OBJAŠNJENJE

ZA PRIMENU ČLANA 4, ČLANA 4a I ČLANA 5. UPUTSTVA ZA SPROVOĐENJE LOKALNIH IZBORA RASPISANIH ZA 11. MAJ 2008. GODINE NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE KOSOVO I METOHIJA

("Sl. glasnik RS", br. 38/2008)

I

U svakoj opštini u Republici Srbiji kompjuterski se vodi opšti birački spisak, kao deo jedinstvenog povezanog sistema.

U birački spisak upisani su:

1. građani koji imaju biračko pravo i koji imaju prebivalište na teritoriji opštine;

2. građani koji imaju biračko pravo, koji su interno raseljeni sa KiM i koji su na teritoriji opštine prijavljeni sa statusom interno raseljenih lica.

II

Organ opštinske uprave koji je nadležan za vođenje biračkog spiska donosi rešenje o zaključenju biračkog spiska i sačinjava izvode za svako biračko mesto na teritoriji svoje opštine.

A. Posebni izvodi za glasanje lica koja su interno raseljena izvan Kosova i Metohije

III

Za izbore koji se obavljaju 11. maja 2008. godine, u svakoj opštini izvan Kosova i Metohije, formiraće se dve grupe biračkih mesta:

1. redovna biračka mesta. To su ona biračka mesta na kojima birači, koji imaju prebivalište na teritoriji opštine, glasaju za izbor narodnih poslanika i za izbor odbornika u skupštini opštine;

2. posebna biračka mesta. To su ona biračka mesta na kojima na izborima za narodne poslanike i na izborima za odbornike u skupštinama opština sa KiM glasaju birači koji su interno raseljeni sa KiM i koji su na teritoriji opštine prijavljeni sa statusom interno raseljenih lica.

IV

Za svako biračko mesto nadležan opštinski organ uprave je dužan da sačini izvod iz biračkog spiska za redovna biračka mesta i poseban izvod iz biračkog spiska za posebna biračka mesta. Pri tome:

1. u izvode iz biračkog spiska za redovna biračka mesta upisuju se samo oni birači koji imaju prebivalište na teritoriji opštine;

2. u posebne izvode iz biračkog spiska za posebna biračka mesta upisuju se samo oni birači koji su interno raseljeni sa KiM i koji su na teritoriji opštine prijavljeni sa statusom interno raseljenih lica.

Birači koji su interno raseljeni sa Kosova i Metohije i koji su na teritoriji opštine prijavljeni sa statusom interno raseljenih lica, ne upisuju se u izvode iz biračkog spiska za redovna biračka mesta.

B. Posebni izvodi za glasanje lica koja su interno raseljena unutar Kosova i Metohije

V

Za izbore koji se održavaju 11. maja 2008. godine, u svakoj opštini na Kosovu i Metohiji na kojima se glasa za izbor narodnih poslanika i odbornika u skupštinu opštine formiraće se dve grupe biračkih mesta:

1. redovna biračka mesta. To su ona biračka mesta na kojima birači, koji imaju prebivalište na teritoriji opštine sa KiM, glasaju za izbor narodnih poslanika i za izbor odbornika u onoj opštini sa KiM na čijoj teritoriji se biračko mesto nalazi;

2. posebna biračka mesta. To su ona biračka mesta na kojima na izborima za narodne poslanike i na izborima za odbornike u skupštinama opština sa KiM, glasaju oni birači koji su interno raseljeni unutar KiM i koji su na teritoriji opštine prijavljeni sa statusom interno raseljenih lica.

VI

Za svako biračko mesto nadležan opštinski organ uprave je dužan da sačini izvod iz biračkog spiska za redovna biračka mesta i poseban izvod iz biračkog spiska za posebna biračka mesta.

Pri tome:

1. u izvode iz biračkog spiska za redovna biračka mesta upisuju se samo oni birači koji imaju prebivalište na teritoriji opštine;

2. u posebne izvode iz biračkog spiska za posebna biračka mesta upisuju se birači koji su interno raseljeni unutar KiM i koji su na teritoriji opštine prijavljeni sa statusom interno raseljenih lica.

Birači koji su interno raseljeni unutar KiM i koji su na teritoriji opštine prijavljeni sa statusom interno raseljenih lica ne upisuju se u izvode iz biračkog spiska za redovna biračka mesta.

V. Ukupan broj birača

VII

U rešenje o zaključenju biračkog spiska ulaze:

1. birači koji su upisani u izvode iz biračkog spiska za redovna biračka mesta,

2. birači koji su upisani u izvode iz biračkog spiska za posebna biračka mesta.

G. Završna odredba

VIII

Ovo objašnjenje objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".