UREDBA
O RATIFIKACIJI SPORAZUMA O PRIVREDNOJ, INDUSTRIJSKOJ I TEHNIČKOJ SARADNJI IZMEĐU JUGOSLAVIJE I HOLANDIJE

("Sl. list SFRJ - Međunarodni ugovori i drugi sporazumi", br. 3/68)

ČLAN 1

Ratifikuje se Sporazum o privrednoj, industrijskoj i tehničkoj saradnji između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Kraljevine Holandije, potpisan 13. marta 1968. godine u Beogradu, u originalu na francuskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Sporazuma u originalu na francuskom jeziku i u prevodu glasi:

 

SPORAZUM
O PRIVREDNOJ, INDUSTRIJSKOJ I TEHNIČKOJ SARADNJI IZMEĐU SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I KRALJEVINE HOLANDIJE

Vlada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlada Kraljevine Holandije,

u želji da razvijaju svoje uzajamne privredne odnose, dogovorile su se o sledećem:

Član 1

Strane ugovornice se obavezuju da podstiču razvoj privredne, industrijske i tehničke saradnje i da unapređuju ovu saradnju u svim oblastima privrednog života svojih zemalja, posebno u oblasti industrije, pružanja usluga, poljoprivrede i trgovine.

Član 2

Da bi postigli ciljeve navedene u članu 1, strane ugovornice će pomagati između privrednih organizacija, udruženja i zainteresovanih preduzeća u svojim zemljama, pored ostalog:

a) saradnju radi obezbeđenja uzajamnog dopunjavanja kako u oblasti proizvodnje dobara tako i u pružanju usluga;

b) saradnju u cilju komercijalizacije proizvoda i usluga bilo na svojim unutrašnjim tržištima, bilo na trećim tržištima;

c) razmenu tehničke dokumentacije;

d) izradu projekata i vršenje istraživanja u pogledu novih uređaja;

e) organizovanje prakse;

f) organizovanje savetovanja i konferencija stručnjaka.

Član 3

Mešovita komisija sastavljena od predstavnika nadležnih vlasti strana ugovornica, privrednih organizacija, udruženja i zainteresovanih preduzeća, sastajaće se na zahtev jedne ili dveju strana ugovornica i održavati svoje sednice naizmenično u Beogradu i u Hagu.

Mešovita komisija je ovlašćena da podnosi stranama ugovornicama sve predloge koji mogu da unaprede ciljeve navedene u članu 1. ovog sporazuma, kao i da razmatra pitanja koja bi mogla da se pojave prilikom primene ovog sporazuma.

Član 4

Ugovori između zainteresovanih privrednih organizacija, udruženja i preduzeća koja se nalaze na teritoriji strana ugovornica, a koji imaju za cilj da obezbede ostvarivanje saradnje navedene pod tačkama a), b), c) i d) člana 2, zaključuju se prema zakonima i propisima na snazi u zainteresovanim zemljama.

Član 5

Isporuke proizvoda između zainteresovanih privrednih organizacija, udruženja i preduzeća strana ugovornica koje proističu iz saradnje pomenute u ovom sporazumu izvršavaju se prema postojećem načinu o razmeni dobara između strana ugovornica.

Član 6

Sve dok je platni sporazum na snazi između strana ugovornica, plaćanja koja proističu iz ugovora pomenutih u članu 4. ovog sporazuma vrše se na način ugovoren ovim platnim sporazumom. Ako ne bude postojao ovakav sporazum, ova plaćanja će se vršiti prema odredbama deviznih propisa koji budu na snazi u zemljama strana ugovornica na dan ovih plaćanja.

Član 7

U pogledu Kraljevine Holandije, ovaj sporazum se primenjuje u čitavoj Holandiji, osim ako Vlada Kraljevine Holandije ne obavesti drukčije Vladu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije mesec dana posle stupanja na snagu ovog sporazuma.

Član 8

Ovaj sporazum stupa na snagu čim strane ugovornice saopšte jedna drugoj da su ispunile formalnosti koje zahtevaju njihovi zakoni.

Ovaj sporazum se zaključuje na neodređeno vreme.

Sporazum može otkazati svaka strana ugovornica, a ističe šest meseci posle datuma njegovog otkazivanja koje, međutim, nema dejstvo na obaveze koje su preduzele strane ugovornice i koje postoje u trenutku otkazivanja.

U potvrdu čega su niže potpisani, propisno ovlašćeni u tom cilju, potpisali ovaj sporazum.

Sačinjeno dana 13. marta 1968. u Beogradu, u dva primerka na francuskom jeziku.

 

Za Vladu
Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije,

 

Za Kraljevinu
Holandiju,

Marko Nikezić, s.r.

 

J. M. A. H. Luns, s.r.

ČLAN 3

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".