TUMAČENJE - SIC 29

Ugovori o koncesiji za pružanje usluga: Obelodanjivanje

("Sl. glasnik RS", br. 16/2008 i 31/2008 - ispr.)

 

Tumačenje SIC-29

 

Ugovori o koncesiji za pružanje usluga: Obelodanjivanje

Reference

- MRS 1 Prezentacija finansijskih izveštaja (revidiran 2003. godine)

- MRS 16 Nekretnine, postrojenja i oprema (revidiran 2003. godine)

- MRS 17 Lizing (revidiran 2003. godine)

- MRS 37 Rezervisanja, potencijalne obaveze i potencijalna sredstva

- MRS 38 Nematerijalna imovina (revidiran 2004. godine)

Pitanje

1. Entitet (rukovodilac) može sklopiti sporazum sa drugim entitetom (obezbedilac) o pružanju usluga koje daju javnosti pristup glavnim ekonomskim i socijalnim olakšicama. Obezbedilac može biti entitet iz javnog ili privatnog sektora uključujući i neko vladino telo. Primeri ugovora o koncesiji za pružanje usluga uključuju postrojenja za preradu i snabdevanje vodom, autoputeve, vozne parkove, tunele, mostove, aerodrome i telekomunikacione mreže. Primeri ugovora koji nisu ugovori o koncesiji za pružanje usluga uključuju entitet koji za svoje interne usluge angažuje spoljne saradnike (npr., za kafeterije za zaposlene, održavanje zgrade, kao i za funkcije računovodstva i informacione tehnologije).

2. Ugovor o koncesiji za pružanje usluga generalno podrazumeva da obezbedilac u periodu koncesije prenosi na rukovodioca:

(a) pravo pružanja usluga koje daju javnosti pristup glavnim ekonomskim i socijalnim olakšicama; i

(b) u nekim slučajevima, pravo na korišćenje određene materijalne i nematerijalne imovine ili finansijskih sredstava,

u razmenu za sledeće usluge rukovodioca:

(c) obavezivanje da pruža usluge prema određenim uslovima tokom perioda koncesije, i

(d) kada je to primenljivo, obavezivanje da vrati na kraju perioda koncesije prava primljena na početku koncesije i/ili stečena tokom perioda koncesije.

3. Zajednička karakteristika svih ugovora o koncesiji za pružanje usluga je da rukovodilac i dobija pravo na i obavezuje se da vrši javne usluge.

4. Pitanje je koje informacije treba da se obelodane u napomenama uz finansijske izveštaje rukovodioca i obezbedioca.

5. Neki aspekti i obelodanjivanja koja se odnose na neke ugovore o koncesiji za pružanje usluga su već pokriveni postojećim Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (npr., MRS 16 se primenjuje na sticanje nekretnina, postrojenja i opreme, MRS 17 se primenjuje na lizing sredstava, a MRS 38 se primenjuje na sticanje nematerijalne imovine). Međutim, ugovor o koncesiji za pružanje usluga može uključiti i ugovore o izvršenju kojima se ne bave Međunarodni standardi finansijskog izveštavanja, osim ako ugovori nisu štetni, u kom slučaju se primenjuje MRS 37. Dakle, ovo tumačenje se bavi dodatnim obelodanjivanjima ugovora o koncesiji za pružanje usluga.

Konsenzus

6. Svi aspekti ugovora o koncesiji za pružanje usluga se razmatraju pri određivanju prikladnih obelodanjivanja u napomenama uz finansijske izveštaje. Rukovodilac i obezbedilac obelodanjuju sledeće u svakom periodu:

(a) opis ugovora;

(b) značajne uslove ugovora koji mogu uticati na iznos, vreme i izvesnost budućih tokova gotovine (npr., period koncesije, datumi ponovnog formiranja cena i osnova po kojoj se određuje ponovno formiranje cena i ponovno pregovaranje);

(c) prirodu i stepen (npr., količinu, vremenski period ili odgovarajući iznos):

(i) prava na korišćenje određenih sredstava;

(ii) obaveza pružanja ili prava očekivanja dobijanja usluga;

(iii) obaveza da se nabave ili izgrade nekretnine, postrojenja i oprema;

(iv) obaveza da se isporuče ili prava da se prime određena sredstva na kraju perioda koncesije;

(v) opcije obnove i zaključivanja; i

(vi) drugih prava i obaveza (npr., glavnih remonta);

(d) promene ugovora koje se vrše tokom tog perioda; i

(e) kako je ugovor o pružanju usluga klasifikovan.

6A Rukovodilac obelodanjuje iznos prihoda i dobiti ili gubitaka, priznatih u periodu, od razmene usluga izgradnje za finansijsko sredstvo ili nematerijalnu imovinu.

7. Obelodanjivanja zahtevana u skladu sa paragrafom 6 ovog tumačenja se obezbeđuju pojedinačno za svaki ugovor o koncesiji za pružanje usluga ili zbirno za svaku klasu ugovora o koncesiji za pružanje usluga. Klasa je grupisanje ugovora o koncesiji za pružanje usluga koji uključuju usluge slične prirode (npr., naplata taksi, telekomunikacione usluge, usluge prerade vode).

Datum konsenzusa

Maj 2001. godine

Datum stupanja na snagu

Ovo tumačenje stupa na snagu 31. decembra 2001. godine.