PRAVILNIK

O USLOVIMA KOJE MORA DA ISPUNI ORGANIZACIJA ZA OBUKU VAZDUHOPLOVNO-TEHNIČKOG OSOBLJA ODRŽAVANJA VAZDUHOPLOVA (JAR-147)

("Sl. glasnik RS", br. 46/2008)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi koje mora da ispuni organizacija za obuku vazduhoplovno-tehničkog osoblja održavanja vazduhoplova (u daljem tekstu: organizacija za obuku), kao i način izdavanja, izmene i produženje važenja uverenja o osposobljenosti za obučavanje vazduhoplovno-tehničkog osoblja održavanja vazduhoplova.

Član 2

Pojmovi koji se koriste u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) vazduhoplovno-tehničko osoblje održavanja vazduhoplova - osoblje ovlašćeno u skladu sa JAR-66 koje obavlja radove održavanja na vazduhoplovu ili njegovoj komponenti;

2) država članica - označava državu članicu JAA;

3) Zajedničke vazduhoplovne vlasti (Joint Aviation Authorities - JAA) - pridruženi organ Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva (European Civil Aviation Conference - ECAC) koji je sastavljen od predstavnika civilnih vazduhoplovnih vlasti država članica;

4) Zajednički vazduhoplovni zahtevi (JAR) - vazduhoplovni zahtevi koji su obavezujući za članice JAA.

5) JAR-66 - zahtevi JAA koji se odnose na ovlašćivanje osoblja za održavanje vazduhoplova (JAR 66: Certifying Staff Maintenance), a koji se sastoje od dela Uredbe Evropske komisije (EZ) br. 2042/2003 od 20. novembra 2003. godine o kontinuiranoj plovidbenosti vazduhoplova i vazduhoplovnih proizvoda, delova i uređaja i ovlašćivanju organizacija i osoblja angažovanih na tim zadacima (Deo 66 (Part 66));

6) JAR-147 - zahtevi JAA koji se odnose na ovlašćene organizacije za obuku vazduhoplovno-tehničkog osoblja (JAR-147: Approved Maintenance Training/Examinations), a koji se sastoje od dela Uredbe Evropske komisije (EZ) br. 2042/2003 od 20. novembra 2003. godine o kontinuiranoj plovidbenosti vazduhoplova i vazduhoplovnih proizvoda, delova i uređaja i ovlašćivanju organizacija i osoblja angažovanih na tim zadacima (Deo 147 (Part 147));

7) komponenta (vazduhoplovni proizvod) - označava motor, elisu, deo ili uređaj;

8) nadležni organ: organ nadležan za poslove civilnog vazduhoplovstva. U Republici Srbiji: Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije;

9) uverenje - uverenje o osposobljenosti organizacije za obuku vazduhoplovno-tehničkog osoblja održavanja vazduhoplova.

Član 3

Organizacija za obuku vazduhoplovno-tehničkog osoblja održavanja vazduhoplova (u daljem tekstu: organizacija za obuku) mora biti ovlašćena, u skladu sa JAR 147, Amandman 3, koji se nalazi u Prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo, za:

a) sprovođenje odobrenih kurseva osnovne obuke (Basic Training Course);

b) sprovođenje odobrenih kurseva obuke za tip (Type Training Course);

v) sprovođenje ispita;

g) izdavanje svedočanstva o završenoj obuci.

Član 4

Uverenja koja su izdata od strane Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije pre 30. oktobra 2007. godine, ostaju na snazi do sticanja uverenja prema odredbama ovog pravilnika, a najkasnije do 31. maja 2008. godine.

Uverenja koja su izdata posle 30. oktobra 2007. godine važe do isteka roka važenja koji je u njima naveden.

Član 5

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima koje mora da ispunjava centar za obuku vazduhoplovno-tehničkog osoblja održavanja vazduhoplova ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 98/2007).

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PRILOG

 

Sekcija A

 

Odeljak A

OPŠTE ODREDBE

147.A.05 Područje primene

Ova sekcija utvrđuje uslove koje mora da ispuni organizacija koja podnosi zahtev za izdavanje uverenja za vršenje obuke i proveru znanja, prema programima koji su propisani u JAR-66.

147.A.10 Opšte odredbe

Organizacija za obuku može biti organizacija ili deo organizacije, registrovana kao pravno lice.

147.15 Primena

Zahtev za izdavanje ili dopunu uverenja podnosi se na obrascu i na način propisan od strane nadležnog organa.

Odeljak B

USLOVI KOJI SE ODNOSE NA ORGANIZACIJU

147.A.100 Uslovi koji se odnose na objekte i opremu

(a) Veličina i struktura objekata treba da obezbedi odgovarajuće uslove za obavljanje obuke i proveru znanja i zaštitu od vremenskih uticaja.

(b) Teorijska nastava i provera teorijskog znanja sprovode se u prostorijama koje su potpuno odvojene od ostalih objekata, u cilju obezbeđenja punog komfora.

1) Maksimalan broj učenika koji pohađaju teorijsku obuku na jednom kursu ne može biti veći od 28.

2) Veličina prostorije u kojoj se održava ispit treba da omogući da tokom ispita učenik sa svoje pozicije ne može čitati tekst sa papira ili ekrana kompjutera ostalih učenika.

(c) Ambijent prostorije iz stava (b) mora da omogući da učenici mogu da se koncentrišu na učenje ili ispit.

(d) Za osnovni kurs obuke moraju da budu obezbeđene radionice za obuku ili kapaciteti za održavanje, za praktični deo obuke odgovarajućeg kursa, odvojeni od učionica za obuku. Ukoliko organizacija nije u mogućnosti da obezbedi takve objekte, može koristiti radionice ili kapacitete za održavanje druge organizacije na osnovu ugovora sa tom organizacijom, u kojem se preciziraju uslovi pristupa i korišćenja tih objekata. Nadležnom organu se mora omogućiti pristup u te organizacije, što se mora naznačiti u ugovoru.

(e) Kurs obuke za tip vazduhoplova, odnosno određeni posao na vazduhoplovu, sprovodi se u odgovarajućim objektima sa učilom - primerak tipa vazduhoplova, kao što je navedeno u 147.A.115(d).

(f) Maksimalan broj učenika koji pohađaju praktičnu obuku tokom jednog kursa obuke ne sme biti veći od 15 po instruktoru ili ocenjivaču.

(g) Instruktorima, ispitivačima i ocenjivačima praktične nastave, moraju se obezbediti odgovarajuće kancelarije kako bi mogli da se bez ometanja pripreme za svoje dužnosti.

(h) Mora se obezbediti prostor za čuvanje testova i evidencije o obuci koji mora biti takav da omogući da oni budu u dobrom stanju, kao što je navedeno u 147.A.125. Prostor za čuvanje dokumenata može biti u sklopu kancelarija, pod uslovom da je adekvatno obezbeđen.

(i) Biblioteka mora biti snabdevena kompletnom tehničkom dokumentacijom, predviđenom za obim i nivo obuke koji se sprovodi.

147.A.105 Uslovi koji se odnose na osoblje

(a) Organizacija mora da odredi odgovornog rukovodioca koji je ovlašćen da obezbedi finansiranje troškova obuke i njeno sprovođenje prema standardu koji zahteva ovaj JAR.

(b) Organizacija mora imenovati lice ili grupu lica, koji su odgovorni da organizacija ispunjava uslove propisane ovim JAR. To lice je odgovorno odgovornom rukovodiocu. Odgovorni rukovodilac može biti šef ili jedno lice iz grupe lica, ukoliko ispunjava uslove predviđene u stavu (a).

(c) Organizacija mora imati odgovarajući broj osoblja za planiranje i sprovođenje teorijske i praktične obuke, proveru teorijskog i ocenu praktičnog znanja u skladu sa uverenjem.

(d) Izuzetno od stava (c), kada neka druga organizacija pruža usluge praktične obuke i ocenjivanja, osoblje te organizacije mora biti imenovano za sprovođenje praktične obuke i ocenjivanje.

(e) Određeno lice može obavljati poslove instruktora, ispitivača i ocenjivača, pod uslovom da ispunjava uslove iz stava (f).

(f) Iskustvo i kvalifikacije instruktora, ispitivača teorijskog znanja i ocenjivača praktičnog znanja moraju odgovarati određenom standardu.

(g) Ispitivači teorijskog znanja i ocenjivači praktičnog znanja moraju biti navedeni u Priručniku organizacije.

(h) Instruktori i ispitivači obavezni su da najmanje svaka 24 meseca, unapređuju obuku shodno trenutno važećoj tehnologiji, veštini, ljudskom faktoru i najnovijim tehnikama, koje se odnose na obuku i ispitivanje.

147.A.110 Evidencija o instruktorima, ispitivačima i ocenjivačima

(a) Organizacija mora da čuva evidenciju o instruktorima, ispitivačima teorijskog i ocenjivačima praktičnog znanja. Evidencija se odnosi na iskustvo i kvalifikaciju, istorijat obuke i prethodno obavljene obuke.

(b) Za instruktore, ispitivače teorijskog i ocenjivače praktičnog znanja moraju biti navedene kvalifikacije koje poseduju.

147.A.115 Nastavna sredstva

(a) Učionica mora imati odgovarajuću opremu za nastavu koja omogućava polaznicima lako čitanje tekstova, crteža, dijagrama i ilustracija sa bilo kog mesta u učionici.

Oprema za nastavu treba da obuhvati i uređaje za simulaciju koji pomažu polaznicima da bolje razumeju određene teme, ukoliko se takvi uređaji smatraju korisnim.

(b) Radionice za osnovnu obuku ili kapaciteti za održavanje, kao što je navedeno u 147.A.100(d) moraju imati alate i opremu potrebne za sprovođenje odobrenog obima obuke.

(c) Radionice za osnovnu obuku ili kapaciteti za održavanje, kao što je navedeno u 147.A.100(d) moraju imati odgovarajući izbor vazduhoplova, motora, delova vazduhoplova i avionike.

(d) Organizacije za obuku za tip vazduhoplova, kao što je navedeno u 147.A.100(e), moraju imati pristup odgovarajućem tipu vazduhoplova, a mogu se koristiti uređaji za simulaciju ako obezbeđuju odgovarajući standard obuke.

147.A.120 Materijal za obuku

(a) Za učenike treba da bude obezbeđen materijal za obuku koji obuhvata:

1) program osnovne obuke, naveden u JAR-66 za relevantnu kategoriju ili podkategoriju dozvole za održavanje vazduhoplova;

2) sadržaj kursa za tip vazduhoplova, koji se zahteva u JAR-66 za odgovarajuću kategoriju ili podkategoriju dozvole za održavanje tipa vazduhoplova i vazduhoplova.

(b) Učenici moraju imati pristup dokumentaciji i tehničkim informacijama koje se nalaze u biblioteci, kao što je navedeno u 147.A.100(i).

147.A.125 Evidencija

Organizacija mora čuvati evidenciju o obuci, proveri teorijskog znanja i ocenjivanju praktičnog znanja, najmanje pet godina po završetku određenog kursa.

147.A.130 Procedure obuke i sistem kvaliteta

(a) Organizacija mora ustanoviti procedure prihvatljive za nadležni organ koje obezbeđuju primenu odgovarajućih standarda obuke i koje su u skladu sa zahtevima ovog JAR.

(b) Organizacija mora ustanoviti sistem kvaliteta koji obuhvata:

1) nezavisan nadzor standarda obuke, provere teorijskog znanja i ocene praktičnog znanja, u skladu sa odgovarajućim procedurama;

2) sistem povratnih informacija o rezultatima nadzora do osoblja i odgovornog rukovodioca, navedenog u 147.A.105(a), u cilju sprovođenja korektivnih mera.

147.A.135 Provere znanja

(a) Ispitivač treba da obezbedi tajnost pitanja.

(b) Ako se primeti da učenik tokom ispita prepisuje ili da poseduje materijal u vezi sa ispitnim predmetom, izuzev ispitnih papira i pomoćne odobrene dokumentacije, mora biti diskvalifikovan i ne sme polagati nijedan ispit najmanje 12 meseci od dana incidenta. Nadležni organ mora biti obavešten o incidentu i utvrđenim činjenicama u roku od mesec dana.

c) Ispitivač koji tokom ispita pomaže učeniku da odgovori na pitanja, biće diskvalifikovan, a ispit proglašen nevažećim. Nadležni organ mora biti obavešten o takvim događajima u roku od mesec dana.

147.A.140 Priručnik organizacije (MTOE)

(a) Organizacija mora da izradi operativni priručnik (MTOE), u kome je opisana organizacija i njene procedure koji sadrži sledeće podatke:

1) izjavu potpisanu od strane odgovornog rukovodioca, kojom se potvrđuje da su MTOE i svi pomoćni priručnici koji definišu organizaciju usaglašeni sa ovim JAR, kao i da će redovno biti usaglašavani;

2) funkcije i imena lica koja su imenovana u skladu sa 147.A.105(b);

3) dužnosti i obaveze lica navedenih u tački 2, uključujući poslove koje mogu obavljati u ime organizacije neposredno sa nadležnim organom;

4) šemu organizacije sa hijerarhijom odgovornosti lica navedenih u (a)(2);

5) listu instruktora, ispitivača i ocenjivača praktičnog znanja;

6) opšti opis objekata i opreme za obuku i proveru znanja koji se nalaze na adresama navedenim u uverenju organizacije, i ako je potrebno, na nekoj drugoj lokaciji, kao što se zahteva u 147.145(b);

7) listu kurseva obuke, koja je sastavni deo uverenja;

8) proceduru dopune operativnog priručnika organizacije (MTOE);

9) procedure organizacije, kao što se zahteva u 147.A.130(a);

10) procedure nadzora organizacije koje se zahtevaju u 147.A.145(c) kada je organizacija ovlašćena da vrši obuku, proveru teorijskog znanja i ocenjivanje praktičnog znanja izvan lokacija navedenih u 147.A.145(b);

11) listu lokacija navedenih u 147.145(b);

12) listu organizacija, ako je potrebno, navedenih u 147.A.145(d).

(b) MTOE i sve naknadne dopune moraju biti odobreni od strane nadležnog organa.

(c) Izuzetno od stava (b), manje dopune MTOE mogu biti odobrene kroz proceduru priručnika (u daljem tekstu: indirektno odobrenje).

147.A.145 Ovlašćenja organizacije

(a) Organizacija, u skladu sa MTOE, može da:

1) sprovodi kurseve osnovne obuke prema nastavnom planu JAR-66 ili delu plana;

2) sprovodi kurseve obuke za tip vazduhoplova ili određeni posao na vazduhoplovu, u skladu sa JAR-66;

3) vrši proveru znanja u ime nadležnog organa, uključujući proveru znanja učenika koji nije pohađao kurs osnovne obuke ili kurs za tip vazduhoplova u organizaciji;

4) izdaje svedočanstva, u skladu sa Dodatkom III, o uspešno završenom kursu osnovne obuke ili kursu za tip vazduhoplova i ispitima navedenim u podtačkama (a)(1), (a)(2) i (a)(3), ako je primenjivo.

(b) Obuka, provera znanja i ocenjivanje praktičnog znanja mogu se vršiti samo na lokacijama navedenim u uverenju ili na lokaciji navedenoj u MTOE.

(c) Izuzetno od stava (b), organizacija može da vrši obuku, proveru znanja i ocenjivanje praktičnog znanja i izvan lokacija navedenih u stavu (b), samo u skladu sa procedurom nadzora koja je navedena u MTOE. Ove lokacije ne moraju biti navedene u MTOE.

(d) 1) Organizacija može da zaključi ugovor za sprovođenje osnovne teorijske obuke, obuke za tip vazduhoplova i proveru znanja, i sa organizacijom koja nije ovlašćena za tu vrstu obuke, samo ako je ta organizacija pod nadzorom sistema kvaliteta ovlašćene organizacije.

2) Ugovaranje osnovne teorijske obuke i provere znanja je ograničeno prema JAR-66, Dodatak I, Moduli 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9 i 10.

3) Ugovaranje obuke za tip vazduhoplova i proveru znanja ograničeno je na pogonsku grupu i sisteme avionike.

(e) Organizacija ne može biti ovlašćena da sprovodi proveru znanja, bez ovlašćenja za sprovođenje obuke.

147.A.150 Promene u organizaciji

(a) Organizacija mora da obavesti nadležni organ o svim nameravanim promenama u organizaciji, koje imaju uticaja na uverenje, pre nego što se ta promena sprovede. Na taj način se omogućava nadležnom organu da utvrdi stalnu usaglašenost sa ovim JAR i da eventualno izmeni uverenje koje je izdato toj organizaciji.

(b) Nadležni organ može propisati uslove pod kojima organizacija može obavljati delatnost i u toku tih promena, izuzev ako nadležni organ ne odluči da uverenje mora biti suspendovano.

(c) Ukoliko organizacija propusti da obavesti nadležni organ o planiranim promenama, uverenje može biti suspendovano ili oduzeto od dana uvođenja promena.

147.A.155 Trajno važenje

(a) Uverenje se izdaje sa neograničenim rokom važenja i ostaje na snazi dok:

1) je organizacija usaglašena sa ovim JAR i odredbama koje se odnose na postupanje po primedbama koje su navedene u 147.B.130;

2) nadležni organ ima pristup organizaciji radi utvrđivanja trajne usaglašenosti sa ovim JAR;

3) se imalac ne odrekne uverenja ili ono ne bude oduzeto.

(b) Odmah posle odricanja ili oduzimanja, uverenje se mora vratiti nadležnom organu.

147.A.160 Primedbe

(a) Primedbe nivoa 1 podrazumevaju postojanje neke od sledećih okolnosti:

1) značajne neusaglašenosti u procesu provere znanja, koja bi mogla poništiti ispit;

2) sprečavanje nadležnog organa da i posle dva pismena zahteva pristupi organizaciji, u toku radnog vremena;

3) nepostojanje odgovornog rukovodioca;

4) značajne neusaglašenosti u procesu obuke.

(b) Primedbe nivoa 2 podrazumevaju postojanje neusaglašenosti u procesu obuke, drugačije od okolnosti sadržanih u primedbama nivoa 1.

(c) Imalac uverenja organizacije za obuku dužan je da, po prijemu obaveštenja o primedbama shodno 147.B.130, utvrdi korektivni plan i obavesti nadležni organ o primeni korektivnih mera u dogovorenom roku.

Odeljak C

ODOBRENI KURS OSNOVNE OBUKE

147.A.200 Odobreni kurs osnovne obuke

(a) Odobreni kurs osnovne obuke sastoji se od: teorijske obuke, provere teorijskog znanja, praktične obuke i ocene praktičnog znanja.

(b) Teorijska obuka obuhvata predmete za sticanje dozvole za održavanje vazduhoplova, kategorije ili podkategorije A, B1 i B2, kao što je predviđeno u JAR-66.

(c) Provera teorijskog znanja obuhvata materiju iz predmeta sadržanih u stavu (b).

(d) Praktična obuka obuhvata praktičnu upotrebu standardne opreme/alata, rastavljanje/sastavljanje karakterističnih vazduhoplovnih delova, kao i učešće u poslovima održavanja koji se odnose na odgovarajući modul JAR-66.

(e) Ocena praktičnog znanja mora obuhvatiti praktičnu obuku i utvrditi da li je učenik savladao korišćenje opreme i alata, kao i obavljanje posla prema priručnicima za održavanje.

(f) Trajanje kursa osnovne obuke mora da bude u skladu sa Dodatkom I.

(g) Trajanje kurseva konverzije između (pod)kategorija određuje se na osnovu programa osnovne obuke i odgovarajućih zahteva praktične obuke.

147.A.205 Provera osnovnog teorijskog znanja

Provera osnovnog teorijskog znanja mora da:

(a) bude u skladu sa standardom definisanim u JAR-66;

(b) se izvede bez korišćenja zabeleški sa obuke;

(d) obuhvati materiju iz određenog predmeta obuke koja je završena u skladu sa JAR-66.

147.A.210 Ocena osnovnog praktičnog znanja

(a) Provera osnovnog praktičnog znanja se vrši u toku kursa osnovne obuke, na kraju svake posete radionicama ili objektima za održavanje i sprovode je imenovani ocenjivači praktičnog znanja.

(b) Učenik dobija prolaznu ocenu shodno kriterijumu iz 147.A.200(e).

Odeljak D

OBUKA ZA TIP VAZDUHOPLOVA ILI ODREĐENI POSAO NA VAZDUHOPLOVU

147.A.300 Obuka za tip vazduhoplova ili određeni posao na vazduhoplovu

Organizacija za obuku će biti ovlašćena za sprovođenje obuke za tip vazduhoplova ili određeni posao na vazduhoplovu u skladu sa JAR-66, pod uslovom da je usaglašena sa standardom navedenim u 66.A.45.

147.A.305 Provera znanja vezanog za tip vazduhoplova i ocena praktičnog znanja određenih poslova na vazduhoplovu

Organizacija ovlašćena da vrši obuku za tip vazduhoplova u skladu sa 147.A.300 vrši proveru znanja vezanog za tip vazduhoplova ili ocenjuje praktično znanje određenih poslova na vazduhoplovu navedenih u JAR-66, u skladu sa standardom JAR-66. A.45.

Sekcija B

PROCEDURA NADLEŽNOG ORGANA

 

Odeljak A

OPŠTE ODREDBE

147.B.05 Svrha

Ova sekcija utvrđuje administrativne zahteve po kojima postupa nadležni organ koji je odgovoran za uvođenje i primenu Sekcije A ovog JAR.

147.B.10 Nadležni organ

(a) Opšte odredbe

Država članica određuje nadležni organ za izdavanje, produženje, izmenu, suspenziju ili oduzimanje uverenja JAR-147. Nadležni organ utvrđuje procedure i organizacionu strukturu.

(b) Osoblje

Nadležni organ mora da ima odgovarajuće osoblje za sprovođenje zahteva ovog JAR.

(c) Procedure

Nadležni organ je dužan da uspostavi procedure za usaglašavanje sa ovim JAR.

Procedure moraju biti redovno menjane i dopunjavane kako bi se postigla stalna usaglašenost.

147.B.15 Prihvatljivi načini usaglašavanja

Agencija će pripremiti prihvatljive načine usaglašavanja koje nadležni organ može da koristi radi usaglašavanja sa ovim JAR. Kada su načini usaglašavanja prilagođeni, smatra se da su ispunjeni odgovarajući zahtevi ovog JAR.

147.B.20 Čuvanje dokumentacije

(a) Nadležni organ mora da uspostavi sistem čuvanja dokumentacije koja se odnosi na proces izdavanja, obnavljanja, produžavanja, menjanja, suspendovanja ili oduzimanja uverenja.

(b) Dokumentacija o nadzoru organizacije za obuku obuhvata:

1) zahtev za izdavanje uverenja;

2) uverenje o osposobljenosti , uključujući sve izmene;

3) kopiju liste plana nadzora sa datumima obavljenih, kao i planiranih nadzora;

4) zapisnike o stalnom nadzoru, sa svim spisima;

5) kopije relevantne korespondencije;

6) podatke o izuzećima i naložene mere;

7) izveštaj drugog nadležnog organa koji se odnosi na nadzor organizacije;

8) operativni priručnik organizacije, sa dopunama.

(c) Dokumentacija iz stava (b) čuva se najmanje četiri godine.

147.B.25 Izuzeća

(a) Nadležni organ može izuzeti državnu organizaciju za obuku od:

1) zahteva navedenih u 147.A.10;

2) obaveze određivanja odgovornog rukovodioca, pod uslovom da organizacija postavi rukovodioca za upravljanje organizacijom za obuku i poseduje budžet, dovoljan da organizacija funkcioniše prema standardu JAR-147;

3) obaveze vršenja nezavisnog nadzora sistema kvaliteta, pod uslovom da nezavisna školska inspekcija vrši nadzor organizacije u rokovima koje zahteva ovaj JAR.

Odeljak B

IZDAVANJE UVERENJA

Ovaj odeljak predviđa zahteve za izdavanje ili izmenu uverenja organizacije.

147.B.100 Opšte odredbe

(a) Organizacija podnosi zahtev za prvo izdavanje uverenja ili izmenu uverenja na obrascu i na način koje utvrdi nadležni organ.

(b) Uverenje izdaje nadležni organ.

(c) Izuzetno od gore navedenog, organizacija koja nije registrovana kao pravno lice u EU podnosi zahtev za prvo izdavanje uverenja ili izmenu uverenja u obliku i na način koje utvrdi Agencija.

147.B.105 Zahtev za izdavanje ili izmenu uverenja

Zahtev za izdavanje ili izmenu uverenja sadrži sledeće podatke:

1) naziv i adresu podnosioca zahteva;

2) adresu na koju će glasiti uverenje ili njegova izmena;

3) traženi obim uverenja ili izmene;

4) ime i potpis odgovornog rukovodioca;

5) datum podnošenja zahteva.

147.B.110 Procedura izdavanja uverenja

(a) Nadležni organ je obavezan da:

1) razmotri operativni priručnik organizacije;

2) proveri usaglašenost organizacije sa zahtevima JAR-147.

(b) Primedbe koje su konstatovane tokom postupka moraju biti evidentirane i dostavljene podnosiocu zahteva u pismenoj formi.

(c) Primedbe moraju biti otklonjene u skladu sa 147.B.130 pre izdavanja uverenja.

(d) Referentni broj uverenja dodeljuje se na način koji odredi Agencija.

147.B.115 Postupak izmene uverenja

Za izmenu uverenja primenjuje se isti postupak kao i za njegovo izdavanje (147.B.110), s tim da je ograničen na sadržaj izmene.

147.B.120 Postupak provere stalne usaglašenosti

(a) Provera usaglašenosti organizacija sa zahtevima propisanim ovim JAR vrši se najmanje svaka 24 meseca.

(b) Primedbe moraju da budu obrađene u skladu sa 147.B.130.

147.B.125 Uverenje o osposobljenosti organizacije

Obrazac uverenja dat je u Dodatku II.

147.B.130 Primedbe

(a) Ukoliko se primedbe nivoa 1 ne otklone u potpunosti ili delimično, u roku od tri dana od dobijanja pismenog obaveštenja, nadležni organ može, da ukine, suspenduje ili ograniči uverenje.

(b) Ukoliko se primedbe nivoa 2 ne otklone u roku koji je odredio nadležni organ, on može da ukine, ograniči ili suspenduje uverenje.

Odeljak C

ODUZIMANJE, SUSPENZIJA I OGRANIČENJE UVERENJA

147.B.200 Oduzimanje, suspenzija ili ograničenje uverenja

Nadležni organ će:

(a) suspendovati uverenje iz opravdanih razloga u slučaju kada može doći do ugrožavanja sigurnosti;

(b) suspendovati, oduzeti ili ograničiti uverenje, shodno 147.B.130.

 

Dodatak I

 

TRAJANJE KURSA OSNOVNE OBUKE

Minimalno trajanje kurseva osnovne obuke

Osnovni kurs

Trajanje
(u časovima)

Odnos teorijske obuke
(u %)

A1

800

30 do 35

A2

650

30 do 35

A3

800

30 do 35

A4

800

30 do 35

B1.1

2400

50 do 60

B.1.2

2000

50 do 60

B.1.3

2400

50 do 60

B.1.4

2400

50 do 60

B2

2400

50 do 60

 

DIREKTORAT CIVILNOG VAZDUHOPLOVSTVA REPUBLIKE SRBIJE
CIVIL AVIATION DIRECTORATE OF THE REPUBLIC OF SERBIA

 

UVERENJE O OSPOSOBLJENOSTI

Approval Certificate

Broj:
Reference:

Na osnovu člana 192. stav 1. Zakona o opštem upravnom postupku ("Službeni list SRJ", br. 33/97 i 31/2001), člana 130. Zakona o vazdušnom saobraćaju ("Službeni list SRJ", br. 12/98, 44/99, 73/2000 i 70/2001 i "Službeni glasnik RS", br. 101/2005), tačke 16. Odluke o osnivanju Direktorata civilnog vazduhoplovstva države Srbije i države Crne Gore ("Službeni glasnik RS", br. 102/2003), Odluke o vršenju osnivačkih prava u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva države Srbije i države Crne Gore ("Službeni glasnik RS", br. 53/2006) i Zaključka o promeni naziva Direktorata civilnog vazduhoplovstva države Srbije i države Crne Gore ("Službeni glasnik RS", br. 12/07), Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, potvrđuje daje:

In accordance with Article 192 Para 1 of the Law on General Administrative Procedure ("Official Gazette of FR of Yugoslavia", No 33/97, 31/2001), Article 130 of the Air Transport Law ("Official Gazette of FR of Yugoslavia", No 12/98, 5/99, 38/99, 44/99, 73/2000 and 70/2001), Decision on Establishment of Civil Aviation Directorate of the State of Serbia and the State of Montenegro ("Official Gazette of Serbia", No 102/2003), Decision on Undertaking of the Establishment Rights in the Civil Aviation Directorate of the State of Serbia and the State of Montenegro ("Official Gazette of the Republic of Serbia" No 53/06) and Decision on the modification of the name of Civil Aviation Directorate of the State of Serbia and the State of Montenegro ("Official Gazette of Serbia" No 12/07) and subject to the conditions specified below, the Civil Aviation Directorate hereby certifies that:

NAZIV ORGANIZACIJE
NAME OF ORGANISATION

ADRESA ORGANIZACIJE
ADDRESS OF ORGANISATION

odobrena kao JAR-147 organizacija za vršenje obuke, provere znanja prema priloženoj listi i izdavanje odgovarajućih svedočanstava o završenoj obuci vazduhoplovno-tehničkog osoblja održavanja vazduhoplova.

as a JAR-147 maintenance training organisation approved to provide training and conduct examinations listed in the attached approval schedule and issue related certificates of recognitions to students.

USLOVI:
1. Ovo uverenje je ograničeno onim što je navedeno u odeljku odobrenog operativnog priručnika (MTOE) JAR-147.
2. Ovo uverenje zahteva saglasnost sa procedurama navedenim u operativnom priručniku JAR-147.
3. Ovo uverenje važi dok JAR-147 organizacija ispunjava uslove propisane u JAR-147.
4. Ukoliko su ispunjeni navedeni uslovi, ovo uverenje je važeće, osim ako nije prethodno vraćeno, izmenjeno, suspendovano ili oduzeto.
CONDITIONS:
1. This approval is limited to that specified in the scope of approval section of the JAR-147 approved maintenance training organisation exposition,
2. This approval requires compliance with the procedures specified in the JAR-147 approved maintenance training organisation exposition, and
3. This approval is valid whilst the JAR-147 approved maintenance training organisation remains in compliance with JAR-147.
4. Subject to compliance with the foregoing conditions, this approval shell remain valid unless the approval has previously been surrendered, superseded, suspended or revoked.

 

Generalni direktor

 

Director General

Datum izdavanja:
Date of issue:

Form 11/ Obrazac 11

ODOBRENA LISTA OBUKE / PROVERE ZNANJA
Approved Training / Examination Schedule

Organisation/organizacija za obuku: ....................

Approval Reference/Broj uverenja: ....................

class /
KURS

RATING
KATEGORIJA

 

LIMITATIONS
OGRANIČENJA

BASIC /
OSNOVNA
OBUKA

-B1

TB1.1
TB1.2
TB1.3
TB1.4

AEROPLANES TURBINE/ AVIONI SA TURBINSKIM MOTORIMA
AEROPLANES PISTON/ AVIONI SA KLIPNIM MOTORIMA
HELICOPTERS TURBINE/ HELIKOPTERI SA TURBIN. MOTORIMA   
HELICOPTERS PISTON/ HELIKOPTERI SA KLIPNIM MOTORIMA

-B2

TB2

AVIONICS/ AVIONIKA

A

TA.1
TA.2
TA.3
TA.4

AEROPLANES TURBINE/ AVIONI SA TURBINSKIM MOTORIMA
AEROPLANES PISTON/ AVIONI SA KLIPNIM MOTORIMA
HELICOPTERS TURBINE/ HELIKOPTERI SA TURBIN. MOTORIMA  
HELICOPTERS PISTON/ HELIKOPTERI SA KLIPNIM MOTORIMA

TYPE/
TASKS /
TIP/ODR.
POSLOVI

B1

T1

QUOTE AIRCRAFT TYPE/ NAVESTI TIP VAZDUHOPLOVA

B2

T2

QUOTE AIRCRAFT TYPE/ NAVESTI TIP VAZDUHOPLOVA

A

T3

QUOTE AIRCRAFT TYPE/ NAVESTI TIP VAZDUHOPLOVA

C

T4

QUOTE AIRCRAFT TYPE/ NAVESTI TIP VAZDUHOPLOVA

 

This traning/examination approval schedule is valid when working in accordance with JAR-147 approved maintenance training organisation exposition Ref/ ..............................................................

 

Ova odobrena lista obuke / provere znanja je važeća ako je u skladu sa odobrenim operativnim priručnikom organizacije JAR-147 , broj: ...........................................................................................

 

 

 

Date of issue /Datum izdavanja: ....................

 

 

 

Signed / Potpis: .............................................

 

 

 

For the competent authority / Generalni direktor: ....................

 

 

Form 11/ Obrazac 11

 

 

 

 

Dodatak III

Primer svedočanstva o završenom kursu osnovne obuke

CERTIFICATE OF RECOGNITION
JAR-147 APPROVED BASIC TRAINING COURSE OR BASIC EXAMINATION

SVEDOČANSTVO
O ZAVRŠENOM KURSU OSNOVNE OBUKE ILI O POLOŽENOM ISPITU
PREMA JAR-147

This Certificate of recognition is issued to: /
Ovo svedočanstvo se izdaje:

 

NAME/
IME

 

 

 

DATE, PLACE OF BIRTH /
DATUM, MESTO ROĐENJA

 

By: /
Od strane: ............................................................................................................................................................................................................................................................................................

an organisation approved to the requirements of JAR-147 by: /
organizacije za obuku koja je odobrena prema zahtevima JAR-147 od strane:

..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................

approval reference: /
broj uverenja: .......................................................................................................................................................................................................................................................................................

This Certificate confirms that the above named person either successfully passed the approved basic training course or examination stated below: /
Ovim svedočanstvom se potvrđuje da je imenovano lice uspešno završilo odobreni kurs osnovne obuke ili položilo ispit:

 

SPECIFY BASIC TRAINING COURSE or BASIC EXAMINATION AND DATE COMPLETED or PASSED /
NAVESTI KURS OSNOVNE OBUKE ILI POLOŽENI ISPIT I DATUM ZAVRŠETKA OBUKE ILI POLAGANJA

 

 

Signed: /
Potpis: ....................

 

Certificate No: /
Svedočanstvo br.: ....................

 

 

 

 

 

Date: /
Datum: ....................

 

Svedočanstvo o završenoj obuci za tip vazduhoplova

Svedočanstvo o završenoj obuci prema JAR-147 izdaje se za završeni teorijski deo ili za teorijski i praktični deo.

Odgovarajuće reference detaljno se opisuju na mestu predviđenom za upisivanje tipa kursa, bilo da se radi samo o teorijskom delu ili o teorijskom i o praktičnom delu.

Svedočanstvo o završenoj obuci mora da definiše da li je kurs kompletan ili redukovan, zasnovan na prethodnom iskustvu učenika (npr. A340 kurs za A320 tehničare).

 

Primer svedočanstva o završenom kursu obuke za tip vazduhoplova

CERTIFICATE OF RECOGNITION
JAR-147 APPROVED AIRCRAFT TYPE MAINTENANCE
TRAINING COURSE OR AIRCRAFT TYPE EXAMINATION

SVEDOČANSTVO
O ZAVRŠENOM KURSU OBUKE ILI POLOŽENOM ISPITU ZA TIP VAZDUHOPLOVA
PREMA JAR-147

This Certificate of recognition covers the theoretical/practical elements of the type training course and is issued to: /
Ovo svedočanstvo se izdaje za teorijski / praktični deo kursa obuke za tip vazduhoplova:

 

NAME/
IME

 

 

 

DATE, PLACE OF BIRTH /
DATUM, MESTO ROĐENJA

 

By: /
Od strane: / ..............................................................................................................................................................................................................................................................................................

an organisation approved to the requirements of JAR-147 by: /
organizacije za obuku, koja je odobrena prema zahtevima JAR-147 od strane:

.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

approval reference: /
broj uverenja: ..........................................................................................................................................................................................................................................................................................

This Certificate confirms that the above named person either successfully passed the approved aircraft type training course or aircraft type examination stated below;
Ovim svedočanstvom se potvrđuje daje imenovano lice uspešno završilo odobreni kurs obuke za tip vazduhoplova ili položilo ispit za tip vazduhoplova:

 

SPECIFY AIRCRAFT TYPE COURSE or AIRCRAFT TYPE EXAMINATION AND DATE COMPLETED or PASSED /
NAVESTI KURS ZA TIP VAZDUHOPLOVA ILI ISPIT ZA TIP VAZDUHOPLOVA I DATUM ZAVRŠETKA OBUKE ILI POLAGANJA

 
 

SPECIFY WHETHER TRAINING COVERED THEORETICAL ELEMENTS ONLY OR THEORETICAL and PRACTICAL ELEMENTS /
NAVESTI DA LI SE OBUKA ODNOSI SAMO NA TEORIJSKI DEO ILI NA TEORIJSKI I PRAKTIČNI DEO

 

 

Signed: /
Potpis: ....................

 

Certificate No: /
Svedočanstvo br.: ....................

 

 

 

 

 

Date: /
Datum: ....................