UREDBA
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA MERA ZA DUGOROČNO KREDITIRANJE POLJOPRIVREDNE I PREHRAMBENE PROIZVODNJE ZA 2008. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 31/2008 i 44/2008)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuje se Program mera za učešće u dugoročnom kreditiranju poljoprivredne i prehrambene proizvodnje za 2008. godinu (u daljem tekstu: Program), koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2

Mere iz ove uredbe odnose se na odobrene dugoročne kredite od strane poslovnih banaka za poljoprivredu, odnosno prehrambenu proizvodnju fizičkim i pravnim licima (u daljem tekstu: korisnici kredita), koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar), u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", br. 113/07 i 9/08) i sprovode se prema Programu.

Član 3

Program sprovode Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) i Ministarstvo finansija - Uprava za trezor (u daljem tekstu: Uprava), preko Podračuna Ministarstva - Program mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje 2005, broj 840-1305721-19 i poslovnih banaka.

Sredstva za namene iz člana 1. ove uredbe odobravaju se pod uslovima iz ove uredbe i Programa, a koriste se na način koji se bliže uređuje ugovorom koji zaključuje ministar nadležan za poslove poljoprivrede sa Upravom i poslovnim bankama.

Obrazac zahteva za učešće u dugoročnom kreditiranju poljoprivredne i prehrambene proizvodnje za 2008. godinu odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 4

Sredstva za sprovođenje ove uredbe obezbeđena su sa Podračuna Ministarstva - Program mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje 2005, broj 840-1305721-19 po osnovu vraćanja prethodno odobrenih kredita i iz sredstava budžeta Republike Srbije za 2008. godinu, opredeljenih za ovu namenu.

Član 5

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAM
MERA ZA DUGOROČNO KREDITIRANJE POLJOPRIVREDNE I PREHRAMBENE PROIZVODNJE ZA 2008. GODINU

 

I OSNOVNI CILJEVI MERA

Mere za učešće u dugoročnom kreditiranju poljoprivredne i prehrambene proizvodnje za 2008. godinu sprovode se radi unapređenja uslova na tržištu kredita koje odobravaju poslovne banke korisnicima kredita, namenjenih podsticaju razvoja poljoprivrede, odnosno realizaciji investiranja u razvoj poljoprivredne i prehrambene proizvodnje.

II USLOVI ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Sredstva za učešće u skladu sa ovim programom, odobravaju se korisnicima kredita, po odobrenim dugoročnim kreditima poslovnih banaka, ukoliko su krediti namenjeni poljoprivrednoj, odnosno prehrambenoj proizvodnji, koji ispunjavanju sledeće uslove:

1) da je period otplate kredita najmanje tri godine, a nije duži od pet godina, odnosno 10 godina sa namenom podizanja zasada vinove loze i zasada jezgrastih voćnih vrsta;

2) da je efektivna kamatna stopa najviše 12,5% na godišnjem nivou;

3) ako je primenjena valutna klauzula - utvrđivanje iznosa kredita puštenog u tečaj i anuiteta se valorizuje u dinarskoj protivvrednosti evra, po srednjem kursu Narodne banke Srbije koji važi na dan puštanja u tečaj, odnosno na dan plaćanja anuiteta;

4) da je predviđen grejs period, koji se uključuje u rok otplate kredita, u trajanju od najmanje 12 meseci;

5) ako se otplata kredita vrši najkraće u jednakim tromesečnim anuitetima (u koje je uključena glavnica i pripadajuća kamata), prema planu otplate koji se prilaže uz ugovor o kreditu i čini njegov sastavni deo;

6) ako iznos kredita (glavnice) nije manji od 5.000 evra, a nije veći od 300.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije.

Korisnik kredita može da ostvari podsticaj iz ovog programa samo po jednom kreditu.

III KORIŠĆENJE SREDSTAVA

Sredstva za ostvarivanje dugoročnog kreditiranja poljoprivredne i prehrambene proizvodnje po ovom programu obezbeđena su sa Podračuna Ministarstva - Program mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje 2005, broj 840-1305721-19 po osnovu vraćanja prethodno odobrenih kredita i iz sredstava obezbeđenih u budžetu Republike Srbije za 2008. godinu, opredeljenih za ovu namenu, Razdeo 14 - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Funkcija 420 Poljoprivreda, šumarstvo, lov i ribolov, ekonomska klasifikacija 621 - Nabavka domaće finansijske imovine, u iznosu od 3.000.000.000 dinara, od čega za sredstva namenjena kreditiranju u poljoprivredi 2.850.000.000 dinara, od čega se za dugoročno kreditiranje poljoprivredne proizvodnje izdvaja 1.000.000.000 dinara.

Ministarstvo u saradnji sa Upravom odobrava ostvarivanje podsticaja iz ovog programa, administrira i kontroliše plasmane iz stava 1. ovog poglavlja.

Zahtev za odobrenje učešća u dugoročnom kreditiranju poljoprivredne i prehrambene proizvodnje podnosi korisnik kredita, preko poslovne banke koja odobrava kredit. Uz zahtev se podnosi original ugovora o odobrenom dugoročnom kreditu, parafiran od ugovornih strana.

Ministarstvo i Uprava utvrđuju ispunjenost uslova utvrđenih ovim programom i ako su ovi uslovi ispunjeni prebacuju se sredstva po odobrenim zahtevima sa Podračuna Ministarstva - Program mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje 2005, broj 840-1305721-19 po osnovu vraćanja prethodno odobrenih kredita i iz sredstava obezbeđenih u budžetu Republike Srbije za 2008. godinu, opredeljenih za ovu namenu na račune poslovnih banaka u roku od 30 dana od dana odobrenja, za tekuću godinu, odnosno od podnošenja naloga za isplatu, za naredni period.

U dugoročnom kreditiranju odobrenom po ovom programu Ministarstvo učestvuje sa 12% iznosa glavnice utvrđene parafiranim ugovorom o kreditu.

Izuzetno, učešće Ministarstva koje se odobrava po ovom programu, jeste:

- 20% iznosa glavnice za izgradnju i kupovinu sistema za navodnjavanje kao i opreme za navodnjavanje;

- 15% iznosa glavnice za podizanje višegodišnjih zasada;

- 15% iznosa glavnice za podizanje zasada vinove loze i jezgrastih voćnih vrsta.

Poslovne banke će odmah po odobrenju učešća, pustiti u tečaj odobreni kredit i proslediti Ministarstvu nalog za isplatu učešća. Učešće Ministarstva se isplaćuje jednokratno i bespovratno, a za taj iznos se umanjuje zaduženje korisnika prema banci po osnovu glavnice, odnosno za isti se umanjuje osnovica za obračun kamate na kredit.

Do momenta uplate odobrenog učešća banke neće obračunavati Ministarstvu niti korisniku kredita bilo koju kamatu za taj iznos obaveze.

Kontrolu namenskog korišćenje sredstava odobrenog kredita vrši Ministarstvo, u svom delokrugu, odnosno poslovna banka, u okviru svojih delatnosti.

Ukoliko se utvrdi da kredit nije namenski iskorišćen ili je delimično namenski iskorišćen, kredit se proglašava dospelim tako što se celokupna glavnica i pripadajuća redovna i zakonska zatezna kamata za ceo period korišćenja kredita naplaćuje od korisnika kredita, uključujući i ceo iznos učešća od strane Ministarstva sa obračunatom zakonskom zateznom kamatom. Posle naplate ukupnog duga od korisnika, poslovna banka prenosi Ministarstvu na Podračun Ministarstva - Program mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje 2005, broj 840-1305721-19 ukupan iznos učešća zajedno sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom.

Uslovi i način odobravanja dugoročnih kredita, prava i obaveze Ministarstva i poslovnih banaka, uslovi i način saradnje između Ministarstva, poslovnih banaka i Uprave urediće se ugovorom.

Ukoliko korisnik kredita pre vremena otplati ostatak glavnice kredita poslovna banka će Ministarstvu izvršiti povraćaj dela unapred plaćenog godišnjeg učešća srazmerno u odnosu na obračunski period koji nije pokriven korišćenjem kredita.

IV TROŠENJE SREDSTAVA

Trošenje sredstava predviđenih ovim programom vršiće se u skladu sa prilivom po osnovu vraćanja prethodno odobrenih kredita i dinamikom ostvarivanja prihoda u budžetu Republike Srbije za 2008. godinu.

Podsticaji iz ovog programa će se odobravati po redosledu podnošenja zahteva za učešće u dugoročnom kreditiranju poljoprivredne i prehrambene proizvodnje, a najviše do iznosa raspoloživih sredstava iz poglavlja III. ovog programa.

V IZVEŠTAJ O ODOBRAVANJU I KORIŠĆENJU SREDSTAVA

Ministarstvo će Vladi podneti godišnji izveštaj o odobravanju i korišćenju sredstava po ovom programu.

 

 

Republika Srbija
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE,
ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE

 

 

ZAHTEV
ZA UČEŠĆE U DUGOROČNOM KREDITIRANJU POLJOPRIVREDNE I PREHRAMBENE PROIZVODNJE ZA 2008. GODINU

 

I Podaci o korisniku dugoročnog kredita:

1.

Ime i prezime / Naziv

 

2.

Mesto / Sedište

 

3.

Adresa

 

4.

Matični broj

 

5.

Broj registrovanog poljoprivrednog gazdinstva (BPG)

 

6.

Kontakt (broj telefona)

 

II Podaci o kreditu:

7.

Banka - izdavalac kredita

 

8.

Broj kredita   

 

Datum odobrenja   

 

9.

Namena kredita - kratak opis




10.

Odobreni iznos kredita

 

11.

Rok vraćanja kredita

 

12.

Efektivna kamata na godišnjem nivou

 

13.

Valutna klauzula (EUR)

DA

NE

14.

Način otplate anuiteta i kamate

15.

Trajanje grejs perioda

 

16.

Broj računa za uplatu učešća

 

17.

Prilog

 

 

Datum i mesto

 

Podnosilac zahteva