TUMAČENJE - IFRIC 8

Delokrug MSFI 2

("Sl. glasnik RS", br. 16/2008 i 31/2008 - ispr.)

 

IFRIC Tumačenje 8

 

Delokrug MSFI 2

 

Sadržaj

paragrafi

REFERENCE

 

ISTORIJAT

1-5

DELOKRUG

6

PREDMET

7

KONSENZUS

8-12

DATUM STUPANJA NA SNAGU

13

PRELAZNE ODREDBE

14

Reference

- MRS 8 Računovodstvene politike, promene u računovodstvenim procenama i greške

- MSFI 2 Plaćanje akcijama

Istorijat

1. MSFI 2 se primenjuje na transakcije plaćanja akcijama u kojima entitet prima ili stiče dobra ili usluge. Pojam "dobra" obuhvata zalihe, potrošnu robu, nekretnine, postrojenja i opremu, nematerijalnu imovinu i druga nefinansijska sredstva (MSFI 2, paragraf 5). U skladu sa ovim, osim za određene transakcije koje su van ovog delokruga, MSFI 2 se primenjuje na sve transakcije u kojima entitet prima nefinansijska sredstva ili usluge kao nadoknadu za emitovanje instrumenata kapitala entiteta. MSFI 2 se takođe primenjuje na transakcije u kojima nastaju obaveze za entitet, u vezi sa dobijenim dobrima ili uslugama, koje su zasnovane na ceni (ili vrednosti) akcija entiteta ili drugih instrumenata kapitala entiteta.

2. U nekim slučajevima, međutim, može biti teško pokazati da su dobra ili usluge dobijeni (ili da će biti dobijeni). Na primer, entitet može da dodeli akcije humanitarnoj organizaciji bez ikakve nadoknade. Obično nije moguće identifikovati određena dobra ili usluge primljene u zamenu za takvu transakciju. Slična situacija bi mogla da se javi u transakcijama sa drugim stranama.

3. MSFI 2 zahteva da se transakcije u kojima je plaćanje akcijama izvršeno prema zaposlenima odmeravaju pomoću fer vrednosti plaćanja akcijama na datum dodeljivanja (MSFI 2, paragraf 11). Stoga, se od entiteta ne zahteva da direktno odmerava fer vrednost usluga dobijenih od zaposlenih. Prema MSFI 2, sve reference na zaposlene obuhvataju i druge koji pružaju slične usluge.

4. Za transakcije u kojima su plaćanja akcijama izvršena licima koja nisu zaposleni, MSFI 2 navodi pretpostavku koja se može opovrgnuti da se fer vrednost dobijene robe ili usluga može pouzdano proceniti. U ovim situacijama, MSFI 2 zahteva da se transakcija odmerava po fer vrednosti robe ili usluga na datum kada entitet dobije robu ili druga strana u poslu pruži uslugu (MSFI 2, paragraf 13). Stoga, postoji osnovna pretpostavka da je entitet u stanju da identifikuje robu ili usluge dobijene od lica koja nisu zaposleni. Ovo uzrokuje pitanje da li se ovaj MSFI primenjuje u nedostatku robe ili usluga koji se mogu identifikovati. A ovo opet izaziva dalje pitanje: ako je entitet izvršio plaćanje akcijama i ako izgleda da je dobijena nadoknada koja se može identifikovati (ukoliko postoji) manja od fer vrednosti plaćanja akcijama, da li ova situacija ukazuje da su roba ili usluge dobijeni, čak i ako nisu posebno identifikovani i da li se stoga primenjuje MSFI 2?

5. Treba primetiti da se fraza "fer vrednost plaćanja akcijama" odnosi na fer vrednost određenog plaćanja akcijama o kome je reč. Na primer, državni zakoni bi mogli da zahtevaju od entiteta da emituje jedan deo svojih akcija stanovnicima određene zemlje, čiji bi prenos mogao da se izvrši samo drugim stanovnicima te zemlje. Takvo ograničenje prenosa može da utiče na fer vrednost akcija o kojima je reč i stoga bi te akcije mogle da imaju fer vrednost koja je manja od fer vrednosti akcija koje se inače mogu identifikovati i koje nemaju takva ograničenja. U ovoj situaciji, ako bi se pitanje iz paragrafa 4 javilo u kontekstu ograničenih akcija, fraza "fer vrednost plaćanja akcijama" bi se odnosila na fer vrednost ograničenih akcija, a ne na fer vrednost drugih, neograničenih akcija.

Delokrug

6. MSFI 2 se primenjuje na transakcije u kojima je entitet ili akcionari entiteta dodelili instrumente kapitala ili preuzeli obavezu prenosa gotovine ili drugih sredstava za iznose koji se zasnivaju na ceni (ili vrednosti) akcija entiteta ili drugih instrumenata kapitala entiteta. Ovo tumačenje se primenjuje na transakcije kada entitet dobije (ili treba da dobije) nadoknadu koja se može identifikovati, uključujući i gotovinu i fer vrednost negotovinskih nadoknada koje se mogu identifikovati (ukoliko ih ima) i koja je manja od fer vrednosti dodeljenih instrumenata kapitala ili preuzetih obaveza. Međutim, ovo tumačenje se ne primenjuje na transakcije koje su van delokruga MSFI 2 u skladu sa paragrafima od 3 do 6 tog MSFI.

Predmet

7. Pitanje kojim se bavi ovo tumačenje je da li se MSFI 2 primenjuje na transakcije u kojima entitet ne može posebno da identifikuje neku ili svu robu i usluge koje dobije.

Konsenzus

8. MSFI 2 se primenjuje na određene transakcije u kojima se dobijaju roba ili usluge, kao što su transakcije u kojima entitet dobija robu ili usluge kao nadoknadu za instrumente kapitala entiteta. Ovo obuhvata transakcije u kojima entitet ne može posebno da identifikuje neku ili svu robu i usluge koje dobije.

9. U nedostatku robe ili usluga koje se mogu posebno identifikovati, druge okolnosti mogu da ukažu da su roba ili usluge dobijene (ili će biti dobijene), u kom slučaju se primenjuje MSFI 2. Naročito, ako je dobijena nadoknada koja se može identifikovati manja od fer vrednosti dodeljenih instrumenata kapitala ili preuzete obaveze, obično ova okolnost ukazuje da je druga nadoknada (to jest roba ili usluge koje se ne mogu identifikovati) dobijena (ili će biti dobijena).

10. Entitet odmerava dobijenu robu ili usluge u skladu sa MSFI 2.

11. Entitet odmerava robu ili usluge koje su dobijene (ili koje će biti dobijene), a koje se ne mogu identifikovati kao razliku između fer vrednosti plaćanja akcijama i fer vrednosti robe ili usluga koje su dobijene (ili koje će biti dobijene), a koje se mogu identifikovati.

12. Entitet odmerava dobijenu robu ili usluge koje se ne mogu identifikovati na datum dodeljivanja. Međutim, za transakcije koje se izmiruju u gotovini, obaveza treba ponovo da se odmerava na svaki dan izveštavanja sve dok se ne izmiri.

Datum stupanja na snagu

13. Entitet primenjuje ovo tumačenje za godišnje periode koji počinju 1. maja 2006. godine ili kasnije. Podstiče se ranija primena. Ako entitet primenjuje ovo tumačenje za period koji počinje pre 1. maja 2006. godine, on treba da obelodani tu činjenicu.

Prelazne odredbe

14. Entitet treba da primenjuje ovo tumačenje retrospektivno u skladu sa zahtevima MRS 8, koji je predmet prelaznih odredaba MSFI 2.