.

Program iz stava 2. ovog člana utvrđuje Upravni odbor Javnog preduzeća, a odluku o njegovom usvajanju i sprovođenju donosi Izvršni odbor Skupštine Grada Novog Sada.

Član 7

Subjekti Informacionog sistema prikupljaju, obezbeđuju i ažuriraju podatke i informacije za Bazu podataka na osnovu činjenica o kojima vode evidencije i o onim koje su utvrđene u zakonom propisanim postupcima.

Član 8

Korisnici Informacionog sistema mogu biti pravna i fizička lica pod uslovima i na način koje svojim aktom utvrdi Javno preduzeća.

Član 9

Korisnici Informacionog sistema, za usluge koje im pruža Javno preduzeće u vezi sa korišćenjem Baze podataka, plaćaju naknadu u skladu sa ugovorom koji zaključe sa Javnim preduzećem.

Javno preduzeće svojim aktom utvrđuje kriterijume i merila za određivanje naknade iz stava 1. ovog člana, na koji saglasnost daje Izvršni odbor Skupštine Grada Novog Sada.

Član 10

Akta iz člana 2. i 4. stav 2, 5, 8. i člana 9. stav 2. ove Odluke dužan je da donese Upravni odbor Javnog preduzeća u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".