TUMAČENJE - SIC 25

Porez na dobitak - promene poreskog statusa entiteta ili njegovih akcionara

("Sl. glasnik RS", br. 16/2008 i 31/2008 - ispr.)

 

Tumačenje SIC-25

 

Porez na dobitak - promene poreskog statusa entiteta ili njegovih akcionara

Reference

- MRS 8 Računovodstvene politike, promene računovodstvenih procena i greške

- MRS 12 - Porez na dobitak

Pitanje

1. Promena poreskog statusa entiteta ili njegovih akcionara može imati posledice za entitet povećanjem ili smanjenjem njegovih poreskih obaveza ili sredstava. Ovo se može, na primer, desiti prilikom javnog kotiranja instrumenata kapitala nekog preduzeća ili po restrukturiranju kapitala entiteta. To se takođe može desiti i posle preseljenja glavnog akcionara u stranu zemlju. Kao rezultat takvog događaja, entitet se može različito oporezivati; može, na primer, dobiti ili izgubiti poreske olakšice ili može dobiti različite poreske stope u budućnosti.

2. Promene poreskog statusa entiteta ili njegovih akcionara mogu neposredno uticati na tekuće poreske obaveze ili sredstva entiteta. Promena može takođe da uveća ili umanji odložene poreske obaveze i sredstva koja entitet priznaje, zavisno od uticaja koji promena poreskog statusa ima na poreske posledice koje će se javiti usled povraćaja ili izmirenja knjigovodstvene vrednosti sredstava i obaveza entiteta.

3. Pitanje je kako neki entitet treba da obračunava poreske posledice promene poreskog statusa tog entiteta ili njegovih akcionara.

Konsenzus

4. Promena poreskog statusa entiteta ili njegovih akcionara ne dovodi do povećanja ili smanjenja iznosa priznatog direktno u kapitalu. Tekuće i odložene poreske posledice promene poreskog statusa se uključuju u dobitak ili gubitak za period, osim ako se te posledice ne odnose na transakcije i događaje čiji će rezultat biti, u istom ili drugom periodu, direktan kredit ili terećenje priznatog iznosa kapitala. One poreske posledice koje se odnose na promene priznatog iznosa kapitala, u istom ili drugom periodu (koje nisu uključene u dobit ili gubitak), treba da se knjiže direktno u korist ili na teret kapitala.

Datum konsenzusa

Avgust 1999. godine.

Datum stupanja na snagu

Ovaj konsenzus stupa na snagu 15. jula 2000. godine. Promene računovodstvenih politika se računovodstveno obuhvataju u skladu sa MRS 8.