PRAVILO

O SASTAVU REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE ZA SPROVOĐENJE IZBORA ZA ODBORNIKE U SKUPŠTINAMA OPŠTINA SA KOSOVA I METOHIJE

("Sl. glasnik RS", br. 42/2008)

A. Uvod

Član 1

(1) Republička izborna komisija sprovodi izbore za odbornike u skupštinama opština sa Kosova i Metohije (u daljem tekstu: KiM) i za odbornike u Skupštini grada Prištine (u daljem tekstu: izbori za odbornike u skupštinu opštine).

(2) Republička izborna komisija radi u posebnom sastavu, koji čine stalni sastav (imenovani članovi) i prošireni sastav (opunomoćeni članovi).

(3) Posebni sastav Republičke izborne komisije obrazuje se za svaku opštinu sa KiM.

B. Imenovani članovi posebnog sastava Republičke izborne komisije

Član 2

Imenovani članovi posebnog sastava Republičke izborne komisije su: predsednik, zamenik predsednika i članovi i zamenici članova koje je imenovala Narodna skupština Odlukom o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova Republičke izborne komisije ("Službeni glasnik RS", broj 100/07).

V. Opunomoćeni članovi posebnog sastava Republičke izborne komisije

a - Opšta pravila

Član 3

(1) Svojstvo opunomoćenog člana posebnog sastava Republičke izborne komisije stiču predstavnici podnosioca proglašene izborne liste za skupštinu opštine sa KiM, u skladu sa ovim pravilom (čl. 4, 5. i 6).

(2) Opunomoćeni članovi Republičke izborne komisije i njihovi zamenici moraju biti diplomirani pravnici.

(3) Prilikom predlaganja opunomoćenih članova u Republičku izbornu komisiju, podnosioci izborne liste dužni su, da na zahtev Republičke izborne komisije, dostave dokaze o njihovoj stručnoj spremi.

b - Predlaganje

Član 4

Političke stranke, koalicije političkih stranaka i grupe građana mogu samo na osnovu jedne proglašene izborne liste predlagati opunomoćene članove u Republičku izbornu komisiju.

Član 5

(1) Pravo da predloži opunomoćene članove u poseban sastav Republičke izborne komisije ima politička stranka, koalicija političkih stranaka ili grupa građana koja je podnela izbornu listu za odbornike u skupštini opština sa KiM, a nije podnela izbornu listu za narodne poslanike.

(2) Kad Republička izborna komisija proglasi izbornu listu za odbornike koju je podnela politička stranka, koalicija političkih stranaka ili grupa građana, koja je istovremeno i podnosilac proglašene izborne liste za narodne poslanike, njeni predstavnici u proširenom sastavu Republičke izborne komisije postaju, danom proglašenja izborne liste za odbornike, opunomoćeni članovi posebnog sastava Republičke izborne komisije.

(3) Ako više političkih stranaka (grupa građana) u koaliciji podnesu izbornu listu za narodne poslanike, a samostalno podnesu izborne liste za izbor odbornika u skupštinama opština sa KiM, svi zajedno imaju pravo samo na jednog člana i jednog zamenika člana u posebnom sastavu Republičke izborne komisije.

(4) Ako više političkih stranaka (grupa građana) samostalno podnesu izborne liste za narodne poslanike, a u koaliciji podnesu izborne liste za izbor odbornika u skupštine opština sa KiM, svaka od njih ima pravo na po jednog člana i jednog zamenika člana u posebnom sastavu Republičke izborne komisije.

Član 6

Politička stranka, koalicija političkih stranaka, ili grupa građana, koja nije podnela izbornu listu za narodne poslanike, predlaganjem opunomoćenih članova u posebni sastav Republičke izborne komisije na osnovu proglašene izborne liste za izbor odbornika u jednoj skupštini opštine sa KiM, nema pravo da predlaže opunomoćene predstavnike u poseban sastav Republičke izborne komisiju na osnovu proglašene izborne liste za odbornike u drugoj skupštini opštine.

v - Učešće u radu Republičke izborne komisije

Član 7

(1) Opunomoćeni članovi u posebnom sastavu Republičke izborne komisije, čiji predlagači nisu istovremeno podnosioci izbornih lista za narodne poslanike, ne mogu učestvovati u radu i donošenju odluka Republičke izborne komisije na sprovođenju izbora za narodne poslanike.

(2) Opunomoćeni članovi u posebnom sastavu Republičke izborne komisije mogu učestvovati u radu i donošenju odluka samo u onom posebnom sastavu Republičke izborne komisije koji je obrazovan za onu opštinu u kojoj je proglašena njihova izborna lista.

G. Završna odredba

Član 8

Ovo pravilo stupa na snagu danom njegovog objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".