TUMAČENJE - SIC 7

Uvođenje evra

("Sl. glasnik RS", br. 16/2008 i 31/2008 - ispr.)

 

Tumačenje SIC-7

 

Uvođenje evra

Reference

- MRS 8 Računovodstvene politike, promene računovodstvenih procena i greške

- MRS 10 Događaji nakon datuma bilansa stanja (revidiran 2003. godine)

- MRS 21 Efekti promena deviznih kurseva (revidiran 2003. godine)

Pitanje

1. Od 1. januara 1999. godine, kada počne funkcionisanje Ekonomske i monetarne unije (EMU - Economic and Monetary Union), evro će postati važeća valuta, a obračunski kurs evra i nacionalnih valuta zemalja-članica će biti neopozivo fiksiran, to jest, rizik od naknadnih kursnih razlika vezan za te valute se od ovog datuma eliminiše.

2. Pitanje se odnosi na primenu MRS 21 pri prelasku zemalja - članica Evropske unije sa nacionalnih valuta na evro ("prelazak“).

Konsenzus

3. Zahteve MRS-a 21, koji se tiču prevođenja transakcija u stranim valutama i finansijskih izveštaja stranih poslovanja u inostranstvu, treba strogo primenjivati prilikom prelaska na novu valutu. Isti princip će važiti i za fiksiranje kurseva zemalja koje će se priključivati Evropskoj monetarnoj uniji u kasnijim fazama.

4. Ovo konkretno znači da:

(a) monetarna devizna sredstva i obaveze koje proističu iz transakcija se i dalje prevode u funkcionalnu valutu po zaključnom kursu. Eventualne kursne razlike koje nastanu iz tog prevođenja smesta se priznaju kao prihod ili rashod, osim što entitet nastavlja da primenjuje postojeću računovodstvenu politiku na pozitivne i negativne kursne razlike, vezane za zaštitu od valutnog rizika predviđene transakcije;

(b) kumulativne kursne razlike koje se odnose na prevođenje finansijskih izveštaja stranih poslovanja se i dalje klasifikuju kao kapital i priznaju kao prihod ili rashod samo nakon otuđenja neto investicija u inostrano poslovanje; i

(c) kursne razlike nastale iz preračuna obaveza iskazanih u valutama zemalja-članica se ne uključuju u knjigovodstvenu vrednost odgovarajućih sredstava.

Datum konsenzusa

Oktobar 1997. godine

Datum stupanja na snagu

Ovo tumačenje stupa na snagu 01.06.1998. godine. Promene računovodstvenih politika se objašnjavaju u skladu sa zahtevima MRS 8.