REŠENJE

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REALIZACIJU PROJEKATA U CILJU UNAPREĐENJA I PODSTICANJA RAZVOJA MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA I PREDUZETNIŠTVA U AP VOJVODINI U 2008. GODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 10/2008)

I

Ovim Rešenjem utvrđuje se Program rasporeda i korišćenja sredstava za realizaciju projekata u cilju unapređenja i podsticanja razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u AP Vojvodini u 2008. godini, kao i obim sredstava za sprovođenje ovog Programa i način njihovog raspoređivanja.

II

Program iz tačke I čini sastavni deo ovog Rešenja.

III

Ovo Rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REALIZACIJU PROJEKATA U CILJU UNAPREĐENJA I PODSTICANJA RAZVOJA MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA I PREDUZETNIŠTVA U AP VOJVODINI U 2008. GODINI

I

Cilj programa je unapređenje i podsticaj razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u AP Vojvodini, podizanje nivoa tehničko-tehnološke opremljenosti, porasta proizvodnih kapaciteta, poboljšanja kvaliteta usluga i povećanja tehnološko-ekonomske efikasnosti procesa realizacije proizvoda, podsticaja razvoja novih tehnologija, kao i razvoja oblasti i grana koje imaju uticaj na ostvarenje Strategije razvoja AP Vojvodine, tj. oblasti i grana koje imaju uticaja na izmenu privredne strukture, odnosno optimalno korišćenje komparativnih prednosti AP Vojvodine.

Raspored i korišćenje sredstva utvrđenih Programom zasniva se na potrebama malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u AP Vojvodini za upoznavanjem sa razvijenošću sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva (brojem preduzeća, zaposlenošću, ukupnom prihodu, efikasnošću poslovanja i sl.) merama podrške razvoja (kreiranje stimulativnog pravnog i lokalnog okruženja, podizanje nivoa znanja i sposobnosti u malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, povećanje produktivnosti, konkurentnosti i podsticanja razvoja malih i srednjih preduzeća, zaštite životne sredine, uštede energije i iznalaženje alternativnih oblika, kao i iznalaženje mogućnosti korišćenja sekundarnih sirovina kao budućeg sirovinskog potencijala.

II

Odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2008. godinu ("Službeni list AP Vojvodine", br. 03/2008 od 10. 03. 2008. godine) u okviru razdela 08 - Pokrajinski sekretarijat za privatizaciju, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća, funkcionalna klasifikacija 410 - Opšti ekonomski i komercijalni poslovi planirana su sredstva u iznosu od 60.000.000,00 dinara, primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine - prihodi od privatizacije (izvor finansiranja 12 04).

III

Sredstva utvrđena ovim Programom koristiće se na sledeći način:

4234 Usluge informisanja planirane su u iznosu od 5.000.000,00 dinara. Za usluge informisanja javnosti, reklamiranja i promotivne aktivnosti Sekretarijata potpisaće se Ugovor sa elektronskim medijima za emitovanje programa i uvođenja permanentnih emisija u cilju prezentacije programa razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u okviru Sekretarijata, upoznavanja sa radom Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u AP Vojvodini, objavljivanja konkursa za projekte, poslovne berze, uspostavljanje monitoringa u oblasti malih i srednjih preduzeća i preduzetništva na teritoriji AP Vojvodine.

4235 Stručne usluge su planirane u iznosu od 10.000.000,00 dinara. U okviru dugoročne i prioritetne politike i programskog opredeljenja Izvršnog veća AP Vojvodine za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva planirana su sredstva za angažovanje eksperata, obrazovnog i naučnog sektora (Univerziteti, Instituti, Zavodi, Banke, Agencije, ostale organizacije i institucije) na programima razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva i programa privatizacije, sufinansiranje GEM projekta, u cilju praćenja i razvijanja indikatora kojim se meri preduzetnička aktivnost i klima svake zemlje uključene u projekat, finansiranje konsultantskih usluga u 2008. godini u cilju realizacije projekta razvoja konkurentnosti preduzeća "20 ključeva" (PPORF Program) sa teritorije AP Vojvodine.

4249 Ostale specijalizovane usluge - planiraju se sredstva u iznosu od 10.000.000,00 dinara. Sredstva su namenjena za finansiranje Projekata za obuku kadrova u malim i srednjim preduzećima i obuku preduzetnika u primeni poslovnih ideja za podsticanje privrednog razvoja, unapređenje ideje preduzetništva i druge specijalizovane usluge. Cilj Projekata je povećanje preduzetničke inicijative i obučavanje potencijalnih proizvođača za uspešno poslovanje i vođenje sopstvenog biznisa kroz udruživanje u zajedničke organizacije i mogućnost razvoja sistema kvaliteta u svojoj kompleksnosti na nivou malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Na ovaj način postiće se povećanje zaposlenosti i poboljšanje socijalnog položaja radnika kroz visokokvalitetnu i konkretnu obuku u skladu sa standardima Evropske unije.

4541 Tekuće subvencije privatnim preduzećima u iznosu od 20.000.000,00 dinara.

Planirana sredstva će se dodeliti malim i srednjim preduzećima sa sedištem na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine u cilju:

1. uvođenja novih tehnologija,

2. otvaranja novih radnih mesta,

3. zapošljavanja lica sa invaliditetom, žena i lica koja su ostala nezaposlena u procesu privatizacije,

4. očuvanja i unapređenja životne sredine,

5. podsticanja razvoja nedovoljno razvijenih regiona i ruralnog razvoja,

6. održavanja starih zanata,

7. obuke i edukacije privatnih preduzetnika u oblasti primene novih zakonskih propisa radi njihovog lakšeg uključivanja u proces evropskih integracija,

8. podsticanja izvoza i drugih aktivnosti u sektoru MSP i preduzetništva.

9. ostvarivanja sveobuhvatnog razvoja privrede Autonomne Pokrajine Vojvodine i drugih aktivnosti u sektoru MSP i preduzetništva.

Sredstava će biti raspoređena na osnovu podnetih zahteva ovlašćenih subjekata a u skladu sa Pravilnikom o raspodeli sredstava za subvencionisanje malih i srednjih preduzeća Pokrajinskog sekretarijata za privatizaciju, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća.

4819 Dotacije ostalim neprofitnim institucijama planiraju se sredstva u iznosu od 15.000.000,00 dinara.

Planirana sredstva ostalim neprofitnim institucijama namenjena su sufinansiranju dela troškova Agencija za razvoj MSP, udruženja preduzetnika i ostalih neprofitnih organizacija institucija i udruženja sa sedištem na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine u cilju:

1. povećanja preduzetničke inicijative i obučavanja potencijalnih preduzetnika za uspešno poslovanje i vođenje sopstvenog biznisa,

2. pružanja podrške sektoru malih i srednjih preduzeća koji se bave starim zanatima, rukotvorinama i primenjenom umetnošću u poslovanju s evropskim preduzećima,

3. povezivanje i podsticanje na saradnju MSP i preduzetnika,

4. podsticanja održivog razvoja sela kao jednog od prioriteta Strategije ekonomskog razvoja APV i njen ravnomeran ekonomski razvoj i drugih aktivnosti u sektoru MSP i preduzetništva.

Sredstava će biti raspoređena na osnovu podnetih zahteva ovlašćenih subjekata a u skladu sa Pravilnikom o raspodeli sredstava za dotacije ostalim neprofitnim institucijama Pokrajinskog sekretarijata za privatizaciju, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća.

IV

Isplatu sredstava za realizaciju Programa vršiće Pokrajinski sekretarijat za privatizaciju, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća.