PROGRAM
PREVENCIJE ZAVISNOSTI OD PSIHOAKTIVNIH SUPSTANCI ZA 2008. GODINU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 17/2008)

1. Ovim programom utvrđuju se aktivnosti Gradskog odbora za prevenciju zavisnosti od psihoaktivnih supstanci (u daljem tekstu: Odbor) i vrši raspored sredstava za realizaciju tih aktivnosti u 2008. godini, planiranih Odlukom o budžetu Grada Novog Sada za 2008. godinu ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 47/2007) i Finansijskim planom prihoda i primanja i rashoda i izdataka Gradske uprave za zdravstvo za 2008. godinu, u ukupnom iznosu od 2.000.000,00 dinara.

2. Sredstva iz tačke 1. ovog programa koristiće se za:

I. Pripremu i organizovanje seminara, predavanja, izložbi, tribina i štampanje informativnih i edukativnih materijala

 

184.579,65 dinara

Aktivnosti će se sprovoditi radi razvijanja svesti o zdravom načinu života, podsticanja aktivnog odnosa prema prevenciji narkomanije, kao i informisanja i edukacije o bolestima zavisnosti.

II. Projekte prevencije zavisnosti od psihoaktivnih supstanci

 

637.200,23 dinara

- "Zdravo odrastanje"

- "Ja, lično!"

- "Škola za vršnjačke edukatore iz oblasti prevencije upotrebe psihoaktivnih supstanci"

- Edukacije putem vršnjačkih grupa

- Tematski roditeljski sastanci

Projekti će se realizovati u cilju unapređenja mentalnog zdravlja mladih i kontinuirane prevencije bolesti zavisnosti na teritoriji Grada Novog Sada, kroz sistematsko obučavanje vaspitača, učitelja, nastavnika, profesora, stručnih saradnika i roditelja dece i učenika, u objektima Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo", u osnovnim i srednjim školama, i kroz obučavanje vršnjaka edukatora i sprovođenje vršnjačkih edukacija u osnovnim i srednjim školama, u cilju razvijanja zdravog načina života, adekvatnog informisanja i edukacije o bolestima zavisnosti.

III. Mrežu prevencije kroz samostalan rad pojedinaca i timova

 

180.000,00 dinara

Samostalni projekti pojedinaca i timova u osnovnim i srednjim školama sprovode se putem edukacije učitelja, nastavnika i profesora za vođenje psiholoških radionica, aktivnosti, psiholoških radionica sa učenicima, organizovanja tematskih izložbi, tribina, anketa, istraživanja i drugih kreativnih aktivnosti kojima se doprinosi prevenciji zavisnosti od psihoaktivnih supstanci.

IV. Realizaciju aktivnosti Centra za prevenciju narkomanije "EMPRONA"

 

329.279,15 dinara

Centar za prevenciju narkomanije EMPRONA pokrenut je 2001. godine u okviru Gradskog odbora za prevenciju zavisnosti od psihoaktivnih supstanci, sa ciljem vršnjačke edukacije mladi-mladima i formiranja tele-apel službe. Tokom 2008. godine Centar "EMPRONA" nastavlja kontinuirani rad na prevenciji narkomanije. Osnovni cilj rada Centra "EMPRONA" je primarna prevencija narkomanije. Aktivnosti u oblasti prevencije narkomanije sprovode se putem:

- tele-apel telefonske linije,

- edukacije putem interneta,

- organizovanja i koordiniranja rada Centra "EMPRONA",

- materijalni troškovi.

V. Savetovalište za probleme upotrebe psihoaktivnih supstanci

 

668.940,97 dinara

Organizacijom Savetovališta za probleme upotrebe psihoaktivnih supstanci pruža se adekvatnija, efikasnija i potpunija pomoć roditeljima, članovima porodice i samim zavisnicima u rešavanju problema bolesti zavisnosti od psihoaktivnih supstanci, formiranjem i koordinacijom tima stručnjaka i edukativnih savetnika Savetovališta, kao i jačanjem saradnje, putem Savetovališta, između institucija koje su najviše angažovane na polju prevencije zavisnosti u Gradu Novom Sadu, građanima koji se javljaju po pomoć omogućava se bolji, sistematičan pristup i kvalitetnija pomoć u rešavanju problema zavisnosti.

3. Nadzor nad sprovođenjem Programa obavljaće Gradska uprava za zdravstvo.

4. Odbor podnosi Gradonačelniku Grada Novog Sada godišnji Izveštaj o realizaciji Programa, najkasnije do marta 2009. godine.

5. Ovaj program objaviti u "Službenom listu Grada Novog Sada".