UPUTSTVO

ZA SPROVOĐENJE LOKALNIH IZBORA RASPISANIH ZA 11. MAJ 2008. GODINE NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE KOSOVO I METOHIJA

("Sl. glasnik RS", br. 37/2008, 38/2008, 40/2008 i 45/2008)

 

I BIRAČKA MESTA

Biračka mesta na KiM

Član 1

(1) Na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija (u daljem tekstu: KiM), kao delu Republike Srbije, glasanje za izbor odbornika u skupštine opština i u Skupštinu grada Prištine (u daljem tekstu: skupštine opština na KiM) obavlja se na istim biračkim mestima na kojima se obavlja glasanje i za izbor narodnih poslanika.

(2) Biračka mesta na KiM određuje Republička izborna komisija, na predlog načelnika upravnih okruga sa KiM, najkasnije do 20. aprila 2008. godine u 24,00 časa.

(3) Na KiM se glasa u opštinama: Vitina, Vučitrn, Gnjilane, Gora, Zvečan, Zubin Potok, Istok, Klina, Kosovo Polje, Kosovska Kamenica, Kosovska Mitrovica, Leposavić, Lipljan, Novo Brdo, Obilić, Orahovac, Peć, Podujevo, Prizren, Srbica, Uroševac i Štrpce, kao i u gradu Prištini.

Posebna biračka mesta na kojima glasaju interno raseljeni birači sa KiM i interno raseljeni birači unutar KiM

Član 2

(1) Birači koji su interno raseljeni sa KiM i birači koji su interno raseljeni unutar KiM (član 4. stav 3. ovog uputstva), glasaju na posebnim biračkim mestima koja određuje Republička izborna komisija do 25. aprila 2008. godine u 24,00 časa.

(2) Birači koji su interno raseljeni istovremeno glasaju na posebnim biračkim mestima i za izbor narodnih poslanika i za izbor odbornika u one skupštine opština sa KiM u kojima imaju prijavljeno prebivalište.

(3) Posebno biračko mesto određuje se za glasanje najmanje 25 birača, osim na KiM gde taj broj može da bude i manji.

II SASTAVLJANJE IZVODA IZ BIRAČKOG SPISKA

Izvodi iz biračkog spiska za biračka mesta na KiM

Član 3

(1) Organ nadležan za vođenje biračkog spiska koji ima sedište na KiM sačinjava dva ažurirana i overena izvoda iz biračkog spiska za svako biračko mesto na teritoriji njegove opštine na KiM, od kojih jedan izvod služi za glasanje za izbor narodnih poslanika, a drugi izvod služi za glasanje za izbor odbornika u skupštine opština sa KiM. Oba izvoda iz biračkog spiska moraju da sadrže iste podatke.

(2) Organ nadležan za vođenje biračkog spiska koji ima sedište na KiM dužan je da donese rešenje o zaključenju biračkog spiska, da sačini i overi oba izvoda iz biračkog spiska za svako biračko mesto u opštini i da rešenje i izvode dostavi Republičkoj izbornoj komisiji do 25. aprila 2008. godine u 24,00 časa.

Posebni izvodi iz biračkog spiska za glasanje birača koji su interno raseljeni sa KiM i birača koji su interno raseljeni unutar KiM

Član 4

(1) Organ opštinske uprave izvan KiM, dužan je da do 25. aprila 2008. godine u 24,00 časa donese rešenje o zaključenju biračkog spiska, da sačini i overi poseban izvod iz biračkog spiska za glasanje birača koji su interno raseljeni sa KiM, a imaju boravište u njegovoj opštini, i da rešenje i overeni poseban izvod iz biračkog spiska dostavi Republičkoj izbornoj komisiji.

(2) Poseban izvod iz biračkog spiska sačinjava se u dva primerka, od kojih jedan izvod služi za glasanje za izbor narodnih poslanika, a drugi izvod za glasanje za izbor odbornika u skupštine opština sa KiM. Izvod iz biračkog spiska koji služi za glasanje za izbor odbornika u skupštine opština sa KiM sastoji se od odeljaka, a u svaki odeljak unose se birači koji glasaju za odbornike za istu skupštinu opštine sa KiM. U posebne izvode iz biračkog spiska unose se, pored ostalog, i podaci o mestu i adresi prebivališta na KiM.

(3) U opštinama na KiM u kojima boravište imaju interno raseljeni birači koji imaju prebivalište u drugim opštinama na KiM, organ nadležan za vođenje biračkog spiska dužan je da izradi posebne izvode iz biračkog spiska za glasanje birača koji su interno raseljeni unutar KiM, na način koji je određen u ovom članu.

Član 4a

Birači koji su, usled toga što su interno raseljeni izvan KiM, ili usled toga što su interno raseljeni unutar KiM, upisani u posebne izvode iz biračkih spiskova, ne mogu biti upisani ni u jedan drugi izvod iz biračkog spiska.

Objavljivanje ukupnog broja birača za svaku opštinu na KiM

Član 5

(1) Pošto od organa nadležnih za vođenje biračkog spiska koji imaju sedište na KiM primi rešenja o zaključenju biračkih spiskova i pošto od organa opštinskih uprava izvan KiM primi rešenje o zaključenju biračkog spiska, Republička izborna komisija objavljuje ukupan broj birača za svaku opštinu sa KiM.

(2) Ukupan broj birača za svaku opštinu sa KiM objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

III ORGANI I TELA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Član 6

(1) Organi i tela za sprovođenje izbora za odbornike u skupštine opština sa KiM jesu:

1. Republička izborna komisija;

2. radna tela Republičke izborne komisije (u daljem tekstu: radna tela);

3. opštinske izborne komisije opština Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Novo Brdo i Štrpce (u daljem tekstu: opštinske izborne komisije sa sedištem na KiM);

4. jedinstveni birački odbori.

(2) Radna tela i opštinske izborne komisije nisu organi za sprovođenje izbora, već isključivo obavljaju poslove koji su predviđeni ovim uputstvom. Radna tela imaju pet članova.

(3) Radna tela i jedinstveni birački odbori mogu da imaju sedište na KiM ili izvan KiM, u skladu sa ovim uputstvom.

Republička izborna komisija

Član 7

U sprovođenju izbora za odbornike u skupštine opština sa KiM, Republička izborna komisija obavlja sledeće poslove:

1. stara se o zakonitosti sprovođenja izbora;

2. određuje biračka mesta sa sedištem na KiM, posebna biračka mesta sa sedištem na KiM na kojima glasaju birači koji su interno raseljeni unutar KiM i posebna biračka mesta sa sedištem izvan KiM na kojima glasaju birači koji su interno raseljeni sa KiM;

3. određuje jedinstvene biračke odbore sa sedištem na KiM, jedinstvene biračke odbore sa sedištem na KiM pred kojima glasaju birači koji su interno raseljeni unutar KiM i jedinstvene biračke odbore sa sedištem izvan KiM pred kojima glasaju birači koji su interno raseljeni sa KiM, i imenuje članove i zamenike svih jedinstvenih biračkih odbora;

4. daje uputstva svim jedinstvenim biračkim odborima za sprovođenje izbora za odbornike u skupštine opština sa KiM;

5. propisuje obrasce i organizuje tehničke pripreme za sprovođenje izbora za odbornike u skupštine opština sa KiM;

6. utvrđuje da li su izborne liste sačinjene i podnete u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima;

7. proglašava izborne liste;

8. utvrđuje oblik i izgled glasačkih listića i broj glasačkih listića za glasanje za izbor odbornika u skupštine opština sa KiM;

9. utvrđuje i objavljuje ukupne rezultate izbora odbornika u skupštine opština sa KiM;

10. rešava u prvom stepenu po prigovorima, u skladu sa ovim uputstvom;

11. obavlja i druge poslove određene zakonom i drugim propisima.

Radna tela sa sedištem na KiM

Član 8

(1) Kad je sedište jedinstvenog biračkog odbora na KiM, primopredaju izbornog materijala za sprovođenje izbora za narodne poslanike i za odbornike u skupštine opština sa KiM između Republičke izborne komisije i jedinstvenog biračkog odbora obavljaju radna tela sa sedištem na KiM.

(2) Republička izborna komisija imenuje članove radnih tela sa sedištem na KiM na predlog poslaničkih grupa, srazmerno njihovoj zastupljenosti u Narodnoj skupštini, do 20. aprila 2008. godine.

(3) Prilikom imenovanja članova radnih tela sa sedištem na KiM, Republička izborna komisija je dužna da vodi računa o zabranama iz člana 29. stav 4. i člana 30. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika.

(4) Republička izborna komisija je ovlašćena da imenuje novog člana radnog tela sa sedištem na KiM, ako imenovani član radnog tela bude sprečen ili odsutan.

Radna tela sa sedištem izvan KiM

Član 9

(1) Kad je sedište jedinstvenog biračkog odbora izvan KiM, primopredaju izbornog materijala za sprovođenje izbora za narodne poslanike i za odbornike u skupštine opština sa KiM između Republičke izborne komisije i jedinstvenog biračkog odbora izvan KiM obavljaju radna tela sa sedištem izvan KiM.

(2) Radna tela sa sedištem izvan KiM obrazuje Republička izborna komisija za svaki upravni okrug izvan KiM i za grad Beograd, na isti način i u istom roku kao i radna tela sa sedištem na KiM, a njihova sedišta su u sedištu upravnih okruga.

(3) Rad radnog tela sa sedištem izvan KiM koordinira načelnik upravnog okruga.

(4) Republička izborna komisija je ovlašćena da imenuje novog člana radnog tela sa sedištem izvan KiM, ako imenovani član radnog tela bude sprečen ili odsutan.

Birački odbori

Član 10

(1) Izbore za narodne poslanike i za odbornike u skupštine opština sa KiM sprovode jedinstveni birački odbori, koji imaju sedište na KiM ili izvan KiM.

(2) Jedinstveni birački odbori za sprovođenje izbora za odbornike u skupštine opština sa KiM obrazuju se u skladu sa pravilima koja propisuje Republička izborna komisija.

Opštinske izborne komisije sa sedištem na KiM

Član 11

Opštinske izborne komisije opština Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Novo Brdo i Štrpce imaju istu nadležnost kao i radna tela sa sedištem na KiM.

IV KANDIDOVANJE

Ko može da podnese izbornu listu

Član 12

(1) Kandidate za odbornike mogu, posebno ili zajedno, predlagati političke stranke, koalicije i druge političke organizacije, kao i grupe građana čije izborne liste svojim potpisima podrži najmanje 30 birača po svakom kandidatu na izbornoj listi. Predlagač izborne liste mora da na izbornoj listi ima najmanje jednu trećinu kandidata od ukupnog broja odbornika koji se biraju, a koji je utvrđen poslednjim važećim statutom opštine, odnosno grada Prištine.

(2) Grupu građana pismenim sporazumom osniva najmanje deset birača čiji potpisi moraju biti overeni kod suda i ona ne mora da ima naziv.

(3) U opštinama sa KiM koje imaju manje od 20.000 birača, izborne liste su utvrđene i kada ih svojim potpisom podrži najmanje 200 birača.

(4) U ime političke stranke ili grupe građana izbornu listu može podneti samo lice koje je politička stranka ili grupa građana ovlastila.

(5) U ime koalicije stranaka izbornu listu podnose najviše dva ovlašćena lica.

Član 13

(1) Jedno lice može biti kandidat za odbornika samo na jednoj izbornoj listi.

(2) Podnosilac izborne liste određuje redosled kandidata na listi.

(3) Na izbornoj listi ukupno mora biti najmanje 30% kandidata manje zastupljenog pola na listi.

Rok za podnošenje izborne liste i dokumentacija koja se podnosi uz izbornu listu

Član 14

(1) Izborna lista podnosi se Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 25. aprila 2008. godine u 24,00 časa, u sedištu Republičke izborne komisije ili dežurnom koordinatoru Republičke izborne komisije u prostorijama Ministarstva za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici, koji je dužan da je bez odlaganja dostavi u sedište Republičke izborne komisije.

(2) Uz izbornu listu prilaže se sledeća dokumentacija:

1. potvrda o izbornom pravu za svakog kandidata sa izborne liste, u kojoj je naznačeno ime i prezime, datum rođenja, zanimanje i JMBG kandidata;

2. pismena izjava kandidata da prihvata kandidaturu;

3. potvrda o prebivalištu kandidata;

4. pismena saglasnost nosioca liste;

5. ovlašćenje lica koja podnose izbornu listu;

6. uverenje o državljanstvu kandidata;

7. potreban broj potpisa birača koji su podržali izbornu listu, sa spiskom tih birača izrađenim u pisanom i elektronskom obliku.

(3) Ako izbornu listu podnosi koalicija stranaka, obavezno se prilaže i sporazum o obrazovanju koalicije stranaka.

(4) Ako izbornu listu podnosi grupa građana, obavezno se prilaže i sporazum o obrazovanju grupe građana, koji sadrži ciljeve njenog obrazovanja i podatke o licima koja su obrazovala grupu građana (ime i prezime, JMBG i prebivalište i adresu stana koji su navedeni prema podacima iz lične karte), kao i potvrde o izbornom pravu za sva lica koja su obrazovala grupu građana.

Naziv izborne liste

Član 15

(1) Naziv izborne liste određuje se prema nazivu političke stranke koja podnosi izbornu listu, a u naziv može da se uključi ime i prezime lica koje politička stranka odredi kao nosioca izborne liste.

(2) Ako dve ili više političkih stranaka podnesu zajedničku izbornu listu (koalicija stranaka), naziv izborne liste i nosilac izborne liste određuju se sporazumno.

(3) Uz naziv izborne liste grupe građana, podnosilac izborne liste određuje bližu oznaku izborne liste, a u naziv može da se uključi ime i prezime lica koje grupa građana odredi kao nosioca izborne liste.

(4) Lice koje je određeno kao nosilac izborne liste može da bude kandidat za odbornika.

Obrazac za potpis podrške birača

Član 16

(1) Republička izborna komisija propisuje oblik i sadržinu obrasca za potpis birača koji podržavaju izbornu listu i stavlja obrazac na raspolaganje učesnicima u izborima.

(2) Birač može svojim potpisom podržati izbornu listu samo jednog predlagača izborne liste.

(3) Potpis kojim birač podržava izbornu listu mora biti overen u skladu sa zakonom kojim se uređuje overa potpisa.

Proglašenje izborne liste

Član 17

(1) Republička izborna komisija proglašava izbornu listu u roku od 24 sata od prijema izborne liste i odgovarajuće dokumentacije u sedištu Republičke izborne komisije.

(2) Rešenje o proglašenju izborne liste Republička izborna komisija dostavlja bez odlaganja podnosiocu izborne liste.

Nedostaci izborne liste i odbijanje proglašenja izborne liste

Član 18

(1) Ako izborna lista sadrži nedostatke za proglašenje, Republička izborna komisija zaključkom nalaže predlagaču da u roku od 48 sati otkloni nedostatke. Protiv zaključka nije dopušten prigovor ni žalba.

(2) Ako predlagač izborne liste ne otkloni nedostatke u roku od 48 sati, Republička izborna komisija rešenjem odbija proglašenje izborne liste.

Pravo na prigovor i žalbu

Član 19

(1) Svaki birač, kandidat za odbornika i predlagač izborne liste može da podnese Republičkoj izbornoj komisiji prigovor na rešenje kojim je odbijeno proglašenje izborne liste, u roku od 24 sata od sata kada je predlagač izborne liste primio rešenje.

(2) Republička izborna komisija donosi rešenje po prigovoru u roku od 72 sata od prijema prigovora i dostavlja ga podnosiocu prigovora.

(3) Na rešenje Republičke izborne komisije koje je doneseno po prigovoru, podnosilac prigovora može izjaviti žalbu Okružnom sudu u Beogradu u roku od 24 sata od dostavljanja rešenja, preko Republičke izborne komisije.

(4) Odluka koja je donesena u postupku po žalbi je pravnosnažna i protiv nje se ne može podneti zahtev za vanredno preispitivanje sudske odluke, niti zahtev za ponavljanje postupka koji su predviđeni Zakonom o upravnim sporovima.

Povlačenje liste

Član 20

(1) Podnosilac izborne liste može povući listu najkasnije do 30. aprila 2008. godine.

(2) Povlačenjem izborne liste predstavnicima podnosioca izborne liste prestaje funkcija u svim organima i telima za sprovođenje izbora za odbornike u skupštine opština sa KiM.

(3) Kad po donošenju rešenja o proglašenju izborne liste kandidat bude pravnosnažnom sudskom odlukom lišen poslovne sposobnosti, izgubi državljanstvo Republike Srbije, odustane od kandidature ili ako nastupi njegova smrt, podnosilac izborne liste gubi pravo da predloži novog kandidata.

Zbirna izborna lista

Član 21

(1) Zbirnu izbornu listu za svaku opštinu sa KiM utvrđuje Republička izborna komisija.

(2) Zbirna izborna lista sadrži sve izborne liste, sa ličnim imenima svih kandidata i podacima o godini rođenja, zanimanju i prebivalištu kandidata.

(3) Redosled izbornih lista, sa imenima svih kandidata na zbirnoj izbornoj listi, utvrđuje se prema redosledu proglašavanja izbornih lista.

(4) Zbirnu izbornu listu Republička izborna komisija objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije" 30. aprila 2008. godine do 24,00 časa.

V PREDAJA IZBORNOG MATERIJALA PRE GLASANJA

Obezbeđivanje izbornog materijala

Član 22

(1) Republička izborna komisija obezbeđuje celokupan izborni materijal za glasanje na izborima za odbornike u skupštine opština sa KiM za sva biračka mesta sa sedištem na KiM i za sva biračka mesta sa sedištem izvan KiM.

(2) Za jedinstvene biračke odbore sa sedištem na KiM koji sprovode glasanje birača koji su interno raseljeni unutar KiM i za jedinstvene biračke odbore sa sedištem izvan KiM koji sprovode glasanje birača koji su interno raseljeni sa KiM, pored obrasca zapisnika o radu biračkog odbora na utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika - obezbeđuju se i obrasci zapisnika o radu biračkog odbora na utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika skupština opština sa KiM, i to u onoliko primeraka za koliko se skupština opština sa KiM na posebnom biračkom mestu glasalo.

Predaja izbornog materijala radnim telima i opštinskim izbornim komisijama

Član 23

(1) Koordinatori Republičke izborne komisije za KiM dostavljaju radnim telima sa sedištem na KiM i opštinskim izbornim komisijama sa sedištem na KiM izborni materijal i za izbor narodnih poslanika i za izbor odbornika u skupštine opština sa KiM.

(2) Izborni materijal za posebna biračka mesta na kojima glasaju birači koji su interno raseljeni izvan KiM dostavlja radnim telima sa sedištem izvan KiM koordinator Republičke izborne komisije u sedištu upravnog okruga.

VI RAD BIRAČKOG ODBORA

Član 24

(1) Jedinstveni birački odbori, bilo da imaju sedište na KiM ili da imaju sedište izvan KiM, postupaju shodno Pravilima o radu biračkih odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 11. maj 2008. godine ("Službeni glasnik RS", broj 30/08).

(2) Republička izborna komisija će doneti posebna pravila kojima će utvrditi njihov način rada.

VII DOSTAVLJANJE IZBORNOG MATERIJALA POSLE GLASANJA

Predaja izbornog materijala radnom telu

Član 25

(1) Jedinstveni birački odbori sa sedištem na KiM, a pred kojim nisu glasali birači koji su interno raseljeni unutar KiM, prvo utvrđuju rezultate glasanja za narodne poslanike, a zatim utvrđuju rezultate glasanja za odbornike u skupštine opština sa KiM.

(2) Jedinstveni birački odbori pred kojim su glasali birači koji su interno raseljeni unutar KiM ili birači koji su interno raseljeni sa KiM prvo utvrđuju rezultate glasanja za narodne poslanike, a zatim rezultate glasanja posebno za svaku skupštinu opštine sa KiM za koju se na posebnom biračkom mestu glasalo.

(3) Pošto utvrdi rezultate glasanja na biračkom mestu, svaki jedinstveni birački odbor bez odlaganja i odvojeno za svake izbore, zapisnički predaje propisani izborni materijal odgovarajućem radnom telu (radnom telu sa sedištem na KiM ili radnom telu sa sedištem izvan KiM), odnosno odgovarajućoj opštinskoj izbornoj komisiji sa sedištem na KiM.

(4) Prilikom predaje izbornog materijala svaki jedinstveni birački odbor je dužan da strogo vodi računa o tome da se ne pomeša izborni materijal koji je služio sprovođenju izbora za narodne poslanike sa ostalim izbornim materijalom.

Predaja izbornog materijala koordinatoru Republičke izborne komisije

Član 26

(1) Pošto preuzme izborni materijal sa zapisnicima o radu od svih jedinstvenih biračkih odbora sa sedištem na KiM, radno telo sa sedištem na KiM, odnosno opštinska izborna komisija sa sedištem na KiM odmah zapisnički predaje izborni materijal koordinatoru Republičke izborne komisije za KiM, u zgradi sedišta Kosovskomitrovačkog upravnog okruga u Kosovskoj Mitrovici.

(2) Pošto preuzme izborni materijal sa zapisnicima o radu od svih jedinstvenih biračkih odbora sa sedištem izvan KiM, radno telo sa sedištem izvan KiM odmah zapisnički predaje preuzeti izborni materijal koordinatoru Republičke izborne komisije, u sedištu upravnog okruga.

VIII UTVRĐIVANJE REZULTATA IZBORA

Utvrđivanje i objavljivanje rezultata izbora

Član 27

(1) Po prijemu izbornog materijala sa svih biračkih mesta na kojima se glasalo za izbor odbornika u skupštine opština sa KiM, Republička izborna komisija donosi rešenje kojim utvrđuje rezultate izbora za svaku skupštinu opštine sa KiM, na način određen Zakonom o lokalnim izborima, i o tome sačinjava posebne zapisnike.

(2) Republička izborna komisija sva rešenja objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Pravo na prigovor i žalbu

Član 28

(1) Svaki birač, kandidat za odbornika i predlagač izborne liste može da podnese Republičkoj izbornoj komisiji prigovor na rešenje kojim je utvrđen rezultat izbora za skupštinu opštine sa KiM, u roku od 24 sata od sata od kada je rešenje objavljeno u "Službenom glasniku Republike Srbije".

(2) Republička izborna komisija donosi rešenje po prigovoru u roku od 72 sata od prijema prigovora i dostavlja ga podnosiocu prigovora.

(3) Na rešenje Republičke izborne komisije koje je doneseno po prigovoru, podnosilac prigovora može izjaviti žalbu Okružnom sudu u Beogradu u roku od 24 sata od dostavljanja rešenja, preko Republičke izborne komisije.

(4) Odluka koja je donesena u postupku po žalbi je pravnosnažna i protiv nje se ne može podneti zahtev za vanredno preispitivanje sudske odluke, niti zahtev za ponavljanje postupka koji su predviđeni Zakonom o upravnim sporovima.

IX ZAŠTITA PRAVILNOSTI IZBORA

Član 29

(1) Pored prava na prigovor na rešenje o odbijanju proglašenja izborne liste i na rešenje kojim je utvrđen rezultat izbora za skupštinu opštine sa KiM, svaki birač, kandidat za odbornika i predlagač izborne liste ima pravo da podnese prigovor zbog nepravilnosti u sprovođenju ostalih izbornih radnji.

(2) Prigovor se podnosi u roku od 24 sata od dana kada je doneta odluka, odnosno izvršena radnja ili učinjen propust.

(3) Republička izborna komisija donosi rešenje po prigovoru u roku od 72 sata od prijema prigovora i dostavlja ga podnosiocu prigovora. Ako Republička izborna komisija usvoji podneti prigovor, poništiće odluku ili radnju.

(4) Na rešenje Republičke izborne komisije koje je doneseno po prigovoru, podnosilac prigovora može izjaviti žalbu Okružnom sudu u Beogradu u roku od 24 sata od dostavljanja rešenja, preko Republičke izborne komisije.

(5) Odluka koja je donesena u postupku po žalbi je pravnosnažna i protiv nje se ne može podneti zahtev za vanredno preispitivanje sudske odluke, niti zahtev za ponavljanje postupka koji su predviđeni Zakonom o upravnim sporovima.

X RASPODELA MANDATA

Član 30

Republička izborna komisija raspodeljuje mandate izbornim listama u skladu sa odredbama čl. 40-45. Zakona o lokalnim izborima.

XI OSTALE ODREDBE

Primena ostalih propisa

Član 31

Na sve ostale radnje u postupku sprovođenja izbora za odbornike u skupštine opština sa KiM primenjuje se Zakon o lokalnim izborima, a shodno se primenjuju odredbe Zakona o izboru narodnih poslanika, uputstva i drugi akti Republičke izborne komisije.

Stupanje ovog uputstva na snagu

Član 32

(1) Stupanjem ovog uputstva na snagu prestaju da važe odredbe čl. 40, 41. i 42. Uputstva za sprovođenje Zakona o izboru narodnih poslanika ("Službeni glasnik RS", br. 28/08 i 31/08).

(2) Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Uputstva za sprovođenje lokalnih izbora raspisanih za 11. maj 2008. godine na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija

("Sl. glasnik RS", br. 45/2008)

Član 3

Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Odluke o dopuni Odluke o izmenama i dopunama
Uputstva za sprovođenje lokalnih izbora raspisanih za 11. maj 2008. godine na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija

("Sl. glasnik RS", br. 45/2008)

Član 2

Obavezuje se Služba Narodne skupštine da sačini prečišćeni tekst Uputstva za sprovođenje lokalnih izbora raspisanih za 11. maj 2008. godine na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija i objavi ga u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Član 3

Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".