UPUTSTVO

O SPROVOĐENJU ODLUKE O IZBORU POSLANIKA U SKUPŠTINU AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 6/2008, 8/2008 i 10/2008)

 

I OSNOVNE ODREDBE

1. Ovim uputstvom bliže se uređuje način utvrđivanja i objavljivanja broja birača, izborni materijal i tehnički uslovi za sprovođenje izbornih radnji, način upotrebe jezika i pisama, način isticanja liste kandidata i zbirne izborne liste, način rada organa za sprovođenje izbora, način uređivanja biračkog mesta i ponašanje na biračkom mestu, način glasanja i druga pitanja od značaja za sprovođenje Odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine, (u daljem tekstu: Odluka).

II NAČIN UTVRĐIVANJA I OBJAVLJIVANJA BROJA BIRAČA

1. Pokrajinska izborna komisija utvrđuje i objavljuje ukupan broj birača u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini (u daljem tekstu: Pokrajina), na osnovu rešenja o zaključenju biračkog spiska opštinske odnosno gradske uprave.

2. Opštinska odnosno gradska uprava dostavlja rešenje iz tačke 1. Pokrajinskoj izbornoj komisiji u roku od 24 časa od časa donošenja.

3. Opštinska odnosno gradska uprava dužna je da bez odlaganja dostavi Pokrajinskoj izbornoj komisiji naknadne promene u biračkom spisku, izvršene na osnovu odluke opštinskog suda.

4. Konačan broj birača u Pokrajini, Pokrajinska izborna komisija utvrđuje i objavljuje u službenom glasilu Pokrajine.

III GRUPA GRAĐANA

1. Kod izbora poslanika po proporcionalnom i većinskom izbornom sistemu, ako je predlagač grupa građana, uz predlog liste kandidata, podnosi se i pisani sporazum o osnivanju grupe građana. Grupu građana može da osnuje najmanje 10 birača čiji potpisi moraju biti sudski overeni.

Sporazum iz stava 1. ove tačke sadrži ciljeve njenog obrazovanja, podatke o licima koja su obrazovala grupu građana (ime i prezime, JMBG i prebivalište i adresa stana navedeni prema podacima iz lične karte i potvrde o izbornom pravu za sva lica koja čine grupu građana na propisanom obrascu).

IV POLOŽAJ POLITIČKE STRANKE NACIONALNIH MANJINA I KOALICIJE POLITIČKIH STRANAKA NACIONALNIH MANJINA

1. Podnosilac izborne liste koji namerava da stekne položaj političke stranke ili koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina, dužan je da prilikom podnošenja izborne liste Pokrajinskoj izbornoj komisiji priloži uz ostalu dokumentaciju svoj statut i pisani predlog da mu se pri proglašenju izborne liste utvrdi položaj političke stranke nacionalne manjine, odnosno koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina.

2. Pokrajinska izborna komisija utvrđuje položaj političke stranke nacionalnih manjina, odnosno koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina prema osnovnom programskom cilju sadržanom u osnivačkom aktu političke stranke (predstavljanje i zastupanje interesa nacionalne manjine i zaštita i proširivanje prava pripadnika nacionalnih manjina u skladu sa domaćim i međunarodnim standardima), pri čemu se ceni i naziv političke organizacije, kao i postojanje nacionalnog saveta nacionalne manjine.

V UTVRĐIVANJE AUTENTIČNOSTI POTPISA I DRUGIH PODATAKA

1. Potpisi birača koji podržavaju predlog izborne liste, odnosno predlog kandidata moraju biti overeni od strane suda ili gradskog, odnosno opštinskog organa uprave.

VI IZBORNI MATERIJAL I TEHNIČKI USLOVI ZA SPROVOĐENJE IZBORNIH RADNJI

1. Izborni materijal za sprovođenje izbora za poslanike u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Skupština), obezbeđuje Pokrajinska izborna komisija, izborna komisija izborne jedinice i opštinska, odnosno gradska uprava.

2. Pokrajinska izborna komisija, za svako biračko mesto obezbeđuje:

- obrazac zapisnika o radu biračkog odbora po većinskom odnosno po proporcionalnom izbornom sistemu, odnosno dvojezične ili višejezične obrasce ovih zapisnika za područja izbornih jedinica odnosno opštine gde su u službenoj upotrebi jezici i pisma nacionalnih manjina; oba u po šest primeraka;

- obrazac spiska birača koji podržavaju predlog kandidata i obrazac zbirne izborne liste, odnosno dvojezične ili višejezične obrasce za opštine u kojima su u službenoj upotrebi jezici i pisma nacionalnih manjina u dva primerka;

- obrazac izjave o prihvatanju kandidature odnosno izjave o podržavanju kandidata;

- potreban broj glasačkih listića koji odgovara broju upisanih birača na tom biračkom mestu za glasanje po većinskom odnosno po proporcionalnom izbornom sistemu;

- kontrolne listiće za glasanje po većinskom odnosno po proporcionalnom izbornom sistemu;

- rešenje o određivanju biračkog mesta;

- rešenje o imenovanju biračkog odbora;

- zapisnike o primopredaji izbornog materijala za većinski izborni sistem;

- zapisnike o primopredaji izbornog materijala za proporcionalni izborni sistem;

- vreće za pakovanje izbornog materijala;

- nalepnice za označavanje vreća.

Osim ovog materijala, Pokrajinska izborna komisija za svako biračko mesto obezbeđuje i po dve glasačke kutije, po dva paravana, po jednu zastavu Republike Srbije i Pokrajine, Odluku o ovlašćenju da opštinska odnosno gradska izborna komisija obavlja poslove izborne komisije izborne jedinice i ovlašćenje da birački odbor kojeg je imenovala opštinska, odnosno Gradska izborna komisija obavlja poslove biračkog odbora za izbor poslanika u Skupštinu.

3. Opštinska, odnosno gradska uprava obezbeđuje:

- obaveštenje biračima o danu, vremenu i mestu održavanja izbora;

- izvode iz biračkih spiskova i to za svako biračko mesto po dva primerka (jedan za proporcionalni i jedan za većinski izborni sistem);

- odgovarajući prostor za primopredaju i čuvanje izbornog materijala.

4. Prostorija za glasanje mora biti dovoljno prostrana da se u njoj može obezbediti nesmetan rad biračkog odbora, odnosno da ima dovoljno prostora da svi članovi biračkog odbora mogu nesmetano i u svakom trenutku imati uvid i pristup glasačkim kutijama i izbornom materijalu, kao i dovoljno prostora za postavljanje paravana ili kabina za nesmetano popunjavanje glasačkih listića i obezbeđenje tajnosti glasanja.

5. Izborni materijal koji obezbeđuje Pokrajinska izborna komisija štampa se u štampariji koju odredi Pokrajinska izborna komisija.

6. Izborna komisija izborne jedinice priprema glasačke listiće za izbor poslanika po većinskom izbornom sistemu u skladu sa članom 35. i članom 36. Odluke i dostavlja ih Pokrajinskoj izbornoj komisiji, koja ih overava i obezbeđuje njihovo štampanje na papiru zelene boje.

Na osnovu tog glasačkog listića štamparija izrađuje na kompjuteru (slaže) tekst glasačkog listića čiju originalnost utvrđuje i konstatuje Pokrajinska izborna komisija i overava ga pečatom. Tekst glasačkog listića u kompjuteru, po izvršenoj overi, se poništava.

7. Za izbor poslanika po proporcionalnom izbornom sistemu, Pokrajinska izborna komisija priprema glasačke listiće u skladu sa članom 64. i članom 65. Odluke i obezbeđuje njihovo štampanje na papiru plave boje.

Na osnovu tog glasačkog listića štamparija izrađuje na kompjuteru (slaže) tekst glasačkog listića čiju originalnost utvrđuje i konstatuje Pokrajinska izborna komisija i overava ga pečatom. Tekst glasačkog listića u kompjuteru, po izvršenoj overi, se poništava.

8. Na osnovu tako pripremljenih glasačkih listića u štampariji, u postupku repro-hemiografije, izrađuje se film, sa koga se tekst prenosi na polimer ploču.

Po izradi polimer ploče film se odmah komisijski uništava. Tekst glasačkih listića otisnut na polimer ploči upoređuje se sa originalima, konstatuje se ispravnost polimer ploča, a zatim se one stavljaju na mašinu za štampanje.

Po završenom štampanju, polimer ploča se odmah komisijski uništava.

9. Kontrolni listić za izbor poslanika po većinskom izbornom sistemu štampa se na papiru narandžaste boje odnosno po proporcionalnom izbornom sistemu štampa se na papiru žute boje.

10. Štampanje glasačkih listića kontroliše Pokrajinska izborna komisija.

Štampanju, brojanju, pakovanju glasačkih listića i njihovom dostavljanju organima nadležnim za sprovođenje izbora, imaju pravo da prisustvuju ovlašćena lica podnosilaca lista kandidata odnosno izbornih lista.

Pokrajinska izborna komisija blagovremeno obaveštava podnosioce lista kandidata odnosno izbornih lista o pravu da imenuju ovlašćeno lice koje će prisustvovati štampanju, brojanju, deponovanju, pakovanju i dostavi glasačkih listića, kao i o mestu i vremenu tih radnji.

11. Pokrajinska izborna komisija, pre početka štampanja glasačkih listića, rešenjem utvrđuje broj rezervnih glasačkih listića koji ne može biti veći od 0,3% od ukupnog broja glasačkih listića i objavljuje ga u službenom glasilu Pokrajine.

Rezervni glasački listići iz prethodnog stava čuvaju se u sedištu Pokrajinske izborne komisije.

12. Predaja izbornog materijala pre glasanja vrši se između ovlašćenog člana Pokrajinske izborne komisije i ovlašćenog člana Izborne komisije izborne jedinice u mestu i vremenu koje odredi Pokrajinska izborna komisija.

13. O izvršenoj primopredaji izbornog materijala sačinjava se zapisnik o primopredaji.

VII NAČIN UPOTREBE JEZIKA I PISAMA

1. Glasački listić i drugi odgovarajući izborni materijal štampa se na srpskom jeziku, ćirilicom.

2. Za područja Pokrajine gde su u službenoj upotrebi jezici i pisma nacionalnih manjina glasački listići, lista kandidata, izborna lista, zbirna izborna lista i zapisnici o radu biračkih odbora štampaju se na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom, i ispod ili desno od teksta na srpskom jeziku, štampaju se na jezicima i pismima nacionalnih manjina, određenim statutom opštine koji su u službenoj upotrebi u opštinama gde žive pripadnici tih manjina i to, istim oblikom i veličinom slova po azbučnom redu jezika.

3. Ostali izborni akti objavljuju se na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom, kao i na jezicima i pismima nacionalnih manjina koji su određeni članom 6. Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 17/91).

VIII NAČIN ISTICANJA LISTE KANDIDATA I ZBIRNE IZBORNE LISTE

1. Lista kandidata, odnosno zbirna izborna lista ili glasački listić za izbor poslanika po proporcionalnom izbornom sistemu, ističu se na biračkom mestu.

2. Lista kandidata i zbirna izborna lista sa imenima svih kandidata za vreme glasanja mora biti vidno istaknuta na biračkom mestu.

3. Lista kandidata i zbirna izborna lista sa imenima svih kandidata može biti javno objavljena isticanjem na vidnim mestima u naseljima, ulicama i dr. na način kojim se omogućava biračima da budu što bolje upoznati sa proglašenim izbornim listama i kandidatima sa tih lista.

IX NAČIN RADA ORGANA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

1. Organi za sprovođenje izbora rade u stalnom i proširenom sastavu, u skladu sa Odlukom.

2. Pokrajinska izborna komisija odnosno izborne komisije izbornih jedinica mogu za područje izbornih jedinica, odrediti jednog svog člana ili zamenika člana (u daljem tekstu: koordinator), koga će ovlastiti da u ime komisije obavlja određene poslove u vezi sa organizacijom i pripremom izbora.

Pokrajinska izborna komisija odnosno izborne komisije izbornih jedinica mogu odrediti stručna lica koja će pomagati koordinatoru u obavljanju poslova u vezi sa organizacijom i pripremom izbora.

Pokrajinska izborna komisija odnosno izborne komisije izbornih jedinica mogu da zaduže pojedine članove da proučavaju i prate izborne radnje i pitanja koja se javljaju u sprovođenju izbornog postupka (javne nabavke, štampanje i primopredaja izbornog materijala, učešće posmatrača u praćenju izbora i sl.).

3. Ako opštinska odnosno gradska izborna komisija obrazovana za izbor odbornika u skupštinu opštine odnosno grada, vrši poslove izborne komisije izborne jedinice za izbor poslanika u Skupštinu, u prošireni sastav te komisije, ne mogu se imenovati predstavnici podnosilaca potvrđenih i proglašenih izbornih lista odnosno podnosioca predloga kandidata, koji su već imenovali predstavnike u prošireni sastav prema propisima o lokalnim izborima.

Ako birački odbor za izbor odbornika u skupštinu opštine odnosno grada vrši poslove biračkog odbora za izbor poslanika u Skupštinu, u prošireni sastav tog odbora, ne mogu se imenovati predstavnici podnosilaca potvrđenih i proglašenih izbornih lista odnosno podnosioca predloga kandidata, koji su već imenovali predstavnike u prošireni sastav prema propisima o lokalnim izborima.

X NAČIN UREĐIVANJA BIRAČKOG MESTA I PONAŠANJE NA BIRAČKOM MESTU

1. Opštinska odnosno gradska uprava dužna je da blagovremeno obezbedi da prostor koji je određen kao biračko mesto, bude pripremljen i otvoren za vreme glasanja.

2. Biračka mesta otvaraju se u 7,00 i zatvaraju u 20,00 časova.

3. Na biračkom mestu ističu se zastave Republike Srbije i Pokrajine.

4. Na biračkom mestu vidno se ističe redni broj i naziv biračkog mesta, rešenje o određivanju biračkog mesta, rešenje o imenovanju biračkog odbora i izvod iz ovog uputstva o ponašanju na biračkom mestu.

5. Na biračkom mestu birač je dužan da postupa po uputstvima biračkog odbora i da se posle glasanja udalji sa biračkog mesta.

6. Na biračkom mestu ne sme se nositi oružje ili drugi opasni materijali, kojima se može narušiti bezbednost lica i imovine, niti se smeju nositi ili trošiti alkoholna pića.

7. U slučaju nereda birački odbor zatražiće pomoć organa unutrašnjih poslova.

XI NAČIN GLASANJA

1. Identitet lica koje glasa utvrđuje se na osnovu lične karte, pasoša ili vozačke dozvole, na osnovu kojih se može utvrditi identitet lica koje glasa.

2. Birač koji nije u mogućnosti da na biračkom mestu lično glasa (slepo, invalidno ili nepismeno lice) ima pravo da povede lice koje će umesto njega, na način koje mu ono odredi, ispuniti glasačke listiće, odnosno obaviti glasanje.

Birački odbor će u zapisnik o radu biračkog odbora, konstatovati ovaj način glasanja.

3. Birač koji nije u mogućnosti da glasa na biračkom mestu (nemoćno lice) može, najkasnije do 11 časova na dan glasanja, obavestiti birački odbor o tome da želi da glasa.

Tri člana biračkog odbora u proširenom sastavu biračkog odbora, koje odredi birački odbor odlaze kod takvog birača, utvrđuju njegov identitet i predaju mu službenu kovertu, overene glasačke listiće, listu kandidata, zbirnu izbornu listu, potvrdu o njegovom izbornom pravu i poseban koverat za popunjene glasačke listiće, upoznaju ga sa načinom glasanja, pa napuštaju prostoriju u kojoj birač glasa.

Pošto glasa, birač potpisuje potvrdu o izbornom pravu, presavija glasačke listiće i stavlja ih u poseban koverat koji prisutni članovi biračkog odbora pred njim pečate žigom na pečatnom vosku, posle čega stavljaju u službeni koverat potpisanu potvrdu o izbornom pravu i poseban koverat u kome se nalaze glasački listići.

Po povratku na biračko mesto, članovi biračkog odbora odmah predaju ostalim članovima biračkog odbora službeni koverat, koji birački odbor otvara, na osnovu potpisane potvrde o izbornom pravu zaokružuje redni broj pod kojim je birač upisan u izvod iz biračkog spiska i na kraju otvara zapečaćeni koverat iz kog vadi presavijene glasačke listiće i tako ih ubacuje u glasačku kutiju da se ne vidi za koga je birač glasao.

Ako u službenoj koverti nema potpisane potvrde o izbornom pravu, smatra se da birač nije glasao.

4. Birači koji se na dan održavanja izbora nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi, odnosno koji izvršavaju obavezu u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije, glasaju na biračkom mestu u svom prebivalištu na teritoriji Pokrajine.

5. Birači koji se na dan održavanja izbora nalaze na školovanju u vojnim školama odnosno koji rade ili se školuju u zemlji, a van mesta u kom su upisani u izvod iz biračkog spiska, glasaju na biračkom mestu u svom prebivalištu na teritoriji Pokrajine.

6. Birači koji se u vreme održavanja izbora nalaze na privremenom radu ili boravku u inostranstvu, glasaju na biračkom mestu u poslednjem prebivalištu na teritoriji Pokrajine.

XII UTVRĐIVANJE REZULTATA IZBORA

1. Pokrajinska izborna komisija može uverenje izdato poslaniku da je izabran, poništiti, ako poslanik kome je dodeljen mandat pre verifikacije mandata podnese izjavu o neprihvatanju mandata Pokrajinskoj izbornoj komisiji.

Pokrajinska izborna komisija o podnetoj izjavi bez odlaganja obaveštava podnosioca izborne liste.

Podnosilac izborne liste je dužan da u roku od 24 sata dostavi podatke o drugom kandidatu sa izborne liste kojem se dodeljuje mandat.

2. Davanjem izjave o neprihvatanju mandata za poslanika u Skupštinu, kandidat za poslanika gubi mogućnost da mu se mandat poslanika u Skupštinu dodeli do kraja tog saziva Skupštine.

XIII STATISTIČKA OBRADA PODATAKA

1. Statističku obradu podataka u postupku izbora poslanika u Skupštinu obavlja organ nadležan za statističku obradu podataka, na osnovu zapisnika o radu biračkih odbora koje mu dostavlja Pokrajinska izborna komisija, sa potpisom ovlašćenog člana Pokrajinske izborne komisije.

Organ nadležan za statističku obradu podataka određuje lice koje će da prisustvuje primopredaji izbornog materijala nakon obavljenog glasanja u sedištu Pokrajinske izborne komisije, da izvrši logičko - računsku kontrolu zapisnika o radu biračkih odbora, kao i da pripremi podatke o privremenim rezultatima izbora.

2. Podnosioci izborne liste, odnosno podnosioci predloga kandidata mogu Pokrajinskoj izbornoj komisiji prijaviti lice koje će imati pravo da prisustvuje statističkoj obradi podataka.

3. Pokrajinska izborna komisija, u roku od 72 časa od časa zatvaranja biračkih mesta, utvrđuje i objavljuje ukupne rezultate izbora.

4. Do objavljivanja ukupnih rezultata izbora, Pokrajinska izborna komisija, na osnovu izveštaja organa nadležnog za statističku obradu podataka, objavljuje privremene podatke o rezultatima izbora.

XIV POSMATRAČI

1. Domaće nevladine organizacije registrovane kao organizacije za praćenje izbora i domaći mediji, podnose prijavu Pokrajinskoj izbornoj komisiji, koja u roku od 48 časova, od prijema prijave izdaje službeno ovlašćenje.

Prijave se podnose najkasnije 72 časa pre dana određenog za održavanje izbora.

O izdatim službenim ovlašćenjima Pokrajinska izborna komisija obaveštava izborne komisije izbornih jedinica.

Izborne komisije izbornih jedinica o izdatim službenim ovlašćenjima obaveštavaju biračke odbore.

Predstavnici drugih država, međunarodnih nevladinih organizacija i stranih medija, podnose zahtev za praćenje izbora Pokrajinskoj izbornoj komisiji, najkasnije 72 časa pre dana određenog za održavanje izbora.

Pokrajinska izborna komisija u roku od 48 časova od prijema zahteva za praćenje izbora, izdaje službena ovlašćenja ili rešenjem odbija izdavanje ovlašćenja.

Druge domaće nevladine organizacije podnose zahtev za praćenje izbora Pokrajinskoj izbornoj komisiji, najkasnije 72 časa pre dana određenog za održavanje izbora, koja u roku od 48 časova od prijema zahteva za praćenje izbora izdaje službena ovlašćenja ili rešenjem odbija izdavanje ovlašćenja.

Protiv odluke Pokrajinske izborne komisije može se podneti tužba nadležnom sudu.

2. Prijava odnosno zahtev za praćenje izbora, kao i službeno ovlašćenje obavezno sadrže: imena i prezimena lica određenih od strane posmatrača za praćenje izbora (u daljem tekstu: predstavnik posmatrača), naziv zemlje iz koje dolaze i naziv institucije ili organizacije kojoj pripadaju.

Službeno ovlašćenje izdato na obrascu propisanom u skladu sa odredbom stava 1. ove tačke, uz ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu služi za identifikaciju predstavnika posmatrača pred organima za sprovođenje izbora.

Predstavnici posmatrača dužni su da tokom praćenja izbora na vidnom mestu istaknu oznaku odnosno obeležje institucije ili organizacije kojoj pripadaju.

3. Predstavnici posmatrača imaju sledeća prava:

- da prate celokupan postupak izbora;

- da prate rad organa za sprovođenje izbora;

- imaju pravo uvida u birački spisak;

- da prisustvuju sednicama organa za sprovođenje izbora;

- da na svoj zahtev od Pokrajinske izborne komisije dobiju overene kopije zapisnika o rezultatima glasanja;

- da prate tok glasanja i utvrđivanja rezultata glasanja na biračkom mestu;

- da prisustvuju štampanju i prate distribuciju izbornog materijala;

- da prate utvrđivanje rezultata izbora.

4. Ako predstavnici posmatrača prekrše pravila o radu organa za sprovođenje izbora ili na drugi način ometaju njihov rad, predsednik odnosno zamenik predsednika organa za sprovođenje izbora može ih udaljiti, a podatak o tome unosi u zapisnik.

XV SREDSTVA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

1. Sredstva za sprovođenje izbora mogu da se koriste za sledeće namene:

- rad organa za sprovođenje izbora;

- štampanje i nabavku izbornog materijala;

- naknade članovima i zamenicima članova organa za sprovođenje izbora;

- naknade za rad lica angažovanih u organima za sprovođenje izbora za obavljanje stručnih i drugih poslova u vezi sa sprovođenjem izbora;

- naknade za dnevnice, putne troškove i izgubljenu zaradu članova organa za sprovođenje izbora i njihovih zamenika, kao i zaposlenih i drugih lica angažovanih na sprovođenju izbora;

- nabavku kancelarijskog materijala;

- prikupljanje, statističku obradu i prezentaciju izbornih podataka;

- drugi troškovi nastali u radu organa za sprovođenje izbora.

2. Naredbodavac za raspolaganje sredstvima su predsednik i sekretar Pokrajinske izborne komisije. Predsednik i sekretar Pokrajinske izborne komisije dužni su da pred ostalim članovima Pokrajinske izborne komisije podnose izveštaje o utrošenim sredstvima.

3. Isplata sredstava za dnevnice, putne troškove i izgubljene zarade obavlja se u skladu sa važećim propisima.

XVI ČUVANJE IZBORNOG MATERIJALA

1. Izborni materijal čuva se, i to:

- izborni dokumenti - trajno;

- glasački listići i ostali materijali - četiri godine;

- finansijski dokumenti - saglasno propisima o čuvanju finansijskih dokumenata.

Po isteku roka za čuvanje izbornog materijala, sa materijalom se postupa u skladu sa propisima o arhivskoj građi.

2. Izborni materijal čuva se u prostoriji u kojoj su obezbeđeni uslovi da ti materijali ne budu dostupni neovlašćenim licima.

Odobrenje za korišćenje izbornog materijala daje Pokrajinska izborna komisija.

XVII PEČAT POKRAJINSKE IZBORNE KOMISIJE

Pečat Pokrajinske izborne komisije služi za potvrđivanje autentičnosti akata Pokrajinske izborne komisije.

XVIII ZAVRŠNE ODREDBE

1. Danom stupanja na snagu ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo o sprovođenju izbora za poslanike u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Službeni list Autonomne Pokrajine Vojvodine", broj 17/2004).

2. Ovo uputstvo objavljuje se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine ".