OBJAŠNJENJA

ZA PRIMENU ČL. 8. I 9. ODLUKE O KOORDINIRANOM SPROVOĐENJU SVIH IZBORA RASPISANIH ZA 11. MAJ 2008. GODINE I ČLANA 20. UPUTSTVA ZA SPROVOĐENJE ZAKONA O IZBORU NARODNIH POSLANIKA

("Sl. glasnik RS", br. 38/2008)

I. Objašnjenje za primenu člana 8. Odluke o koordiniranom sprovođenju svih izbora raspisanih za 11. maj 2008. godine i člana 20. Uputstva za sprovođenje Zakona o izboru narodnih poslanika.

(1) Ako dve ili više stranaka u koaliciji podnesu izbornu listu za narodne poslanike, a samostalno podnesu izbornu listu za odbornike u skupštini opštine, odnosno grada, njima pripada pravo da svi zajedno predlože jednog člana i jednog zamenika člana u prošireni sastav jedinstvenog biračkog odbora.

(2) Ako stranke samostalno podnesu izborne liste za narodne poslanike, a u koaliciji podnesu izbornu listu za odbornike u skupštini opštine, odnosno grada, svaka stranka ima pravo da predloži po jednog člana i jednog zamenika člana u prošireni sastav jedinstvenog biračkog odbora.

II. Objašnjenje za primenu člana 9. Odluke o koordiniranom sprovođenju svih izbora raspisanih za 11. maj 2008. godine i člana 20. Uputstva za sprovođenje Zakona o izboru narodnih poslanika.

(1) Ako dve ili više stranaka u koaliciji podnesu izbornu listu za narodne poslanike i za odbornike u skupštini grada, a samostalno podnesu izbornu listu za odbornike u skupštini gradske opštine, njima pripada pravo da svi zajedno predlože jednog člana i jednog zamenika člana u prošireni sastav jedinstvenog biračkog odbora.

(2) Ako dve ili više stranaka u koaliciji podnesu izbornu listu za narodne poslanike, a samostalno podnesu izborne liste za odbornike u skupštini grada i za odbornike u skupštini gradske opštine, njima pripada pravo da svi zajedno predlože jednog člana i jednog zamenika člana u prošireni sastav jedinstvenog biračkog odbora.

(3) Ako dve ili više stranaka, koje nisu podnele izborne liste za narodne poslanike, u koaliciji podnesu izbornu listu za odbornike u skupštini grada, a samostalno podnesu izbornu listu za odbornike u skupštini gradske opštine, njima pripada pravo da svi zajedno predlože jednog člana i jednog zamenika člana u prošireni sastav jedinstvenog biračkog odbora.

(4) Ako stranke samostalno podnesu izborne liste za narodne poslanike i za odbornike u skupštini grada, a u koaliciji podnesu izbornu listu za odbornike u skupštini gradske opštine, svaka stranka ima pravo da predloži po jednog člana i jednog zamenika člana u prošireni sastav jedinstvenog biračkog odbora.

(5) Ako stranke samostalno podnesu izborne liste za narodne poslanike, a u koaliciji podnesu izbornu listu za odbornike u skupštini grada ili gradske opštine, svaka stranka ima pravo da predloži po jednog člana i jednog zamenika člana u prošireni sastav jedinstvenog biračkog odbora.

(6) Ako stranke, koje nisu podnele izborne liste za narodne poslanike, samostalno podnesu izbornu listu za odbornike u skupštini grada, a u koaliciji podnesu izbornu listu za odbornike u skupštini gradske opštine, svaka stranka ima pravo da predloži po jednog člana i jednog zamenika člana u prošireni sastav jedinstvenog biračkog odbora.

III. Ova objašnjenja objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".