REŠENJE

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ZA 2008. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 8/2008)

I

Ovim Rešenjem utvrđuje se Program ruralnog razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2008. godinu, obim sredstava za sprovođenje ovog Programa, kao i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

II

Program iz tačke I ovog Rešenja, čini njegov sastavni deo.

III

Ovo Rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
RURALNOG RAZVOJA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ZA 2008. GODINU

I

Cilj donošenja ovog Programa je unapređenje seoskih zajednica, očuvanje životne sredine, održivi socio-ekonomski razvoj sela, aktiviranje lokalnih potencijala i smanjenje odliva seoskog stanovništva u gradove.

Sredstva namenjena za realizaciju navedenih programskih aktivnosti planirana su Odlukom o Budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2008. godinu ("Sl. list APV", broj 3/2008), u ukupnom iznosu od 225.391.532,00 dinara iz sledećih izvora:

- Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine - prihodi od privatizacije u iznosu od 202.100.000,00 dinara i

- Prihodi iz budžeta u iznosu od 23.291.532,00 dinara.

Do sada su realizovana sredstva po Programu ruralnog razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine za period januar - mart 2008. godine (Sl. list APV broj 2/2008) u iznosu od 78.808.468,00 dinara i Rešenjem o upotrebi sredstava iz tekuće budžetske rezerve broj 401-00083/2008-38 od 05.03.2008. godine, u iznosu od 23.291.532,00 dinara.

Ovim Programom utvrđuje se raspored sredstava u iznosu od 123.291.532,00 dinara iz izvora 12 04 Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine - prihodi od privatizacije.

II

U 2008. godini finansiraće se projekti koji će doprineti realizaciji pojedinih razvojnih programa.

Razvojni programi odnose se na:

1. Edukaciju i stručno usavršavanje aktivnog poljoprivrednog stanovništva i podsticanje na udruživanje

2. Izgradnja logističkog i prodajnog centra povrtarskih proizvoda i izgradnja hladnjača

3. Podsticanje za bavljenje seoskim turizmom

4. Organizovanje i rad Lokalnih akcionih grupa za ruralni razvoj (LAG)

U skladu sa politikom ruralnog razvoja EU, finansiraće se programi kojima se podstiče konkurentnost i ruralni razvoj u širem smislu.

Oblast delovanja

Mera

Program

Ukupan iznos sredstava po programima (dinara)

Konkurentnost

Ljudski resursi

1. Edukacija i stručno usavršavanje aktivnog poljoprivrednog stanovništva i podsticanje na udruživanje

10.000.000,00

Fizički kapital

2. Izgradnja logističkog i prodajnog centra povrtarskih proizvoda i izgradnja hladnjača

70.000.000,00

Ruralni razvoj u širem smislu

Ekonomska diversifikacija

3. Podsticanje za bavljenje seoskim turizmom

37.691.532,00

I UKUPNO ZA PROGRAME 1-3

117.691.532,00

4. Organizovanje i rad lokalnih akcionih grupa za ruralni razvoj (LAG)

5.600.000,00

II UKUPNO ZA PROGRAM 4

5.600.000,00

III UKUPNO ZA PROGRAM RURALNOG RAZVOJA AP VOJVODINE (I+II)

123.291.532,00

 

III

Predviđena sredstva za Programe 1-3 dodeljivaće se po osnovu konkursa, s tim što određeni deo sredstava za pojedine programe obezbeđuju sami podnosioci projekata.

1. Edukacija i stručno usavršavanje aktivnog poljoprivrednog stanovništva i podsticanje na udruživanje

Ovim programom podstiče se edukacija i stručno usavršavanje mladih poljoprivrednih proizvođača za specifičnu poljoprivrednu proizvodnju ili prekvalifikaciju radi pronalaženja alternativnih prihoda. Udruženja poljoprivrednih proizvođača (udruženja stočara, voćara, vinogradara, pčelara, povrtara i dr.) organizuju edukaciju svojih članova kako bi se isti informisali i obučili za osavremenjavanje proizvodnje u domenu svoje delatnosti.

Organizovanjem mladih poljoprivrednih proizvođača podstiče se udruživanje i uspostavljanje menadžmenta u poljoprivrednoj proizvodnji.

Kroz treninge i obuku unapređuju se kapaciteti lokalnih poljoprivrednih proizvođača, a udruživanjem se stvaraju uslovi za modernizaciju proizvodnje.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: Sekretarijat) finansira do 100% predračunske vrednosti projekta.

Korisnici ovih podsticajnih sredstava mogu biti udruženja građana iz oblasti poljoprivrede.

2. Izgradnja logističkog i prodajnog centra povrtarskih proizvoda i izgradnja hladnjača

Izgradnjom logističkog centra omogućilo bi se grupisanje povrtarskih proizvoda u cilju organizovanog nastupa na tržištu i unapređenja konkurentnosti poljoprivrednika radi zadovoljenja određenih potreba i standarda po kvalitetu i kvantitetu.

Sekretarijat finansira do 50% predračunske vrednosti izgradnje pomenutog centra.

Finansiranjem izgradnje i opremanja hladnjača za čuvanje poljoprivrednih proizvoda omogućava se plasman istih na tržište u toku čitave godine.

Sekretarijat finansira do 50% predračunske vrednosti izgradnje i opremanja hladnjača za čuvanje poljoprivrednih proizvoda.

Korisnici ovih podsticajnih sredstava mogu biti privredna društva (akcionarsko društvo, društvo sa ograničenom odgovornošću, ortačko i komanditno društvo) i poljoprivredne zadruge koji su registrovani u Agenciji za privredne registre a poseduju većinski privatni kapital.

3. Podsticanje za bavljenje seoskim turizmom

U cilju podsticanja agro, eko, seoskog, lovnog, ribolovnog odnosno održivog turizma u najširem smislu finansiraće se do 70% predračunske vrednosti investicije za obnovu tradicionalnog seoskog domaćinstva u funkciji turizma, obnovu salaša, izgradnju, dogradnju i adaptaciju objekata koji služe u svrhe turizma.

Investiranjem u ruralni turizam omogućena je diverzifikacija aktivnosti na poljoprivrednim gazdinstvima ili u njihovom okruženju radi dobijanja alternativnih prihoda i povećanja zarada.

Finansiranjem projekata u ovoj oblasti i upoznavanjem sa društvenim, kulturnim, graditeljskim i drugim elementima sredine, pruža se direktan podsticaj očuvanju i unapređenju ruralnih područja, kao i stvaranju njihove prepoznatljivosti.

Korisnici ovih podsticajnih sredstava mogu biti privredna društva (akcionarsko društvo, društvo sa ograničenom odgovornošću, ortačko i komanditno društvo) i poljoprivredne zadruge koji su registrovani u Agenciji za privredne registre a poseduju većinski privatni kapital, registrovana poljoprivredna gazdinstva i udruženja građana iz oblasti poljoprivrede i turizma.

Planirano je da Sekretarijat finansira i realizaciju posebnog projekta:

4. Organizovanje i delovanje Lokalnih akcionih grupa

Lokalne akcione grupe predstavljaju široko multisektorsko partnerstvo koje priprema, ostvaruje, vrši upravljanje, nadziranje i vrednovanje lokalnih dugoročnih razvojnih strategija u cilju integrisanog i trajno održivog razvoja.

Osnovni ciljevi osnivanja Lokalnih akcionih grupa su:

• Povećanje informisanosti ruralnog stanovništva o sredstvima za ruralni razvoj (sredstva republičkih i pokrajinskih fondova i sredstva fondova EU)

• Pomoć potencijalnim korisnicima sredstava u popunjavanju konkursne dokumentacije

• Povećanje učešća stanovništva u izradi strateških planova zajednice i dopune postojećih.

U toku 2008. godine planirano je da se nastavi sa finansiranjem rada pet Lokalnih akcionih grupa osnovanih prethodne godine (Čoka, Alibunar, Mali Iđoš, Žitište i Irig) kao i uspostavljanje i rad dve nove Lokalne akcione grupe i to u opštinama 1. Titel i 2. Opovo.

Za međusobnu saradnju ovih grupa, eksperimentalne i pilot-pristupe i razvoj kapaciteta i angažovanje potrebno za pripremu lokalnih strategija razvoja neophodno je finansirati operativne troškove Lokalnih akcionih grupa.

IV

Podsticajnim sredstvima finansiraće se programi koji se realizuju na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Prednost pri dodeli sredstava imaće nerazvijene i nedovoljno razvijene opštine koje su utvrđene Odlukom o utvrđivanju nerazvijenih i nedovoljno razvijenih opština u AP Vojvodini u 2007. i 2008. godini ("Sl. list AP Vojvodine", br. 7/2007).

Ispunjenost uslova za dodelu sredstava utvrđuje komisija za tehničku obradu podataka koju obrazuje Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i koja će dati predlog za izbor projekata pokrajinskom sekretaru za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo koji donosi konačnu odluku. Uslovi i način korišćenja sredstava utvrđuju se Ugovorom koji se zaključuje sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Monitoring korišćenja sredstava vrši Komisija koju obrazuje pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Realizacija ovog Programa vršiće se u zavisnosti od priliva sredstava u budžet Autonomne Pokrajine Vojvodine.