PRAVILO

ZA IMENOVANJE ČLANOVA JEDINSTVENIH BIRAČKIH ODBORA U STALNOM SASTAVU ZA SPROVOĐENJE LOKALNIH IZBORA RASPISANIH ZA 11. MAJ 2008. GODINE ZA OPŠTINE SA KOSOVA I METOHIJE

("Sl. glasnik RS", br. 38/2008)

1. Opšte odredbe

Član 1

Članove jedinstvenog biračkog odbora u stalnom sastavu za sprovođenje izbora za narodne poslanike i lokalnih izbora za opštine sa Kosova i Metohije čine: predsednik, šest članova i njihovi zamenici.

2. Jedinstveni birački odbori sa sedištem na Kosovu i Metohiji u opštinama gde postoje opštinske izborne komisije

Član 2

(1) U opštinama Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Novo Brdo i Štrpce, predsednika, dva člana i tri zamenika člana jedinstvenog biračkog odbora u stalnom sastavu imenuje Republička izborna komisija na predlog poslaničkih grupa srazmerno njihovoj zastupljenosti u Narodnoj skupštini na dan raspisivanja izbora za narodne poslanike.

(2) Ukupan broj predsednika, članova i zamenika članova u stalnom sastavu svih jedinstvenih biračkih odbora na teritoriji određene opštine, koji se imenuje na predlog određene poslaničke grupe, mora biti srazmeran zastupljenosti te poslaničke grupe u Narodnoj skupštini na dan raspisivanja izbora za narodne poslanike.

Član 3

(1) Zamenika predsednika, četiri člana i tri zamenika člana jedinstvenog biračkog odbora u stalnom sastavu imenuje Republička izborna komisija na predlog odborničkih grupa, političkih stranaka i grupa građana koje imaju odbornike u skupštinama opština Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Novo Brdo i Štrpce.

(2) Ukupan broj zamenika predsednika, članova i zamenika članova u stalnom sastavu svih jedinstvenih biračkih odbora na teritoriji određene opštine, koji se imenuju na predlog određene odborničke grupe (odnosno političke stranke ili grupe građana koja ima odbornike u skupštini opštine), mora biti srazmeran zastupljenosti te odborničke grupe u skupštini opštine na dan raspisivanja lokalnih izbora.

Član 4

Republička izborna komisija blagovremeno će utvrditi numerički prikaz merila za imenovanje članova jedinstvenih biračkih odbora u stalnom sastavu sa sedištem na teritoriji opština Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Novo Brdo i Štrpce.

3. Jedinstveni birački odbori sa sedištem na Kosovu i Metohiji u opštinama gde ne postoje opštinske izborne komisije

Član 5

(1) U opštinama: Vitina, Vučitrn, Gnjilane, Gora, Istok, Klina, Kosovo Polje, Kosovska Kamenica, Kosovska Mitrovica, Lipljan, Obilić, Orahovac, Peć, Podujevo, Prizren, Srbica, Uroševac i u gradu Prištini, sve članove jedinstvenog biračkog odbora u stalnom sastavu imenuje Republička izborna komisija na predlog poslaničkih grupa srazmerno njihovoj zastupljenosti u Narodnoj skupštini na dan raspisivanja izbora za narodne poslanike.

(2) Ukupan broj predsednika, zamenika predsednika, članova i zamenika članova u stalnom sastavu svih jedinstvenih biračkih odbora na teritoriji određene opštine, koji se imenuju na predlog određene poslaničke grupe, mora biti srazmeran zastupljenosti te poslaničke grupe u Narodnoj skupštini na dan raspisivanja izbora za narodne poslanike.

Član 6

Republička izborna komisija blagovremeno će utvrditi numerički prikaz merila za imenovanje članova jedinstvenih biračkih odbora u stalnom sastavu sa sedištem na teritoriji opština: Vitina, Vučitrn, Gnjilane, Gora, Istok, Klina, Kosovo Polje, Kosovska Kamenica, Kosovska Mitrovica, Lipljan, Obilić, Orahovac, Peć, Podujevo, Prizren, Srbica, Uroševac i grada Prištine.

4. Jedinstveni birački odbori sa sedištem izvan Kosova i Metohije

Član 7

(1) Sve članove jedinstvenih biračkih odbora u stalnom sastavu sa sedištem izvan Kosova i Metohije, koji sprovode lokalne izbore za opštine sa Kosova i Metohije imenuje Republička izborna komisija na predlog poslaničkih grupa srazmerno njihovoj zastupljenosti u Narodnoj skupštini na dan raspisivanja izbora za narodne poslanike.

(2) Ukupan broj predsednika, zamenika predsednika, članova i zamenika članova u stalnom sastavu svih jedinstvenih biračkih odbora koji izvan Kosova i Metohije sprovode lokalne izbore za opštine sa Kosova i Metohije, a koji se imenuju na predlog određene poslaničke grupe, mora biti srazmeran zastupljenosti te poslaničke grupe u Narodnoj skupštini na dan raspisivanja izbora za narodne poslanike.

Član 8

Republička izborna komisija blagovremeno će utvrditi numerički prikaz merila za imenovanje članova jedinstvenih biračkih odbora u stalnom sastavu sa sedištem izvan Kosova i Metohije.

5. Stupanje ovog pravila na snagu

Član 9

Ovo pravilo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".