PRAVILNIK

O STRUČNOM ISPITU RADNIKA KOJI RADE NA POSLOVIMA ZAŠTITE OD POŽARA

("Sl. glasnik SRS", br. 48/84)

 

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi koje moraju da ispunjavaju organizacije udruženog rada i druge organizacije koje organizuju stručnu nastavu iz oblasti zaštite od požara, program, način i uslovi polaganja stručnih ispita radnika koji rade na poslovima zaštite od požara, kao i visina troškova ispita i iznos naknade za rad u ispitnoj komisiji.

Član 2

Stručni ispit po odredbama ovog pravilnika polažu pripravnici sa srednjom, višom i visokom školskom spremom po isteku propisanog pripravničkog staža, kao i druga lica primljena na rad na poslove zaštite od požara koja su po zakonu dužna da polažu stručni ispit.

Član 3

Na stručnom ispitu vrši se provera stručne osposobljenosti radnika za vršenje poslova zaštite od požara stečene na praktičnom radu i kroz organizovanu stručnu nastavu.

Član 4

Praktični rad se sprovodi u vatrogasnoj jedinici, odnosno u organizaciji udruženog rada i drugoj samoupravnoj organizaciji i zajednici i državnom organu u kome je radnik primljen na rad. Praktični rad se organizuje i sprovodi tako da se radniku omogući da se upozna sa svim poslovima i zadacima zaštite od požara, radi uspešnog vršenja poslova na koje je raspoređen.

Radnici koji polažu stručni ispit u toku trajanja praktičnog rada vode pripravnički dnevnik u koji, pored naziva organa, odnosno organizacije udruženog rada i druge samoupravne organizacije i zajednice i državnog organa u kojoj se izvodi praktični rad, za svaki dan upisuju zadatke i poslove na kojima su se obučavali, način i sredstva na kojima su se obučavali, kao i trajanje obuke po pojedinim zadacima i poslovima.

Na kraju dana pripravnički dnevnik overava radnik koji je organizovao izvođenje zadataka i poslova na obučavanju, a po završenom praktičnom radu neposredni rukovodilac ili radnik koga on ovlasti overava pripravnički dnevnik i daje opštu ocenu o praktičnoj obuci radnika.

Član 5

Organizovanu stručnu nastavu (u daljem tekstu: stručna nastava) mogu izvoditi organizacije udruženog rada i druge organizacije iz člana 43. stav 9. Zakona o zaštiti od požara, ako ispunjavaju posebne uslove u pogledu stručnog kadra, sredstava, opreme i učila za stručno osposobljavanje radnika koji rade na poslovima zaštite od požara, koji su propisani ovim pravilnikom. Postojanje posebnih uslova utvrđuje zajednički sekretarijat za unutrašnje poslove, odnosno Gradski sekretarijat za unutrašnje poslove grada Beograda (u daljem tekstu: organ za unutrašnje poslove) na čijoj teritoriji se izvodi stručna nastava.

Član 6

Stručna nastava za radnike teritorijalnih vatrogasnih jedinica vrši se na kursevima koje organizuje Republički sekretarijat za unutrašnje poslove.

Član 7

Stručna nastava se sastoji iz: opšteg, posebnog i praktičnog dela.

Opšti deo obuhvata predmete:

1. Osnove političkog i ekonomskog sistema,

2. Radni i samoupravni odnosi radnika, i

3. Propisi o zaštiti od požara.

Posebni deo obuhvata predmete:

1. Preventivna zaštita od požara,

2. Sredstva za gašenje požara,

3. Taktika gašenja požara, i

4. Vatrogasne sprave i oprema.

Praktični deo stručne nastave obuhvata rad sa vatrogasnom i drugom tehničkom i zaštitnom opremom i sredstvima, rad i postupanje u vatrogasnoj jedinici i drugi praktični rad na poslovima zaštite od požara.

Član 8

Program po kome se izvodi stručna nastava za radnike teritorijalnih vatrogasnih jedinica i za radnike koji u organizacijama udruženog rada i drugim samoupravnim organizacijama i zajednicama i državnim organima neposredno organizuju ili rade na poslovima zaštite od požara, čini sastavni deo ovog pravilnika.

Član 9

Stručna nastava se izvodi po nastavnim planovima koje donose osnovne organizacije udruženog rada i druge organizacije koje izvode stručnu nastavu, a koji moraju da budu usaglašeni sa nastavnim programom utvrđenim ovim pravilnikom.

Nastavni planovi iz stava 1. ovog člana sadrže minimum gradiva propisanog ovim pravilnikom i najmanje sledeći broj časova za:

 

Predavanja

Vežbe i konsultacije

1. osnove političkog i ekonomskog sistema

25

 

5

 

2. Radni odnosi i samoupravni odnosi radnika

17

 

3

 

3. Propisi o zaštiti od požara

50

 

10

 

4. Preventivna zaštita od požara

35

 

5

 

5. Sredstva za gašenje požara

40

 

10

 

6. Taktika gašenja požara

35

 

5

 

7. Vatrogasne sprave i oprema

25

 

5

 

8. Praktični deo

50

 

 

 

Član 10

Za stručno osposobljavanje radnika organizacije udruženog rada i druge organizacije (u daljem tekstu: organizacije), pored opštih uslova za izvođenje stručne nastave moraju imati najmanje sledeća sredstva, opremu i učila:

- prostorije za izvođenje teoretske nastave koje ispunjavaju uslove i standarde predviđene za organizacije udruženog rada u oblasti obrazovanja;

- odgovarajući poligon kojim se obezbeđuje uspešno izvođenje praktične nastave;

- kombinovano vatrogasno vozilo (voda-pena-prah);

- vatrogasne pumpe: motornu vatrogasnu pumpu i brentaču;

- vatrogasne lestve: lestve sklapajuće, kukače i lestve rastegače (trodelne);

- sprave za spasavanje: spusnice zatvorene i otvorene, unakrsno uže i mornarske lestve;

- zaštitne sprave i opremu: izolacioni aparat (komprimirani vazduh), aparat za oživljavanje, cevi aparata za zaštitu disajnih organa, odelo za zaštitu od plamena tipa "Preflam", odelo za zaštitu od radioaktivnog zračenja, dozimetar, lični dozimetar;

- komplet lične opreme;

- protivpožarne aparate raznih veličina (CO2, "S", halon i PH); i

- odgovarajuću stručnu literaturu.

Član 11

Teoretsku i praktičnu nastavu u organizacijama mogu izvoditi predavači sa završenim i to:

- pravnim fakultetom za nastavu iz predmeta: Osnove političkog i ekonomskog sistema, radne odnose i samoupravne odnose radnika i propise o zaštiti od požara;

- jednim od fakulteta tehničke struke za izvođenje nastave iz predmeta: Preventivna zaštita od požara; Sredstva za gašenje požara; i

- najmanje višom školom tehničke struke za izvođenje nastave iz predmeta: Taktika gašenja požara, vatrogasne sprave i opreme i praktičnog dela.

Nastavu iz predmeta: Preventivna zaštita od požara, sredstva za gašenje požara, taktika gašenja požara, vatrogasne sprave i oprema i praktičnog dela mogu izvoditi lica koja pored uslova iz stava 1. ovog člana imaju najmanje 3 godine radnog iskustva na poslovima zaštite od požara.

Član 12

Organizacije koje nemaju predavača u stalnom radnom odnosu, za izvođenje stručne nastave mogu da angažuju lice koje ispunjava uslove iz člana 11. ovog pravilnika, s tim da međusobna prava i obaveze utvrde ugovorom koji se zaključuje pre početka izvođenja nastave.

Član 13

Za vršenje administrativno-tehničkih i drugih poslova na organizaciji stručne nastave, organizacije moraju da imaju najmanje jednog radnika u stalnom radnom odnosu.

Član 14

U toku izvođenja stručne nastave organizacije vode registar radnika i dnevnik sa prozivnikom.

Registar iz stava 1. ovog člana sadrži mesta za upisivanje: radnog broja, prezimena i imena radnika, godine rođenja, prebivališta odnosno boravišta, adrese stana, naziva organizacije udruženog rada i druge samoupravne organizacije i zajednice i državnog organa u kome je radnik zaposlen, stepena školske spreme, vremena zasnivanja radnog odnosa, godine upisa, rednog broja kursa i rednog broja dnevnika sa prozivnikom.

Dnevnik sa prozivnikom sadrži mesta za upisivanje: radnog broja kursa, imena, prezimena i imena jednog od roditelja radnika, datum i vreme održavanja nastave (časa), opis rada na času, sa podacima o posećivanju nastave i potpis predavača.

Član 15

Pismene prijave za polaganje stručnih ispita organizacije odnosno organu unutrašnjih poslova opštine na čijoj teritoriji je nastava izvođena.

Član 16

Prijava za polaganje stručnog ispita sadrži: ime i prezime radnika, koju školsku spremu ima i kada je stekao, na kojim poslovima je radio za vreme pripravničkog staža, koliko je trajao pripravnički staž i to posebno na praktičnom radu, a posebno na stručnoj nastavi.

Uz prijavu za polaganje stručnog ispita prilaže se: overen prepis svedočanstva o završenoj školi, prepis rešenja o zasnivanju radnog odnosa, potvrda o vremenu provedenom na stručnoj nastavi koju izdaje organizacija u kojoj je nastava izvođena i opšta ocena o završenom praktičnom radu.

Podatke navedene u prijavi, sa prilozima iz stava 2. ovog člana, overava organizacija u kojoj je nastava izvođena.

Član 17

Rešenje o odobravanju odnosno odbijanju od polaganja stručnog ispita u skladu sa uslovima propisanim zakonom i ovim pravilnikom, donosi nadležni organ za unutrašnje poslove.

Organ za unutrašnje poslove iz stava 1. ovog člana o odobrenom polaganju stručnih ispita obaveštava ispitnu komisiju i utvrđuje rok za polaganje stručnog ispita koji ne može biti duži od 30 dana od dana završetka stručne nastave.

O datumu polaganja stručnog ispita radnik se obaveštava preko organizacije u kojoj je izvođena stručna nastava najkasnije na 30 dana pre polaganja stručnog ispita.

Član 18

Radnici koji u organizacijama udruženog rada i drugim samoupravnim organizacijama i zajednicama i državnim organima neposredno organizuju i rade na poslovima zaštite od požara stručni ispit polažu pred ispitnom komisijom koju obrazuje sekretar zajedničkog, odnosno Gradskog sekretarijata za unutrašnje poslove.

Član 19

Za polaganje stručnih ispita radnika teritorijalnih vatrogasnih jedinica može se obrazovati posebna ispitna komisija.

Ispitnu komisiju iz stava 2. ovog člana obrazuju zajedničkim aktom sekretari zajedničkih sekretarijata za unutrašnje poslove i sekretar Gradskog sekretarijata za unutrašnje poslove.

Član 20

Ispitna komisija iz čl. 18. i 19. ovog pravilnika (u daljem tekstu: Komisija), sastoji se od predsednika i određenog broja ispitivača za svaki predmet predviđen programom stručnog ispita. Komisija ima i sekretara koji vrši stručne poslove za Komisiju.

Predsednik Komisije i ispitivači imaju zamenike.

Predsednik Komisije, ispitivači i njihovi zamenici imenuju se za period od 4 godine.

Predsednik Komisije ne može da se imenuje za ispitivača.

Rešenjem o obrazovanju Komisije određuje se njeno sedište.

Član 21

Predsednik Komisije, ispitivači i njihovi zamenici imenuju se od lica koja ispunjavaju uslove propisane u članu 11. ovog pravilnika.

Član 22

Stručni ispit polaže se usmeno i praktično po programu propisanom u članu 7. ovog pravilnika.

Predmeti iz opšteg i posebnog dela stručnog ispita polažu se usmeno.

Po završetku usmenog dela stručnog ispita polaže se praktični deo.

Polaganje praktičnog dela stručnog ispita vrši se pred ispitivačem za taj deo ispita, a u prisustvu predsednika Komisije i ispitivača za predmet - taktika gašenja požara.

Član 23

U toku polaganja stručnog ispita radnik se ocenjuje iz svakog predmeta pojedinačnom ocenom od 1 do 5.

Opšti uspeh radnika utvrđuje se srednjom ocenom (aritmetičkom sredinom iz pozitivnih ocena svih predmeta) na sledeći način:

- radnik je položio sa odličnim uspehom ako je postigao srednju ocenu 4,50 i više;

- radnik je položio sa vrlo dobrim uspehom ako je postigao srednju ocenu 3,50 do 4,49;

- radnik je položio sa dobrim uspehom ako je postigao srednju ocenu od 2,50 do 3,49;

- radnik je položio sa dovoljnim uspehom, ako je postigao ocenu najmanje 2 do 2,49.

Član 24

Radnik koji na stručnom ispitu ne dobije zadovoljavajuću ocenu iz najviše dva predmeta upućuje se na ponovno polaganje ispita iz tih predmeta po isteku roka od 30 dana.

Radnik koji na stručnom ispitu ne zadovolji iz tri ili više predmeta, ili ne dobije zadovoljavajuću ocenu iz predmeta koje je popravljao, smatraće se da stručni ispit nije položio i može ceo ispit polagati još jedanput u roku koji ne može biti kraći od tri meseca ni duži od šest meseci od prvog polaganja ispita.

Član 25

Ako radnik ne pristupi polaganju stručnog ispita ili pre polaganja izjavi da odustaje od ispita, smatraće se da ispit nije polagao.

Ako radnik odustane od započetog polaganja stručnog ispita, smatraće se da ispit nije položio.

Član 26

Polaganje stručnog ispita može da se odloži ako je radnik bolestan ili iz drugih opravdanih razloga sprečen da polaže ispit.

O odlaganju stručnog ispita odlučuje nadležni organ unutrašnjih poslova.

Član 27

Radnik može da nastavi polaganje stručnog ispita najkasnije u roku od 3 meseca od donošenja odluke o odlaganju ispita. Nadležni organ za unutrašnje poslove može ovaj rok produžiti šest meseci po isteku pripravničkog staža, odnosno po isteku vremena za koje je radnik bio obavezan da položi stručni ispit.

Ako radnik ne pristupi polaganju stručnog ispita u roku iz stava 1. ovog člana, smatraće se da ispit nije položio.

Član 28

O polaganju stručnog ispita vodi se zapisnik na obrascu 1.

Član 29

Po završetku stručnog ispita predsednik Komisije saopštiće uspeh kandidata u prisustvu najmanje dva člana Komisije.

Član 30

Na osnovu zapisnika o polaganju stručnog ispita nadležni organ za unutrašnje poslove izdaće radniku uverenje da je ispit položio.

Uverenje se izdaje na obrascu 2.

Član 31

Nadležni organ za unutrašnje poslove vodi evidenciju radnika koji su polagali stručni ispit.

Evidencija sadrži podatke o radniku (ime i prezime, godine i mesto rođenja, kada je ispit polagao i podatke o uspehu na ispitu).

Podatke unete u evidenciju overavaju predsednik komisije i sekretar.

Član 32

Naknada za rad u Komisiji pripada predsedniku, ispitivačima i sekretaru Komisije.

Naknada predsedniku, određuje se u iznosu od 20%, a ispitivačima u iznosu od 15% od visine dnevnice za službeno putovanje, po kandidatu, bez troškova prenoćišta utvrđene za radnike organa unutrašnjih poslova koji je Komisiju obrazovao.

Sekretaru Komisije pripada naknada za rad u visini od 70% od naknade predviđene za ispitivače iz stava 2. ovog člana.

Naknada predsedniku, ispitivačima i sekretaru Komisije obrazovane u skladu sa članom 19. ovog pravilnika, određuje se na način predviđen u st. 2. i 3. ovog člana, s tim što se obračun vrši od visine dnevnice za službeno putovanje, bez troškova utvrđenih Uredbom o naknadama za putne i druge troškove koji se republičkim organima i organizacijama priznaju u materijalne troškove.

Ostali troškovi polaganja stručnog ispita utvrdiće se posebnim ugovorom koji se zaključuje između organa, odnosno organizacije čija se sredstva koriste kod polaganja stručnog ispita i organa odnosno organizacije čiji radnik polaže stručni ispit.

Član 33

Stručni ispiti započeti po nastavnom planu i programu koji je važio na dan stupanja na snagu ovog pravilnika sprovešće se po tada važećim propisima, a najkasnije do isteka roka od tri meseca od stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 34

Radnici koji nemaju srednju stručnu spremu, polažu stručni ispit prema programu za polaganje stručnog ispita propisanom ovim pravilnikom za radnike sa srednjom stručnom spremom.

Član 35

Međusobna prava i obaveze radnika teritorijalne vatrogasne jedinice i organa unutrašnjih poslova kod koga se radnik nalazi na radu, dok se radnik nalazi na stručnoj nastavi u smislu člana 6. ovog pravilnika, regulišu se ugovorom u skladu sa opštim aktom radne zajednice organa unutrašnjih poslova.

Član 36

Obrasci 1 i 2 odštampani su u prilogu ovog pravilnika i čine njegov sastavni deo.

Član 37

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o stručnim ispitima profesionalnih vatrogasaca ("Službeni glasnik SR Srbije", broj 41/71).

Član 38

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".

 

Obrazac 1.

 

ZAPISNIK
O POLAGANJU STRUČNOG ISPITA

Pred ispitnom komisijom, obrazovanom rešenjem br. _____, od __________, polagao-la je stručni ispit

 

 

(Prezime, ime jednog od roditelja i ime)

 

rođen-a ________________ u ________________, radnik

 

(Naziv OUR i druge samoupravne organizacije i zajednice i državnog organa u kome je radnik zaposlen).

Polaganje ispita odobreno je rešenjem br. _____ od _______________.

Ispit polaže 

 

.

 

(prvi, drugi, treći put)

 

Kandidat je polagao stručni ispit za radnike koji rade na poslovima zaštite od požara po programu za _______________ školsku spremu.

Usmeni ispit polaže dana _____. Ispit je započeo u _____ časova. Na usmenom ispitu postavljena su iz pojedinih predmeta sledeća pitanja, i to:

Osnove političkog i ekonomskog sistema

 

 

Radni odnosi i samoupravni odnosi radnika

 

 

Propisi o zaštiti od požara

 

 

Preventivna zaštita od požara

 

 

Sredstva za gašenje požara

 

 

Taktika gašenja požara

 

 

Vatrogasne sprave i oprema

 

 

Praktični deo

 

 

Posle završenog ispitivanja komisija je donela sledeći zaključak:

Kandidat je položio sa __________ uspehom.

Kandidat nije položio ispit.

Kandidat se upućuje na popravni ispit iz sledećih predmeta:

 

 

Stručni ispit je završen u _____ časova.

Sekretar,

 

Predsednik ispitne komisije,

 

 

 

Ispitivači:

 

Obrazac 2.

Na osnovu člana 171. Zakona o opštem upravnom postupku ("Službeni list SFRJ", broj 32/78) i člana 30. Pravilnika o stručnim ispitima radnika koji rade na poslovima zaštite od požara ("Službeni glasnik SR Srbije", br. )

 

izdaje

(Naziv organa za unutrašnje poslove)

 

 

UVERENJE
O POLOŽENOM STRUČNOM ISPITU

 

________________________________ rođen-a _________ god. u _________________________ radnik

(Naziv i mesto organizacije udruženog rada i druge samoupravne organizacije i zajednice i državnog organa u kome je radnik zaposlen)

dana ________________ god. POLOŽIO-LA je stručni ispit za radnike koji rade na poslovima zaštite od požara, po programu stručnog ispita za radnike sa ___________________ školskom spremom pred ispitnom Komisijom obrazovanom rešenjem broj _____.

Prema oceni ispitne Komisije imenovani-a je položio-la stručni ispit sa ________ uspehom.

 

Sekretar,