TUMAČENJE - IFRIC 10

Periodično finansijsko izveštavanje i umanjenje vrednosti

("Sl. glasnik RS", br. 16/2008 i 31/2008 - ispr.)

 

IFRIC Tumačenje 10

 

Periodično finansijsko izveštavanje i umanjenje vrednosti

 

Sadržaj

paragrafi

REFERENCE

 

ISTORIJAT

1-2

PREDMET

3-7

KONSENZUS

8-9

DATUM STUPANJA NA SNAGU I PRELAZNE ODREDBE

10

Reference

- MRS 34 Periodično finansijsko izveštavanje

- MRS 36 Umanjenje vrednosti imovine

- MRS 39 Finansijski instrumenti: priznavanje i odmeravanje

Istorijat

1. Od entiteta se zahteva da proceni gudvil za umanjenje vrednosti na svaki datum izveštavanja, da na svaki datum bilansa stanja proceni investicije u instrumente kapitala i u finansijska sredstva koja se knjiže po nabavnoj vrednosti zbog mogućeg umanjenja vrednosti i, ako je potrebno, da prizna gubitak zbog umanjenja vrednosti na taj datum u skladu sa MRS 36 i MRS 39. Međutim, na naknadni datum izveštavanja ili datum bilansa stanja, uslovi mogu biti izmenjeni u takvoj meri da bi se gubitak zbog umanjenja vrednosti mogao smanjiti ili izbeći da je procena umanjenja vrednosti izvršena samo na taj datum. Ovo tumačenje daje uputstva o tome da li takve gubitke zbog umanjenja vrednosti treba i kada ih treba stornirati.

2. Ovo tumačenje se odnosi na međusobni uticaj zahteva MRS 34 i priznavanja gubitaka zbog umanjenja vrednosti gudvila po MRS 36 i određenih finansijskih sredstava u MRS 39, kao i efektom tog međusobnog uticaja na naknadne periodične i godišnje finansijske izveštaje.

Predmet

3. U MRS 34, u paragrafu 28 se zahteva od entiteta da primenjuje iste računovodstvene politike u svojim periodičnim finansijskim izveštajima koje primenjuje i u svojim godišnjim finansijskim izveštajima. Tu se takođe navodi da "učestalost izveštavanja entiteta (godišnje, polugodišnje ili tromesečno) ne utiče na merenje njegovih godišnjih rezultata. Da bi se postigao taj cilj, merenje u svrhe periodičnog izveštavanja će se vršiti po osnovu perioda od početka godine do datuma izveštavanja."

4. U MRS 36, u paragrafu 124 se navodi da se "Gubitak od umanjenja vrednosti gudvila ne treba da bude storniran u narednom periodu."

5. U MRS 39, u paragrafu 69 se navodi da se "Gubici zbog umanjenja vrednosti priznati u bilansu uspeha za investicije u instrument kapitala koji je klasifikovan kao raspoloživ za prodaju ne storniraju kroz bilans uspeha."

6. U MRS 39, u paragrafu 66 se navodi da gubici zbog umanjenja vrednosti za finansijska sredstva koja se vode po nabavnoj vrednosti (kao što je gubitak zbog umanjenja vrednosti od nekotiranog instrumenta kapitala koji se ne vodi po fer vrednosti zato što se njegova fer vrednost ne može pouzdano izmeriti) ne treba da se strorniraju.

7. Ovo tumačenje se bavi sledećim pitanjem:

Da li entitet treba da stornira u međuperiodu gubitke po osnovu umanjenja vrednosti gudvila i investicija u instrumente kapitala i u finansijska sredstva koja se vode po nabavnoj vrednosti u slučaju kada gubitak ne bi bio priznat, ili bi bio priznat manji gubitak, da je procena umanjenja vrednosti vršena samo na naknadni datum bilansa stanja?

Konsenzus

8. Entitet ne stornira gubitak zbog umanjenja vrednosti priznat u prethodnom međuperiodu a koji je nastao po osnovu gudvila ili investicije bilo u instrument kapitala ili u finansijsko sredstvo koje se vodi po nabavnoj vrednosti.

9. Entitet ne primenjuje ovaj konsenzus po analogiji na druge oblasti potencijalnog neslaganja između MRS 34 i drugih standarda.

Datum stupanja na snagu i prelazne odredbe

10. Entitet primenjuje ovo tumačenje za godišnje periode koji počinju 1. novembra 2006. godine ili kasnije. Podstiče se ranija primena. Ako entitet primenjuje ovo tumačenje za period koji počinje pre 1. novembra 2006. godine, obelodanjuje ovu činjenicu. Entitet primenjuje ovo tumačenje na gudvil od datuma kada prvi put primeni MRS 36; entitet primenjuje ovo tumačenje na investicije u instrumente kapitala ili u finansijska sredstva koja se vode po nabavnoj vrednosti od datuma kada prvi put primeni kriterijume za odmeravanje iz MRS 39.