TUMAČENJE - SIC 15

Operativni lizing - podsticaji

("Sl. glasnik RS", br. 16/2008 i 31/2008 - ispr.)

 

Tumačenje SIC-15

 

Operativni lizing - podsticaji

Reference

- MRS 1 Prezentacija finansijskih izveštaja (revidiran 2003. godine)

- MRS 8 Računovodstvene politike, promene računovodstvenih procena i greške

- MRS 17 Lizing (revidiran 2003. godine)

Pitanje

1. Prilikom pregovaranja oko novog ili obnovljenog operativnog lizinga, davalac lizinga može korisniku lizinga da da podsticaj za sklapanje ugovora. Primeri takvih podsticaja su avansna isplata gotovine korisniku lizinga ili refundiranje ili preuzimanje troškova korisnika lizinga od strane davaoca lizinga (kao što su troškovi premeštanja na drugu lokaciju, preuređenja zakupljenog prostora i troškovi povezani sa obavezama korisnika lizinga pre zakupa). Ili se može dogovoriti da se u početnom periodu lizinga zakupnina ne plaća ili da se plaća smanjen iznos.

2. Pitanje je kako treba priznati podsticaje u operativnom lizingu u finansijskim izveštajima i davaoca lizinga i korisnika lizinga.

Konsenzus

3. Svi podsticaji u okviru ugovora o novom ili obnovljenom operativnom lizingu se priznaju kao sastavni deo neto nadoknade ugovorene za upotrebu zakupljene imovine, bez obzira na prirodu podsticaja ili oblik i vreme plaćanja.

4. Davalac lizinga priznaje ukupne troškove podsticaja kao smanjenje prihoda od iznajmljivanja tokom perioda lizinga, pravolinijskim metodom, osim ako neka druga sistematična osnova nije reprezentativnija za vremenski period tokom kog se korist od zakupljene imovine umanjuje.

5. Korisnik lizinga priznaje ukupnu korist od podsticaja kao smanjenje rashoda zakupa tokom perioda lizinga, po pravolinijskom sistemu, osim ako neka druga sistematična osnova nije reprezentativnija za vremenski period u kome korisnik lizinga ostvaruje koristi od korišćenja zakupljene imovine.

6. Troškove koje napravi korisnik lizinga, uključujući i troškove u vezi sa prethodnim lizingom (na primer, troškove raskida lizinga, premeštanja na drugu lokaciju ili uređenja zakupljenog prostora) obračunava korisnik lizinga u skladu sa standardima važećim za ove troškove, uključujući troškove koji se refundiraju putem sporazuma o podsticajima.

Datum konsenzusa

Jun 1998. godine.

Datum stupanja na snagu

Ovo tumačenje stupa na snagu za periode lizinga koji počinju nakon 1. januara 1999. godine.