TUMAČENJE - IFRIC 9

Ponovna procena ugrađenih derivata

("Sl. glasnik RS", br. 16/2008 i 31/2008 - ispr.)

 

IFRIC Tumačenje 9

 

Ponovna procena ugrađenih derivata

 

Sadržaj

paragrafi

Reference

 

Istorijat

1-2

Delokrug

3-5

Predmet

6

Konsenzus

7-8

Datum stupanja na snagu i prelazne odredbe

9

Reference

- MRS 39 Finansijski instrumenti: priznavanje i odmeravanje

- MSFI 1 Prva primena Međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja

- MSFI 3 Poslovne kombinacije

Istorijat

1. U paragrafu 10 MRS-a 39 se ugrađeni derivat opisuje kao "komponentu hibridnog (kombinovanog) instrumenta koji takođe obuhvata i nederivatni osnovni ugovor - sa efektom da neki tokovi gotovine kombinovanog derivata variraju na način koji je svojstven samostalnim derivatima."

2. U paragrafu 11 MRS-a 39 se zahteva da ugrađeni derivat bude odvojen od osnovnog ugovora i da se obračunava kao derivat ako, i samo ako:

(a) Ekonomske karakteristike i rizici ugrađenog derivata nisu usko povezani sa ekonomskim karakteristikama i rizicima osnovnog ugovora;

(b) Odvojeni instrument sa istim uslovima kao i ugrađeni derivat bi zadovoljio definiciju derivata; i

(c) Hibridni (kombinovani) instrument se ne odmerava po fer vrednosti sa promenama fer vrednosti priznatim kroz bilans uspeha (to jest, derivat koji je ugrađen u finansijsko sredstvo ili finansijsku obavezu po fer vrednosti kroz bilans uspeha nije zaseban).

Delokrug

3. Što je predmet paragrafa 4 i 5 u daljem tekstu, ovo Tumačenje se primenjuje na sve ugrađene derivate pod delokrugom MRS-a 39.

4. Ovo Tumačenje se ne bavi pitanjima ponovnog odmeravanja koja nastaju zbog ponovne procene ugrađenih derivata.

5. Ovo Tumačenje se ne bavi sticanjem ugovora sa ugrađenim derivatima u poslovnoj kombinaciji niti njihovom mogućom ponovnom procenom na datum sticanja.

Predmet

6. MRS 39 zahteva da entitet, kada prvi put postane ugovorna strana, proceni da li se zahteva da se bilo koji od umetnutih derivativa sadržanih u ugovoru odvoji od osnovnog ugovora i da se obračunava kao derivativ prema ovom Standardu. Ovo Tumačenje se bavi sledećim pitanjima:

(a) Da li MRS 39 zahteva da se takva procena vrši samo kada entitet postane ugovorna strana, ili da li takva procena treba da se iznova razmatra tokom celog trajanja ugovora?

(b) Da li entitet koji primenjuje MSFI prvi put treba da vrši svoju procenu na osnovu uslova koji su postojali kada je entitet prvi put postao ugovorna strana, ili na osnovu uslova koji su preovladavali kada je entitet po prvi put usvojio MSFI-ove?

Konsenzus

7. Entitet procenjuje da li je potrebno odvojiti ugrađeni derivat od osnovnog ugovora i obračunavati ga kao derivat kada entitet prvi put postane ugovorna strana. Naknadna ponovna procena je zabranjena osim ako ne postoji promena uslova ugovora koja značajno menja tokove gotovine koji bi se inače zahtevali prema ugovoru, u kom slučaju se ponovna procena zahteva. Entitet određuje da li je izmena tokova gotovine značajna razmatranjem stepena u kom su se promenili očekivani budući tokovi gotovine povezani sa ugrađenim derivatom, osnovni ugovor ili oboje, kao i da li je promena značajna u odnosu na prethodno očekivane tokove gotovine od ugovora.

8. Entitet koji usvaja MSFI prvi put procenjuje da li je potrebno odvojiti ugrađeni derivat od osnovnog ugovora i obračunavati ga kao derivat na osnovu uslova koji su postojali na datum koji je kasniji između datuma kada je strana postala ugovorna strana i datuma kada se zahtevala ponovna procena prema paragrafu 7.

Datum stupanja na snagu i prelazne odredbe

9. Entitet primenjuje ovo Tumačenje za godišnje periode počev od 1. juna 2006. godine. Podstiče se ranija primena. Ako entitet primenjuje ovo Tumačenje za period koji počinje pre 1. juna 2006. godine, on će obelodaniti ovu činjenicu. Ovo Tumačenje se primenjuje retrospektivno.