UPUTSTVO

ZA SPROVOĐENJE ZAKONA O IZBORU NARODNIH POSLANIKA

("Sl. glasnik RS", br. 28/2008, 31/2008, 37/2008 - dr. uputstvo, 38/2008, 46/2008 - dr. odluka i 48/2008)

 

I SASTAVLJANJE IZVODA IZ BIRAČKOG SPISKA

A) Izvodi iz biračkog spiska koje sastavljaju opštinske uprave

Član 1

(1) Organ opštinske uprave nadležan za vođenje biračkog spiska dužan je da donese rešenje o zaključenju biračkog spiska i da sačini i overi izvod iz biračkog spiska za svako biračko mesto najkasnije do 25. aprila 2008. godine u 24,00 časa.

(2) Izvod iz biračkog spiska overava se tako što se na poslednjoj strani svake sveske biračkog spiska navode podaci iz rešenja o zaključenju biračkog spiska, a posebno broj strana biračkog spiska, broj upisanih birača, datum zaključenja biračkog spiska, potpis ovlašćenog lica i pečat organa opštinske uprave koji je nadležan za vođenje biračkog spiska.

(3) Organ opštinske uprave koji je nadležan za vođenje biračkog spiska dužan je da overeni izvod iz biračkog spiska dostavi Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 24 časa od časa donošenja rešenja o njegovom zaključenju.

(4) Overeni izvod iz biračkog spiska na svakoj svesci biračkog spiska koji se dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji, na gornjoj korici i na prvoj strani sveske mora imati naznaku: "Za izbor narodnih poslanika".

B) Posebni izvodi iz biračkog spiska

a) Posebni izvodi iz biračkog spiska birača koji se nalaze na odsluženju vojnog roka

Član 2

(1) Ministarstvo odbrane dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 25. aprila 2008. godine u 24,00 časa podatke o biračima koji će se 11. maja 2008. godine nalaziti na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na izvršavanju obaveza u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije.

(2) Na osnovu primljenih podataka, Republička izborna komisija sačinjava i overava posebne izvode iz biračkog spiska za birače koji će se 11. maja 2008. godine nalaziti na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na izvršavanju obaveza u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije.

(3) Tako sačinjene posebne izvode, Republička izborna komisija dostavlja biračkim odborima zajedno sa ostalim materijalom za sprovođenje izbora.

b) Posebni izvodi iz biračkog spiska birača koji se nalaze u pritvoru ili na izdržavanju zavodske sankcije

Član 3

(1) Ministarstvo pravde dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 25. aprila 2008. godine podatke o biračima koji će se 11. maja 2008. godine nalaziti u pritvoru ili na izdržavanju zavodske sankcije.

(2) Na osnovu primljenih podataka, Republička izborna komisija sačinjava i overava posebne izvode iz biračkog spiska za svaki zavod za izvršenje zavodske sankcije.

(3) Tako sačinjene posebne izvode, Republička izborna komisija dostavlja biračkim odborima unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija zajedno sa ostalim materijalom za sprovođenje izbora.

v) Posebni izvodi iz biračkog spiska birača koji imaju boravište u inostranstvu

Član 4

(1) Ministarstvo spoljnih poslova, odmah po raspisivanju izbora, putem javnog oglasa, obaveštava birače koji imaju boravište u inostranstvu da su raspisani izbori i poziva ih da diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije dostave podatke potrebne za ažuriranje biračkog spiska.

(2) Tekst javnog oglasa utvrdiće Republička izborna komisija posebnom odlukom.

(3) Ministarstvo spoljnih poslova preko diplomatsko-konzularnih predstavništava prikuplja podatke o biračima koji imaju boravište u inostranstvu ili će 11. maja 2008. godine boraviti u inostranstvu i tako dobijene podatke dostavlja Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

(4) Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu vodi i ažurira, odvojeno po stranim državama, evidenciju birača koji su upisani u birački spisak, a imaju boravište u inostranstvu (posebna evidencija birača u inostranstvu).

(5) Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 25. aprila 2008. godine overene posebne izvode iz biračkog spiska za svako biračko mesto u inostranstvu, kao i popis birača upisanih u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu sačinjen za svaku opštinu.

(6) Overene posebne izvode iz biračkog spiska, Republička izborna komisija, zajedno sa ostalim izbornim materijalom, prosleđuje svim biračkim odborima u inostranstvu.

(7) Republička izborna komisija će sačiniti popise birača upisanih u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu, razvrstane prema biračkim mestima u Republici Srbiji i dostavlja ih biračkim odborima zajedno sa ostalim materijalom za sprovođenje izbora.

V) Objavljivanje ukupnog broja birača

Član 5

(1) Pošto primi rešenja o zaključivanju biračkih spiskova od organa opštinskih uprava koji su nadležni za vođenje biračkog spiska, Republička izborna komisija objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije" ukupan broj birača u Republici Srbiji.

(2) Broj birača koji su upisani u posebne izvode iz biračkog spiska ne ulazi u ukupan broj birača.

G) Objavljivanje konačnog broja birača

Član 6

(1) Posle zaključenja biračkog spiska, Republička izborna komisija će izvršiti upis promena u izvode iz biračkih spiskova samo na osnovu onih odluka opštinskog suda koje primi do 8. maja 2008. godine u 24,00 časa.

(2) Upis promena u izvod iz biračkog spiska unosi se, počev od rednog broja 1, na kraju izvoda iz biračkog spiska, na posebnoj strani, pod nazivom: "Naknadne promene".

(3) Posle upisa naknadnih promena u izvode iz biračkog spiska, Republička izborna komisija utvrđuje konačan broj birača u Republici Srbiji i objavljuje ga u "Službenom glasniku Republike Srbije".

(4) Naknadne promene koje vrši Republička izborna komisija dostavljaju se opštinskim, odnosno gradskim izbornim komisijama, kao i Izbornoj komisiji grada Beograda i Gradskoj izbornoj komisiji u Nišu.

II BIRAČKA MESTA

A) Nadležnost za određivanje biračkih mesta

Član 7

(1) Opštinske, odnosno gradske izborne komisije, kao i Izborna komisija grada Beograda i Gradska izborna komisija u Nišu donose rešenja o određivanju broja i adrese svih biračkih mesta na kojima će se glasati za izbor odbornika u skupštinama opština, odnosno gradova, grada Beograda i grada Niša i ta rešenja dostavljaju Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 1. aprila 2008. godine u 24,00 časa.

(2) Na osnovu rešenja opštinskih, odnosno gradskih izbornih komisija, Izborne komisije grada Beograda i Gradske izborne komisije u Nišu, Republička izborna komisija, najkasnije do 3. aprila 2008. godine u 24,00 časa, donosi rešenje kojim ista biračka mesta, na kojima će se glasati za izbor odbornika u skupštinama opština, odnosno gradova, grada Beograda i grada Niša, određuje i oglašava u "Službenom glasniku Republike Srbije" kao biračka mesta na kojima će se glasati za izbor narodnih poslanika.

(3) Biračka mesta unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija i biračka mesta u inostranstvu određuju se na osnovu predloga Ministarstva pravde i Ministarstva spoljnih poslova, koji se dostavljaju Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 22. aprila 2008. godine u 24,00 časa.

B) Način određivanja biračkih mesta

Član 8

(1) Biračka mesta određuju se s obzirom na broj birača i prostornu udaljenost, tako da glasanje bez teškoća traje od 7,00 do 20,00 časova.

(2) Za svako biračko mesto određuje se: broj biračkog mesta, naziv biračkog mesta, adresa biračkog mesta i područje s kojeg glasaju birači na tom biračkom mestu (ulica, selo, zaselak, naselje i sl.).

(3) Prilikom određivanja biračkih mesta, opštinske, odnosno gradske izborne komisije, Izborna komisija grada Beograda, Gradska izborna komisija u Nišu i Republička izborna komisija staraće se da broj biračkih mesta i područja biračkih mesta ostanu nepromenjeni u odnosu na izbore za predsednika Republike koji su sprovedeni 20. januara 2008. godine.

(4) Poželjno je da se ne menjaju adrese biračkih mesta u odnosu na izbore za predsednika Republike koji su sprovedeni 20. januara i 3. februara 2008. godine.

(5) Biračko mesto određuje se za glasanje najviše 2.500, a najmanje 100 birača, izuzev za teritoriju Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

(6) U izuzetnim slučajevima, može se odrediti biračko mesto i za manje od 100 birača, ako bi, zbog prostorne udaljenosti ili nepovoljnog geografskog položaja, stanovnicima tog mesta glasanje na drugom biračkom mestu bilo znatno otežano.

(7) Organi za sprovođenje izbora mogu odrediti biračko mesto za glasanje više od 2.500 birača, ili za glasanje manje od 100 birača, ako je to biračko mesto bilo određeno za glasanje na izborima za predsednika Republike koji su održani 20. januara i 3. februara 2008. godine.

V) Uređivanje biračkih mesta

Član 9

(1) Opštinska uprava dužna je da blagovremeno obezbedi da prostor koji je određen kao biračko mesto bude pripremljen i otvoren za glasanje.

(2) Prostorija za glasanje mora biti prostrana i uređena na način koji omogućuje nesmetano sprovođenje glasanja.

(3) Na biračkom mestu vidno se ističu broj i naziv biračkog mesta, Državna zastava Republike Srbije, Zbirna izborna lista, rešenje o određivanju biračkog mesta i rešenje o imenovanju biračkog odbora.

(4) Na biračkom mestu i na 50 m od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola podnosilaca izbornih lista (političkih stranaka, koalicija političkih stranaka, grupa građana) i drugog propagandnog materijala.

(5) Birački odbor obezbediće licima koja prate rad biračkog odbora (ovlašćenim posmatračima) odgovarajuće mesto sa koga mogu da prate tok glasanja i utvrđivanje rezultata glasanja.

III ORGANI ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Član 10

(1) Organi za sprovođenje izbora su Republička izborna komisija i birački odbori.

(2) Organi za sprovođenje izbora rade u stalnom i proširenom sastavu.

(3) Članove organa za sprovođenje izbora u proširenom sastavu imenuje Republička izborna komisija na predlog predstavnika podnosilaca izbornih lista koji su određeni u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika i Zakonom o lokalnim izborima.

A) Republička izborna komisija

Član 11

(1) Republička izborna komisija obavlja poslove koji su određeni Zakonom o izboru narodnih poslanika i ovim uputstvom.

(2) Republička izborna komisija može da ovlasti svog člana ili zamenika člana ili više njih (u daljem tekstu: Koordinator Republičke izborne komisije) da u upravnom okrugu, gradu Beogradu ili u inostranstvu obavlja u ime Republičke izborne komisije pojedine radnje koje su vezane za organizaciju i pripremu izbora.

B) Birački odbori

Član 12

(1) Sve izbore koji su raspisani za 11. maj 2008. godine sprovodiće jedinstveni birački odbori.

(2) Birački odbori obavljaju poslove koji su određeni Zakonom o izboru narodnih poslanika, Zakonom o lokalnim izborima, ovim uputstvom i Pravilima o radu biračkih odbora.

a) Stalni sastav biračkog odbora

Član 13

(1) Članove biračkog odbora u stalnom sastavu čine predsednik, šest članova i njihovi zamenici.

(2) Biračke odbore unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija i biračke odbore u inostranstvu čine predsednik, dva člana i njihovi zamenici.

(3) Republička izborna komisija donosi rešenje o imenovanju članova biračkog odbora u stalnom sastavu najkasnije do 30. aprila 2008. godine u 24,00 časa.

Član 14

(1) Predsednika, dva člana i tri zamenika člana biračkog odbora u stalnom sastavu Republička izborna komisija imenuje na predlog poslaničkih grupa srazmerno njihovoj zastupljenosti u Narodnoj skupštini na dan raspisivanja izbora.

(2) Ukupan broj predsednika, članova i zamenika članova u stalnom sastavu svih biračkih odbora na teritoriji određene opštine, koji se imenuju na predlog određene poslaničke grupe, mora biti srazmeran zastupljenosti te poslaničke grupe u Narodnoj skupštini na dan raspisivanja izbora.

(3) Republička izborna komisija će blagovremeno, za svaku opštinu, utvrditi numerički prikaz merila za imenovanje članova biračkih odbora u stalnom sastavu.

Član 14a

(1) Na teritoriji opštine, odnosno grada u kojima političke stranke nacionalnih manjina imaju većinu u skupštini opštine, odnosno grada, zamenika predsednika biračkog odbora, tri člana i dva zamenika člana biračkog odbora u stalnom sastavu imenuje Republička izborna komisija na predlog poslaničkih grupa, srazmerno njihovoj zastupljenosti u Narodnoj skupštini.

(2) Predsednika biračkog odbora, tri člana i četiri zamenika člana biračkog odbora u stalnom sastavu imenuje Republička izborna komisija na predlog opštinske izborne komisije.

(3) Prilikom predlaganja predsednika, članova i zamenika članova biračkog odbora, opštinska izborna komisija je dužna da uvaži predloge političkih stranaka i grupa građana koje su zastupljene u skupštini opštine.

(4) Broj predsednika, članova i zamenika članova koje predlažu političke stranke i grupe građana u stalnom sastavu svih biračkih odbora na teritoriji određene opštine mora biti srazmeran zastupljenosti političkih stranka i grupa građana u skupštini opštine na dan raspisivanja lokalnih izbora.

Član 15

(1) Poslaničke grupe dužne su da, za teritoriju svake opštine, predloge za imenovanje svojih predstavnika u stalni sastav biračkih odbora dostave Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 15. aprila 2008. godine u 24,00 časa.

(2) U predlogu se navode sledeći podaci o predstavniku poslaničke grupe u stalnom sastavu biračkih odbora: ime i prezime, ime jednog roditelja, adresa prebivališta i jedinstveni matični broj građana.

(3) Ako neka poslanička grupa blagovremeno ne predloži predstavnika za stalni sastav biračkog odbora, Republička izborna komisija u stalni sastav biračkog odbora imenuje lice koje smatra najpodesnijim za vršenje ove dužnosti.

Član 16

(1) Zamenika predsednika, četiri člana i tri zamenika članova biračkog odbora u stalnom sastavu Republička izborna komisija imenuje na osnovu rešenja opštinske, odnosno gradske izborne komisije.

(2) Opštinska, odnosno gradska izborna komisija dužna je da, najdocnije do 20. aprila 2008. godine u 24,00 časa, Republičkoj izbornoj komisiji dostavi rešenje o određivanju zamenika predsednika, četiri člana i tri zamenika člana u stalni sastav biračkog odbora.

(3) Prilikom donošenja rešenja o određivanju zamenika predsednika, četiri člana i tri zamenika člana u stalni sastav biračkog odbora, opštinska, odnosno gradska izborna komisija dužna je da uvaži predloge odborničkih grupa, odnosno političkih stranaka i grupa građana koje su zastupljene u skupštini opštine, odnosno u skupštini grada.

(4) Ukupan broj zamenika predsednika, članova i zamenika članova u stalnom sastavu svih biračkih odbora na teritoriji određene opštine, odnosno grada, koji se imenuju na predlog odborničke grupe, odnosno političke stranke i grupe građana, mora biti srazmeran zastupljenosti odborničkih grupa, odnosno političkih stranaka i grupa građana u skupštini opštine na dan raspisivanja lokalnih izbora.

Član 17

(1) U gradu Beogradu i u gradu Nišu, zamenika predsednika, četiri člana i tri zamenika članova biračkog odbora u stalnom sastavu Republička izborna komisija imenuje na osnovu rešenja Izborne komisije grada Beograda, odnosno Gradske izborne komisije u Nišu.

(2) Izborna komisija grada Beograda i Gradska izborna komisija u Nišu dužne su da, najdocnije do 20. aprila 2008. godine u 24,00 časa, Republičkoj izbornoj komisiji dostave rešenja o određivanju zamenika predsednika, četiri člana i tri zamenika člana u stalni sastav biračkog odbora.

(3) Prilikom donošenja rešenja o određivanju zamenika predsednika, četiri člana i tri zamenika člana u stalni sastav biračkog odbora, Izborna komisija grada Beograda i Gradska izborna komisija u Nišu dužne su da uvaže predloge odborničkih grupa, odnosno političkih stranaka i grupa građana koje su zastupljene u Skupštini grada Beograda, odnosno u Skupštini grada Niša.

(4) Ukupan broj zamenika predsednika, članova i zamenika članova u stalnom sastavu svih biračkih odbora na teritoriji određene gradske opštine, koji se imenuju na predlog odborničke grupe, odnosno političke stranke i grupe građana, mora biti srazmeran zastupljenosti odborničkih grupa, odnosno političkih stranaka i grupa građana u Skupštini grada Beograda, odnosno u Skupštini grada Niša, na dan raspisivanja lokalnih izbora.

Član 18

(1) Birački odbori unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija imenuju se na predlog Ministarstva pravde, tako da u njima ne bude nijedno lice koje radi u Ministarstvu pravde ili koje glasa u zavodu.

(2) Birački odbori u inostranstvu imenuju se na predlog Ministarstva spoljnih poslova, po mogućnosti iz reda birača koji imaju boravište u inostranstvu.

b) Prošireni sastav biračkog odbora

Član 19

(1) Prošireni sastav biračkog odbora čine predstavnici podnosilaca izbornih lista određeni u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika i Zakonom o lokalnim izborima.

(2) Svaki podnosilac izborne liste može da predloži samo jednog člana i jednog zamenika člana u prošireni sastav biračkog odbora.

(3) Republičkoj izbornoj komisiji se dostavljaju sledeći podaci o članovima i zamenicima članova koji su određeni u prošireni sastav biračkog odbora: ime i prezime, ime jednog od roditelja, adresa prebivališta i jedinstveni matični broj građana.

(4) Republička izborna komisija imenuje prošireni sastav biračkih odbora najkasnije do 5. maja 2008. godine u 24,00 časa.

(5) Ako podnosilac izborne liste ne predloži predstavnika u birački odbor najkasnije do 5. maja 2008. godine u 24,00 časa, birački odbor nastavlja da radi i punovažno odlučuje bez predstavnika tog podnosioca izborne liste.

Član 20

(1) Pravo da predlože članove i zamenike članova u prošireni sastav biračkih odbora imaju: političke stranke, stranačke koalicije i grupe građana koje su podnosioci proglašenih izbornih lista za narodne poslanike, kao i političke stranke, stranačke koalicije i grupe građana koje su podnosioci proglašenih izbornih lista za odbornike u skupštini opštine, odnosno u skupštini grada, koje nisu podnele izborne liste za narodne poslanike.

(2) Na teritoriji grada Beograda i grada Niša, pravo da predlože članove i zamenike članova u prošireni sastav biračkih odbora imaju: političke stranke, stranačke koalicije i grupe građana koje su podnosioci proglašenih izbornih lista za narodne poslanike, političke stranke, stranačke koalicije i grupe građana koje su podnosioci proglašenih izbornih lista za odbornike u skupštini grada, a koje nisu podnele izborne liste za narodne poslanike, kao i političke stranke, stranačke koalicije i grupe građana koje su podnosioci proglašenih izbornih lista za odbornike u skupštini gradske opštine, a koje nisu podnele izborne liste za narodne poslanike, niti su podnele izborne liste za odbornike u skupštini grada.

Član 21

(1) Predlog za imenovanje člana i zamenika člana u prošireni sastav biračkog odbora podnosilac proglašene izborne liste za narodne poslanike dostavlja neposredno Republičkoj izbornoj komisiji.

(2) Predlog za imenovanje člana i zamenika člana u prošireni sastav biračkog odbora podnosilac proglašene izborne liste za odbornike u skupštini opštine, odnosno skupštini grada, dostavlja opštinskoj, odnosno gradskoj izbornoj komisiji.

(3) Na osnovu tog predloga, opštinska, odnosno gradska izborna komisija donosi rešenje o određivanju članova i zamenika članova u prošireni sastav biračkog odbora i dostavlja ga Republičkoj izbornoj komisiji.

v) Provera izbornog prava za članove biračkih odbora

Član 22

(1) U birački odbor imenuju se lica koja imaju izborno pravo.

(2) Izborno pravo proverava opštinska uprava po službenoj dužnosti, a ako lice koje je predloženo u sastav biračkog odbora nema izborno pravo, opštinska uprava o tome odmah obaveštava Republičku izbornu komisiju i podnosioca izborne liste.

(3) Predlagač predstavnika u biračkim odborima (poslanička grupa ili podnosilac izborne liste) dostavlja potvrdu o izbornom pravu Republičkoj izbornoj komisiji ako je član, odnosno zamenik člana biračkog odbora upisan u birački spisak neke druge opštine ili ako je predložen za člana biračkog odbora u inostranstvu.

(4) Na zahtev predlagača predstavnika u biračkim odborima (poslanička grupa ili podnosilac izborne liste), opštinska uprava je dužna da pečat, kojim potvrđuje da predloženi članovi i zamenici članova biračkog odbora imaju izborno pravo, stavi na pisani predlog za imenovanje predstavnika u jedan ili više biračkih odbora.

g) Zamena člana biračkog odbora

Član 23

(1) Zamenu člana biračkog odbora vrši Republička izborna komisija na zahtev predlagača (Ministarstva pravde, Ministarstva spoljnih poslova, poslaničke grupe, odnosno podnosioca izborne liste za narodne poslanike).

(2) Zamenu zamenika predsednika, četiri člana i tri zamenika člana biračkog odbora u stalnom sastavu koji su imenovani na osnovu rešenja opštinske, odnosno gradske izborne komisije, Izborne komisije grada Beograda i Gradske izborne komisije u Nišu, kao i zamenu članova biračkog odbora u proširenom sastavu koji su imenovani na predlog podnosilaca izbornih lista za odbornike u skupštini opštine, odnosno skupštine grada, Skupštine grada Beograda i Skupštine grada Niša, Republička izborna komisija vrši na osnovu rešenja opštinske, odnosno gradske izborne komisije, Izborne komisije grada Beograda i Gradske izborne komisije u Nišu.

(3) Posle predaje izbornog materijala opštinskim izbornim komisijama, Koordinator Republičke izborne komisije ovlašćen je da, na zahtev predlagača ili na osnovu rešenja opštinske, odnosno gradske izborne komisije, Izborne komisije grada Beograda i Gradske izborne komisije u Nišu, zameni člana ili zamenika člana biračkog odbora ako je imenovani član ili zamenik člana biračkog odbora sprečen ili odsutan, najkasnije do 9. maja 2008. godine u 20,00 časova.

d) Zakonska ograničenja. Dužnost obaveštavanja

Član 24

(1) Isto lice ne može istovremeno biti član u dva biračka odbora.

(2) Prilikom imenovanja i zamene članova biračkog odbora, Republička izborna komisija, opštinske, gradske izborne komisije i Izborna komisija grada Beograda će po službenoj dužnosti paziti na zakonska ograničenja iz člana 29. stav 4. i člana 30. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika.

(3) U slučaju postojanja odnosa iz kojeg proističe zabrana prilikom imenovanja ili zamene članova biračkih odbora, u sastav biračkog odbora biće imenovan predstavnik onog predlagača čiji je predlog za imenovanje ranije dostavljen Republičkoj izbornoj komisiji.

(4) U slučaju postojanja odnosa iz kojeg proističe zabrana prilikom donošenja rešenja o određivanju zamenika predsednika, četiri člana i tri zamenika člana biračkog odbora u stalnom sastavu od strane opštinske, odnosno gradske izborne komisije, u sastav biračkog odbora biće određen predstavnik onog predlagača čiji je predlog za imenovanje ranije dostavljen opštinskoj, odnosno gradskoj izbornoj komisiji.

(5) Opštinske, odnosno gradske izborne komisije, Izborna komisija grada Beograda i Gradska izborna komisija u Nišu dužne su da Republičkoj izbornoj komisiji dostave proglašene izborne liste za izbor odbornika odmah po proglašenju, a najkasnije do 26. aprila 2008. godine u 24,00 časova, dok zbirne izborne liste za izbor odbornika dostavljaju odmah po proglašenju, a najkasnije do 3. maja 2008. godine u 24,00 časova.

(6) Republička izborna komisija dužna je da opštinskim, odnosno gradskim izbornim komisijama, Izbornoj komisija grada Beograda i Gradskoj izbornoj komisiji u Nišu dostavi proglašene izborne liste za izbor narodnih poslanika odmah po proglašenju, a najkasnije do 26. aprila 2008. godine u 24,00 časova, dok zbirnu izbornu listu za izbor narodnih poslanika dostavlja odmah po proglašenju, a najkasnije do 3. maja 2008. godine u 24,00 časova.

IV PODNOŠENJE IZBORNE LISTE

A) Ko može da podnese izbornu listu

Član 25

(1) Listu kandidata za narodne poslanike (u daljem tekstu: izborna lista) mogu da podnesu registrovane političke stranke, stranačke koalicije i druge političke organizacije, posebno ili zajedno, kao i grupe građana (u daljem tekstu: podnosilac izborne liste).

(2) Grupu građana pismenim sporazumom osniva najmanje deset birača čiji potpisi moraju biti overeni kod suda i ona ne mora da ima naziv.

(3) Izbornu listu može da u ime podnosioca izborne liste podnese samo lice koje je podnosilac izborne liste za to ovlastio.

(4) Lice koje je ovlašćeno da podnese izbornu listu ovlašćeno je i da u ime podnosioca izborne liste vrši sve druge radnje u izborima, izuzev ako podnosilac izborne liste drukčije ne odredi.

B) Rok za podnošenje izborne liste

Član 26

(1) Izborne liste podnose se Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 25. aprila 2008. godine u 24,00 časa, na propisanom obrascu NP-1/2008, u pisanoj i elektronskoj formi (CD ili disketa).

(2) Sadržina izborne liste u pisanoj formi i izborne liste u elektronskoj formi mora biti istovetna.

V) Sadržina izborne liste

Član 27

(1) Izborna lista sadrži:

- naziv podnosioca izborne liste,

- naziv izborne liste (ako je određen),

- ime i prezime nosioca izborne liste (ako je određen),

- podatke o svim kandidatima za narodne poslanike (redni broj na izbornoj listi, ime i prezime, datum rođenja, zanimanje, prebivalište i adresa stana kandidata navedeni prema podacima iz uverenja o prebivalištu),

- mesto i datum podnošenja izborne liste,

- ime i prezime i potpis lica koje je ovlašćeno da podnese izbornu listu.

(2) Ako izbornu listu podnosi politička stranka, dužna je da svoj naziv navede prema nazivu iz akta o registraciji.

(3) Na izbornoj listi među svaka četiri kandidata po redosledu na listi (prva četiri mesta, druga četiri mesta i tako do kraja liste) mora biti po jedan kandidat - pripadnik onog pola koji je manje zastupljen na listi, a ukupno na izbornoj listi mora biti najmanje 30% kandidata manje zastupljenog pola na listi.

(4) Ako izborna lista ne ispunjava sadržinske uslove iz ovog člana, smatraće se da sadrži nedostatke za proglašenje.

G) Dokumentacija koja se dostavlja uz izbornu listu

Član 28*

Prilikom podnošenja izborne liste Republičkoj izbornoj komisiji, uz izbornu listu obavezno se prilaže i sledeća dokumentacija:

1. Ovlašćenje lica koje je podnosilac izborne liste ovlastio da podnese izbornu listu, na obrascu NP-2/2008;

2. Pismena saglasnost nosioca izborne liste (ako je određen) da pristaje da bude nosilac izborne liste, na obrascu NP-3/2008;

3. Pismena izjava svakog kandidata za narodnog poslanika da prihvata da bude kandidat za narodnog poslanika, na obrascu NP-5/2008;

4. Potvrda o izbornom pravu svakog kandidata za narodnog poslanika, na obrascu NP-4/2008 ili važećem obrascu organa opštinske uprave;

5. Potvrda o prebivalištu svakog kandidata za narodnog poslanika, na obrascu NP-6/2008 ili važećem obrascu nadležnog organa;

6. Uverenje o državljanstvu svakog kandidata za narodnog poslanika, na obrascu nadležnog organa;

7. Spisak birača koji svojim potpisima podržavaju izbornu listu, sređen po azbučnom redu prezimena birača, izrađen u pisanom i u elektronskom obliku (CD ili disketa) tako da spisak u oba oblika bude istovetan, a koji potpisuje lice koje je ovlašćeno da podnese izbornu listu, na obrascu NP-7/2008;

8.* Najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača koji podržavaju izbornu listu, složenih po azbučnom redu prezimena birača, odnosno najmanje 3.000 sudski overenih izjava birača ako izbornu listu podnosi politička stranka nacionalne manjine ili koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina, na obrascu NP-8/2008;

9. Sporazum o obrazovanju stranačke koalicije ili o obrazovanju grupe građana, ako izbornu listu podnosi stranačka koalicija ili grupa građana.

Član 29

Ako izbornu listu podnosi grupa građana, obavezno se prilaže i sporazum o obrazovanju grupe građana, koji sadrži ciljeve njenog obrazovanja i podatke o licima koja su obrazovala grupu građana (ime i prezime, JMBG i prebivalište i adresa stana navedeni prema podacima iz lične karte), kao i potvrde o izbornom pravu za sva lica koja čine grupu građana, na obrascu NP-31/2008 ili na obrascu opštinske uprave.

Član 30

Podnosilac izborne liste koji namerava da stekne položaj političke stranke ili koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina dužan je da prilikom podnošenja izborne liste Republičkoj izbornoj komisiji priloži, uz ostalu dokumentaciju, i pisani predlog da mu se pri proglašenju izborne liste utvrdi položaj političke stranke nacionalne manjine, odnosno koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina.

D) Preuzimanje potrebnih obrazaca

Član 31

Podnosioci izbornih lista mogu da preuzmu jedan primerak obrazaca potrebnih za podnošenje izbornih lista koje je propisala Republička izborna komisija, u prostorijama Komisije, počev od 19. marta 2008. godine.

V OBJAVLJIVANJE ZBIRNE IZBORNE LISTE

Član 32

(1) Republička izborna komisija objavljuje zbirnu izbornu listu u "Službenom glasniku Republike Srbije", najkasnije do 30. aprila 2008. godine u 24,00 časa.

(2) Zbirna izborna lista ističe se na vidnim mestima u naseljima, ulicama i na drugi način kojim se omogućava biračima da budu što bolje upoznati s proglašenim izbornim listama i kandidatima na njima.

(3) Zbirna izborna lista objavljuje se i u sredstvima javnog informisanja.

VI PREDAJA IZBORNOG MATERIJALA BIRAČKIM ODBORIMA PRE GLASANJA

A) Obezbeđivanje izbornog materijala

Član 33

(1) Izborni materijal za sprovođenje izbora za narodne poslanike obezbeđuje Republička izborna komisija.

(2) Opštinska uprava blagovremeno obezbeđuje za svaki birački odbor, izuzev za biračke odbore u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija i za biračke odbore u inostranstvu:

- glasačku kutiju,

- paravane za glasanje,

- pribor za pisanje,

- pribor za pečaćenje (pečat i pečatni vosak) glasačkih kutija i drugog izbornog materijala,

- sprej za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača i UV lampu,

- koverte za odlaganje glasačkih listića.

(3) Glasačku kutiju, paravane za glasanje, pribor za pisanje, pribor za pečaćenje (pečat i pečatni vosak) glasačkih kutija i drugog izbornog materijala, sprej, UV lampu i koverte za odlaganje glasačkih listića - za biračke odbore na teritoriji Kosova i Metohije, kao i za biračke odbore u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija i za biračke odbore u inostranstvu obezbeđuje Republička izborna komisija.

(4) Opštinska uprava, Ministarstvo pravde i Ministarstvo spoljnih poslova dužni su da blagovremeno obezbede prostor za bezbedno čuvanje izbornog materijala i da se staraju o tome da prostor koji je određen kao biračko mesto bude uređen na način koji je propisan Zakonom o izboru narodnih poslanika i otvoren za glasanje.

B) Izborni materijal koji se obezbeđuje za svaki birački odbor

Član 34

Republička izborna komisija obezbeđuje sledeći izborni materijal za svaki birački odbor:

1. Zbirnu izbornu listu;

2. Rešenje o određivanju biračkog mesta (izvod);

3. Rešenje o imenovanju biračkog odbora;

4. Izvod iz biračkog spiska za glasanje na biračkom mestu, a pored njega i poseban izvod iz biračkog spiska ako na biračkom mestu glasaju i birači koji se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koji izvršavaju obaveze u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije;

5. Posebne izvode iz biračkog spiska za biračke odbore unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija i za biračke odbore u inostranstvu;

6. Potreban broj glasačkih listića (obrazac NP-14/2008), koji odgovara broju birača koji su upisani na biračkom mestu. Glasački listići za glasanje birača koji su upisani u posebne izvode iz biračkog spiska obezbeđuju se iz obavezne rezerve;

7. Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije (obrazac NP-13/2008);

8. Obrazac zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika (u daljem tekstu: zapisnik o radu biračkog odbora), u šest primeraka (obrazac NP-22/2008);

9. Obrasce odgovarajućih zapisnika o primopredaji izbornog materijala pre glasanja i posle glasanja;

10. Potreban broj obrazaca potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta (obrazac NP-15/2008);

11. Pravila o radu biračkih odbora;

12. Državnu zastavu Republike Srbije.

V) Predaja izbornog materijala posredstvom opštinske izborne komisije

Član 35

(1) Štampani izborni materijal Koordinator Republičke izborne komisije preuzima u štampariji 7. maja 2008. godine.

(2) Za sprovođenje izbora na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija i za sprovođenje izbora u inostranstvu štampani izborni materijal Koordinator Republičke izborne komisije preuzima u štampariji 5. maja 2008. godine.

(3) Koordinator Republičke izborne komisije predaje propisani izborni materijal opštinskoj, odnosno gradskoj izbornoj komisiji, Izbornoj komisiji grada Beograda i Gradskoj izbornoj komisiji u Nišu u sedištu upravnog okruga, najkasnije do 7. maja 2008. godine u 24,00 časa. O obavljenoj primopredaji izbornog materijala sačinjava se zapisnik na propisanom obrascu (NP-16/2008).

(4) Opštinska, odnosno gradska izborna komisija, Izborna komisija grada Beograda i Gradska izborna komisija u Nišu primljeni materijal, zajedno s materijalom koji je obezbedila opštinska uprava (glasačke kutije, paravani za glasanje, pribor za pisanje, pribor za pečaćenje glasačkih kutija i drugog izbornog materijala, sprej, UV lampe i koverte za odlaganje glasačkih listića), predaje biračkim odborima, u sedištu opštine, odnosno grada, najkasnije do 8. maja 2008. godine u 24,00 časa. O obavljenoj primopredaji izbornog materijala sačinjava se zapisnik na propisanom obrascu (NP-18/2008).

G) Predaja izbornog materijala neposredno biračkim odborima

Član 36

(1) Koordinator Republičke izborne komisije predaje izborni materijal neposredno biračkim odborima unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, u sedištu upravnog okruga na čijoj teritoriji se nalazi zavod. O obavljenoj primopredaji izbornog materijala sačinjava se zapisnik na propisanom obrascu (NP-20/2008).

(2) Koordinator Republičke izborne komisije predaje izborni materijal za glasanje u inostranstvu neposredno biračkim odborima, u sedištu Ministarstva spoljnih poslova. O obavljenoj primopredaji izbornog materijala sačinjava se zapisnik na propisanom obrascu (NP-21/2008).

(3) Birački odbori prenose izborni materijal na biračko mesto u inostranstvu na način na koji se dostavlja diplomatska pošiljka, a kojim je osigurana bezbednost izbornog materijala.

VII PREDAJA IZBORNOG MATERIJALA REPUBLIČKOJ IZBORNOJ KOMISIJI POSLE GLASANJA

A) Predaja izbornog materijala posredstvom opštinske izborne komisije

Član 37

(1) Pošto utvrdi rezultate glasanja na biračkom mestu, birački odbor bez odlaganja predaje opštinskoj, odnosno gradskoj izbornoj komisiji u zgradi opštine, odnosno grada, sav propisani izborni materijal (zapisnik o radu biračkog odbora, izvod iz biračkog spiska i poseban izvod iz biračkog spiska ako su na biračkom mestu glasali i birači koji se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koji izvršavaju obaveze u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije, kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije, zapečaćeni koverat u koji su stavljeni neupotrebljeni glasački listići, zapečaćeni koverat u koji su stavljeni nevažeći glasački listići, zapečaćeni koverat u koji su stavljeni važeći glasački listići, kao i potpisane potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta), o čemu se sastavlja zapisnik na propisanom obrascu (NP-23/2008).

(2) Izborni materijal koji se predaje opštinskoj, odnosno gradskoj izbornoj komisiji mora biti upakovan u posebne koverte. Na kovertama se ispisuje šta sadrže, a na kovertama koje sadrže glasačke listiće ispisuje se i broj glasačkih listića. Koverte moraju da budu zapečaćene.

(3) Zapisnik o radu biračkog odbora, izvod iz biračkog spiska i potvrde o biračkom pravu za glasanje van biračkog mesta, pakuju se odvojeno od ostalog izbornog materijala.

(4) Pošto preuzme izborni materijal od svih biračkih odbora, opštinska, odnosno gradska izborna komisija, preuzeti izborni materijal odmah predaje Koordinatoru Republičke izborne komisije, u sedištu upravnog okruga, o čemu se sastavlja zapisnik na propisanom obrascu (NP-24/2008).

B) Predaja izbornog materijala neposredno Koordinatoru Republičke izborne komisije

Član 38

(1) Pošto utvrdi rezultate glasanja na biračkom mestu, birački odbor unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija predaje propisani izborni materijal neposredno Koordinatoru Republičke izborne komisije, u sedištu upravnog okruga, o čemu se sastavlja zapisnik na propisanom obrascu (NP-27/2008).

(2) Posle glasanja u inostranstvu birački odbor predaje propisani izborni materijal neposredno Koordinatoru Republičke izborne komisije u sedištu Republičke izborne komisije, na način koji je predviđen za dostavljanje diplomatskih pošiljki i tako da izborni materijal može da bude blagovremeno računarski obrađen radi saopštavanja rezultata izbora, o čemu se sastavlja zapisnik na propisanom obrascu (NP-28/2008).

VIII SPROVOĐENJE IZBORA NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE KOSOVO I METOHIJA

A) Uvod

Član 39

Na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija (u daljem tekstu: KiM), kao delu Republike Srbije, glasanje će se obaviti na pojedinim određenim biračkim mestima na kojima su ispunjeni zakonski uslovi za sprovođenje izbora i na kojima su potpuno bezbedni svi učesnici u sprovođenju izbora i izborni materijal.

Čl. 40-42**

(Prestalo da važi)

IX STANDARDI ZA IZBORNI MATERIJAL

A) Glasačka kutija

Član 43

Glasačka kutija izrađuje se prema standardima koje propisuje ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

B) Štampanje glasačkih listića

Član 44

(1) Glasački listići za izbor narodnih poslanika štampaju se u Beogradu, u štampariji koju odredi Republička izborna komisija.

(2) Glasački listići štampaju se na hartiji koja je zaštićena vodenim žigom.

(3) Broj glasačkih listića koji se štampaju, njihov oblik, boju i njihov izgled utvrđuje Republička izborna komisija. Broj glasačkih listića koji se štampaju mora da bude jednak broju birača koji su upisani u birački spisak.

(4) Glasački listići za izbor narodnih poslanika, glasački listići za izbor odbornika u skupštinama gradova i glasački listići za izbor odbornika u skupštinama opština izrađuju se u različitim bojama.

(5) Pre početka štampanja glasačkih listića Republička izborna komisija utvrđuje broj rezervnih glasačkih listića, koji ne može biti veći od 1,2% od ukupnog broja birača. O broju rezervnih glasačkih listića Republička izborna komisija donosi rešenje koje se objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije".

(6) Štampanje glasačkih listića nadzire Republička izborna komisija.

V) Priprema za štampanje glasačkih listića

Član 45

(1) Tekst i izgled glasačkih listića utvrđuje Republička izborna komisija na predlog Radne grupe za štampanje izbornog materijala.

(2) Republička izborna komisija posle donošenja odluke o tekstu i izgledu glasačkog listića sačinjava uzorak glasačkog listića koji overava predsednik Republičke izborne komisije svojim potpisom i pečatom Republičke izborne komisije.

(3) Overeni uzorak glasačkog listića predaje se štampariji, koja na osnovu njega izrađuje grafičke ploče.

(4) Proces štampanja započinje u prisustvu ovlašćenih predstavnika Republičke izborne komisije i predstavnika predlagača kandidata stavljanjem grafičkih ploča u mašine za štampanje.

(5) Po puštanju u pogon štamparskih mašina, prvi primerci glasačkih listića se na licu mesta uništavaju sve dok se ne odštampa glasački listić koji zadovoljava optimalne grafičke standarde.

(6) Prvi odštampani glasački listić koji ispunjava optimalne grafičke standarde, predstavnik Republičke izborne komisije upoređuje sa overenim uzorkom glasačkog listića.

(7) Pošto utvrdi da je odštampani primerak glasačkog listića podudaran sa overenim uzorkom, predstavnik Republičke izborne komisije svojim potpisom odobrava štampanje glasačkih listića u utvrđenom broju primeraka.

(8) Odmah po završetku štampanja, komisija koju čine predstavnici Republičke izborne komisije, predlagača kandidata i štamparije uništava kompjutersku pripremu za izradu grafičkih ploča i grafičke ploče.

(9) O uništavanju kompjuterske pripreme i grafičkih ploča sastavlja se zapisnik, a uništene grafičke ploče se predaju Republičkoj izbornoj komisiji.

G) Pravo nadzora

Član 46

(1) Štampanje glasačkih listića nadzire Republička izborna komisija preko svojih članova.

(2) Republička izborna komisija dužna je da obezbedi javnost štampanja glasačkih listića.

(3) Predstavnici podnosilaca izbornih lista imaju pravo da prisustvuju štampanju, brojanju i pakovanju glasačkih listića i dostavljanju glasačkih listića Republičkoj izbornoj komisiji, radnim telima i biračkim odborima.

(4) Republička izborna komisija je dužna da blagovremeno obavesti podnosioce izbornih lista o tome da njihovi predstavnici imaju pravo da prisustvuju štampanju, brojanju, pakovanju i dostavljanju glasačkih listića, kao i o tome gde se odvijaju i kad počinju te radnje.

X UPOTREBA JEZIKA I PISAMA

Član 47

(1) Tekst glasačkog listića i preostalog materijala za sprovođenje izbora štampa se na srpskom jeziku, ćirilicom.

(2) U opštinama u kojima je, na dan raspisivanja izbora, u službenoj upotrebi jezik nacionalne manjine, tekst Zbirne izborne liste, tekst glasačkog listića i tekst obrasca zapisnika o radu biračkog odbora štampaju se na srpskom jeziku i ćirilicom, a ispod tog teksta štampa se tekst na jeziku i pismu nacionalne manjine, u istom obliku i sa istom veličinom slova.

(3) Ako je u opštini, na dan raspisivanja izbora, u službenoj upotrebi više jezika nacionalnih manjina, tekst na jezicima nacionalnih manjina ispisuje se posle srpskog jezika, po azbučnom redu naziva jezika nacionalne manjine.

(4) Prevođenje izbornog materijala na jezik nacionalnih manjina obezbeđuje Republička izborna komisija.

XI STATISTIČKA OBRADA PODATAKA

Član 48

(1) Statističku obradu podataka pri sprovođenju izbora za narodne poslanike obavlja Republički zavod za statistiku, na osnovu zapisnika o radu biračkih odbora, koje mu dostavlja Republička izborna komisija.

(2) Republički zavod za statistiku određuje lice koje će, po završetku glasanja, prisustvovati primopredaji izbornog materijala između biračkih odbora i opštinskih izbornih komisija, odnosno između Koordinatora Republičke izborne komisije i izvršiti logičko-računsku kontrolu podataka u zapisnicima o radu biračkih odbora, kao i pripremiti podatke o privremenim rezultatima izbora.

XII PRAĆENJE RADA ORGANA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

A) Domaći posmatrači

Član 49

(1) Domaće organizacije koje su registrovane za praćenje izbora i koje žele da prate rad organa za sprovođenje izbora (domaći posmatrači), podnose prijavu Republičkoj izbornoj komisiji, najkasnije do 30. aprila 2008. godine u 24,00 časa.

(2) Prijava sadrži: naziv organizacije, broj posmatrača, ime i prezime posmatrača, JMBG, fotografiju posmatrača i područje praćenja rada organa za sprovođenje izbora.

(3) Uz prijavu se podnosi i akt o registraciji organizacije kod nadležnog organa.

(4) Republička izborna komisija može izdati ovlašćenja domaćim posmatračima, na osnovu kojih oni mogu da prate rad organa za sprovođenje izbora.

(5) Odluku o davanju saglasnosti domaćim posmatračima za praćenje rada organa za sprovođenje izbora, Republička izborna komisija donosi većinom glasova članova u stalnom, odnosno proširenom sastavu.

B) Strani posmatrači

Član 50

(1) Zainteresovani predstavnici stranih država, međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija, koji žele da prate rad organa za sprovođenje izbora (strani posmatrači), podnose prijavu Republičkoj izbornoj komisiji, najkasnije do 30. aprila 2008. godine u 24,00 časa.

(2) Prijava sadrži: naziv države, odnosno organizacije iz koje posmatrač dolazi, ime i prezime stranog posmatrača, broj putne isprave stranog posmatrača, njegovu fotografiju i vreme njegovog boravka u Republici Srbiji.

(3) Pošto pribavi mišljenje nadležnog državnog organa, Republička izborna komisija može izdati ovlašćenja stranim posmatračima, na osnovu kojih oni mogu da prate rad organa za sprovođenje izbora.

(4) Odluku o davanju saglasnosti stranim posmatračima za praćenje rada organa za sprovođenje izbora, Republička izborna komisija donosi većinom glasova članova u stalnom, odnosno proširenom sastavu.

V) Identifikacione kartice i troškovi praćenja rada organa za sprovođenje izbora

Član 51

(1) Republička izborna komisija izdaje domaćim i stranim posmatračima identifikacione kartice, koje sadrže podatke koji su neophodni, a koji se preuzimaju iz prijave.

(2) Posmatrači su dužni da identifikacione kartice nose na vidnom mestu.

(3) Troškove praćenja rada organa za sprovođenje izbora i troškove izdavanja identifikacionih kartica snose oni čiji posmatrači prate izbore.

G) Položaj posmatrača

Član 52

(1) Republička izborna komisija dužna je da posmatračima, kojima je odobrila praćenje izbora, omogući nesmetano praćenje svake izborne radnje, i da u zapisnicima o svom radu konstatuje njihovo prisustvo.

(2) Birački odbor dužni su da posmatračima, kojima je Republička izborna komisija odobrila praćenje izbora, omoguće nesmetano praćenje svake izborne radnje i da u zapisnicima o svom radu konstatuju njihovo prisustvo.

(3) Posmatrači su dužni da postupaju po pravilima o održavanju reda na biračkom mestu.

(4) Republička izborna komisija ili birački odbor mogu da oduzmu posmatraču ovlašćenje i identifikacionu karticu ako se posmatrač ne pridržava pravila o održavanju reda na biračkom mestu, ako na biračkom mestu koristi pejdžer, mobilni telefon i druga sredstva veza i komunikacija, a posebno ako na bilo koji način pokuša da učestvuje u radu biračkog odbora.

(5) Posmatrači rada Republičke izborne komisije u sedištu Republičke izborne komisije dužni su da se kreću u okviru ovlašćenja koja su dobili od Republičke izborne komisije.

XIII SREDSTVA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Član 53

(1) Sredstva za sprovođenje izbora obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

(2) Zahtev za dodelu sredstava, sa specifikacijom ukupnih troškova, Republička izborna komisija podnosi nadležnom republičkom organu.

(3) Sredstva za sprovođenje izbora mogu da se koriste za:

- rad organa za sprovođenje izbora,

- štampanje izbornog materijala,

- naknade članovima Republičke izborne komisije u stalnom i proširenom sastavu,

- naknade članovima biračkih odbora u inostranstvu i u ustanovama za izvršenje zavodskih sankcija,

- naknade predsednicima, članovima i zamenicima članova biračkih odbora u stalnom sastavu koji su imenovani na predlog poslaničkih grupa,

- naknade članovima i zamenicima članova biračkih odbora u proširenom sastavu, koji su imenovani na predlog podnosilaca proglašenih izbornih lista za narodne poslanike;

- naknade za rad zaposlenih koji su angažovani da bi za Republičku izbornu komisiju obavljali stručne i druge poslove u vezi sa sprovođenjem izbora,

- naknade za dnevnice i putne troškove predsednika i članova Republičke izborne komisije i njihovih zamenika, kao i zaposlenih i drugih lica koja su angažovana u vezi sa sprovođenjem izbora,

- nabavku kancelarijskog i ostalog potrošnog materijala,

- prikupljanje, statističku obradu i prezentaciju podataka,

- prevozničke, PTT, ugostiteljske i druge usluge.

(4) Nalogodavci za raspolaganje sredstvima su predsednik Republičke izborne komisije i sekretar Republičke izborne komisije. Oni su dužni da Republičkoj izbornoj komisiji podnose izveštaje o utrošenim sredstvima.

(5) Sredstava za naknadu dnevnica i putnih troškove isplaćuju se prema zakonu i drugim propisima i odlukama Republičke izborne komisije.

XIV OBRASCI ZA SPROVOĐENJE POJEDINIH IZBORNIH RADNJI

Član 54***

Pojedine radnje pri sprovođenju izbora za narodne poslanike vršiće se prema obrascima koji su sastavni deo ovog uputstva:

1. izborna lista kandidata za narodne poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije (NP-1/2008);

2. ovlašćenje da se podnese izborna lista kandidata za narodne poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije (NP-2/2008);

3. saglasnost nosioca izborne liste da pristaje da bude nosilac izborne liste kandidata za narodne poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije (NP-3/2008);

4. potvrda o izbornom pravu kandidata za narodnog poslanika (NP-4/2008);

5. izjava kojom se prihvata kandidatura za narodnog poslanika (NP-5/2008);

6. potvrda o prebivalištu kandidata za narodnog poslanika (NP-6/2008);

7. spisak birača koji svojim potpisima podržavaju izbornu listu kandidata za narodne poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije (NP-7/2008);

8. izjava birača da podržava izbornu listu kandidata za narodne poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije (NP-8/2008);

9. rešenje o proglašenju izborne liste (NP-9/2008);

10. rešenje o odbacivanju izborne liste (NP-10/2008);

11. rešenje o odbijanju proglašenja izborne liste (NP-11/2008);

12. rešenje o utvrđivanju Zbirne izborne liste (NP-12/2008);

13. kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije (NP-13/2008);

14. glasački listić za izbor narodnih poslanika u Narodnu skupštinu Republike Srbije (NP-14/2008);

15. potvrda o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta (NP-15/2008);

16. zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja između Koordinatora Republičke izborne komisije i opštinske/gradske izborne komisije (NP-16/2008);

17. (stavljen van snage)

18. zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja između opštinske/gradske izborne komisije i biračkog odbora (NP-18/2008);

19. (stavljen van snage)

20. zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja između Koordinatora Republičke izborne komisije i biračkog odbora unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija (NP-20/2008);

21. zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja između Koordinatora Republičke izborne komisije i biračkog odbora u inostranstvu (NP-21/2008);

22. zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika (NP-22/2008);

23. zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja između biračkog odbora i opštinske/gradske izborne komisije (NP-23/2008);

24. zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja između opštinske/gradske izborne komisije i Koordinatora Republičke izborne komisije (NP-24/2008);

25. (stavljen van snage)

26. (stavljen van snage)

27. zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja između biračkog odbora unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija i Koordinatora Republičke izborne komisije (NP-27/2008);

28. zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja između biračkog odbora u inostranstvu i Koordinatora Republičke izborne komisije (NP-28/2008);

29. zapisnik o radu Republičke izborne komisije na utvrđivanju rezultata izbora za narodne poslanike održanih 11. maja 2008. godine (NP-29/2008);

30. uverenje o izboru za narodnog poslanika (NP-30/2008);

31. potvrda o izbornom pravu (NP-31/2008).

XV ČUVANJE IZBORNOG MATERIJALA

Član 55

(1) Izvodi iz biračkog spiska i zapisnici o radu biračkih odbora i o radu Republičke izborne komisije čuvaju se trajno.

(2) Glasački listići i ostali izborni materijal čuvaju se četiri godine.

(3) Finansijski dokumenti čuvaju se u rokovima koji su utvrđeni propisima o čuvanju finansijskih dokumenata.

(4) Po isteku roka za čuvanje izbornog materijala, s materijalom se postupa u skladu s propisima o arhivskoj građi.

XVI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 56

Stupanjem na snagu ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo za sprovođenje Zakona o izboru narodnih poslanika ("Službeni glasnik RS", broj 103/06).

Član 57

Ovo uputstvo stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopuni
Uputstva za sprovođenje Zakona o izboru narodnih poslanika

("Sl. glasnik RS", br. 31/2008)

Član 4

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalne odredbe Odluke o izmeni
Uputstva za sprovođenje Zakona o izboru narodnih poslanika

("Sl. glasnik RS", br. 48/2008)

2. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja.

3. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac NP-1/2008

 

IZBORNA LISTA
KANDIDATA ZA NARODNE POSLANIKE U NARODNOJ SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE

 

 

(naziv podnosioca izborne liste: registrovana politička stranka -

 

- stranačka koalicija - druga politička organizacija - grupa građana)

 

podnosi Republičkoj izbornoj komisiji Izbornu listu 

 

 

(naziv izborne liste, sa imenom i prezimenom nosioca izborne liste ako je određen)

za izbor narodnih poslanika u Narodnu skupštinu Republike Srbije.

Kandidati za narodne poslanike su:

Red.
Broj

Ime i prezime

Datum
rođenja

Zanimanje

Prebivalište i
adresa stana1

(navesti sve kandidate po odrednicama iz ove tabele)

 

 

,

 

 

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

 

Lice koje je ovlašćeno da podnese izbornu listu,

 

 

 

(potpis)

 

 

 

(ime i prezime)

_______________
Ova izborna lista dostavlja se u pisanoj i elektronskoj formi, a uz nju se obavezno dostavljaju i:

1. Ovlašćenje lica da podnose izbornu listu,
2. Pismena saglasnost nosioca izborne liste da pristaje da bude nosilac izborne liste,
3. Potvrda o izbornom pravu svakog kandidata za narodnog poslanika,
4. Pismena izjava svakog kandidata za narodnog poslanika da prihvata da bude kandidat za narodnog poslanika,
5. Potvrda o prebivalištu svakog kandidata za narodnog poslanika,
6. Uverenje o državljanstvu svakog kandidata za narodnog poslanika,
7. Spisak birača koji podržavaju izbornu listu, u pisanoj i elektronskoj formi, sa izjavom svakog birača čiji je potpis overen kod opštinskog suda, složen po azbučnom redu,
8. Sporazum o obrazovanju stranačke koalicije ili o obrazovanju grupe građana - ako je izbornu listu podnela stranačka koalicija ili grupa građana.

NAPOMENA: Na izbornoj listi među svaka četiri kandidata po redosledu na listi mora da bude po jedan kandidat koji je pripadnik pola koji je manje zastupljen na izbornoj listi, a takvih kandidata ukupno na izbornoj listi mora da bude najmanje 30%.

POSEBNA NAPOMENA: Podnosilac izborne liste koji namerava da stekne položaj političke stranke ili koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina dužan je da prilikom podnošenja izborne liste dostavi i pisani predlog da mu se pri proglašenju izborne liste utvrdi položaj političke stranke nacionalne manjine, odnosno koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina.

___________________________
1 Prema podacima iz uverenja o prebivalištu

 

Obrazac NP-2/2008

 

OVLAŠĆENJE
DA SE PODNESE IZBORNA LISTA KANDIDATA ZA NARODNE POSLANIKE U NARODNOJ SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE

 

Ovlašćuje se

 

 

(ime i prezime)

 

 

 

(zanimanje)

 

 

 

(JMBG)

 

 

 

(prebivalište i adresa stana)

da, u ime 

 

,

 

(naziv političke stranke - stranačke koalicije - druge političke organizacije - grupe građana)

 

podnese Republičkoj izbornoj komisiji Izbornu listu kandidata za narodne poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

 

 

,

 

 

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

 

 

 

 

M. P.

(potpis)

 

 

 

 

 

(ime i prezime lica koje je statutom političke stranke, odnosno koalicionim sporazumom ili sporazumom o obrazovanju grupe građana ovlašćeno da ih zastupa)

 

Obrazac NP-3/2008

 

SAGLASNOST
NOSIOCA IZBORNE LISTE DA PRISTAJE DA BUDE NOSILAC IZBORNE LISTE KANDIDATA ZA NARODNE POSLANIKE U NARODNOJ SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE

Saglasan sam da budem nosilac Izborne liste kandidata za narodne poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije koju podnosi

 

(naziv podnosioca izborne liste: naziv političke stranke - stranačke koalicije - druge političke organizacije - grupe građana)

 

 

,

 

 

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

 

Nosilac liste,

 

 

 

(potpis)

 

 

 

(ime i prezime)

 

 

 

(JMBG)

 

 

 

(prebivalište i adresa stana)

 

Obrazac NP-4/2008

 

POTVRDA
O IZBORNOM PRAVU KANDIDATA ZA NARODNOG POSLANIKA

 

Potvrđuje se da

 

,

 

 

(ime i prezime)

 

(zanimanje)

 

rođen

 

, JMBG

 

, iz

 

(datum)

 

 

 

 

 

 

(prebivalište i adresa stana)

 

 

koji je upisan u birački spisak opštine 

 

, ima

 

(naziv)

 

izborno pravo.

Broj:

 

 

 

 

,

 

 

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

 

 

 

Ovlašćeno lice,

 

 

 

 

 

(potpis)

 

M. P.

 

 

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

NAPOMENA: Važeća je i potvrda izdata na obrascu opštinske uprave.

 

Obrazac NP-5/2008

 

IZJAVA
KOJOM SE PRIHVATA KANDIDATURA ZA NARODNOG POSLANIKA

Prihvatam kandidaturu za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije na Izbornoj listi kandidata koju je podnela

 

(naziv političke stranke - stranačke koalicije - druge političke organizacije - grupe građana)

 

 

 

,

 

 

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

 

Kandidat,

 

 

 

(svojeručni potpis)

 

 

 

(ime i prezime)

 

 

 

(zanimanje)

 

 

 

(JMBG)

 

 

 

(prebivalište i adresa stana)

 

Obrazac NP-6/2008

 

POTVRDA
O PREBIVALIŠTU KANDIDATA ZA NARODNOG POSLANIKA

 

Potvrđuje se da

 

 

 

(ime i prezime)

 

 

rođen u

 

,

 

 

 

(mesto)

 

(JMBG)

 

 

ima prebivalište u

 

,

 

.

 

(mesto)

 

(adresa stana)

 

 

 

Broj:

 

 

 

 

,

 

 

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

 

 

 

Ovlašćeno lice,

 

 

 

 

 

(potpis)

 

M. P.

 

 

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

NAPOMENA: Važeće su i potvrde izdate na obrascu organa unutrašnjih poslova.

 

Obrazac NP-7/2008

 

SPISAK
BIRAČA KOJI SVOJIM POTPISIMA PODRŽAVAJU IZBORNU LISTU KANDIDATA ZA NARODNE POSLANIKE U NARODNOJ SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE

 

Izbornu listu

 

 

 

(naziv izborne liste i ime i prezime nosioca izborne liste, ako je određen)

podržavaju birači, i to:

Red.
broj

Ime i prezime

JMBG

Prebivalište
i adresa stana

1

2

3

4

(navesti sve birače koji podržavaju izbornu listu, po azbučnom redu prezimena, prema odrednicama iz ove tabele)

 

 

 

,

 

 

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

 

Lice koje je ovlašćeno da podnese izbornu listu,

 

 

 

 

 

 

(potpis)

 

 

 

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

 

NAPOMENE:

Spisak se obavezno dostavlja u pisanom i u elektronskom obliku (CD ili disketa), tako da spisak u oba oblika bude istovetan.
Uz spisak se dostavlja najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača koji podržavaju izbornu listu. Ako izbornu listu podnosi politička stranka nacionalne manjine ili koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina, uz spisak se dostavlja najmanje 3.000 sudski overenih izjava birača koji podržavaju izbornu listu.
Sve overene izjave moraju biti složene po azbučnom redu prezimena birača.

 

Obrazac NP-8/2008

 

IZJAVA
BIRAČA DA PODRŽAVA IZBORNU LISTU KANDIDATA ZA NARODNE POSLANIKE U NARODNOJ SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE

Podržavam Izbornu listu

 

(naziv izborne liste)

kandidata za narodne poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije, koju Republičkoj izbornoj komisiji podnosi

 

(naziv podnosioca izborne liste: naziv političke stranke -

 

- stranačke koalicije - druge političke organizacije - grupe građana)

 

 

 

Birač,

 

 

 

(potpis)

 

 

 

(ime i prezime)

 

 

 

(JMBG)

 

 

 

(prebivalište i adresa stana)

 

Potvrđuje se da je ovu izjavu 

 

 

(ime i prezime)

svojeručno potpisao.

Identitet birača utvrđen je na osnovu lične isprave.

Naknada od 50 dinara za overu je naplaćena i poništena.

Ov. br. 

 

 

 

U

 

,

 

u

 

časova.

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

 

 

Opštinski sud u

 

 

 

(mesto)

 

 

 

 

Referent overe,

 

M.P.

 

 

 

 

 

 

(potpis)

 

 

 

 

 

(ime i prezime)

_________________
NAPOMENA: Obrazac ove izjave podnosilac izborne liste sâm umnožava u potrebnom broju primeraka.

 

Obrazac NP-9/2008

 

REŠENJE O PROGLAŠENJU IZBORNE LISTE

Na osnovu člana 45. stav 1. Zakona o izboru narodnih poslanika ("Službeni glasnik RS", br. 35/00 i 18/04),

Republička izborna komisija, na sednici 

 

 donela je

 

(datum)

 

REŠENJE

Proglašava se Izborna lista broj 

 

,

 

 

,

(naziv izborne liste i ime i prezime nosioca izborne liste ako je određen)

 

koju je podnela

 

(naziv političke stranke - stranačke koalicije - druge političke organizacije - grupe građana)

za izbor narodnih poslanika u Narodnu skupštinu Republike Srbije, pod br.

 

, od

 

(datum podnošenja).

 

 

 

 

Obrazloženje

(Obrazložiti da je ovlašćeni predlagač podneo blagovremenu i potpunu izbornu listu kandidata za narodne poslanike i svu propisanu dokumentaciju)

Uputstvo o pravnom sredstvu: Protiv ovog rešenja može se podneti prigovor Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 24 časa od časa donošenja rešenja.

 

 

,

 

 

 

(mesto)

 

(datum)

 

Republička izborna komisija

 

 

Predsednik,

 

 

 

 

 

(potpis)

 

M. P.

 

 

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

Obrazac NP-10/2008

 

REŠENJE O ODBACIVANJU IZBORNE LISTE

Na osnovu člana 46. stav 1. Zakona o izboru narodnih poslanika ("Službeni glasnik RS", br. 35/00 i 18/04),

Republička izborna komisija, na sednici 

 

 donela je

 

(datum i čas)

 

REŠENJE

Odbacuje se izborna lista 

 

 

(naziv izborne liste i ime i prezime nosioca izborne liste ako je određen)

koju je podnela

 

(naziv političke stranke - stranačke koalicije - druge političke organizacije - grupe građana)

za izbor narodnih poslanika u Narodnu skupštinu Republike Srbije,

broj

 

, od

 

 godine, kao neblagovremena.

 

 

 

(datum podnošenja)

 

Obrazloženje

(Navesti podatak o prekoračenju roka za podnošenje liste)

Uputstvo o pravnom sredstvu: Protiv ovog rešenja podnosilac izborne liste može da podnese prigovor Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 24 časa od časa donošenja rešenja.

Broj:

 

 

 

 

,

 

 

 

(mesto)

 

(datum)

 

Republička izborna komisija

 

 

Predsednik,

 

 

 

 

 

(potpis)

 

M. P.

 

 

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

Obrazac NP-11/2008

 

REŠENJE O ODBIJANJU PROGLAŠENJA IZBORNE LISTE

Na osnovu člana 46. stav 3. Zakona o izboru narodnih poslanika ("Službeni glasnik RS", br. 35/00 i 18/04),

Republička izborna komisija, na sednici

 

, donela je

 

(datum i čas)

 

REŠENJE

Odbija se proglašenje Izborne liste

 

,

(naziv izborne liste i ime i prezime nosioca izborne liste ako je određen)

 

koju je podnela

 

,

(politička stranka - stranačka koalicija - druga politička organizacija - grupa građana)

 

za izbor narodnih poslanika u Narodnu skupštinu Republike Srbije,

broj

 

, od

 

zbog neispunjenja uslova predviđenih Zakonom o

 

 

 

(datum podnošenja)

 

izboru narodnih poslanika.

Obrazloženje

(U zavisnosti od slučaja, ukratko navesti da Izborna lista ne ispunjava uslove predviđene Zakonom o izboru narodnih poslanika, odnosno da nedostaci Izborne liste nisu otklonjeni).

Uputstvo o pravnom sredstvu: Protiv ovog rešenja podnosilac Izborne liste može da podnese prigovor Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 24 časa od časa donošenja rešenja.

Broj:

 

 

 

 

,

 

 

 

(mesto)

 

(datum)

 

Republička izborna komisija

 

 

Predsednik,

 

 

 

 

 

(potpis)

 

M. P.

 

 

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

Obrazac NP-12/2008

Na osnovu člana 47. stav 1. Zakona o izboru narodnih poslanika ("Službeni glasnik RS", br. 35/00 i 18/04),

Republička izborna komisija, na sednici

 

, donela je

 

(datum)

 

 

REŠENJE
O UTVRĐIVANJU ZBIRNE IZBORNE LISTE

Utvrđuje se Zbirna izborna lista za izbor narodnih poslanika u Narodnu skupštinu Republike Srbije, i to:

1. 

 

 

(naziv izborne liste i ime i prezime nosioca izborne liste ako je određen)

 

 

Kandidati:

 

 

 

 

 

1)

 

,

 

,

 

,

 

(ime i prezime)

 

(datum rođenja)

 

(zanimanje)

 

 

 

 

,

 

(prebivalište i adresa stana)

 

(Navesti sve izborne liste po redosledu njihovog proglašenja i kandidate kao pod 1)

Broj:

 

 

 

 

,

 

 

 

(mesto)

 

(datum)

 

Republička izborna komisija

 

 

Predsednik,

 

 

 

 

 

(potpis)

 

M. P.

 

 

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

Obrazac NP-13/2008

 

KONTROLNI LIST
ZA PROVERU ISPRAVNOSTI GLASAČKE KUTIJE

Za glasanje na izborima za narodne poslanike u Narodnu skupštinu Republike Srbije, koji su raspisani za 11. maj 2008. godine, birački odbor na biračkom mestu broj _____ u

opštini/ zavodu/ stranoj državi 

 

 primio je

 

(naziv opštine/ zavoda za izvršenje zavodske sankcije/ strane države)

 

kutiju za glasanje.

Proverom je utvrđeno da je glasačka kutija ispravna, da je prazna i pogodna da obezbedi sigurnost i tajnost sadržine glasačkih listića.

U

 

,

 

,

 

,

 

(mesto)

 

(dan, mesec, godina)

 

(čas)

 

 

 

BIRAČ KOJI JE PRVI DOŠAO
NA BIRAČKO MESTO

 

BIRAČKI ODBOR

 

 

 

(potpis)

 

(ime i prezime i potpis predsednika)

 

 

 

 

 

1.

 

(ime i prezime)

 

 

(ime i prezime i potpis člana)

 

 

2.

 

 

 

 

(ime i prezime i potpis člana)

 

 

3.

 

 

 

 

(ime i prezime i potpis člana)

 

 

4.

 

 

 

 

(ime i prezime i potpis člana)

 

 

5.

 

 

 

 

(ime i prezime i potpis člana)

 

 

6.

 

 

 

 

(ime i prezime i potpis člana)

_______________
NAPOMENA: Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije potpisuju svi prisutni članovi i zamenici članova biračkog odbora

 

Obrazac NP-14/2008

 

GLASAČKI LISTIĆ
ZA IZBOR NARODNIH POSLANIKA U NARODNU SKUPŠTINU REPUBLIKE SRBIJE

11. MAJ 2008. GODINE

1. IZBORNA LISTA

 

,

 

(naziv izborne liste)

 

 

 

.

 

 

(ime i prezime prvog kandidata sa te liste)

 

 

(Na isti način uneti nazive svih izbornih lista i prvih kandidata na izbornoj
listi, istim redosledom kao na Zbirnoj izbornoj listi)

GLASA SE SAMO ZA JEDNU IZBORNU LISTU, ZAOKRUŽIVANJEM
REDNOG BROJA ISPRED NAZIVA IZBORNE LISTE

M. P.

 

Obrazac NP-15/2008

 

POTVRDA
O IZBORNOM PRAVU ZA GLASANJE VAN BIRAČKOG MESTA

 

Potvrđuje se da je

 

,  

 

 

(ime i prezime)

 

(JMBG)

 

sa prebivalištem u

 

 

 

(mesto)

 

 

 

 upisan u birački spisak

(adresa stana)

 

 

opštine

 

, na biračkom mestu br. 

 

,

 

(naziv opštine)

 

 

 

pod rednim brojem _____, i da ima izborno pravo.

 

 

,

 

 

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

 

BIRAČ

 

PREDSEDNIK BIRAČKOG ODBORA

 

 

 

(potpis)

 

(potpis)

 

 

 

(ime i prezime)

 

(ime i prezime)

 

_______________
NAPOMENA: Potpisana potvrda od strane birača koji glasa van biračkog mesta vraća se biračkom odboru.

 

Obrazac NP-16/2008

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA PRE GLASANJA IZMEĐU KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE I OPŠTINSKE/GRADSKE IZBORNE KOMISIJE

 

1. Koordinator Republičke izborne komisije za upravni okrug

 

 predaje Opštinskoj/Gradskoj izbornoj

(naziv upravnog okruga)

 

 

komisiji u opštini/gradu 

 

 

 

(naziv opštine/grada)

 

 

sledeći izborni materijal za

 

 biračkih mesta u opštini

 

:

 

(broj)

 

(naziv opštine)

 

 

1)

 

 

 

Zbirne izborne liste,

 

 

(broj primeraka)

 

 

2)

 

 

 

rešenja o određivanju biračkih mesta,

 

 

(broj)

 

 

3)

 

 

 

rešenja o imenovanju biračkih odbora,

 

 

(broj)

 

 

4)

 

 

 

overenih izvoda iz biračkog spiska po kojima će glasati birači na biračkim mestima,

 

 

(broj)

 

 

5)

 

 

 

overenih posebnih izvoda iz biračkog spiska po kojima će glasati birači koji su na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koji izvršavaju obavezu u jedinicama i ustanovama Vojske Srbije,

 

 

(broj)

6)

 

 

 

glasačkih listića po overenom izvodu iz biračkog spiska,

 

 

(broj)

 

 

7)

 

 

 

glasačkih listića po overenom posebnom izvodu iz biračkog spiska,

 

 

(broj)

 

 

8)

 

 

 

kontrolnih listova za proveru ispravnosti glasačke kutije,

 

 

(broj)

 

 

9)

 

 

 

obrazaca Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika,

 

 

(broj)

10)

 

 

 

obrazaca zapisnika o primopredaji izbornog materijala pre glasanja i posle glasanja, između opštinske izborne komisije i biračkog odbora,

 

 

(broj)

11)

 

 

 

obrazaca potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta,

 

 

(broj)

 

 

12)

 

 

 

Pravila o radu biračkih odbora,

 

 

(broj)

 

 

13)

 

 

 

Državnih zastava Republike Srbije.

 

 

(broj)

 

 

2. Opštinska izborna komisija je primila izborni materijal naznačen u podtačkama 1) do 13) tačke 1. ovog zapisnika.

3. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici podnosilaca izbornih lista:

1) 

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

3)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

6)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4. Predstavnici podnosilaca izbornih lista nisu imali - imali su primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su:

 

 

 

 

 

5. Zapisnik je sačinjen u dva primerka od kojih je jedan kod Koordinatora Republičke izborne komisije, a drugi kod Opštinske/Gradske izborne komisije.

U  

 

,  

 

 u

 

 časova.

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

 

 

 

Za Opštinsku/Gradsku
izbornu komisiju

 

Za Republičku izbornu
komisiju

 

 

 

(potpis)

 

(potpis)

 

 

 

(ime i prezime)

 

(ime i prezime)

 

Obrazac NP-18/2008

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA PRE GLASANJA IZMEĐU OPŠTINSKE/GRADSKE IZBORNE KOMISIJE I BIRAČKOG ODBORA

 

1. Opštinska/Gradska izborna komisija za opštinu/grad

 

 

(naziv opštine/grada)

predaje biračkom odboru za biračko mesto broj _____ sledeći izborni materijal:

1)

Zbirnu izbornu listu,

2)

Rešenje o određivanju biračkog mesta,

3)

Rešenje o imenovanju biračkog odbora,

4)

Overen izvod iz biračkog spiska po kome će glasati birači na biračkom mestu,

5)

Overen poseban izvod iz biračkog spiska po kome će glasati birači koji su na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koji izvršavaju obavezu u jedinicama i ustanovama Vojske Srbije,

6)

 

glasačkih listića po overenom izvodu iz biračkog spiska,

 

(broj)

 

7)

 

glasačkih listića po overenom posebnom izvodu iz biračkog spiska,

 

(broj)

 

8)

Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

9)

Obrazac Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika,

10)

 

obrazaca potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta,

 

(broj)

 

11)

Pravila o radu biračkih odbora,

12)

Državnu zastavu Republike Srbije.

2. Opštinski organ uprave predao je biračkom odboru:

1)

Glasačku kutiju,

2)

_____ paravana za glasanje,

3)

Pribor za pisanje,

4)

Pribor za pečaćenje,

5)

Sprej za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača,

6)

UV lampu,

7)

Koverte za odlaganje glasačkih listića,

8)

Sveće,

9)

 

rezervnih sprejova za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača,

 

(broj)

 

10)

 

rezervnih UV lampi.

 

(broj)

 

NAPOMENA: Rezerve iz podtačke 9) i 10) tačke 2. nalaziće se u sedištu opštine, i po potrebi, mogu se dobiti od Republičke izborne komisije na revers u toku glasanja.

3. Birački odbor je primio izborni materijal naznačen u podtačkama 1) do 12) tačke 1. ovog zapisnika.

4. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici podnosilaca izbornih lista:

1) 

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

3)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

6)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5. Predstavnici podnosilaca izbornih lista nisu imali - imali su primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su:

 

 

 

 

 

6. Zapisnik je sačinjen u dva primerka od kojih je jedan kod Opštinske/Gradske izborne komisije, a drugi kod biračkog odbora.

 

 

 u 

 

časova.

 

(mesto)

 

(datum)

     

 

 

 

Predsednik biračkog odbora

 

Za Opštinsku/Gradsku izbornu komisiju

 

 

 

 

 

(potpis)

 

(potpis)

 

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

(ime i prezime)

 

Prisutni članovi biračkog odbora:

 

 

1.

 

 

Za organ opštinske uprave

2.

 

 

 

3.

 

 

(potpis)

4.

 

 

 

5.

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

Obrazac NP-20/2008

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA PRE GLASANJA IZMEĐU KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE I BIRAČKOG ODBORA UNUTAR ZAVODA ZA IZVRŠENJE ZAVODSKIH SANKCIJA

 

1. Koordinator Republičke izborne komisije za upravni okrug 

 

 

(naziv upravnog okruga)

 

predaje biračkom odboru unutar Zavoda 

 

 

(naziv zavoda)

sledeći izborni materijal:

1)

Zbirnu izbornu listu,

2)

Rešenje o određivanju biračkog mesta,

3)

Rešenje o imenovanju biračkog odbora,

4)

Overen poseban izvod iz biračkog spiska po kome će glasati birači na biračkom mestu unutar Zavoda,

5)

 

glasačkih listića po overenom posebnom izvodu iz biračkog spiska,

 

(broj)

 

6)

Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

7)

Obrazac Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika,

8)

Pravila o radu biračkih odbora,

9)

Državnu zastavu Republike Srbije,

10)

Glasačku kutiju,

11)

 

paravana za glasanje,

12)

Pribor za pisanje,

13)

Pribor za pečaćenje,

14)

Sprej za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača,

15)

UV lampu,

16)

Koverte za odlaganje glasačkih listića,

17)

Sveće,

18)

 

rezervnih sprejova za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača,

 

(broj)

 

19)

 

rezervnih UV lampi.

 

(broj)

 

NAPOMENA: Rezerve iz tač. 18) i 19) nalaziće se u sedištu opštine, i po potrebi, mogu se dobiti od Republičke izborne komisije na revers u toku glasanja.

2. Birački odbor primio je izborni materijal naznačen u podtačkama 1) do 19) tačke 1. ovog zapisnika.

3. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici podnosilaca izbornih lista:

1) 

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

3)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

6)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4. Predstavnici podnosilaca izbornih lista nisu imali - imali su primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su:

 

 

 

 

 

5. Zapisnik je sačinjen u dva primerka od kojih je jedan kod Koordinatora Republičke izborne komisije, a drugi kod biračkog odbora.

 

 

 

 u 

 

časova.

 

(mesto)

 

(datum)

     

 

 

 

 

Za Republičku

Za birački odbor,

 

 

izbornu komisiju,

 

 

 

 

(potpis)

 

M.P.

(potpis)

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

 

(ime i prezime)

 

Obrazac NP-21/2008

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA PRE GLASANJA IZMEĐU KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE I BIRAČKOG ODBORA U INOSTRANSTVU

 

1. Koordinator Republičke izborne komisije za državu 

 

 

(naziv države)

 

predaje biračkom odboru sa biračkog mesta broj

 

 u državi  

 

 

 

 

(naziv države)

sledeći izborni materijal:

1)

Zbirnu izbornu listu,

2)

Rešenje o određivanju biračkog mesta,

3)

Rešenje o imenovanju biračkog odbora,

4)

Overen poseban izvod iz biračkog spiska po kome će glasati birači na biračkom mestu u inostranstvu,

5)

 

glasačkih listića po overenom posebnom izvodu iz biračkog spiska,

 

(broj)

 

6)

Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

7)

Obrazac Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika,

8)

 

obrazaca potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta,

 

(broj)

 

9)

Pravila o radu biračkih odbora,

10)

Državnu zastavu Republike Srbije,

11)

Glasačku kutiju,

12)

 

paravana za glasanje,

13)

Pribor za pisanje,

14)

Pribor za pečaćenje,

15)

Sprej za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača,

16)

UV lampu,

17)

Koverte za odlaganje glasačkih listića,

18)

Sveće,

19)

 

rezervnih sprejova za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača,

 

(broj)

 

20)

 

rezervnih UV lampi.

 

(broj)

 

2. Birački odbor primio je izborni materijal naznačen u podtačkama 1) do 20) tačke 1. ovog zapisnika.

3. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici podnosilaca izbornih lista:

1) 

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

3)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

6)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4. Predstavnici podnosilaca izbornih lista nisu imali - imali su primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su:

 

 

 

 

 

5. Zapisnik je sačinjen u dva primerka od kojih je jedan kod Koordinatora Republičke izborne komisije, a drugi kod biračkog odbora.

 

 

 

 u 

 

časova.

 

(mesto)

 

(datum)

     

 

 

 

 

Za Republičku

Za birački odbor,

 

 

izbornu komisiju,

 

 

 

 

(potpis)

 

M.P.

(potpis)

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

 

(ime i prezime)

 

Obrazac NP-22/2008

 

ZAPISNIK
O RADU BIRAČKOG ODBORA NA SPROVOĐENJU GLASANJA I UTVRĐIVANJU REZULTATA GLASANJA ZA IZBOR NARODNIH POSLANIKA

 

1.

Birački odbor za biračko mesto broj: 

 

,

 

 

 

 

 

(naziv biračkog mesta)

u opštini / zavodu za izvršenje zavodskih sankcija / stranoj državi

 

(naziv opštine / zavoda / strane države)

sastao se na dan 

 

 2008. godine, u 

 

 časova.

 

(datum)

 

 

 

Prisutni su: 

1)

 

 2)

 

 

 

(ime i prezime predsednika biračkog odbora)

 

(ime i prezime člana biračkog odbora)

(Navesti sve članove biračkog odbora, kao pod 2.)

2.  

Pre otvaranja biračkog mesta birački odbor je proverio i utvrdio:

 

-

da na biračkom mestu i na udaljenosti do 50 metara od biračkog mesta nema istaknutih simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala,

 

-

da je prostorija u kojoj će se glasati uređena saglasno Zakonu o izboru narodnih poslanika,

 

-

da je od radnog tela / koordinatora Republičke izborne komisije primljen izborni materijal koji je potreban za glasanje na biračkom mestu.

3.

Birački odbor je u _____ časova otvorio biračko mesto.

4. 

Birački odbor je proverio glasačku kutiju u prisustvu birača

 

 

 

(ime i prezime i redni broj iz spiska)

 

koji je prvi došao na biračko mesto. Pošto je utvrđeno da je glasačka kutija ispravna i prazna, kontrolni list, koji su potpisali članovi biračkog odbora i birač koji je prvi došao na biračko mesto, ubačen je u kutiju i kutija zapečaćena u prisustvu prvog birača, posle čega je počelo glasanje.

5.  

Uz pomoć drugog lica na biračkom mestu glasalo je  

 

 birača (slepa, invalidna i nepismena lica).

 

 

(broj)

 

6. 

Van biračkog mesta glasalo je  

 

birača.

 

 

(broj)

 

7. 

Glasanje se odvijalo sve vreme u potpunom redu. Za vreme glasanja desilo se:

 

(Navesti događaje koji su bili od uticaja na tok glasanja, prekid glasanja ili produžetak glasanja. Širi opis, ukoliko je potreban, dati u posebnom prilogu kao sastavni deo ovog zapisnika).

 

 

 

 

 

8.

Na biračkom mestu PRISUSTVOVALI SU - NISU PRISUSTVOVALI domaći i strani posmatrači.

9.

Biračko mesto je zatvoreno i glasanje zaključeno u _____ časova.

10.

Posle zatvaranja biračkog mesta birački odbor je pristupio utvrđivanju rezultata glasanja na sledeći način:

 

-

utvrdio je broj neupotrebljenih glasačkih listića;

 

-

utvrdio je ukupan broj birača koji su glasali, prebrojavanjem zaokruženih rednih brojeva u izvodu iz biračkog spiska i posebnom izvodu iz biračkog spiska;

 

-

otvorio glasačku kutiju, u kojoj JE PRONAŠAO - NIJE PRONAŠAO kontrolni list;

 

-

pristupio odvajanju važećih glasačkih listića od nevažećih i utvrdio broj nevažećih glasačkih listića;

 

-

utvrdio broj važećih glasačkih listića i broj glasova za svaku izbornu listu.

11.

Posle prebrojavanja, neupotrebljeni glasački listići, nevažeći glasački listići i važeći glasački listići stavljeni su u posebne koverte i zapečaćeni.

12.  

Birački odbor je utvrdio da su na biračkom mestu  

 

 

 

 

 

 

 

(redni broj)

 

u opštini / zavodu za izvršenje zavodskih sankcija / stranoj državi

 

 

 

 

 

 

 

(naziv opštine / zavoda / strane države)

 

(šifra opštine)

 

 

 

 

 

 

rezultati glasanja sledeći:

 

 

13.

da je PRIMLJENO glasačkih listića

 

 

 

 

 

 

14.

da je NEUPOTREBLJENIH glasačkih listića

 

 

 

 

 

 

15.

da je prema izvodu iz biračkog spiska, kao i prema posebnom izvodu iz biračkog spiska, ukupno UPISANIH BIRAČA

 

 

 

 

 

16.

da je ukupno BIRAČA KOJI SU GLASALI (zaokruženi redni brojevi u izvodu iz biračkog spiska i posebnom izvodu iz biračkog spiska)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17.

da je broj GLASAČKIH LISTIĆA koji se nalaze U GLASAČKOJ KUTIJI

 

 

 

 

 

 

 

 

17.1.

da je NEVAŽEĆIH glasačkih listića

 

 

 

 

 

 

 

 

17.2.

da je VAŽEĆIH glasačkih listića

 

 

18. da su od ukupnog broja važećih glasačkih listića, IZBORNE LISTE DOBILE SLEDEĆI BROJ GLASOVA:

Red.
br.

Naziv izborne liste
(stranka - koalicija - grupa građana)

Broj glasova koje je lista dobila

1

2

3

1.

 

 

2.

(Navesti sve izborne liste kao pod 1.)

 

 

19.

Članovi biračkog odbora NISU IMALI - IMALI SU sledeće primedbe: (Prilog sa primedbama čini sastavni deo ovog Zapisnika).

20.

Zaključeno je da se prvi primerak ovog Zapisnika, sa izbornim materijalom, odmah dostavi Opštinskoj/Gradskoj izbornoj komisiji u opštini/gradu:______________________________, a zato su određeni predsednik i članovi biračkog odbora i to:

 

 

 

 

21.

Birački odbor je drugi primerak ovog Zapisnika odmah istakao na biračkom mestu, a po jedan primerak ovog Zapisnika je uručen predstavnicima predlagača izbornih lista koje su osvojile najveći broj glasova na biračkom mestu i to:

 

 

1)

 

3)

 

 

 

(ime i prezime - redni broj liste - potpis predstavnika)

 

(ime i prezime - redni broj liste - potpis predstavnika)

 

2)

 

4)

 

 

 

(ime i prezime - redni broj liste - potpis predstavnika)

 

(ime i prezime - redni broj liste - potpis predstavnika)

 

22.

Birački odbor je završio rad 

 

 2008. godine u 

 

 časova.

 

 

(datum)

 

 

 

 

 

 

BIRAČKI ODBOR,

 

1.

 

 

 

(ime i prezime i potpis predsednika)

 

2.

 

 

 

(ime i prezime i potpis člana)

(Navesti sve članove biračkog odbora, kao pod 2.)

 

Obrazac NP-23/2008

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA POSLE GLASANJA IZMEĐU BIRAČKOG ODBORA I OPŠTINSKE/GRADSKE IZBORNE KOMISIJE

 

1.  Birački odbor za biračko mesto br. ____ u opštini 

 
 

(naziv opštine)

predaje Opštinskoj/Gradskoj izbornoj komisiji u opštini/gradu   

 
 

(naziv opštine/grada)

sledeći izborni materijal:

 

1)

 

Zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika,

2)

 

Overen izvod iz biračkog spiska po kome su glasali birači na biračkom mestu,

3)

 

Overen poseban izvod iz biračkog spiska po kome su glasali birači koji su na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koji izvršavaju obavezu u jedinicama i ustanovama Vojske Srbije,

4)

 

Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

5)

 

 

 neupotrebljenih glasačkih listića,

   

(broj)

 

6)

 

 

 nevažećih glasačkih listića,

   

(broj)

 

7)

 

 

 važećih glasačkih listića,

   

(broj)

 

8)

 

 

 potvrda o biračkom pravu za glasanje van biračkog mesta.

   

(broj)

 

2. Opštinska izborna komisija je primila izborni materijal naznačen u podtačkama 1) do 8) tačke 1. ovog zapisnika.

3. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici podnosilaca izbornih lista:

1) 

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

3)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

6)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4. Predstavnici podnosilaca izbornih lista nisu imali - imali su primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su:

   
   
 

.

5. Zapisnik je sačinjen u dva primerka od kojih je jedan kod Opštinske/Gradske izborne komisije a drugi kod biračkog odbora.

 

 

 u 

 

 časova.

 

(mesto)

 

(datum)

     

 

 

Predsednik biračkog odbora

 

Za Opštinsku/Gradsku
izbornu komisiju

 
       
 

(potpis)

 

 

 
     

(potpis)

 
 

(ime i prezime)

     
     

(ime i prezime)

 
 

Prisutni članovi biračkog odbora:

   

1. 

     

2. 

 

   

3. 

     

4. 

 

   

5. 

 

   

6. 

 

   

 

Obrazac NP-24/2008

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA POSLE GLASANJA IZMEĐU OPŠTINSKE/GRADSKE IZBORNE KOMISIJE I KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE

 

1. Opštinska/Gradska izborna komisija u opštini/gradu 

 

 

(naziv opštine/grada)

predaje Koordinatoru Republičke izborne komisije za upravni okrug

 

sledeći izborni

(naziv upravnog okruga)

 

materijal za 

 

biračkih mesta u opštini  

 

:

 

(broj)

 

(naziv opštine)

 

 

1)

 

 

 

zapisnika o radu biračkih odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika,

(broj)

2)

 

 

 

overenih izvoda iz biračkih spiskova po kojima su glasali birači na biračkom mestu,

(broj)

3)

 

 

 

overenih posebnih izvoda iz biračkih spiskova po kojima su glasali birači na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koji izvršavaju obavezu u jedinicama i ustanovama Vojske Srbije,

(broj)

4)

 

 

 

kontrolnih listova za proveru ispravnosti glasačke kutije,

(broj)

5)

 

 

 

zapečaćenih koverata s neupotrebljenim glasačkim listićima,

(broj)

6)

 

 

 

zapečaćenih koverata s nevažećim glasačkim listićima,

(broj)

7)

 

 

 

zapečaćenih koverata s važećim glasačkim listićima,

(broj)

8)

 

 

 

zapečaćenih koverata s potvrdama o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta.

(broj)

2. Koordinator Republičke izborne komisije primio je izborni materijal naznačen u podtačkama 1) do 8) tačke 1. ovog zapisnika.

3. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici podnosilaca izbornih lista:

1) 

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

3)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

6)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4. Predstavnici podnosilaca izbornih lista nisu imali - imali su primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su:

   
   
 

 

5. Zapisnik je sačinjen u dva primerka od kojih je jedan kod Koordinatora Republičke izborne komisije, a drugi kod Opštinske/Gradske izborne komisije.

 

 

 

časova.

 

(mesto)

 

(datum)

     

 

 

Za Opštinsku/Gradsku
izbornu komisiju

 

Za Republičku izbornu
komisiju

 
         
 

(potpis)

 

(potpis)

 
     

 

 
 

(ime i prezime)

 

(ime i prezime)

 

 

Obrazac NP-27/2008

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA POSLE GLASANJA IZMEĐU BIRAČKOG ODBORA UNUTAR ZAVODA ZA IZVRŠENJE ZAVODSKIH SANKCIJA I KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE

 

1. Birački odbor unutar Zavoda  

 
 

(naziv zavoda)

predaje Koordinatoru Republičke izborne komisije, u sedištu upravnog okruga

 

 

(naziv upravnog okruga)

 

sledeći izborni materijal:

 

1)

 

Zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika,

2)

 

Overen poseban izvod iz biračkog spiska po kome su glasali birači na biračkom mestu unutar zavoda,

3)

 

Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

4)

 

 

zapečaćenih koverata s neupotrebljenim glasačkim listićima,

   

(broj)

 

5)

 

 

zapečaćenih koverata s nevažećim glasačkim listićima,

   

(broj)

 

6)

 

 

zapečaćenih koverata s važećim glasačkim listićima.

   

(broj)

 

2. Koordinator Republičke izborne komisije primio je izborni materijal naznačen u podtačkama 1) do 6) tačke 1. ovog zapisnika.

3. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici podnosilaca izbornih lista:

1) 

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa predstavnika)

2)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa predstavnika)

3)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa predstavnika)

4)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa predstavnika)

5)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa predstavnika)

6)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa predstavnika)

4. Predstavnici podnosilaca izbornih lista nisu imali - imali su primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su:

   
   
 

.

5. Zapisnik je sačinjen u dva primerka od kojih je jedan kod Koordinatora Republičke izborne komisije, a drugi kod biračkog odbora.

 

 

 

časova.

 

(mesto)

 

(datum)

     

 

 

Za birački odbor,

 

Za Republičku
izbornu komisiju,

 
         
 

(potpis)

 

(potpis)

 
     

 

 
 

(ime i prezime)

 

(ime i prezime)

 

 

Obrazac NP-28/2008

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA POSLE GLASANJA IZMEĐU BIRAČKOG ODBORA U INOSTRANSTVU I KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE

 

 

1. Birački odbor u državi  

   
 

(naziv strane države)

 

predaje Koordinatoru Republičke izborne komisije u sedištu Republičke izborne komisije u Beogradu

sledeći izborni materijal za biračko mesto broj ___ u državi 

 

:

 

(naziv strane države)

 

 

1)

 

Zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika,

2)

 

Overen poseban izvod iz biračkog spiska po kome su glasali birači na biračkom mestu u inostranstvu,

3)

 

Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

4)

 

 

zapečaćenih koverata s neupotrebljenim glasačkim listićima,

   

(broj)

 

5)

 

 

zapečaćenih koverata s nevažećim glasačkim listićima,

   

(broj)

 

6)

 

 

zapečaćenih koverata s važećim glasačkim listićima,

   

(broj)

 

7)

 

 

zapečaćenih koverata s potvrdama o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta.

   

(broj)

 

2. Koordinator Republičke izborne komisije primio je izborni materijal naznačen u podtačkama 1) do 7) tačke 1. ovog zapisnika.

3. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici podnosilaca izbornih lista:

1) 

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa predstavnika)

2)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa predstavnika)

3)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa predstavnika)

4)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa predstavnika)

5)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa predstavnika)

6)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa predstavnika)

4. Predstavnici podnosilaca izbornih lista nisu imali - imali su primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su:

   
   
 

.

5. Zapisnik je sačinjen u dva primerka od kojih je jedan kod Koordinatora Republičke izborne komisije, a drugi kod biračkog odbora.

 

 

 u 

 

 časova.

 

(mesto)

 

(datum)

     

 

 

Za birački odbor,

 

Za Republičku izbornu komisiju,

 
         
 

(potpis)

M.P.   

(potpis)

 
     

 

 
 

(ime i prezime)

 

(ime i prezime)

 

 

Obrazac NP-29/2008

 

ZAPISNIK
O RADU REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE NA UTVRĐIVANJU REZULTATA IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE ODRŽANIH 11. MAJA 2008. GODINE

 

1. Sednica Komisije počela je u 

 

 časova, 

2008. godine

  u zgradi Narodne skupštine Republike Srbije.

 

 

 

(datum)

 

2. Sednici Republičke izborne komisije prisustvuju:

1)

 

 

2)

 

 

(ime i prezime predsednika Komisije)

 

 

(ime i prezime člana Komisije)

(Navesti sve prisutne članove, odnosno zamenike članova Komisije, kao pod 2)

3. Komisija je utvrdila da je:

- od ukupno 

 

biračkih odbora u Republici Srbiji primila izborni materijal od 

 

biračkih odbora;

 

(broj)

 

(broj)

 

- od ukupno

 

biračkih odbora u inostranstvu primila izborni materijal od

 

biračkih odbora;

 

(broj)

 

(broj)

 

- od ukupno

 

biračkih odbora u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija primila izborni materijal

 

(broj)

 

 

 

od

 

biračkih odbora.

 

 

 

(broj)

 

 

 

4. Komisija je utvrdila da nije bilo bitnih povreda odredaba Zakona o izboru narodnih poslanika i nije poništila glasanje ni na jednom biračkom mestu.

(4.

Zbog bitnih povreda odredaba Zakona o izboru narodnih poslanika, Republička izborna komisija je poništila glasanje

 

na ukupno 

 

 biračkih mesta, i to:

   

(broj)

 

 

1. broj 

 

u opštini  

 

2. broj 

 

u opštini 

 

 

(red. broj)

 

(naziv opštine)

 

(red. broj)

 

(naziv opštine)

3. broj

 

u državi

 

 

 

 

(red. broj)

 

(naziv strane države)

 

 

4. broj

 

unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija.

 

(red. broj)

 

 

 

 

 

 

(navesti sva biračka mesta na kojima je poništeno glasanje)

i odredila da se, na ovim biračkim mestima, ponovi glasanje 

 

2008. godine.)

 

(datum)

 

 

5. Na osnovu izbornog materijala primljenog od biračkih odbora utvrđeno je:

 

 

    - da je za izbore predato ukupno glasačkih listića:

 

 

    - da je ostalo neupotrebljeno glasačkih listića:

 

 

    - da, prema izvodima iz biračkih spiskova, ima upisanih birača:

 

 

    - da je, prema izvodima iz biračkih spiskova i posebnim izvodima iz biračkih spiskova, na izborima glasalo birača:

 

 

- što iznosi:

 

%

    - da je broj glasačkih listića koji se nalaze u glasačkim kutijama:

 

 

    - da je bilo nevažećih glasačkih listića:

 

 

    - da je bilo važećih glasačkih listića:

 

 

    - da su pojedine izborne liste dobile sledeći broj glasova i mandata:

 

 

 

Red.
Br.

Naziv izborne liste

Broj glasova koje je dobila izborna lista

Broj mandata koje je dobila izborna lista

1

2

3

4

1.

 

 

 

2.

(Navesti sve izborne liste, kao pod 1)

 

 

(navesti podatke za sve izborne liste, po redosledu sa glasačkih listića)

6. Članovi Republičke izborne komisije IMALI SU - NISU IMALI primedbe na utvrđivanje rezultata izbora.

(Širi tekst, ukoliko je potrebno, dati u posebnom prilogu, kao sastavni deo ovog zapisnika).

Primedbe su:

   
   

7. Zaključeno je da se rezultati izbora odmah saopšte javnosti i objave u "Službenom glasniku Republike Srbije".

8. Republička izborna komisija je završila rad 

 

 2008. godine u 

 

 časova.

 

(datum)

 

 

 

 

REPUBLIČKA IZBORNA KOMISIJA

Sekretar Republičke izborne komisije

 

Predsednik Republičke izborne komisije

 

(M.P.)

 

(potpis - ime i prezime)

 

(potpis - ime i prezime)

ČLANOVI REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE

1) 

 

 

 

(potpis - ime i prezime)

 

(Navesti sve prisutne članove, odnosno zamenike članova Republičke izborne komisije kao pod 1).

 

Obrazac NP-30/2008

 

UVERENJE
O IZBORU ZA NARODNOG POSLANIKA

 

Utvrđuje se da je 

 

 , 

 

 

(ime i prezime)

 

(zanimanje)

 

rođen 

 

, iz 

 

 

(datum)

 

(prebivalište i adresa stana)

izabran za narodnog poslanika u Narodnu skupštinu Republike Srbije, sa Izborne liste

 

(naziv izborne liste i nosioca izborne liste ako je određen)

 

na izborima održanim 

 

.

 

(datum)

 

 

Broj: 

 

 

 

Beograd, 

 

 

 

(datum)

 

Republička izborna komisija

 

 

Predsednik,

 

 

 

 

M.P.

(potpis)

 

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

Obrazac NP-31/2008

 

POTVRDA
O IZBORNOM PRAVU

 

 

Potvrđuje se da je  

 

 

 

(ime i prezime)

 

(JMBG)

 

sa prebivalištem u 

 

 

(mesto)

 

 

 upisan u birački spisak

(adresa prebivališta)

 

 

opštine 

 

 i da ima izborno pravo.

 

(naziv)

 

 

Broj _______________

 

 

 

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

 

 

 

OVLAŠĆENO LICE,

 

 

 

 

M.P.

(potpis)

 

 

 

 

 

(ime i prezime)

________________________________________________________________________________________________
NAPOMENA:

- Ovu potvrdu podnose sva lica koja sačinjavaju grupu građana koja podnosi izbornu listu.

- Važeća je i potvrda izdata na obrascu opštinske uprave.

Napomene

* Rešenjem Ustavnog suda Republike Srbije IU broj 42/08 od 8. aprila 2008. godine, objavljenim u "Sl. glasniku RS", br. 37/2008 od 11. aprila 2008. godine obustavljeno je izvršenje pojedinačnog akta ili radnje koja je preduzeta na osnovu člana 28. tačka 8. Uputstva za sprovođenje Zakona o izboru narodnih poslanika ("Sl. glasnik RS", br. 28/2008), u delu koji glasi: "odnosno najmanje 3.000 sudski overenih izjava birača ako izbornu listu podnosi politička stranka nacionalne manjine ili koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina".
Istim Rešenjem Ustavni sud Republike Srbije pokrenuo je postupak za ocenu ustavnosti člana 43. stav 1. i čl. 80. do 82. Zakona o izboru narodnih poslanika ("Sl. glasnik RS", br. 35/2000, 57/2003 - odluka USRS, 72/2003 - dr. zakon, 75/2003 - ispr. dr. zakona, 18/2004, 101/2005 - dr. zakon i 85/2005 - dr. zakon).
** Odredbe čl. 40, 41. i 42. ovog uputstva prestaju da važe danom stupanja na snagu Uputstva za sprovođenje lokalnih izbora raspisanih za 11. maj 2008. godine na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija ("Sl. glasnik RS", br. 37/2008), odnosno 12. aprila 2008. godine.
*** Obrasci NP-17/2008, NP-19/2008, NP-25/2008 i NP-26/2008 koji su objavljeni kao sastavni deo ovog uputstva stavljeni su van snage Odlukom o obrascima za vršenje pojedinih izbornih radnji u postupku sprovođenja svih izbora raspisanih za 11. maj 2008. godine na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija ("Sl. glasnik RS", br. 46/2008), koja je stupila na snagu 30. aprila 2008. godine.