PRAVILO

ZA IMENOVANJE ČLANOVA JEDINSTVENIH BIRAČKIH ODBORA ZA SPROVOĐENJE LOKALNIH IZBORA RASPISANIH ZA 11. MAJ 2008. GODINE ZA OPŠTINE SA KOSOVA I METOHIJE

("Sl. glasnik RS", br. 40/2008)

Opšta odredba

Član 1

Članove jedinstvenog biračkog odbora za sprovođenje izbora za narodne poslanike i izbora za odbornike skupština opština sa Kosova i Metohije (u daljem tekstu: KiM) čine: predsednik, šest članova i njihovi zamenici.

Jedinstveni birački odbori sa sedištem na KiM

Član 2

(1) Sve članove jedinstvenog biračkog odbora u stalnom sastavu sa sedištem na KiM imenuje Republička izborna komisija na predlog poslaničkih grupa srazmerno njihovoj zastupljenosti u Narodnoj skupštini na dan raspisivanja izbora za narodne poslanike.

(2) Ukupan broj predsednika, zamenika predsednika, članova i zamenika članova u stalnom sastavu svih jedinstvenih biračkih odbora na teritoriji opštine na KiM, koji se imenuju na predlog određene poslaničke grupe, mora biti srazmeran zastupljenosti te poslaničke grupe u Narodnoj skupštini na dan raspisivanja izbora za narodne poslanike.

Jedinstveni birački odbori sa sedištem izvan KiM

Član 3

(1) Sve članove jedinstvenog biračkog odbora u stalnom sastavu sa sedištem izvan KiM, koji sprovodi izbore za odbornike skupština opština sa KiM, imenuje Republička izborna komisija na predlog poslaničkih grupa srazmerno njihovoj zastupljenosti u Narodnoj skupštini na dan raspisivanja izbora za narodne poslanike.

(2) Ukupan broj predsednika, zamenika predsednika, članova i zamenika članova u stalnom sastavu svih jedinstvenih biračkih odbora sa sedištem izvan KiM, koji sprovodi izbore za odbornike skupština opština sa KiM i koji se imenuju na predlog određene poslaničke grupe, mora biti srazmeran zastupljenosti te poslaničke grupe u Narodnoj skupštini na dan raspisivanja izbora za narodne poslanike.

Sprovođenje ovih pravila

Član 4

Republička izborna komisija blagovremeno će utvrditi numerički prikaz merila za imenovanje članova jedinstvenih biračkih odbora u stalnom sastavu sa sedištem na KiM i biračkih odbora sa sedištem izvan KiM.

Prelazna odredba

Član 5

Danom stupanja na snagu ovog pravila prestaje da važi Pravilo za imenovanje članova jedinstvenih biračkih odbora za sprovođenje lokalnih izbora raspisanih za 11. maj 2008. godine za opštine sa Kosova i Metohije ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 38/08).

Završna odredba

Član 6

Ovo pravilo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".