REŠENJE

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REALIZACIJU PROJEKATA IZ OBLASTI ENERGETIKE I MINERALNIH SIROVINA NA TERITORIJI AP VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 8/2008)

I

Ovim Rešenjem utvrđuje se Program rasporeda i korišćenja sredstava za realizaciju projekata iz oblasti energetike i mineralnih sirovina na teritoriji AP Vojvodine (u daljem tekstu: Program), kao i obim sredstava za sprovođenje ovog Programa i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

II

Program iz tačke I ovog Rešenja, čini njegov sastavni deo.

III

Ovo Rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REALIZACIJU PROJEKATA IZ OBLASTI ENERGETIKE I MINERALNIH SIROVINA NA TERITORIJI AP VOJVODINE

I

Sredstva za ovaj Program planirana su Odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2008. godinu ("Službeni list AP Vojvodine", broj 3/08) u članu 5., razdeo 7-Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine, funkcionalna klasifikacija 430-Gorivo i energija, izvor finansiranja 12 04-Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine-prihodi od privatizacije, na poziciji 139, ekonomska klasifikacija 451-Subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama, 4512 Kapitalne subvencije javnim i nefinansijskim preduzećima i organizacijama, u iznosu od 38.000.000,00 dinara i na poziciji 140, ekonomska klasifikacija 463-Transferi ostalim nivoima vlasti, 4632-Kapitalni transferi ostalim nivoima vlasti, u iznosu od 27.000.000,00 dinara.

II

Sredstva iz tačke I ovog Programa koristiće se za realizaciju sledećih projekata:

Projekat 1 - Smanjenje gubitaka električne energije u elektrodistributivnom sistemu

Cilj projekta je smanjenje gubitaka električne energije u elektrodistributivnom sistemu sa uključenjem krajnjih potrošača koji imaju znatan udeo u komercijalnim gubicima. U okviru ovog projekta treba savremenim tehničkim rešenjima suzbiti krađu električne energije i korupciju.

Sa gledišta energetske efikasnosti gubici u distribuciji električne energije predstavljaju najveći problem elektrodistributivnih kompanija. Procena je da najveći deo komercijalnih gubitaka (krađe) nastaje kod potrošača sa mernim grupama gde se meri aktivna i reaktivna električna energija i snaga. Ovaj segment potrošača treba istražiti na širem uzorku putem merenja i daljinskog očitavanja. Osim toga neophodno je uspostaviti precizan bilans protoka i gubitaka električne energije od mesta prijema do mesta potrošnje da bi se tačno utvrdila veličina i struktura gubitaka. Time se mogu tačno utvrditi uzroci i žarišta gubitaka i preduzeti prave mere za njihovo smanjenje. Za uspostavljanje preciznog bilansa protoka i gubitaka električne energije moraju se na odgovarajućim mestima ugraditi registrirajući merni uređaji aktivne i reaktivne električne energije i snage, sa mogućnostima daljinske komunikacije. Osim instalisanja merne opreme neophodno je u DMS sistemu obezbediti funkcionalnost niskonaponske mreže i razviti funkciju protoka i gubitaka električne energije. Kompletan sistem bi se testirao na delu distributivne mreže Novog Sada i Rume, a pratili bi se rezultati bilansiranja i smanjenja gubitaka.

Ovo je nastavak projekta koji je Izvršno veće AP Vojvodine finansiralo pre dve godine sa manjim obimom sredstava. Ta faza je završena i pokazala je dobre rezultate čime su opravdana uložena sredstva. Ovim novim finansiranjem bi se doseglo smanjenje gubitaka električne energije kod kategorije potrošača koja do sada nije bila obuhvaćena, a zbog krađe električne energije predstavlja ozbiljan problem kako za elektrodistribuciju tako i za druge potrošače koji urednim izmirivanjem svojih obaveza snose i teret krađe nesavesnih potrošača.

Sadržaj potrebnih aktivnosti implementacije projekta:

- Sklapanje ugovora sa energetskim subjektom;

- Praćenje realizacije projekta i sprovođenje kontrole trošenja subvencioniranih sredstava;

- Nakon realizacije projekta sprovesti cost-benefit analizu opravdanosti projekta.

Planirana sredstva za ovaj Projekat iznose 20.000.000,00 dinara.

PD "Elektrovojvodina", Novi Sad, jedino obavlja delatnost pružanja ovih usluga, a da je na osnovu člana 2. stava 1. tačka 1. Zakona o javnim nabavkama ("Službeni glasnik RS", broj 39/2002, 43/03, 55/2004, 101/05) propisano da se Zakon ne primenjuje na nabavke od organizacija koje se u smislu Zakona smatraju naručiocem i koje su osnovane za obavljanje delatnosti pružanja usluga koje su predmet javne nabavke.

Raspored sredstava za realizaciju ovog projekta će se dodeliti PD "Elektrovojvodini", Novi Sad.

Projekat 2 - Smanjenje gubitaka u distributivnoj mreži toplotne energije

Osnovni cilj projekta je obnova dotrajale distributivne mreže toplotne energije. Pored osavremenjivanja želi se postići i povećanje energetske efikasnosti, smanjenje potrošnje energenata, a samim tim i smanjenje zagađenja životne sredine.

Prosečna starost distributivne mreže toplotne energije u Vojvodini je uglavnom preko 25 godina. Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku i mineralne sirovine su u više navrata bili upućivani apeli malih gradskih toplana iz nerazvijenih lokalnih samouprava za rešavanje problema koja se odnosi ili na rekonstrukciju/revitalizaciju toplovodne mreže ili na osavremenjivanje toplana uvođenjem, merača utroška toplotne energije u podstanicama, regulacionih elemenata za automatsko vođenje temperature prema spoljašnjim uslovima, zamenom cirkulacionih pumpi pumpama sa frekventnim regulatorom itd. Ovim projektom se želi pomoći da se bar deo tekuće problematike reši, naročito kad se zna da su potrebna velika ulaganja.

Sadržaj potrebnih aktivnosti implementacije projekata:

- Razmatranje zahteva i donošenje odluke od strane stručne komisije Sekretarijata prema postavljenim kriterijumima;

- Izbor lokacija za rekonstrukciju toplovodne mreže prema postavljenim kriterijumima;

- Sklapanje ugovora sa izabranim toplanama prema podnetom zahtevu;

- Sprovesti kontrolu subvencioniranih sredstava.

Planirana sredstva za ovaj Projekat iznose 18.000.000,00 dinara.

Raspored sredstava će se vršiti na osnovu podnetih zahteva toplana sa teritorije AP Vojvodine, a izbor kome će se dodeliti sredstva doneće se, na osnovu Odluke, od strane stručne Komisije sekretarijata prema postavljenim kriterijumima.

Projekat 3 - Izrada idejnih i/ili glavnih projekata gasifikacije i realizacija projekata gasifikacije u opštinama na teritoriji AP Vojvodine

Cilj programa je da Sekretarijat pomogne izradu idejnih i/ili glavnih projekata gasifikacije u opštinama na teritoriji AP Vojvodine, kao i izgradnju gasne infrastrukture u skladu sa Strategijom razvoja energetike Republike Srbije do 2015. godine ("Službeni glasnik RS", broj 44/05) i Uredbom o utvrđivanju programa ostvarivanja strategije Republike Srbije do 2015. godine za period od 2007. do 2012. godine ("Službeni glasnik RS", broj 17/07). Strategijom razvoja energetike Republike Srbije do 2015. godine predviđena je gasifikacija oko 400 hiljada novih domaćinstava u Republici Srbiji do 2015. godine sa ciljem da se smanje potrebe za električnom energijom. Izrada projekata gasifikacije doprinela bi boljem iskorišćenju već postojećeg transportnog sistema prirodnog gasa odnosno povećanju njegove energetske efikasnosti. Korišćenje prirodnog gasa kao energenta doprinosi i očuvanju životne sredine.

Planirana sredstva za ovaj Projekat iznose 12.000.000,00 dinara.

Raspored sredstava za realizaciju ovog projekta će se vršiti prema podnetim zahtevima opština i mesnih zajednica kao pravnih subjekata, a prema kriterijumu da u naseljenim mestima tih opština i mesnim zajednicama, za koje bi se izrađivala projektno-tehnička dokumentacija za gasifikaciju, nije izgrađena distributivna gasna mreža.

Projekat 4 - Projekat detaljnih hidrogeoloških istraživanja u cilju obezbeđivanja vodom jezera "Rusanda" u Melencima

Banja "Rusanda" kod Melenaca ima dugogodišnju lečilišnu tradiciju zasnovanu na korišćenju lekovitih svojstava mineralnog blata - peloida iz jezera Rusanda. Jezero "Rusanda" zahvata površinu od oko 4 km2. Duboko je oko 0,5 do 1,5 metara, a dno je pokriveno lekovitim blatom-peloidom debljine od 0,5 do 1,3 (maksimum) metara. Dosadašnjim istraživanjima i ispitivanjima utvrđeno je da se lekovita svojstva peloida (i vode u jezeru) zasnivaju na visokim koncentracijama haloida (hlor, brom i jod) i alkalija (natrijum, kalijum i magnezijum) i po tome su vrlo slični peloidima iz Igala i nekih drugih mesta na Jadranu kao i onima na obalama Crnog mora. Međutim, lekovita svojstva haloida na ljudski organizam u kontrolisanim uslovima, u slučajevima do kojih se skoro redovno dolazi u sušnom periodu, postaju štetni na životnu sredinu, a pre svega na biljni svet na širem području jezera. Naime, zbog poremećaja nivoa podzemnih voda (usled izgradnje sistema Dunav-Tisa-Dunav) u sušnim periodima dolazi do isušivanja pojedinih delova (a ponekad i celog) jezera i tada se podloga - žitki mulj po površini pretvara u tipičnu "slanu pustinju". Tada, usled dejstva čestih i snažnih vetrova (inače tipičnih za područje Banata) dolazi do izduvavanja "slane prašine" iz isušenog jezera, koja je vrlo agresivna i izaziva sušenje biljnog sveta na širem području "jezera". Pored toga, a s obzirom da se praktično radi o neobnovljivom (obnavlja se izuzetno sporo) resursu (peloidu), ovaj proces dovodi i do gubitka kvantiteta i kvaliteta (tokom povlačenja i isparavanja vode najveće količine soli se talože na površini mulja koje zatim lako bivaju izduvavani) što dugoročno, negativno utiče na održivi razvoj banje "Rusande".

Cilj predloženog projekta je da se jezero "Rusanda" obezbedi potrebnom količinom vode čime bi se sprečilo njegovo isušivanje i u ekstremnim klimatskim prilikama i tako sa jedne strane sačuvale od prirodne erozije rezerve i kvalitet lekovitog blata-peloida, a sa druge strane sprečili nepovoljni uticaji "slane prašine" na životnu sredinu na širem području jezera "Rusanda".

Planirana sredstva za ovaj Projekat iznose 6.000.000,00 dinara.

Raspored sredstava za realizaciju ovog projekta dodeliće se MZ Melenci, na čijoj teritoriji će se projekat realizovati.

Projekat 5 - "Monitoring režima podzemnih voda u zoni izvorišta, kontrola rada vodozahvata i izrada hidrogeološko - hidrodinamičkog modela za širi prostor izvorišta podzemnih voda u Adi, Senti, Molu i Bečeju - pilot projekat" - nastavak radova iz 2007. godine

Ovaj projekat predstavlja nastavak radova na realizaciji pilot projekta radi uspostavljanja "kontrolne/eksperimentalne mreže" monitoringa režima podzemnih voda u zoni pojedinih izvorišta na teritoriji severne Bačke, započetih tokom 2007. godine. Cilj projekta je da se u blizini većih izvorištima, ali van direktnog uticaja bunara za zahvatanje vode, izrade novi ili osposobe postojeći objekti/pijezometri za sistematsko praćenje režima podzemnih voda (kvantitativni status) tokom jedne hidrološke godine pomoću savremenih instrumenata-data logger-a. Ovako prikupljeni podaci, uz odgovarajuće pokazatelje i parametre o kvalitetu (hemijski status) i količinama zahvaćene vode na posmatranim izvorištima omogućiće izradu odgovarajućeg/ih konceptualnog/ih modela vodnog/ih tela, kao i utvrđivanje njihovog statusa (pod ili bez rizika), koji će poslužiti za izbor gustine i lokacije osmatračkih stanica, učestalost i vrstu monitoringa (nadzorni monitoring - sva vodna tela podzemnih voda; operativni monitoring - samo za vodna tela pod rizikom) na datom području - vodnom telu, što je osnovni preduslov za dugoročno održivo upravljanje i korišćenje podzemnih voda.

Tokom 2007. godine završeni su osmatrački objekti za izvorišta na području Bačke Topole, Subotice i Kanjiže, a predloženim projektom za 2008. godinu se planira nastavak proširenja mreže za izvorišta na području Sente, Ade, Mola i Bečeja, čime bi se uspostavila "eksperimentalna mreža" na čitavom području severne Bačke, odnosno na potencijalnom vodnom telu podzemnih voda između reke Krivaje (na zapadu) i Tise (na istoku).

Planirana sredstva za ovaj Projekat iznose 9.000.000,00 dinara.

Raspored sredstava za realizaciju ovog projekta dodeliće se Opštini Senta koja će zbog efikasnijeg i jednostavnijeg komuniciranja sa budućim izvođačem radova koordinirati svim aktivnostima po ovom projektu i ispred opštine Ada i opštine Bečej. Opština Senta će namenski usmeriti sredstva izvođaču radova i za realizaciju dela projekta na području opštine Ada i opštine Bečej.

III

Realizacija Programa vršiće se iz sredstava Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine.